malux20 13.05.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 odnośnie TB przynajmniej się dowiedziałem że mam dom niezaizolowany z kosztami w okolicach 400-500zł na co rocznie.no a cwu [u mnie więcej idzie niż na co ] to wiadomo to kablami taniej nagrzejemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 odnośnie TB przynajmniej się dowiedziałem że mam dom niezaizolowany z kosztami w okolicach 400-500zł na co rocznie. no a cwu [u mnie więcej idzie niż na co ] to wiadomo to kablami taniej nagrzejemy Nie, on proponuje kable, PC P-P i PC do CWU. Do tego jeszcze fotovoltaikę można dołączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Jezu!..... chlopie. Przestan palic to swinstwo! Szanowny Panie - w tym roku było 3 tygodnie sezonu grzewczego w zeszłym koło miesiąca. Przy 1300 zł za taką zimę - to warto założyć pompę ciepła ! Gdy będzie normalna zima, to się Panu zwróci w domu nieizolowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Szanowny Panie - w tym roku było 3 tygodnie sezonu grzewczego w zeszłym koło miesiąca. Chyba w Warszawce w starej kamienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Nie, on proponuje kable, PC P-P i PC do CWU. Do tego jeszcze fotovoltaikę można dołączyć Jeszcze piorko w doope i fruwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 13.05.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Szanowny Panie - w tym roku było 3 tygodnie sezonu grzewczego w zeszłym koło miesiąca. ........ Miesiąc ma cztery tygodnie zeszła zima trwała jeszcze pod koniec czerwca a zaczęła sie koło listopada. Obecna "powiedzmy skończona" od października do połowy kwietnia. Tak to wyglądało w Bielsku - Białej. EDIT: pomiary temperatur. Od 20 IV po wyłączeniu ogrzewania i paru dniach z silnym zimnym wiatrem ogrzewanie pracowało 3 godziny pochłaniając 36kWh w ciągu 23 dni. Edytowane 13 Maja 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Chyba w Warszawce w starej kamienicy. Im lepsza izolacja tym krótszy sezon grzewczy. Naprawdę przy jakim zużyciu warto zainwestować w pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Im lepsza izolacja tym krótszy sezon grzewczy. Naprawdę przy jakim zużyciu warto zainwestować w pompę ciepła Przecież sam ją proponujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Im lepsza izolacja tym krótszy sezon grzewczy. Naprawdę przy jakim zużyciu warto zainwestować w pompę ciepła A pewnie ze warto. W "domu nieizolowanym" mam 1000 zl. Az boje sie pomyslec co by bylo, jak bym "zaizolowal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Przecież sam ją proponujesz! Głównie do chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A pewnie ze warto. W "domu nieizolowanym" mam 1000 zl. Az boje sie pomyslec co by bylo, jak bym "zaizolowal". Po co takie trucie ? Durszlak minimum 80W/m2 wentylacja 4500kWh . Vektra sąsiada paliła 4.5 l/km... do czasu gdy jej nie sprzedał i kupił coś nowszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 13.05.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Po co takie trucie ? Durszlak minimum 80W/m2 wentylacja 4500kWh . Vektra sąsiada paliła 4.5 l/km... do czasu gdy jej nie sprzedał i kupił coś nowszego. a pan Pyxis podawał ile płaci za cały rok w złotówkach za prąd? może warto wyjść od tego? jesli się okaże, że 2000złotych, to dalsza dyskusja jest niepotrzebna-mnie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 13.05.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Witam Szanownych Panów po długiej przerwie Potrzebna mi opinia znawców tematu na temat doboru kabli grzewczych. Dla przypomnienia, chodzi o ten domek: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Berlin/. Na całym dole + łazienka na górze będą kable /łącznie ok. 80 -82m po podłodze, reszta pomieszczeń czyli 3 sypialnie na górze piece akumulacyjne na pow. ok 60m. Potencjalny wykonawca zaproponował KABLE devi 18W/mb o łącznej mocy 10,12kW + piece akumulacyjne w trzech sypialniach na górze o łącznej mocy 7kW. Ewentualnie kable elektra 17W/mb zamiast devi18W/mb.... Co o tym sądzicie? Będzie to optymalne rozwiązanie? czy może za duzo, za mało? Dziękuję i pozdrawiam. Ps. jakie sterowniki polecicie do kabli a jakie do pieców akumulacyjnych? Edytowane 13 Maja 2014 przez Schatje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 13.05.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 TB do polityki idz, na zadanych kilkanascie konkretnych pytan nie odpowiedziales na zadne. Lejesz wode, jestes tak wiarygodny jak kaczynski i tusk wzieci razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.05.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czy nie jest przeuroczy Widzę Varme, że prowadzisz swego rodzaju studium na temat TB;) Ja myślę, że to jest raczej przypadek psychiatryczny i wcale nie mówię tego złośliwie, ani obraźliwie - takich ludzi powinno się leczyć, a nie wyśmiewać się z nich:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Widzę Varme, że prowadzisz swego rodzaju studium na temat TB;) Ja myślę, że to jest raczej przypadek psychiatryczny i wcale nie mówię tego złośliwie, ani obraźliwie - takich ludzi powinno się leczyć, a nie wyśmiewać się z nich:( I Ty tez jestes ciepłownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Po co takie trucie ? Durszlak minimum 80W/m2 wentylacja 4500kWh . A niech bedzie ile chce. Na koncu lancuszka jest i tak portfelik. Cyferki w formacie W lub kWh mnie nie jaraja, tylko kwota w PLN. a pan Pyxis podawał ile płaci za cały rok w złotówkach za prąd? może warto wyjść od tego? jesli się okaże, że 2000złotych, to dalsza dyskusja jest niepotrzebna-mnie przekonuje Ale jak chcesz to powiazac z kosztami CO? Czy jesli grzal bym kablami albo gazem, to moje zuzycie bytowe byloby diemetralnie inne? Nie wydaje mi sie. Czy nie jest przeuroczy Slizgajacy sie po wierzchu dyletant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Głównie do chłodzenia Ale po co chłodzić dom dobrze izolowany??? A co z CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.05.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 I Ty tez jestes ciepłownikiem? A skądże znowu:no: Byłem jak miałem kocioł na ekogroszek;) palacz - ciepłownik:yes: teraz jedynie värme pump sägare;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A skądże znowu:no: Byłem jak miałem kocioł na ekogroszek;) palacz - ciepłownik:yes: teraz jedynie värme pump sägare;) Jezeli w czymkolwiek nie zgadzasz sie z TB to jestes z automatu ciepłownikiem, wcale nie trzeba miec kotła, wystarczy niezgodnosc poglądów. W zaleznosci od wielkosci roznic w pogladach mozesz zostac jeszcze szkodnikiem, łajdakiem, nieukiem, przy czym te miana są dla wyjątkowo zasłużonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts