Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nad ogrzewaniem takiego domu http://z500.pl/projekt/85/Z87,parterowy-dom-tani-w-budowie-bez-nosnych-scian-z-duzym-pg-i-2-sypialniami.html

W sumie taka klima to niezły pomysł.

W całym domu zatopić w wylewce kable, a do "korytarza" (2,2m2) wstawić klimatyzator jako system szybkiego podgrzania temperatury w zimie a w lecie chłodzenia.

Za rozprowadzenie ciepła odpowiedzialna będzie WM.

Tylko wentylacja musiała by działać jako wyciągająca powietrze z pokoi, salonu i łazienki.

Miałem zapytać o to samo.

Nie lepiej kupić jakieś pw z juli?

Żywotność pewnie będzie mała.

Jednak wstawiając drugą pp, zaczniemy popadać w jakąś paranoje.

No wlasnie mnie ciagle meczy brak sprawdzonych malych PC PW pomimo, iz i tak najlepiej byloby dolozyc sterowanie na kazde pomieszczenie zeby optymalnie grzac...

Na maly domek do 100 m2 spokojnie 2-3 KW starczy, szkoda ze nikt tego troche juz nie uzywa, moznaby nawet miec slabsza z grzalkami, gdzies byl jakis artisan co bierze 250W w trybie PC, takie cos w dzien sloneczy za darmo pojedzie na ogniwach, a klima swoja droga 1 sztuka by starczyla.

Zeby sie taka kotlownia oparta na PC doposazona w grzalki i zasobnik miescila w 5 tys PLN byloby calkiem niezle..., do tego ogniwa bylby COP 15 jak nic :)

Dlaczego?

Bo wygoda, bo naprawdę bezobsługowe, bo tanie w instalacji, bo nie zamarzną jak zabraknie prądu, bo nie odparowuje z nich woda.

Ja w aktualnym domu babram się z piecem na ekogroszek ale już zacząłem budowę i chce mieć wygodnie, czysto i bezobsługowo.

Są tu tacy to trzęsą się nad każdym kilowatem a jednocześnie na fajki wywalają rocznie 3-4 tysiaki. Ja nie palę, więc mogę tę kasę na czysty prąd przeznaczyć. Powiedz co może się zepsuć w kablu ? Sprężarka ?:D

Nie no mozna tez dac PC za 50 tys do domu 90 metrow :(

odpada, budujemy na kredyt a każde pożyczone 50 tys spłacić trzeba 100 tys

ale rozumiem, że wszyscy, którzy mają Ciepłą Pompę, to ich na to stać, bo na kredyt kupować, to wariactwo

jakie kable polecacie? na allegro są w dobrej cenie intop

Dzięki za odpowiedź, ale akurat to wiem, bardziej chodziło mi o szczegóły rozwiązania w którym stosujecie bufor do CO... co wchodzi w skład takiego układu, bo rozumiem, że rurki i rozdzielacze... ale jak to jest ogrzewane, jakieś wężownice, rozdział wody na CO i CWU?

Na moim przykładzie: podłogówka wodna oparta o dwa rozdzielacze (parter i piętro). do tego bufor wodny, pompa obiegowa, zawór trójdrożny (mieszający, w celu podania na podłogówkę wody o odpowiedniej temperaturze) oraz grzałka 6 kW 3-fazowa i pewnie naczynie wzbiorcze. bufor 200 L Galmeta, najtańszy jaki może być, bo w układzie zamkniętym ponoć taki wystarczy. żadnej wężownicy. zawór trójdrożny może podawać wodę o stałej ustawionej temperaturze lub można go jakoś wysterować (np. pogodówką, jeszcze nie podjąłem decyzji). sterowanie całością za pomocą sterownika pokojowego lub ewentualnie sam coś wykombiuję

CWU będzie na osobnym buforze z osobną grzałką. uważam to za wygodniejsze rozwiązanie niż wielki bufor z wężownicą, przynajmniej u mnie lepiej się to sprawdzi także ze względu na możliwość montażu w dwóch różnych miejscach.

Na moim przykładzie: podłogówka wodna oparta o dwa rozdzielacze (parter i piętro). do tego bufor wodny, pompa obiegowa, zawór trójdrożny (mieszający, w celu podania na podłogówkę wody o odpowiedniej temperaturze) oraz grzałka 6 kW 3-fazowa i pewnie naczynie wzbiorcze. bufor 200 L Galmeta, najtańszy jaki może być, bo w układzie zamkniętym ponoć taki wystarczy. żadnej wężownicy. zawór trójdrożny może podawać wodę o stałej ustawionej temperaturze lub można go jakoś wysterować (np. pogodówką, jeszcze nie podjąłem decyzji). sterowanie całością za pomocą sterownika pokojowego lub ewentualnie sam coś wykombiuję

CWU będzie na osobnym buforze z osobną grzałką. uważam to za wygodniejsze rozwiązanie niż wielki bufor z wężownicą, przynajmniej u mnie lepiej się to sprawdzi także ze względu na możliwość montażu w dwóch różnych miejscach.

Matko Bosko ! Ile tego jest, jeden bufor drugi, zawory, pompy, rurki, rozdzielacze, sracze, węże, sterowniki i jeszcze naczynia wzbiorcze do mycia.;)

Czy taki bufor z grzałką, to coś podobnego jak bojler elektryczny (często wykorzystywany w czasach Ośrodków Pracowniczych), gdzie jest sobie zbiornik 200 litrów i jak się woda ciepła skończyła to się czekało 40 min aż się zagrzała?

Czy taki bufor z grzałką, to coś podobnego jak bojler elektryczny (często wykorzystywany w czasach Ośrodków Pracowniczych), gdzie jest sobie zbiornik 200 litrów i jak się woda ciepła skończyła to się czekało 40 min aż się zagrzała?

Nie mieszkasz w namiocie.

Rolę bufora pełnią ściany, wylewka, schody zelbetowe, strop.

Te dodatkowe kilkaset litrów jest na uzupełnienie ewentualnych braków z wyżej wymienionych elementów składających się na cały dom.

bufor z grzałką to mniej więcej coś takiego, ale grzałka z termostatem powinna być przewymiarowana w stosunku do mocy ogrzewania podłogowego i pojemności zbiornika. np. grzałka 6 kW w zbiorniku 200 L potrzebuje pół godziny, żeby zagrzać cały zbiornik z temperatury 20*C do projektowanej temperatury zasilania podłogówki (35*C). W rzeczywistości korzystamy z górnej warstwy zbiornika, więc taką temperaturę wody w podłodze uzyskamy jeszcze wcześniej. poza tym można rozpocząć grzanie z niższą temperaturą, więc nie ma mowy o oczekiwaniu 40 min. ;) po rozgrzaniu zbiornik jest grzany na bieżąco szybciej niż podłogówka pobiera energię.