jasiek71 12.05.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jasiek, zainwstuj w jakas tania klime z grzaniem zobaczysz ile kWh mniej potrzeba dla tego samego komfortu. A okresach przejsciowych bije podlogowke na kolana ale od mojej podłogi nie "ciągnie" w okresie przejściowym ... a dmuchanie w jednym miejscu nie jest szczytem moich marzeń nawet jak było by darmo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 12.05.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 a pan jasiek71 czym grzeje jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.05.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Dom w Warszawie? Raczy Pan żartować! To masakra! Mam mieszkanie w starym budownictwie i wszystko na prąd. Natomiast od 1990 robię instalacje innym i wiem, że jak dom zużywa ponad 30kWh/m2 na ogrzewanie ( bez pomp ciepła i OZE to projektant nie zna się na izolowaniu. I znowu się okazuje, że szewc bez butów chodzi;) Dla mnie jednak dużo wiarygodniejsze są opinie rzeczywistych użytkowników, a nie fachowców, handlarzy, projektantów i innej maści sprzedawców. Panie TB choćby nie wiem jak zaklinał Pan rzeczywistość to nie będzie Pan dla mnie wiarygodny, bo dom to nie mieszkanie - o czym ja i wielu innych miało okazje się przekonać. Jak Pan wybuduje Swój własny dom, w oparciu o wszystkie pańskie teorie, zamieszka w nim i po min. roku podzieli się pozytywnymi wrażeniami to będziemy mogli dyskutować, a jak na razie to bardziej nadaje się do działu science-fiction:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 12.05.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 jestem Iza dopiero startuję z budową i nie znam się na wszystkim bo jestem kobietą! mieszanie nieuniknione bo z mężem sami nie wiemy, czym grzać jak was słuchamy tutaj pyxis: 18/10/25 @ 2011 asolt: -/-/- @ 1986 varmepumpsagare: 3/10/40 @ 1989 waflos? imrahil? Tomasz Brzęczkowski? A ja Karolina. Mam 13 lat - a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Dobry... Nie? Zaczynam go lubiec, chociaz z fizyki jest noga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 jak się buduje z kredytu na 30lat to może i pompa plus 10 styro jak u pyxisa U mnie jest tak wlasnie po to, zeby nie musiec brac kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 I znowu się okazuje, że szewc bez butów chodzi;) Dla mnie jednak dużo wiarygodniejsze są opinie rzeczywistych użytkowników, a nie fachowców, handlarzy, projektantów i innej maści sprzedawców. Panie TB choćby nie wiem jak zaklinał Pan rzeczywistość to nie będzie Pan dla mnie wiarygodny, bo dom to nie mieszkanie - o czym ja i wielu innych miało okazje się przekonać. Jak Pan wybuduje Swój własny dom, w oparciu o wszystkie pańskie teorie, zamieszka w nim i po min. roku podzieli się pozytywnymi wrażeniami to będziemy mogli dyskutować, a jak na razie to bardziej nadaje się do działu science-fiction:D Z tym, że Pan poczyta tych co maja domy izolowane - wszyscy maja kable w podłodze nie hydrauliczne ogrzewanie. Poza tym jak się robi komuś - to ten ktoś nie ma powodu kłamać. A ja izolacją nie handluje. Ps. A można wiedzieć w czym jestem niewiarygodny? Wymieni Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.05.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ps. A można wiedzieć w czym jestem niewiarygodny? Wymieni Pan? Kolega Map78 już pisał. Żeby coś doradzać trzeba to samemu doświadczać. Ksiądz mówiący jak żyć w rodzinie też nie jest wiarygodny, bynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Gosciu jest z "miasta". Jemu wolno. BTW Wivaldi: http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.05.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Gosciu jest z "miasta". Jemu wolno. BTW Wivaldi: http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=315 Masz rację, popełniłem błąd językowy. A przecież jestem fanem tej piosenki. http://www.youtube.com/watch?v=EzFU1ME_2O8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.05.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Przybyl z przyszlosci aby ratowac narod od cieplownikow.... walczy styropianem i kablami..... Czyli taki styropianowy T-800 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 12.05.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 TB 40 cm bzdury jakich mało Temperatura gruntu pod domem to około 14C, piasek jest również izolatorem (50 cm suchego piachu to 5-7 cm styropianu), ciepło rozchodzi się w górę. Zyski z takiej izolacji do kosztów są żadne. Chciałbym poznać obliczenia. Straty przez podłogę są najmniejsze 3-5%. ja mam 18 cm. Powyżej 20 na pewno w żaden ekonomiczny sposób nie jest uzasadnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Dr. Ludomir Duda Grunt nie ogrzewany ma 3 do 5 st. To się naprawdę łatwo mierzy. A 18 cm to nie jest żadna izolacja i dom nie jest izolowany! Spokojnie zużycie przekracza 30kWh/m2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Grunt nie ogrzewany ma 3 do 5 st. To się naprawdę łatwo mierzy. A 18 cm to nie jest żadna izolacja i dom nie jest izolowany! Spokojnie zużycie przekracza 30kWh/m2! Stopien izolacji domu nie ma formatu Boolean. Chyba, ze to dalsza czesc luznych dywagacji na temat "fizyki inaczej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Pamietajmy ze TB nie liczy... Pisal w innym watku ze po co nauka na fakty.... jego fakty.... jak nauka sie nie zgadza tym gorzej dla niej. Czyli co? Kolejny dyletant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Kurde... Varme, czy ja przypadkiem nie wyczuwam delikatnej, gleboko skrywanej nutki antypatii w stosunkudo "Pana" TB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 12.05.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 U mnie jest tak wlasnie po to, zeby nie musiec brac kredytu. no i bloczek 36,5 ale u ciebie jest zawsze jakaś inna matematyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Garaz budowalem z 24ki Kwestia priorytetow, chociaz bardziej chodzilo mi o kwestie pompy ciepla niz goownianych +5cm styro na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.05.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 a pan jasiek71 czym grzeje jeśli można wiedzieć? trzema fazami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.05.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Garaz budowalem z 24ki Kwestia priorytetow, chociaz bardziej chodzilo mi o kwestie pompy ciepla niz goownianych +5cm styro na scianie. to po co chałupę izolowałeś ...? trzeba było sobie mocniejszą pompę wsadzić było by taniej ... pompa jest dobra na wszystko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts