Pyxis 08.05.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 można umyć podłogę w salonie Jesli zuzyjesz na to ze 3 litry wody, to faktycznie moze cos dac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.05.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 No dobrze, ale gdzie pobieramy to powietrze: z jakiegos jednego punktu? Bo nawiewamy wszedzie tak? Najlepiej nawiew na jednej ścianie pokoju wywiew na drugiej Gdy nie można, bo np dom jest zamieszkały - doprowadza się nawiewy do pokojów a zasilanie kanałówki jest z głównego holu, przed łazienkami i kchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.05.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Każde WM z reku zimą będzie powodowało spadek wilgotności chyba że zastosujesz dodatkowe systemy nawilżania. Wentylacja ma odprowadzać nadmiar wody!! NADMIAR! Jak jest za sucho, to wentylacja jest zbyt mocna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.05.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Wentylacja ma odprowadzać nadmiar wody!! NADMIAR! Jak jest za sucho, to wentylacja jest zbyt mocna! Wielkie uproszczenie. RH to tylko jeden z parametrow "zuzytego powietrza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 JASIU raz jeszcze to że jesteś społecznym-niezarobkowym instalatorem systemów grzewczych nie uprawnia cię do obrażania i insuowaniapozwolę tutaj zaprosić wszystkich zastanawiających się nad systemem grzewczym do przeczytania artykułu w muratorze9/2011 strona 246 -251 są tam szczere wypowiedzi użytkowników domów w okolicy 45 kwh/m2 roklobo ciebie do tych wypowiedzi szczerych nie zaliczam ponieważ pominołeś palenie w kominku+- 0,5 m drewna[tak przy okazji coś nie tego murator ci wpisał koszt miesięczny grzania i koszt kwh w enerdze słupsk]a wiadomo według jasia to tylko głupkowaty blef puenta tego artykułu na podstawie wypowiedzi użytkowników jest pocieszna-no ale tu na forum nikt tego nie potwierdzi[strona 250 akapit NIE MA TEGO ZŁEGO] JESTEM PRZECIWNIKIEM DROGICH POMPnatomiast zastosowanie urządzenia za kilkanaście tysięcy do co i cwu nabiera sensu[tym bardziej po dokładnym przeczytaniu w.w artykułu]tym bardziej że takie urządzenia pozwalają zmieścić się użytkownikom zmieścić w 500zł w kosztach ogrzewania co i drugie tyle za cwu za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 08.05.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 mozesz tutaj dac skan? to forummuratora i gazeta muratora, wiec nikt nie bedzie pokrzywdzony a pomoze to nam nowicjuszom podjac decyzje 500pln za ogrzewanie? czym tak tanio się grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 500pln za ogrzewanie? czym tak tanio się grzeje? Na pewno nie kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 JESTEM PRZECIWNIKIEM DROGICH POMP natomiast zastosowanie urządzenia za kilkanaście tysięcy do co i cwu nabiera sensu[tym bardziej po dokładnym przeczytaniu w.w artykułu] tym bardziej że takie urządzenia pozwalają zmieścić się użytkownikom zmieścić w 500zł w kosztach ogrzewania co i drugie tyle za cwu za rok Malux, wez odstaw proszki bo CI szkodza Rachunki 500 zl za CO wymagaja hiper izolacji pod pasywniaka i do tego PC a nie sama PC chocby nie wiem jaka byla.Pokaz mi dom z PC nawet najdrozsza mozliwa gdzie wyszla nawet ten ostatniej nedznej zimy 500 zl za CO, acha i taki ktory nie ma kominka Ja tej zimy grzajc gazem majac kociol za 5000 zl z zasobnikiem i sterowaniem pogodowym zaplacilem za CO 1000 zl, to jaki sens dorzucac 10 tys zeby zbic te 500? Grzeje za to klima i gazem i za polowe Twoim kosztow instalacji i izolacji zaplace za CO ze 200 zl na rok wiecej. Dziekuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 no ja nie jestem wiarygodny proszę bardzo mcyperleone[akurat tutaj nie jestem pewien czy nie ma kominka]1000zł za gaz do co i cwu to wynik godny uznania z hiper izolacją nie demonizowałbym to jest kwestia dodatkowych 100-150 zł na metr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.05.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ja tej zimy grzajc gazem majac kociol za 5000 zl z zasobnikiem i sterowaniem pogodowym zaplacilem za CO 1000 zl, Oczywiscie poltonowy kominek to niewatpliwie tylko ozdoba salonu. Nieuzywany przy gazie - to wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.05.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 no ja nie jestem wiarygodny proszę bardzo mcyper leone[akurat tutaj nie jestem pewien czy nie ma kominka] 1000zł za gaz do co i cwu to wynik godny uznania z hiper izolacją nie demonizowałbym to jest kwestia dodatkowych 100-150 zł na metr 2 1000 zl za CO tylko... Te 100 zl przelicz przez metry, dla mojego domu lacznie z 300, bagatela 30 tys zl Nie ma co sie oszukiwac, porzadnie ocieplony i szczelny dom mozna ogrzac tanio samym czystym pradem bez zadnego COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.05.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Wielkie uproszczenie. RH to tylko jeden z parametrow "zuzytego powietrza". Tak się składa, że jak wentylacja "trzyma" 40-55% to i CO2 800pp nie przekracza. Nie ma problemów zrobić dobrze wentylację. Tu napisała Pani z Francji -na dom 220m2 zaprojektowano Jej 200-tkę. U nas to rzadkość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.05.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Tak się składa, że jak wentylacja "trzyma" 40-55% to i CO2 800pp nie przekracza. Nie ma problemów zrobić dobrze wentylację. Tu napisała Pani z Francji -na dom 220m2 zaprojektowano Jej 200-tkę. U nas to rzadkość! Jedna sprawa to okreslenie "za sucho" ktorego uzyles wczesniej. Jesli u mnie zima byloby 55%RH, to odczuwal bym to jako niekomfortowy piwniczny zaduch. Zdecydowanie za duzo na dluzsza mete. Druga sprawa to bezpieczne dla organizmu stezenie CO2. Nawet w zasmierdlym niewietrzonym pokoiku trudno jest doprowadzic do jego wzrostu do niebezpiecznej granicy. Prosty eksperymencik zrob. Zamknij pokoj w domu i go niewietrz przez 2 dni. Nie wzrosnie ani RH ani CO2, a powietrze zdecydowanie bedzie nadawalo sie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 08.05.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Malux, wez odstaw proszki bo CI szkodza Rachunki 500 zl za CO wymagaja hiper izolacji pod pasywniaka i do tego PC a nie sama PC chocby nie wiem jaka byla.Pokaz mi dom z PC nawet najdrozsza mozliwa gdzie wyszla nawet ten ostatniej nedznej zimy 500 zl za CO, acha i taki ktory nie ma kominka . Z tego co wiem Arturo72 nie ma hiper izolacji za to ma sporo mostkow i na ogrzewanie zużył 1900kWh. Ile te 1900kWh grzane w II taryfie dadzą wydanych złotówek na ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.05.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ponizej 600 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.05.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ja tej zimy grzajc gazem majac kociol za 5000 zl z zasobnikiem i sterowaniem pogodowym zaplacilem za CO 1000 zl, to jaki sens dorzucac 10 tys zeby zbic te 500? A koszt przyłącza i komina w przypadku gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Miloszenko podajesz 120m2 a teraz piszesz 300m2:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 08.05.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ponizej 600 zl. No właśnie,w domu w którym daleko do hiperzaizolowanego o jakim pisał miloszenko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Tak się zastanawiam nad tym programem "Prosument" do fotovoltaiki. Ma być tak jak z solarami, 40% dotacji (realnie pewnie gdzieś 20-30%) i pożyczka oprocentowana tylko 1%. Podam dwa przykładyI-zużycie roczne 5000kWhII-zużycie roczne 10 000kWhW drugim przypadku moc paneli będzie musiała być dwa razy większa, a gdzie będzie różnica w koszcie dla inwestora? Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. W jednym i drugim przypadku kredyt powinien się sam spłacać, to czy warto srać się z lepszym ociepleniem, czy PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Z tego co wiem Arturo72 nie ma hiper izolacji za to ma sporo mostkow i na ogrzewanie zużył 1900kWh. Ile te 1900kWh grzane w II taryfie dadzą wydanych złotówek na ogrzewanie ? Nie wiem jak teraz. Ale jeszcze niedawno mozna było zejść do poziomu poniżej 25 gr za kWh (nawet 18gr). Aktualnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts