Pyxis 12.05.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 to po co chałupę izolowałeś ...? trzeba było sobie mocniejszą pompę wsadzić było by taniej ... pompa jest dobra na wszystko ... Wszystko w granicach rozsadku, ale Ty tego i tak nie pojmiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.05.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 skrywanej.... Nic osobistego.... Zreszta szkoda go troche chyba... Walczy z soba i swoim ego z tego co widać to raczej ty masz jakiś problem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.05.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Wszystko w granicach rozsadku, ale Ty tego i tak nie pojmiesz. twojej matematyki chyba nikt nie pojmie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 twojej matematyki chyba nikt nie pojmie ... Ty rozwazasz sprawy domu w kategoriach "bezwzglednych". Proste porownania jak 5letnie dziecko robisz w oderwaniu od warunkow w jakich dany obiekt jest budowany. Jak bym budowal w Suwalkach, to bym mial 20cm styro na scianach. Na Dolnym Slasku to zbedny wydatek. Mial bym 950 zl za CO zamiast 1000 zl. Posikal bym sie pewnie z radosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 13.05.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 jestem Iza dopiero startuję z budową i nie znam się na wszystkim bo jestem kobietą! mieszanie nieuniknione bo z mężem sami nie wiemy, czym grzać jak was słuchamy tutaj pyxis: 18/10/25 @ 2011 asolt: -/-/- @ 1986 varmepumpsagare: 3/10/40 @ 1989 waflos? imrahil? Tomasz Brzęczkowski? A skąd ty z tych Mazurów jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 13.05.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Osoby na forum ktore maja czujnik temperatury pod plyta twierdza, ze temperatura jest w miare stala i oscyluje w granicach 15 stopni. Mozna dac i metr styropianu o oszczedzic na tym 0,000001kw tylko nie ma to zadnego ekonomicznego sensu. Jezeli dalbym 30cm oszczedzilbym jakies 3-5% czyli w sezonie daje to kwote 45zl rocznie. Dlatego wkurza mnie ze TB opowiada takie dyrdymaly inwestora bez uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej zainwestowac w lepsze ocieplenie scian ipoddasza bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Osoby na forum ktore maja czujnik temperatury pod plyta twierdza, ze temperatura jest w miare stala i oscyluje w granicach 15 stopni. Mozna dac i metr styropianu o oszczedzic na tym 0,000001kw tylko nie ma to zadnego ekonomicznego sensu. Jezeli dalbym 30cm oszczedzilbym jakies 3-5% czyli w sezonie daje to kwote 45zl rocznie. Dlatego wkurza mnie ze TB opowiada takie dyrdymaly inwestora bez uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej zainwestowac w lepsze ocieplenie scian ipoddasza bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny. a jak myślisz jaka będzie temperatura pod chałupą bez izolacji do gruntu i stale utrzymywanej temp. rzędu 22-23* w tym domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 a jak myślisz jaka będzie temperatura pod chałupą bez izolacji do gruntu i stale utrzymywanej temp. rzędu 22-23* w tym domu ...? Wykaz sie logika jasko. Jesli ktos ma plyte na 30cm styro i ma pod nia 15*C w zimie, to jak da 50cm styro, to nagle zrobi mu sie tam 3*C? Naprawde w to "wierzysz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Wykaz sie logika jasko. Jesli ktos ma plyte na 30cm styro i ma pod nia 15*C w zimie, to jak da 50cm styro, to nagle zrobi mu sie tam 3*C? Naprawde w to "wierzysz"? zajmij się może tym na czym się znasz ... sprawdź jakie temp. panują na głębokości kilku m o różnej porze roku a potem się wymądrzaj ... przy braku strat do gruntu ta temperatura pod budynkiem będzie dokładnie taka sama ... przy dużych stratach do gruntu temperatura pod chałupą będzie odpowiednio wyższa ... Edytowane 13 Maja 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 zajmij się może tym na czym się znasz ... sprawdź jakie temp. panują na głębokości kilku m o różnej porze roku a potem się wymądrzaj ... przy braku strat do gruntu ta temperatura pod budynkiem będzie dokładnie taka sama ... przy dużych stratach do gruntu temperatura pod chałupą będzie odpowiednio wyższa ... Widzisz madralo, u pompiarzy gruntowcow takie dane to chleb powszedni Nie bedzie taka sama, bo budynek stojacy na gruncie stanowi izolacje a wychladzanie sie gruntu odbywa sie w kierunku powierzchni i glownie za sprawa wod opadowych. Na Twoj chlopski rozum jak widac niewiele da sie "wydedukowac". http://www.szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg Wykres dotyczy odslonietego gruntu nieobciazonego cieplnie. Pod budynkiem to inna bajka. Zupelnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Widzisz madralo, u pompiarzy gruntowcow takie dane to chleb powszedni Nie bedzie taka sama, bo budynek stojacy na gruncie stanowi izolacje a wychladzanie sie gruntu odbywa sie w kierunku powierzchni i glownie za sprawa wod opadowych. Na Twoj chlopski rozum jak widac niewiele da sie "wydedukowac". http://www.szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg ja takimi wykresikami to sobie mogę co najwyżej wiesz co podetrzeć ... budynek dla gruntu nie jest żadną izolacją, temp. pod nim jest zależna tylko i wyłącznie od strat owej chałupy i pory roku ... tak samo jest ze wszystkim dolnymi źródłami, GWC czy innymi pierdołami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Mam pomysła. Za jakiś czas planuję wyrzucić styropian z pod posadzki mojego nieogrzewanego garażu. Umieszczę w ziemi czujnik temperatury i zobaczymy jaka jest ta temperatura pod niegrzanym budynkiem.Polećcie tylko jaki to ma być czujnik i jak głęboko go umieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.05.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 jak ci się nudzi to zrób w rurce czujniki ds18b20 albo zwykłe ntc co 20 cm i wbij to jakiś metr albo więcej w głąb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Mam pomysła. Za jakiś czas planuję wyrzucić styropian z pod posadzki mojego nieogrzewanego garażu. Umieszczę w ziemi czujnik temperatury i zobaczymy jaka jest ta temperatura pod niegrzanym budynkiem. Polećcie tylko jaki to ma być czujnik i jak głęboko go umieścić. im głębiej wsadzisz ten czujnik to temperatura będzie bliższa tej z otaczającego budynek gruntu a im płycej to bliżej będzie do tej średniorocznej z garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 ja takimi wykresikami to sobie mogę co najwyżej wiesz co podetrzeć ... Wiem, wiem. Ty masz inna "swoja teorie" i jesli fakty nie pasuja, to tym gorzej dla faktow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Wiem, wiem. Ty masz inna "swoja teorie" i jesli fakty nie pasuja, to tym gorzej dla faktow. ty masz swoje wykresy a ja kilka lat pomiarów, jak myślisz kto jest bliżej prawdy ...? sprawdź sobie jaka jest średnia roczna temperatura na danym obszarze a dowiesz się jaka jest średnia temp. gruntu , na pewnej głębokości jest zrównoważenie a potem czym bardziej w głąb to zaczyna rosnąć gdyż wnętrze naszej planety daje znać o sobie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 im głębiej wsadzisz ten czujnik to temperatura będzie bliższa tej z otaczającego budynek gruntu a im płycej to bliżej będzie do tej średniorocznej z garażu... Czyli właśnie ta średnioroczna powinna być wyznacznikiem. Jakby nie patrzeć budynek jest "kołderką" dla zmagazynowanego ciepła pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.05.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 oczywiście warto jasia czytaćkonkretniejasiu masz kilka lat pomiarów za sobą -supertylko że wyniki tych pomiarów są tak do zaakceptowania jak sobotni występ austriako-a na eurowizji znaczy się kozyjasiu może skomentuj koszty ogrzewania prądem[no i plus minus 5 m3 drewna ]twoich pobratynców kablowych , którzy się wypowiadali w muratorze w 2011 , we wrześniu bo oni sami jakoś chętni nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Osoby na forum ktore maja czujnik temperatury pod plyta twierdza, ze temperatura jest w miare stala i oscyluje w granicach 15 stopni. Mozna dac i metr styropianu o oszczedzic na tym 0,000001kw tylko nie ma to zadnego ekonomicznego sensu. Jezeli dalbym 30cm oszczedzilbym jakies 3-5% czyli w sezonie daje to kwote 45zl rocznie. Dlatego wkurza mnie ze TB opowiada takie dyrdymaly inwestora bez uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej zainwestowac w lepsze ocieplenie scian ipoddasza bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny. Przy 30 cm jest +3 tej zimy było +5 przy 120m2 i 0.5m opaski 10cm. Gdyby grunt nie był grzany, pod 30 cm płytą. Miałby temperaturę podobną do gruntu na tej samej głębokości obok płyty styro. Im mniejsza grubość styropianu, tym cieplejszy grunt. Dlatego nie da się postawić domu izolowanego na 20 cm styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 oczywiście warto jasia czytać konkretnie jasiu masz kilka lat pomiarów za sobą -super tylko że wyniki tych pomiarów są tak do zaakceptowania jak sobotni występ austriako-a na eurowizji znaczy się kozy jasiu może skomentuj koszty ogrzewania prądem[no i plus minus 5 m3 drewna ] twoich pobratynców kablowych , którzy się wypowiadali w muratorze w 2011 , we wrześniu bo oni sami jakoś chętni nie są wiem że dla osobników twojego czy podobnego pokroju do zaakceptowania są tylko kolorowe wykresiki i to co jest napisane w "fachowej" prasie... nie wiem co mam komentować w jakichś wypocinach z Muratora skoro tam artykuły są tak pisane aby było na rękę tym co lepiej zapłacą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts