map78 11.05.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Czy ktoś może zaproponować klimatyzator z funkcją grzania, który zamiast jednostki zewnetrznej będzie miał jednostkę wewnętrzną podłączoną pod dolne źródło glikolowego wymiennika ciepła? Zależy mi przede wszystkim na grzaniu więc klimakonwektory odpadają. A co klimakonwektory nie grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.05.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 A co klimakonwektory nie grzeją A grzeją przy temperaturze zasilania 5-15st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.05.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 A grzeją przy temperaturze zasilania 5-15st? Przy takiej temperaturze zasilania to chyba raczej chłodzą Tobie prawdopodobnie nie chodzi o klimatyzator, tylko o pompę ciepła glikol / powietrze? Chyba czegoś takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 11.05.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 U mnie na mazurach też jeszcze chodzi CO. A u mnie juz nie w domu 21-22*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.05.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Przy takiej temperaturze zasilania to chyba raczej chłodzą Tobie prawdopodobnie nie chodzi o klimatyzator, tylko o pompę ciepła glikol / powietrze? Chyba czegoś takiego nie ma. gruntowa + klimakonwektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.05.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 gruntowa + klimakonwektor? Efekt osiągnięty;) Ale koledze chyba chodzi też o aspekt ekonomiczny, a to rozwiązanie do najtańszych by nie należało:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 pytanie do buforowców (czyli do waflos, chyba, że nie jest jedyny tutaj). jak sterujecie temperaturą wody podawaną na podłogówkę? rozumiem, że zawór trójdrożny, ale może jakieś szczegóły? sterowany pogodowo czy stała temperatura wody niezależnie od warunków? waflos możesz opisać swój układ (tylko CO) ze szczegółami? Ja mam zawór trójdrożny sterowany pogodowo - kwestia tylko prób i błędów by ustawić właściwą krzywą grzewczą. Sterownik Ceta bodajże 106 - ma może nie najbardziej przyjazny interfejs ale był niedrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.05.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja mam zawór trójdrożny sterowany pogodowo - kwestia tylko prób i błędów jaki dokładnie zawór? regulujesz temperaturę w domu tylko pogodowo czy masz jeszcze jakiś regulator pokojowy, który odpala pompę obiegową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja tu widzę ze niektórzy podali już zużycie za sezon a u mnie konca nie widać Przez ostatnie 2 tygodnie klima jakies 3 razy grzala okolo 1 godziny. Ale tez 2 czy 3 razy zdarzylo sie juz chlodzic Takze jak trzeba to sie zuzyje ten 1 kWh na dobe, podlogowka zjadlaby pewnie 10x razy tyle... Jasiek, zainwstuj w jakas tania klime z grzaniem zobaczysz ile kWh mniej potrzeba dla tego samego komfortu. A okresach przejsciowych bije podlogowke na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 12.05.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 jaki dokładnie zawór? regulujesz temperaturę w domu tylko pogodowo czy masz jeszcze jakiś regulator pokojowy, który odpala pompę obiegową? Zastosuj obojętnie jaki trójdrożny byle był tylko z siłownikiem - niech sprzedawca ci dobierze od razu współpracujący sterownik pogodowy - bo nie wiem czy każdy ster obsługuje każdy siłownik. Pompa obiegowa w trakcie sezonu pracuje cały czas. Termostatu pokojowego nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Przez ostatnie 2 tygodnie klima jakies 3 razy grzala okolo 1 godziny. Ale tez 2 czy 3 razy zdarzylo sie juz chlodzic Takze jak trzeba to sie zuzyje ten 1 kWh na dobe, podlogowka zjadlaby pewnie 10x razy tyle... Jasiek, zainwstuj w jakas tania klime z grzaniem zobaczysz ile kWh mniej potrzeba dla tego samego komfortu. A okresach przejsciowych bije podlogowke na kolana Zapewniam Pana, że to nie musi konkurować a powinno się uzupełniać. Minimum izolacji od gruntu, to 30cm lecz naprawdę warto dać 40. Na tym podłogówka elektryczna z termostatem. W dół mało ucieka a powietrze dogrzane jest z pompy. Tyle, że mamy precyzyjnie i komfortowo ustawioną temperaturę podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 12.05.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Zapewniam Pana, że to nie musi konkurować a powinno się uzupełniać. Minimum izolacji od gruntu, to 30cm lecz naprawdę warto dać 40. Na tym podłogówka elektryczna z termostatem. W dół mało ucieka a powietrze dogrzane jest z pompy. Tyle, że mamy precyzyjnie i komfortowo ustawioną temperaturę podłogi. czyli podłoga nie jest zimna ale nią nie grzejemy a grzejemy klimą? a kim jest ten pan z postu nade mną bo widzę że się zna? może pomoże kobiecie wybrać ogrzewanie domku 90m2 Edytowane 12 Maja 2014 przez _Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.05.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A jaka bedzie zasadnicza roznica pomiedzy klimatyzatorem a klimakonvektorem? Jaka temp uzyskaszs nadmuchu przy zasilaniu 5-15* Chyba ze nie piszemg o tym samym... "Normalny" klimatyzator moze dmuchac i 40-50* przy -20* Nie rozumiem chyba co chcesz osiagnac... Tak jak napisałem chodzi przede wszystkim o grzanie i korzystanie z korzystniejszych temperatur w gruncie zamiast w powietrzu. Zastanawiałem się, czy ktoś może poczynił jakąś modyfikację z klimy z funkcją grzania i korzysta z dolnego źródła. Wygląda na to, że trzeba będzie dokonać zakupu i wypatroszyć to pudło ze śmigłem i odzyskać co trzeba a resztę oddać na złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zapewniam Pana, że to nie musi konkurować a powinno się uzupełniać. Minimum izolacji od gruntu, to 30cm lecz naprawdę warto dać 40. Na tym podłogówka elektryczna z termostatem. W dół mało ucieka a powietrze dogrzane jest z pompy. Tyle, że mamy precyzyjnie i komfortowo ustawioną temperaturę podłogi. A dlaczego tylko 40 cm, to moze lepiej dac od razu 1 m, przeciez tego w przyszłosci juz nie poprawimy, a bedzie jak znalazł za kilka, kilkanascie lat jak Pan wymysli nową kategorię superhiperplusenergetycznych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 12.05.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A dlaczego tylko 40 cm, to moze lepiej dac od razu 1 m, przeciez tego w przyszłosci juz nie poprawimy, a bedzie jak znalazł za kilka, kilkanascie lat jak Pan wymysli nową kategorię superhiperplusenergetycznych domów. dzień dobry, ile kosztuje u pana policzenie OZC dla domku 90m2? uśmiech? dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 dzień dobry, ile kosztuje u pana policzenie OZC dla domku 90m2? uśmiech? dwa? Za usmiech albo dwa, to zachod slonca na Mazurach mozesz obejrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A dlaczego tylko 40 cm, to moze lepiej dac od razu 1 m, przeciez tego w przyszłosci juz nie poprawimy, a bedzie jak znalazł za kilka, kilkanascie lat jak Pan wymysli nową kategorię superhiperplusenergetycznych domów. To wynika z ekonomii. Chodzi o to, by jak najtaniej postawić dom i płacić jak najmniej. 1 m styropianu spowodowałby podniesienie kosztów budowy. 30-40 cm styropianu pozwala zrezygnować ( a nawet wymusza) rezygnację z drogiego ogrzewania hydraulicznego. Przez to ekonomiczna izolacja nie podnosi kosztów budowy domu. Gdyby zajmował Pan się tematyką izolowania, to wiedziałby Pan, że rolą izolacji jest eliminacja ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 12.05.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Za usmiech albo dwa, to zachod slonca na Mazurach mozesz obejrzec. dzieci i ryby głosu nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Gdyby zajmował Pan się tematyką izolowania, to wiedziałby Pan, że rolą izolacji jest eliminacja ogrzewania. Gdybym osiągał bardzo dobre wyniki w sprzedazy kabli Elektry to pewnie bym wiedział ze rolą izolacji jest przekonanie inwestorów ze tylko kable (a w szczegolnosci kable Elektry) nadają sie do ogrzewania. Ja jednak tego nie wiem i przedstawiam rózne mozliwosci ogrzewania uwzgledniając fakt ze ilosc domów od 0 do 20 kWh/m2 jest symboliczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 12.05.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jest kabareciarzem, mitomanem i nie mniej handlarzem. Takze chetnie napewno zainstaluje i sprzeda swoje rozwiazania.... Doradzi co i jak.... Aczkolwiek nigdy nic nie wybudowal... Twierdzi ze od 25 lat sie "zajmuje" domami izolowanymi Juz w 90' byly takie co potrzebowaly max 30kWh/m2. 90m2 to ten pan ci ogrzeje klimatyzatorem niespelna 1kW... Ipistwal tez te PC co pobieraja 20W oddajac 230.... Moze sie nada Bedzie dobrze ja pytałam o Ciebie a nie o pana Tomasza zajmujesz się profesjonalnym doradztwem systemów ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts