Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jasiek, zainwstuj w jakas tania klime z grzaniem zobaczysz ile kWh mniej potrzeba dla tego samego komfortu. A okresach przejsciowych bije podlogowke na kolana :p

ale od mojej podłogi nie "ciągnie" w okresie przejściowym ...:p

a dmuchanie w jednym miejscu nie jest szczytem moich marzeń nawet jak było by darmo ...;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom w Warszawie? Raczy Pan żartować! To masakra!

Mam mieszkanie w starym budownictwie i wszystko na prąd.

Natomiast od 1990 robię instalacje innym i wiem, że jak dom zużywa ponad 30kWh/m2 na ogrzewanie ( bez pomp ciepła i OZE to projektant nie zna się na izolowaniu.

I znowu się okazuje, że szewc bez butów chodzi;) Dla mnie jednak dużo wiarygodniejsze są opinie rzeczywistych użytkowników, a nie fachowców, handlarzy, projektantów i innej maści sprzedawców. Panie TB choćby nie wiem jak zaklinał Pan rzeczywistość to nie będzie Pan dla mnie wiarygodny, bo dom to nie mieszkanie - o czym ja i wielu innych miało okazje się przekonać. Jak Pan wybuduje Swój własny dom, w oparciu o wszystkie pańskie teorie, zamieszka w nim i po min. roku podzieli się pozytywnymi wrażeniami to będziemy mogli dyskutować, a jak na razie to bardziej nadaje się do działu science-fiction:D

jestem Iza dopiero startuję z budową i nie znam się na wszystkim bo jestem kobietą! mieszanie nieuniknione bo z mężem sami nie wiemy, czym grzać jak was słuchamy tutaj

pyxis: 18/10/25 @ 2011

asolt: -/-/- @ 1986

varmepumpsagare: 3/10/40 @ 1989

waflos?

imrahil?

Tomasz Brzęczkowski?

A ja Karolina.

Mam 13 lat - a Ty?

I znowu się okazuje, że szewc bez butów chodzi;) Dla mnie jednak dużo wiarygodniejsze są opinie rzeczywistych użytkowników, a nie fachowców, handlarzy, projektantów i innej maści sprzedawców. Panie TB choćby nie wiem jak zaklinał Pan rzeczywistość to nie będzie Pan dla mnie wiarygodny, bo dom to nie mieszkanie - o czym ja i wielu innych miało okazje się przekonać. Jak Pan wybuduje Swój własny dom, w oparciu o wszystkie pańskie teorie, zamieszka w nim i po min. roku podzieli się pozytywnymi wrażeniami to będziemy mogli dyskutować, a jak na razie to bardziej nadaje się do działu science-fiction:D
Z tym, że Pan poczyta tych co maja domy izolowane - wszyscy maja kable w podłodze nie hydrauliczne ogrzewanie. Poza tym jak się robi komuś - to ten ktoś nie ma powodu kłamać. A ja izolacją nie handluje.

Ps. A można wiedzieć w czym jestem niewiarygodny? Wymieni Pan?

TB 40 cm bzdury jakich mało Temperatura gruntu pod domem to około 14C, piasek jest również izolatorem (50 cm suchego piachu to 5-7 cm styropianu), ciepło rozchodzi się w górę. Zyski z takiej izolacji do kosztów są żadne. Chciałbym poznać obliczenia. Straty przez podłogę są najmniejsze 3-5%. ja mam 18 cm. Powyżej 20 na pewno w żaden ekonomiczny sposób nie jest uzasadnione

Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem.

Dr. Ludomir Duda

Grunt nie ogrzewany ma 3 do 5 st. To się naprawdę łatwo mierzy.

A 18 cm to nie jest żadna izolacja i dom nie jest izolowany! Spokojnie zużycie przekracza 30kWh/m2!

Grunt nie ogrzewany ma 3 do 5 st. To się naprawdę łatwo mierzy.

A 18 cm to nie jest żadna izolacja i dom nie jest izolowany! Spokojnie zużycie przekracza 30kWh/m2!

Stopien izolacji domu nie ma formatu Boolean. :D

Chyba, ze to dalsza czesc luznych dywagacji na temat "fizyki inaczej"?