Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A reczniki mam suszyc.... w salonie zapewne. Czy pod drzwiami? Bez jaj TB. :)

Ręczników nie suszy ciepło, tylko wentylacja. Ciepło może przyspieszyć suszenie. W upalne lato ręczniki wcale tak nie schną. A teraz im lepsza wentylacja tym mniejszy sens montowania drabinki w łazience . Nieznajomość jak działa wentylacja w łazience, jaki kierunek przepływu ma ogrzane przez drabinkę powietrze, że nie grzejnik suszy... - to można nazwać - dyletanctwem.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To że tak mówią nie znaczy że mówią dobrze...

Grawitacja to siła przyciągania....

konwekcja upraszczając wszystko to unoszenie zależne od gestości np. powietrza...

W przypadku WM jak nie otworzysz zaraz okien to nie umrzesz - wzrośnie jedynie stężenie CO2 i wilgotność....

po za tym zawsze możesz mieć agregat lub UPS

Co do pierdzenia to: niczemu to nie przeszkadza - najważniejsze by "piardy" były jak najcieplejsze ;-)

Kilka lat toczyłem walkę by nazywać właściwie wentylację konwekcyjną.

A spotkales sie, zeby ktos na kociol elektryczny mowil "podgrzewacz do podlogowki"? W tym watku nieraz rajstopy mozna ze smiechu obsikac. :D

Błędem jest łączenie ogrzewania cwu z ogrzewaniem pomieszczeń - tak więc nazwa jest prawidłowa. Może warto czasem powalczyć, by ogrzewania nie robili dyletanci - za to płaci inwestor i środowisko.

Toz bardziej geste powietrze jest przyciagane i wypiera cieplejsze (o mniejszej gestosci). Za konwekcje myslisz, ze co odpowiada jak nie grawitacja. To to samo zjawisko.

Moze sie nie osmieszaj , bo pomyse, ze to granie matola to nie jest li tylko aktorstwo. :)

CO2 jest 1.5 raza cięży od powietrza, a więcej go jest pod sufitem i "wychodzi" kratką!!! Co to ma wspólnego z grawitacją? Jak ktoś nie zna fizyki to takich dziwów nie zrozumie.

Ręczników nie suszy ciepło, tylko wentylacja. Ciepło może przyspieszyć suszenie. W upalne lato ręczniki wcale tak nie schną. A teraz im lepsza wentylacja tym mniejszy sens montowania drabinki w łazience . Nieznajomość jak działa wentylacja w łazience, jaki kierunek przepływu ma ogrzane przez drabinkę powietrze, że nie grzejnik suszy... - to można nazwać - dyletanctwem.

Tylko Twoja "teoria" nie pokrywa sie z praktyka. U mnie suszy, bo mam grzakle elektryczna w drabinge ktora sie poza zsezonem grzewczym w nocy zalacza. Polecam, bo to bardzo skuteczne rozwiazanie.

U mnie nie ma przez drabinke zadnego przeplywu powietrza, Na niej najczesciej wisza reczniki po kapieli. Nie jest ona po to, zeby grzac lazienke. Mozesz to sobie wyobrazic? :)

Kilka lat toczyłem walkę by nazywać właściwie wentylację konwekcyjną.

Hehe... widzialem.

Nadal nie wiesz jakia sila powoduje, ze cieple powietrze unosie sie a zimne opada? To jest kolego zenujace, bo zgrywasz tu wielkiego "specjaliste" w sprawach wenylacji, a braki na poziomie elementarza fizyki.

http://www.forumbudowlane.pl/vt/18560/30/wentylacja-grawitacyjna

Błędem jest łączenie ogrzewania cwu z ogrzewaniem pomieszczeń.....

"Taniej" i "wygodniej" miec dwa systemy. Zwlaszcza przy pompie ciepla. Osobno CO i osobno CWU. Trzeba tylko poszukac inwestora-jelenia.

Ręczników nie suszy ciepło, tylko wentylacja.

A herbata robi sie slodka od mieszania, a nie dodania cukru.

Tylko Twoja "teoria" nie pokrywa sie z praktyka. U mnie suszy, bo mam grzakle elektryczna w drabinge ktora sie poza zsezonem grzewczym w nocy zalacza. Polecam, bo to bardzo skuteczne rozwiazanie.

U mnie nie ma przez drabinke zadnego przeplywu powietrza, Na niej najczesciej wisza reczniki po kapieli. Nie jest ona po to, zeby grzac lazienke. Mozesz to sobie wyobrazic? :)

Suszy wentylacja, grzejnik grzeje... i wyrzuca ciepłe powietrze bezpośrednio do kanału wentylacji. Ciepłe powietrze nie zejdzie na dół, by ogrzać łazienkę.

Chodzi mi tylko o to, by nie nazywać kogoś dyletantem, jak się ma np. drabinkę w łazience - bo trudno wymyślić coś bardziej głupiego do wyrzucania ciepła.

Hehe... widzialem.

Nadal nie wiesz jakia sila powoduje, ze cieple powietrze unosie sie a zimne opada? To jest kolego zenujace, bo zgrywasz tu wielkiego "specjaliste" w sprawach wenylacji, a braki na poziomie elementarza fizyki.

http://www.forumbudowlane.pl/vt/18560/30/wentylacja-grawitacyjna

Wentylacja grawitacyjna byłaby idealna - stały strumień, z góry do dołu, nie można zakłócić - czyli sam miód.

Natomiast wentylacja konwekcyjna zależy od wielu czynników. Może gdyby nazwa była poprawna więcej projektantów by się zastanowiło co robi!

"Taniej" i "wygodniej" miec dwa systemy. Zwlaszcza przy pompie ciepla. Osobno CO i osobno CWU. Trzeba tylko poszukac inwestora-jelenia.

Nie łączy się tych dwóch systemów - robią tak właśnie dyletanci - a już w przypadku pompy ciepła to coś okropnego! Choć tu spotkałem takich. To kompletny brak wiedzy. Pompa ciepła grzeje i chłodzi - latem jest do chłodzenia - to albo trzeba zrezygnować z ciepłej wody albo z klimy!! Ja bym zrezygnował z takiego "fachowca" co to łączy.

Co do ceny - Pompa ciepła do grzania wody zintegrowana z zasobnikiem + pompa ciepła do bezpośredniego grzania i chłodzenia pomieszczeń z super automatyką - są tańsze od pompy ciepła do grzania wody i pomieszczeń i znacznie mniej zużywają kWh.

Czasami trudno uwierzyć, że ilu jest jeleni!

A herbata robi sie slodka od mieszania, a nie dodania cukru.

Może więc lepiej nie mieszać ludziom w głowach! Pan naprawdę dał się wpuścić w drabinkę,w droższą pompę ciepła, która nie chłodzi, w droższą wentylację grawitacyjną?

Ps Cukier jest niezdrowy, a jak nie można polubić wytrawnych smaków kawy i herbaty - to jest taka roślinka STEWIA.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Na Mazurach to bez Kozery i 5 razy, taki COP mamy na północy! :D
Co do wysokich COP.

Słyszał Pan o wentylatorach na prąd stały jak są oszczędne np. w temacie wentylacja?

Ile by spalił Pana samochód i jaka byłaby trwałość silnika gdyby zamiast pedału gazu, był wyłącznik odcinający paliwo. Rusza Pan całą mocą, rozpędza się i dojeżdża kawałek na luzie i tak w kółko!

Potem wyjaśnię po co te "metafory"

Suszy wentylacja, grzejnik grzeje... i wyrzuca ciepłe powietrze bezpośrednio do kanału wentylacji. Ciepłe powietrze nie zejdzie na dół, by ogrzać łazienkę.

Chodzi mi tylko o to, by nie nazywać kogoś dyletantem, jak się ma np. drabinkę w łazience - bo trudno wymyślić coś bardziej głupiego do wyrzucania ciepła.

Co to za belkocik produkujesz. Juz Ci napisalem do czego sluza drabinki w mich lazienkach. Nie zalapales? Zadne dogrzewanie lazienki a tylko dosuszanie recznikow.

Wentylacja grawitacyjna byłaby idealna - stały strumień, z góry do dołu, nie można zakłócić - czyli sam miód.

Natomiast wentylacja konwekcyjna zależy od wielu czynników. Może gdyby nazwa była poprawna więcej projektantów by się zastanowiło co robi!

Przeciez to jest TO SAMO. To tylko semantyka.

Faktycznie tego nie mozesz zalapac, czy udajesz? Jaki jest wg Ciebie wiec mechnizm konwekcji w oderwaniu od sily grawitacji? Moze Tym Cie jakos naprowadze. :)

Nie łączy się tych dwóch systemów - robią tak właśnie dyletanci - a już w przypadku pompy ciepła to coś okropnego! Choć tu spotkałem takich. To kompletny brak wiedzy. Pompa ciepła grzeje i chłodzi - latem jest do chłodzenia - to albo trzeba zrezygnować z ciepłej wody albo z klimy!! Ja bym zrezygnował z takiego "fachowca" co to łączy..

Pompa jest do grzania a klimatyzator do chlodzenia. Mam takie 2 systemy i jakos dziwnie sie sprawdzaja, a koszta masz w stopce. :D

Czy swoim "geniuszem" bys je zminimalizowal? Nie sadze.

Może więc lepiej nie mieszać ludziom w głowach! Pan naprawdę dał się wpuścić w drabinkę,w droższą pompę ciepła, która nie chłodzi, w droższą wentylację grawitacyjną?.

Pomijajac Twoja drabinkowa obsesje, to moja pompa 12,6kW wraz z DZ kosztowala 25 tys zl. Co to znaczy "drozsza". Drozsza niz co?

Moze przedstaw kalkulacje jak rozbijajac system grzewczy mogl bym zaoszczedzic. Tylko bez tradycyjnych wykretow. :)