Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze, ale gdzie pobieramy to powietrze: z jakiegos jednego punktu? Bo nawiewamy wszedzie tak?

Najlepiej nawiew na jednej ścianie pokoju wywiew na drugiej pompa ciepła dystrybucja.jpgDSCN3279.jpg

Gdy nie można, bo np dom jest zamieszkały - doprowadza się nawiewy do pokojów a zasilanie kanałówki jest z głównego holu, przed łazienkami i kchnią.

JASIU raz jeszcze

to że jesteś społecznym-niezarobkowym instalatorem systemów grzewczych nie uprawnia cię do obrażania i insuowania

pozwolę tutaj zaprosić wszystkich zastanawiających się nad systemem grzewczym do przeczytania artykułu w muratorze9/2011 strona 246 -251

są tam szczere wypowiedzi użytkowników domów w okolicy 45 kwh/m2 rok

lobo ciebie do tych wypowiedzi szczerych nie zaliczam ponieważ pominołeś palenie w kominku+- 0,5 m drewna[tak przy okazji coś nie tego murator ci wpisał koszt miesięczny grzania i koszt kwh w enerdze słupsk]

a wiadomo według jasia to tylko głupkowaty blef

puenta tego artykułu na podstawie wypowiedzi użytkowników jest pocieszna-no ale tu na forum nikt tego nie potwierdzi[strona 250 akapit NIE MA TEGO ZŁEGO]

JESTEM PRZECIWNIKIEM DROGICH POMP

natomiast zastosowanie urządzenia za kilkanaście tysięcy do co i cwu nabiera sensu[tym bardziej po dokładnym przeczytaniu w.w artykułu]

tym bardziej że takie urządzenia pozwalają zmieścić się użytkownikom zmieścić w 500zł w kosztach ogrzewania co i drugie tyle za cwu za rok

JESTEM PRZECIWNIKIEM DROGICH POMP

natomiast zastosowanie urządzenia za kilkanaście tysięcy do co i cwu nabiera sensu[tym bardziej po dokładnym przeczytaniu w.w artykułu]

tym bardziej że takie urządzenia pozwalają zmieścić się użytkownikom zmieścić w 500zł w kosztach ogrzewania co i drugie tyle za cwu za rok

Malux, wez odstaw proszki bo CI szkodza :p

Rachunki 500 zl za CO wymagaja hiper izolacji pod pasywniaka i do tego PC a nie sama PC chocby nie wiem jaka byla.Pokaz mi dom z PC nawet najdrozsza mozliwa gdzie wyszla nawet ten ostatniej nedznej zimy 500 zl za CO, acha i taki ktory nie ma kominka :p

Ja tej zimy grzajc gazem majac kociol za 5000 zl z zasobnikiem i sterowaniem pogodowym zaplacilem za CO 1000 zl, to jaki sens dorzucac 10 tys zeby zbic te 500?

Grzeje za to klima i gazem i za polowe Twoim kosztow instalacji i izolacji zaplace za CO ze 200 zl na rok wiecej.

Dziekuje. Pozdrawiam.

no ja nie jestem wiarygodny

proszę bardzo

mcyper

leone[akurat tutaj nie jestem pewien czy nie ma kominka]

1000zł za gaz do co i cwu to wynik godny uznania

z hiper izolacją nie demonizowałbym

to jest kwestia dodatkowych 100-150 zł na metr 2

1000 zl za CO tylko...

Te 100 zl przelicz przez metry, dla mojego domu lacznie z 300, bagatela 30 tys zl :(

Nie ma co sie oszukiwac, porzadnie ocieplony i szczelny dom mozna ogrzac tanio samym czystym pradem bez zadnego COP.

Wielkie uproszczenie.

RH to tylko jeden z parametrow "zuzytego powietrza".

Tak się składa, że jak wentylacja "trzyma" 40-55% to i CO2 800pp nie przekracza.

Nie ma problemów zrobić dobrze wentylację.

Tu napisała Pani z Francji -na dom 220m2 zaprojektowano Jej 200-tkę. U nas to rzadkość!

Tak się składa, że jak wentylacja "trzyma" 40-55% to i CO2 800pp nie przekracza.

Nie ma problemów zrobić dobrze wentylację.

Tu napisała Pani z Francji -na dom 220m2 zaprojektowano Jej 200-tkę. U nas to rzadkość!

Jedna sprawa to okreslenie "za sucho" ktorego uzyles wczesniej. Jesli u mnie zima byloby 55%RH, to odczuwal bym to jako niekomfortowy piwniczny zaduch. Zdecydowanie za duzo na dluzsza mete.

Druga sprawa to bezpieczne dla organizmu stezenie CO2. Nawet w zasmierdlym niewietrzonym pokoiku trudno jest doprowadzic do jego wzrostu do niebezpiecznej granicy.

Prosty eksperymencik zrob. Zamknij pokoj w domu i go niewietrz przez 2 dni. Nie wzrosnie ani RH ani CO2, a powietrze zdecydowanie bedzie nadawalo sie do wymiany.

Malux, wez odstaw proszki bo CI szkodza :p

Rachunki 500 zl za CO wymagaja hiper izolacji pod pasywniaka i do tego PC a nie sama PC chocby nie wiem jaka byla.Pokaz mi dom z PC nawet najdrozsza mozliwa gdzie wyszla nawet ten ostatniej nedznej zimy 500 zl za CO, acha i taki ktory nie ma kominka :p

.

Z tego co wiem Arturo72 nie ma hiper izolacji za to ma sporo mostkow i na ogrzewanie zużył 1900kWh.

Ile te 1900kWh grzane w II taryfie dadzą wydanych złotówek na ogrzewanie ?

Tak się zastanawiam nad tym programem "Prosument" do fotovoltaiki. Ma być tak jak z solarami, 40% dotacji (realnie pewnie gdzieś 20-30%) i pożyczka oprocentowana tylko 1%.

Podam dwa przykłady

I-zużycie roczne 5000kWh

II-zużycie roczne 10 000kWh

W drugim przypadku moc paneli będzie musiała być dwa razy większa, a gdzie będzie różnica w koszcie dla inwestora?

Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. W jednym i drugim przypadku kredyt powinien się sam spłacać, to czy warto srać się z lepszym ociepleniem, czy PC?

Z tego co wiem Arturo72 nie ma hiper izolacji za to ma sporo mostkow i na ogrzewanie zużył 1900kWh.

Ile te 1900kWh grzane w II taryfie dadzą wydanych złotówek na ogrzewanie ?

Nie wiem jak teraz.

Ale jeszcze niedawno mozna było zejść do poziomu poniżej 25 gr za kWh (nawet 18gr). Aktualnie nie wiem.