Liwko 13.05.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Przy 30 cm jest +3 tej zimy było +5 przy 120m2 i 0.5m opaski 10cm. Gdyby grunt nie był grzany, pod 30 cm płytą. Miałby temperaturę podobną do gruntu na tej samej głębokości obok płyty styro. Im mniejsza grubość styropianu, tym cieplejszy grunt. Dlatego nie da się postawić domu izolowanego na 20 cm styropianie. Czyli uważasz, że jak wyłożę plac wielkości domu styropianem, to zimą będą pod nim temperatury takie jakby tego styropianu nie było? Ja uważam że tak nie będzie, temperatura będzie sporo wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 ty masz swoje wykresy a ja kilka lat pomiarów, jak myślisz kto jest bliżej prawdy ...? sprawdź sobie jaka jest średnia roczna temperatura na danym obszarze a dowiesz się jaka jest średnia temp. gruntu , na pewnej głębokości jest zrównoważenie a potem czym bardziej w głąb to zaczyna rosnąć gdyż wnętrze naszej planety daje znać o sobie ... I jaka masz temperature pod domem w zimie? Wnetrze naszej planety daje znac, ale nie na glebokosci kilku m pod jej powierzchnia. Bez jaj jasko. Nie "filozofuj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Wykaz sie logika jasko. Jesli ktos ma plyte na 30cm styro i ma pod nia 15*C w zimie, to jak da 50cm styro, to nagle zrobi mu sie tam 3*C? Naprawde w to "wierzysz"? Jestem przekonany, Szanowny Panie, że gdyby temperatura pod 30-40cm styropianem była powyżej +5 st. tej zimy, to czujnik termometru by to wykazał a powietrze z gwc pod domem miałoby wyższą temperaturę niż +5 st.C! Temperatura powietrza z gwc pod domem jest bardzo zbliżona do temperatury gruntu. Na stronie 50-tej podręcznika EPS od gruntu, ma Pan jak dom ogrzewa grunt. Temperatura, idąc w dół, spada a potem rośnie! http://www.plastkemiforetagen.se/Material/EPS%20Bygg%20Grundboken.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Przy 30 cm jest +3 tej zimy było +5 przy 120m2 i 0.5m opaski 10cm. Gdyby grunt nie był grzany, pod 30 cm płytą. Miałby temperaturę podobną do gruntu na tej samej głębokości obok płyty styro. Im mniejsza grubość styropianu, tym cieplejszy grunt. Dlatego nie da się postawić domu izolowanego na 20 cm styropianie. Blad logiczny popelniasz. Grunt musi sie wychlodzic. Jesli sie nie wychlodzi (jak juz pisalem glownie przez wody opadowe), to nie bedzie mial temperatury takiej samej, jak ten nieizolowany i "moczony". Grunt ma spora pojemnosc cieplna i jak przykryjesz go warstwa izolacji odetniesz wode opadowa, to na pewno nie wychlodzi sie do +3*C zima. Tym bardziej, ze sciany fundamentowe tez masz izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Jestem przekonany, Szanowny Panie, że gdyby temperatura pod 30-40cm styropianem była powyżej +5 st. tej zimy, to czujnik termometru by to wykazał a powietrze z gwc pod domem miałoby wyższą temperaturę niż +5 st.C! Temperatura powietrza z gwc pod domem jest bardzo zbliżona do temperatury gruntu. Wielmozny Panie, nasze rozwazania dotycza gruntu NIEOBCIAZONEGO CIEPLNIE. To jest diametralna rzonica (chociaz Twoje pomiary sa dla mnie tak jakos malo wiarygodne). PS. Tam jest pokazany tylko rozklad temperatur i to bez zadnej skali. Pokazuje to tylko tyle, ze grunt pod domem jest cieplejszy niz poza nim, ale nie wiadomo czy na skutek ogrzania przez dom, czy poprzez brak jego wychlodzenia przez czynniki o ktorych wczesniej wspomnialem. Co innego jest dostarczyc energie, a co innego zabezpieczyc przed jej stratami. Edytowane 13 Maja 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czyli uważasz, że jak wyłożę plac wielkości domu styropianem, to zimą będą pod nim temperatury takie jakby tego styropianu nie było? Ja uważam że tak nie będzie, temperatura będzie sporo wyższa. To nie kwestia "uważam" to kwestia pomiaru. W 1990 roku wydzierżawiłem na Bartyckiej 133 teren na którym postawiłem 120m2 sklep z z czujnikami NTC (60 szt. na różnych głebokościach i szerokościach) - Ponieważ dzierżawa był na 7 lat - budynek dziś jest rozebrany a wokół płyty wyrosły już duże drzewa, ale styropian leży dalej pod betonem i można zmierzyć. A więc Szanowny Panie - grunt pod pod 120m2 styropianu jest zimniejszy niż ten obok okrągły rok. W przypadku ciepła z ziemi te 120m2 ro mniej izolacji niż czubek szpilki na Pana ciele, ale dla zysków słonecznych to spora bariera. Radziłbym pomierzyć! Nie ma ciepła geotermalnego pod domem, tam jest tylko ciepło z domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Blad logiczny popelniasz. Grunt musi sie wychlodzic. Jesli sie nie wychlodzi (jak juz pisalem glownie przez wody opadowe), to nie bedzie mial temperatury takiej samej, jak ten nieizolowany i "moczony". Grunt ma spora pojemnosc cieplna i jak przykryjesz go warstwa izolacji odetniesz wode opadowa, to na pewno nie wychlodzi sie do +3*C zima. Tym bardziej, ze sciany fundamentowe tez masz izolowane. Trudno dyskutować o logice i błędach z Szanownym Panem jak w stopce widzę "wentylacja grawitacyjna" i podobne "cuda". Co do wody... Pan raczy Sobie w największą suszę podnieść w lesie kamień, czy na trawniku porzuconą płytę chodnikową, przekona się Pan, że jest tam spora wilgotność choć od miesiąca nie padało a grunt wokół suchy jak pieprz. . Wie Pan dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ta..., rozluźniam się Mamy w nocy spadek temperatury z zera stopni do -20 i do tego silny wiatr. Jak tam temperatura pod domem z np. 15cm styropianu, też będzie -20? Za CO płacę rocznie około 1200zł, mam wielkie okna, w tym i dachowe, chałupa tak se ocieplona. Gdybym dał pod chałupę 30cm styropianu to jakich oszczędności mógłbym się spodziewać? W procentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Swoją drogą pod chudziakiem mam poprowadzoną rurę z powietrzem do kominka. Postaram się przyszłej zimy ją dobrze zaizolować i wprowadzić tam czujnik temperatury. Zobaczymy ile stopni różnicy będzie między garażem a domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Trudno dyskutować o logice i błędach z Szanownym Panem jak w stopce widzę "wentylacja grawitacyjna" i podobne "cuda". Co do wody... Pan raczy Sobie w największą suszę podnieść w lesie kamień, czy na trawniku porzuconą płytę chodnikową, przekona się Pan, że jest tam spora wilgotność choć od miesiąca nie padało a grunt wokół suchy jak pieprz. . Wie Pan dlaczego? A co to ma do rzeczy jesli chodzi o prawa fizyki i logike. Wielmozny Pan raczy zbaczac z tematu w stylu: "A u Was bija Murzynow". Ja nie mowie o wilgotnosci gruntu, tylko o dostarczeniu lub zabraniu energii przez wody opadowe. Nie ma tu do rzeczy czy woda jest juz w gruncie, bo ona ma ustalona temperature. Chodzi o jej nowa porcje o temperaturze otoczenia. Taki deszczyk co spada z nieba. Chodzi tez o to, ze obciazony cieplnie grunt zachowuje sie w takim wypadku diametralnie inaczej. Tym bardziej, ze jest pod domem i ma praktycznie odcieta mozliwosc regeneracji. Regeneruje sie tylko poprzez uzywanie GWC latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 13.05.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) A co to ma do rzeczy jesli chodzi o prawa fizyki i logike. Wielmozny Pan raczy zbaczac z tematu w stylu: "A u Was bija Murzynow". Ja nie mowie o wilgotnosci gruntu, tylko o dostarczeniu lub zabraniu energii przez wody opadowe. Nie ma tu do rzeczy czy woda jest juz w gruncie, bo ona ma ustalona temperature. Chodzi o jej nowa porcje o temperaturze otoczenia. Taki deszczyk co spada z nieba. Chodzi tez o to, ze obciazony cieplnie grunt zachowuje sie w takim wypadku diametralnie inaczej. Tym bardziej, ze jest pod domem i ma praktycznie odcieta mozliwosc regeneracji. Regeneruje sie tylko poprzez uzywanie GWC latem. Panie Pyxisie! Panie Varmepumpsagare! bo wy macie mało izolacji: w innym miejscu forum wyczytałam coś takiego: EPS też nie jest cudny ... jak się go da za mało .. to znowu wodospady wody mogą się tworzyć na murze pod izolacją ... to tyczy się 5- 10 cm izolacji czyli promowane przez chłopków roztropków izolowanie, plus jeszcze placuszki, plus jeszcze pustka i hulanie zimnego powietrza pod izolacją i finał jest taki iż izolacji nie ma. Panowie macie ok 10cm a w domu ciepło nie dzieje się coś takiego na ścianie u Panów? Edytowane 13 Maja 2014 przez _Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Panie Pyxisie! Panie Varmepumpsagare! bo wy macie mało izolacji: w innym miejscu forum wyczytałam coś takiego: EPS też nie jest cudny ... jak się go da za mało .. to znowu wodospady wody mogą się tworzyć na murze pod izolacją ... to tyczy się 5- 10 cm izolacji czyli promowane przez chłopków roztropków izolowanie, plus jeszcze placuszki, plus jeszcze pustka i hulanie zimnego powietrza pod izolacją i finał jest taki iż izolacji nie ma. Pan ma 10cm a w domu ciepło nie dzieje się coś takiego na ścianie u Pana? Nie pisz do mnie "per Pan" bo to na forach brzmi conajmniej dziwnie. Jak "oblepisz" domek 20cm styro, to moze byc tak samo. Takie roboty musza robic fachowcy a nie Pan Jozek, ktoremu sie cos tam wydaje. Mozna spierdzielic tez i 30cm grafitowego. Nie zaobserwowalem takiego zjawiska u siebie i nie ma ono prawa wystapic. Zreszta przy zawilgoconych scianach gdzie pod izolacja hula wiatr nie mial bym takich kosztow CO. Tak na marginesie, to zastanawiam sie skad te "wodospady wody" mialy by sie pod zolacja wziac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Oj Liwko Liwko.... Dluuuuga droga przed toba.... Poleciał chyba na konsultację do Dudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ta..., rozluźniam się Mamy w nocy spadek temperatury z zera stopni do -20 i do tego silny wiatr. Jak tam temperatura pod domem z np. 15cm styropianu, też będzie -20? Za CO płacę rocznie około 1200zł, mam wielkie okna, w tym i dachowe, chałupa tak se ocieplona. Gdybym dał pod chałupę 30cm styropianu to jakich oszczędności mógłbym się spodziewać? W procentach A, gdyby Pan dał 40 cm styro i kable grzewcze z termostatami za 7000zł - i płacił dalej 1200? A może kanałówkę za 7000zł i dogrzewał i chłodził powietrze z COP powyżej 4? Nie byłoby 700zł przy podobnej lub mniejszej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A, gdyby Pan dał 40 cm styro i kable grzewcze z termostatami za 7000zł - i płacił dalej 1200? A może kanałówkę za 7000zł i dogrzewał i chłodził powietrze z COP powyżej 4? Nie byłoby 700zł przy podobnej lub mniejszej inwestycji? Odpowiedz na pytanie, ile zaoszczędzę rocznie na 30 zamiast 15cm styropianu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 13.05.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Znęcacie się. Sami z pełnymi danymi nie wiecie Popływać nie dacie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Odpowiedz na pytanie, ile zaoszczędzę rocznie na 30 zamiast 15cm styropianu! 15 cm to dom nieizolowany. Musi Pan sporo wydać na system ogrzewania i potem rachunki mogą przekraczać nawet 1000zł ! Czy jest sens podnosić koszt budowy, by więcej płacić i mieć niższy komfort. Poza tym nie ma Pan ogrzewania w razie awarii pompy ciepła. Powiem Panu, że do pomp z lat 90-tych nie ma już części, trzeba komplet wymieniać. Poza kasą i komfortem,największą zaletą izolowania jest to, że nie ma Pan centralnego pomieszczeń z pompą ciepła, która może się zepsuć. Same zalety i żadnej wady izolowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 15 cm to dom nieizolowany. Musi Pan sporo wydać na system ogrzewania i potem rachunki mogą przekraczać nawet 1000zł ! Czy jest sens podnosić koszt budowy, by więcej płacić i mieć niższy komfort. Poza tym nie ma Pan ogrzewania w razie awarii pompy ciepła. Powiem Panu, że do pomp z lat 90-tych nie ma już części, trzeba komplet wymieniać. Poza kasą i komfortem,największą zaletą izolowania jest to, że nie ma Pan centralnego pomieszczeń z pompą ciepła, która może się zepsuć. Same zalety i żadnej wady izolowania. Jezu!..... chlopie. Przestan palic to swinstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 15 cm to dom nieizolowany. Musi Pan sporo wydać na system ogrzewania i potem rachunki mogą przekraczać nawet 1000zł ! Czy jest sens podnosić koszt budowy, by więcej płacić i mieć niższy komfort. Poza tym nie ma Pan ogrzewania w razie awarii pompy ciepła. Powiem Panu, że do pomp z lat 90-tych nie ma już części, trzeba komplet wymieniać. Poza kasą i komfortem,największą zaletą izolowania jest to, że nie ma Pan centralnego pomieszczeń z pompą ciepła, która może się zepsuć. Same zalety i żadnej wady izolowania. Rozum mi mówi, że każdy centymetr ocieplenia daje wymierne korzyści w postaci zaoszczędzonych złotówek. Ale w pewnym momencie dochodzimy do cienkiej linii, po przekroczeniu której kasa wydana na ocieplenie nigdy się nie zwróci. Tą cienką linie należy znaleźć samemu uwzględniając system grzania. Ty widzisz tylko 40cm W pewnym momencie dochodzimy do punktu, w którym żaden system nie ma sensu. Ale to nie wiąże się z samym styropianem, to również są okna, których u mnie sporo (lubimy doświetlone naturalnie pomieszczenia, mam je wywalić?), drzwi, wełna i wszystko razem po trochu. Gdybym budował drugi, trzeci a może czwarty dom, być może udałoby mi się zejść z zapotrzebowaniem na ciepło do niebotycznie niskiego poziomu. Pytanie tylko jakim kosztem? Natomiast wybraliśmy z żoną projekt, który nam się podobał, dokonaliśmy kilku drobnych zmian, wstawiliśmy tanią polską PC i mamy to co chcieliśmy. Czysto, ciepło, tanio i bezobsługowo. Również jeżeli chodzi o CWU. Idąc twoim tokiem rozumowania, żeby uzyskać o sto złoty lepsze roczne wyniki, musiałbym zrezygnować z komfortu, a komfort mieszkania w swoim własnym domu to chyba podstawa? Nie mam zamiaru się spuszczać nad jakimiś drobnymi, chcę to grzeję PC, chcę to mostkiem ciepła (czytaj kominkiem). Nie ma dla mnie dramatu jak przyjdą znajomi i zrobi się nagle za ciepło, albo zwiększam wentylację, albo uchylam okno. Aha bajkopisarzu, jakich niby części nie dostaniesz do PC? Jakie tam są części dedykowane jedynie do PC, których nie można zastąpić? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.05.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 wiem że dla osobników twojego czy podobnego pokroju do zaakceptowania są tylko kolorowe wykresiki i to co jest napisane w "fachowej" prasie... nie wiem co mam komentować w jakichś wypocinach z Muratora skoro tam artykuły są tak pisane aby było na rękę tym co lepiej zapłacą ... JASIU nie tak nerwowo te wypociny to wypowiedzi Twoich kolegów z kablami w domu nie śądzę żeby producenci kabli im płacili za to żeby powiedzieli to co powiedzieli w tym artykule. ja nie jestem fanem wykresików proponuje się skupić na rzeczach ostatecznych - czyli kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts