Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odnośnie TB

przynajmniej się dowiedziałem że mam dom niezaizolowany z kosztami w okolicach 400-500zł na co rocznie.

no a cwu [u mnie więcej idzie niż na co ] to wiadomo to kablami taniej nagrzejemy

Nie, on proponuje kable, PC P-P i PC do CWU. Do tego jeszcze fotovoltaikę można dołączyć :D

Szanowny Panie - w tym roku było 3 tygodnie sezonu grzewczego w zeszłym koło miesiąca. ........

Miesiąc ma cztery tygodnie :D zeszła zima trwała jeszcze pod koniec czerwca a zaczęła sie koło listopada. Obecna "powiedzmy skończona" od października do połowy kwietnia. Tak to wyglądało w Bielsku - Białej.

EDIT: pomiary temperatur.

Od 20 IV po wyłączeniu ogrzewania i paru dniach z silnym zimnym wiatrem ogrzewanie pracowało 3 godziny pochłaniając 36kWh w ciągu 23 dni.

do_13-05-2014.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Po co takie trucie ? Durszlak minimum 80W/m2 wentylacja 4500kWh .

Vektra sąsiada paliła 4.5 l/km... do czasu gdy jej nie sprzedał i kupił coś nowszego.

a pan Pyxis podawał ile płaci za cały rok w złotówkach za prąd? może warto wyjść od tego?

jesli się okaże, że 2000złotych, to dalsza dyskusja jest niepotrzebna-mnie przekonuje

Witam Szanownych Panów po długiej przerwie :)

Potrzebna mi opinia znawców tematu na temat doboru kabli grzewczych.

Dla przypomnienia, chodzi o ten domek: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Berlin/. Na całym dole + łazienka na górze będą kable /łącznie ok. 80 -82m po podłodze, reszta pomieszczeń czyli 3 sypialnie na górze piece akumulacyjne na pow. ok 60m.

Potencjalny wykonawca zaproponował KABLE devi 18W/mb o łącznej mocy 10,12kW + piece akumulacyjne w trzech sypialniach na górze o łącznej mocy 7kW.

Ewentualnie kable elektra 17W/mb zamiast devi18W/mb....

Co o tym sądzicie? Będzie to optymalne rozwiązanie? czy może za duzo, za mało?

Dziękuję i pozdrawiam.

Ps. jakie sterowniki polecicie do kabli a jakie do pieców akumulacyjnych?

Edytowane przez Schatje

Czy nie jest przeuroczy :D

Widzę Varme, że prowadzisz swego rodzaju studium na temat TB;)

Ja myślę, że to jest raczej przypadek psychiatryczny i wcale nie mówię tego złośliwie, ani obraźliwie - takich ludzi powinno się leczyć, a nie wyśmiewać się z nich:(

Widzę Varme, że prowadzisz swego rodzaju studium na temat TB;)

Ja myślę, że to jest raczej przypadek psychiatryczny i wcale nie mówię tego złośliwie, ani obraźliwie - takich ludzi powinno się leczyć, a nie wyśmiewać się z nich:(

I Ty tez jestes ciepłownikiem?

Po co takie trucie ? Durszlak minimum 80W/m2 wentylacja 4500kWh .

A niech bedzie ile chce. Na koncu lancuszka jest i tak portfelik. Cyferki w formacie W lub kWh mnie nie jaraja, tylko kwota w PLN. :)

a pan Pyxis podawał ile płaci za cały rok w złotówkach za prąd? może warto wyjść od tego?

jesli się okaże, że 2000złotych, to dalsza dyskusja jest niepotrzebna-mnie przekonuje

Ale jak chcesz to powiazac z kosztami CO? Czy jesli grzal bym kablami albo gazem, to moje zuzycie bytowe byloby diemetralnie inne? Nie wydaje mi sie.

Czy nie jest przeuroczy :D

Slizgajacy sie po wierzchu dyletant. ;)

A skądże znowu:no:

Byłem jak miałem kocioł na ekogroszek;) palacz - ciepłownik:yes: teraz jedynie värme pump sägare;)

Jezeli w czymkolwiek nie zgadzasz sie z TB to jestes z automatu ciepłownikiem, wcale nie trzeba miec kotła, wystarczy niezgodnosc poglądów. W zaleznosci od wielkosci roznic w pogladach mozesz zostac jeszcze szkodnikiem, łajdakiem, nieukiem, przy czym te miana są dla wyjątkowo zasłużonych