Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To że tak mówią nie znaczy że mówią dobrze...

Grawitacja to siła przyciągania....

konwekcja upraszczając wszystko to unoszenie zależne od gestości np. powietrza...

Toz bardziej geste powietrze jest przyciagane i wypiera cieplejsze (o mniejszej gestosci). Za konwekcje myslisz, ze co odpowiada jak nie grawitacja. To to samo zjawisko.

Moze sie nie osmieszaj , bo pomyse, ze to granie matola to nie jest li tylko aktorstwo. :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A spotkales sie, zeby ktos na kociol elektryczny mowil "podgrzewacz do podlogowki"? W tym watku nieraz rajstopy mozna ze smiechu obsikac. :D

A bufor z grzałkami to kocioł czy bufor z grzałkami - inaczej podgrzewacz??

Obsikać to się można z twojego 10cm styro na scianach - tzn. z braku twojej wiedzy... hehe ;-)

Grawitacja to siła przyciągania....

konwekcja upraszczając wszystko to unoszenie zależne od gestości np. powietrza...

Toz bardziej geste powietrze jest przyciagane i wypiera cieplejsze (o mniejszej gestosci). Za konwekcje myslisz, ze co odpowiada jak nie grawitacja. To to samo zjawisko.

Moze sie nie osmieszaj , bo pomyse, ze to granie matola to nie jest li tylko aktorstwo. :)

Teraz niech wszyscy poznają twój poziom wiedzy....

Na wszystko działa grawitacja ale zmiana gęstości związana jest z podwyższeniem temperatury i ściśle związana jest li tylko z konwekcją....

Grawitacja oczywiście ma na to wpływ ale znikomy....

PS. To że swoją konkubinę nazywasz matołem to nie znaczy być używał takiego "braku" języka na forum...!!!

Teraz niech wszyscy poznają twój poziom wiedzy....

Na wszystko działa grawitacja ale zmiana gęstości związana jest z podwyższeniem temperatury i ściśle związana jest li tylko z konwekcją....

Grawitacja oczywiście ma na to wpływ ale znikomy....

Nie wypisuj prosze podobnych blazenstw.

Za bardzo nie wiem jak Ci taka oczywistosc przedstawic, zeby dotarlo: Bez grawitacji nie ma konwekcji naturalnej.

PS. To że swoją konkubinę nazywasz matołem to nie znaczy być używał takiego "braku" języka na forum...!!!

Widze, ze zaraz zaczniesz tez moje dzieci obrazac. To jest dopiero prostactwo. :)

Jeśli CWU nie zamierzać grzać też przepływowo to i tak musisz wygospodarować miejsce na bojlerek ;-) buforek tylko nieco więcej miejsca zajmie ( będzie na pewno wyższy) - w zależności od jego ocieplenia....

Ja mam buforka i sobie chwalę... (kiedyś miałem kocioł na pellet i owies - kotły tfffuuuu!!!)

pozdr.

PS. Ja mam Duona G12W i od października mam taniej o ok 670zł niż w Enerdze!!!

Licznik zawsze zakłada operator - potem zmieniasz operatora - trwa deko chwilę a potem po prostu dostajesz dwie faktury i tyle.

W Duonie nie ma jeszcze rozliczeń rzeczywistych...

pozdr.

W przyszłym roku Duon uruchamia EBOK, gdzie będzie można się logować i podawać stan licznika.

Delikatnie Cie poprawilem, bo jak mozna prosic o porade bedac taka lamerka. To juz z lektury paru postow powinnas wiedziec co jest piecem a co kotlemn (chyba, ze jestes inteligentna jak waflos). To odnosnie "prostactwa".

Co do szowinizmu, to mam "panienki" traktowac tak jak "chopakow", ale jak trzeba worek dzwigac, to mam oczywiscie dzwigac ja. Wtedy jestem "uprzejmy", a nie "szowinista". Oj babo, babo.... :D

baby to masz w nosie, bucu.

kobieta nie musi się znać na wszystkim

odnoszę wrażenie, ze piszesz, żeby pisać, bo merytoryki w twoich postach brak

kończę z toba dyskusje, bo jest ona bezcelowa

Wersja "milusia" sie trafila. ;)

Nie musi tez robic tego braku "znania sie" zalete, ani obrazac sie jak ktos grzecznie poprawi. Tzn jesli mentalnie skonczyla juz te 15 lat.

umówmy się ze pompy nie chce a o kablach czy kospelu nie masz zielonego pojecia, wiec nie zabierasz glosu - ok?

ale zeby nie bylo, ze o PC nic, to napisz mi, ile placisz za caly prad rocznie

wskazówka magnetyczna wyznacza kierunek niezależnie od pogody...

W tym poście kierunek jest wbrew rozsądkowi i wbrew fizyce.

Zużycie całego prądu w domu w tym prądu na cele bytowe nie ma nic wspólnego ze zużyciem prądu na ogrzewanie.

umówmy się ze pompy nie chce a o kablach czy kospelu nie masz zielonego pojecia, wiec nie zabierasz glosu - ok?

Co do Kospela, to przynajmniej wiem, ze to nie jest "piec".

Jak to: "napisz mi"? .... Juz....Zadzieram kiece i lece.

koszty, budujemy na kredyt - koszt pompy docelowo wyjdzie x 2; poza tym maly dom

Wszystko zależy od podejścia inwestora do domu i do kredytu i ogólnie do kosztów budowy.

Mały dom=niska cena za pompę i trzeba skalkulować czy wydanie o ok.12-15tyz.zł więcej na pompę niż np. za Kospela a dzięki temu 3x niższe rachunki za c.o+cwu nie będą korzystniejszą inwestycją niż niższa rata w przypadku Kospela+wyższe rachunki za c.o+cwu.

Podstawa kalkulacji to rzeczywiste określenie zużycia prądu na potrzeby c.o i koniecznie na potrzeby cwu a nie tylko na potrzeby c.o bo to nie jest miarodajne przy określeniu wyboru systemu grzewczego.

Niejednokrotnie zużycie prądu na cwu jest większe niż na c.o,tym bardziej w domach małych i energooszczędnych.

Edytowane przez wskazówka

Wszystko zależy od podejścia inwestora do domu i do kredytu i ogólnie do kosztów budowy.

Mały dom=niska cena za pompę i trzeba skalkulować czy wydanie o ok.12-15tyz.zł więcej na pompę niż np. za Kospela a dzięki temu 3x niższe rachunki za c.o+cwu nie będą korzystniejszą inwestycją niż niższa rata w przypadku Kospela+wyższe rachunki za c.o+cwu.

Podstawa kalkulacji to rzeczywiste określenie zużycia prądu na potrzeby c.o i koniecznie na potrzeby cwu a nie tylko na potrzeby c.o bo to nie jest miarodajne przy określeniu wyboru systemu grzewczego.

nie przesadzaj. 15000 zł w kredycie więcej to naprawdę dużo i będzie się długo zwracać, jeśli założy się tani prąd i ponadprzeciętne ocieplenie. pompę dla zredukowania rachunków można założyć później. wszystko zależy od domu. _Iza chce Kospela - dobrze, że nie węgiel ;)

Niejednokrotnie zużycie prądu na cwu jest większe niż na c.o,tym bardziej w domach małych i energooszczędnych.

cwu oraz zwyczajne codzienne funkcjonowanie a tv czy komputera lub indukcji pompą nie napędzę

no i przy 90m kwadratwych kazdy m ma znaczenie a w przypadku kospela nie zuzywam powierzcni wcale (montaz na scianie)

przy pompie sama pompa moze i tansza ale robocizna i pierdolki wywinduja cene w nieskonczonosc tego się obawiamy trochę

Edytowane przez _Iza

nie przesadzaj. 15000 zł w kredycie więcej to naprawdę dużo i będzie się długo zwracać, jeśli założy się tani prąd i ponadprzeciętne ocieplenie. pompę dla zredukowania rachunków można założyć później. wszystko zależy od domu. _Iza chce Kospela - dobrze, że nie węgiel ;)

Wszystko zależy od inwestora i jego kalkulatora...

Dom 90m2 ze zużyciem ma c.o ok.4000kWh+3000kWh na cwu=7000kWh a 3x mniejsze zużycie na ogół to 2500kWh to wtedy inwestor musi sobie sam odpowiedzieć czy oszczędność 4500kWh rocznie warta jest większej inwestycji czy lepiej mniejszy kredyt a większe koszty utrzymania domu.

Całe szczęście,że nie węgiel ;)

Edytowane przez wskazówka

no i przy 90m kwadratwych kazdy m ma znaczenie a w przypadku kospela nie zuzywam powierzcni wcale (montaz na scianie)

przy pompie sama pompa moze i tansza ale robocizna i pierdolki wywinduja cene w nieskonczonosc tego się obawiamy trochę

Pompa zajmuje tyle samo miejsca co Kospel czyli wisi sobie na ścianie :)

O reszcie decyduje zdolność negocjacji i świadomości co się kupuje :)