Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

twojej matematyki chyba nikt nie pojmie ...;)

Ty rozwazasz sprawy domu w kategoriach "bezwzglednych". Proste porownania jak 5letnie dziecko robisz w oderwaniu od warunkow w jakich dany obiekt jest budowany. Jak bym budowal w Suwalkach, to bym mial 20cm styro na scianach. Na Dolnym Slasku to zbedny wydatek. Mial bym 950 zl za CO zamiast 1000 zl. Posikal bym sie pewnie z radosci. :D

jestem Iza dopiero startuję z budową i nie znam się na wszystkim bo jestem kobietą! mieszanie nieuniknione bo z mężem sami nie wiemy, czym grzać jak was słuchamy tutaj

pyxis: 18/10/25 @ 2011

asolt: -/-/- @ 1986

varmepumpsagare: 3/10/40 @ 1989

waflos?

imrahil?

Tomasz Brzęczkowski?

A skąd ty z tych Mazurów jesteś ? :p

Osoby na forum ktore maja czujnik temperatury pod plyta twierdza, ze temperatura jest w miare stala i oscyluje w granicach 15 stopni.

Mozna dac i metr styropianu o oszczedzic na tym 0,000001kw tylko nie ma to zadnego ekonomicznego sensu. Jezeli dalbym 30cm oszczedzilbym jakies 3-5% czyli w sezonie daje to kwote 45zl rocznie. Dlatego wkurza mnie ze TB opowiada takie dyrdymaly inwestora bez uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej zainwestowac w lepsze ocieplenie scian ipoddasza bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny.

Osoby na forum ktore maja czujnik temperatury pod plyta twierdza, ze temperatura jest w miare stala i oscyluje w granicach 15 stopni.

Mozna dac i metr styropianu o oszczedzic na tym 0,000001kw tylko nie ma to zadnego ekonomicznego sensu. Jezeli dalbym 30cm oszczedzilbym jakies 3-5% czyli w sezonie daje to kwote 45zl rocznie. Dlatego wkurza mnie ze TB opowiada takie dyrdymaly inwestora bez uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej zainwestowac w lepsze ocieplenie scian ipoddasza bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny.

a jak myślisz jaka będzie temperatura pod chałupą bez izolacji do gruntu i stale utrzymywanej temp. rzędu 22-23* w tym domu ...?

a jak myślisz jaka będzie temperatura pod chałupą bez izolacji do gruntu i stale utrzymywanej temp. rzędu 22-23* w tym domu ...?

Wykaz sie logika jasko. Jesli ktos ma plyte na 30cm styro i ma pod nia 15*C w zimie, to jak da 50cm styro, to nagle zrobi mu sie tam 3*C? Naprawde w to "wierzysz"? :)

Wykaz sie logika jasko. Jesli ktos ma plyte na 30cm styro i ma pod nia 15*C w zimie, to jak da 50cm styro, to nagle zrobi mu sie tam 3*C? Naprawde w to "wierzysz"? :)

zajmij się może tym na czym się znasz ...;)

sprawdź jakie temp. panują na głębokości kilku m o różnej porze roku a potem się wymądrzaj ...

przy braku strat do gruntu ta temperatura pod budynkiem będzie dokładnie taka sama ...;)

przy dużych stratach do gruntu temperatura pod chałupą będzie odpowiednio wyższa ...:yes:

Edytowane przez jasiek71

zajmij się może tym na czym się znasz ...;)

sprawdź jakie temp. panują na głębokości kilku m o różnej porze roku a potem się wymądrzaj ...

przy braku strat do gruntu ta temperatura pod budynkiem będzie dokładnie taka sama ...;)

przy dużych stratach do gruntu temperatura pod chałupą będzie odpowiednio wyższa ...:yes:

Widzisz madralo, u pompiarzy gruntowcow takie dane to chleb powszedni ;)

Nie bedzie taka sama, bo budynek stojacy na gruncie stanowi izolacje a wychladzanie sie gruntu odbywa sie w kierunku powierzchni i glownie za sprawa wod opadowych. Na Twoj chlopski rozum jak widac niewiele da sie "wydedukowac".

http://www.szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg

Wykres dotyczy odslonietego gruntu nieobciazonego cieplnie. Pod budynkiem to inna bajka. Zupelnie inna.

Widzisz madralo, u pompiarzy gruntowcow takie dane to chleb powszedni ;)

Nie bedzie taka sama, bo budynek stojacy na gruncie stanowi izolacje a wychladzanie sie gruntu odbywa sie w kierunku powierzchni i glownie za sprawa wod opadowych. Na Twoj chlopski rozum jak widac niewiele da sie "wydedukowac".

http://www.szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg

ja takimi wykresikami to sobie mogę co najwyżej wiesz co podetrzeć ...:cool:

budynek dla gruntu nie jest żadną izolacją, temp. pod nim jest zależna tylko i wyłącznie od strat owej chałupy i pory roku ...

tak samo jest ze wszystkim dolnymi źródłami, GWC czy innymi pierdołami ...;)

Mam pomysła. Za jakiś czas planuję wyrzucić styropian z pod posadzki mojego nieogrzewanego garażu. Umieszczę w ziemi czujnik temperatury i zobaczymy jaka jest ta temperatura pod niegrzanym budynkiem.

Polećcie tylko jaki to ma być czujnik i jak głęboko go umieścić.

im głębiej wsadzisz ten czujnik to temperatura będzie bliższa tej z otaczającego budynek gruntu a im płycej to bliżej będzie do tej średniorocznej z garażu...:)

Wiem, wiem. Ty masz inna "swoja teorie" i jesli fakty nie pasuja, to tym gorzej dla faktow. :D

ty masz swoje wykresy a ja kilka lat pomiarów, jak myślisz kto jest bliżej prawdy ...?

sprawdź sobie jaka jest średnia roczna temperatura na danym obszarze a dowiesz się jaka jest średnia temp. gruntu , na pewnej głębokości jest zrównoważenie a potem czym bardziej w głąb to zaczyna rosnąć gdyż wnętrze naszej planety daje znać o sobie ...

im głębiej wsadzisz ten czujnik to temperatura będzie bliższa tej z otaczającego budynek gruntu a im płycej to bliżej będzie do tej średniorocznej z garażu...:)

Czyli właśnie ta średnioroczna powinna być wyznacznikiem. Jakby nie patrzeć budynek jest "kołderką" dla zmagazynowanego ciepła pod domem.

oczywiście warto jasia czytać

konkretnie

jasiu masz kilka lat pomiarów za sobą -super

tylko że wyniki tych pomiarów są tak do zaakceptowania jak sobotni występ austriako-a na eurowizji znaczy się kozy

jasiu może skomentuj koszty ogrzewania prądem[no i plus minus 5 m3 drewna ]

twoich pobratynców kablowych , którzy się wypowiadali w muratorze w 2011 , we wrześniu

bo oni sami jakoś chętni nie są

Przy 30 cm jest +3 tej zimy było +5 przy 120m2 i 0.5m opaski 10cm. Gdyby grunt nie był grzany, pod 30 cm płytą. Miałby temperaturę podobną do gruntu na tej samej głębokości obok płyty styro. Im mniejsza grubość styropianu, tym cieplejszy grunt. Dlatego nie da się postawić domu izolowanego na 20 cm styropianie.

oczywiście warto jasia czytać

konkretnie

jasiu masz kilka lat pomiarów za sobą -super

tylko że wyniki tych pomiarów są tak do zaakceptowania jak sobotni występ austriako-a na eurowizji znaczy się kozy

jasiu może skomentuj koszty ogrzewania prądem[no i plus minus 5 m3 drewna ]

twoich pobratynców kablowych , którzy się wypowiadali w muratorze w 2011 , we wrześniu

bo oni sami jakoś chętni nie są

wiem że dla osobników twojego czy podobnego pokroju do zaakceptowania są tylko kolorowe wykresiki i to co jest napisane w "fachowej" prasie...

nie wiem co mam komentować w jakichś wypocinach z Muratora skoro tam artykuły są tak pisane aby było na rękę tym co lepiej zapłacą ...:cool: