_Iza 13.05.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A niech bedzie ile chce. Na koncu lancuszka jest i tak portfelik. Cyferki w formacie W lub kWh mnie nie jaraja, tylko kwota w PLN. Ale jak chcesz to powiazac z kosztami CO? Czy jesli grzal bym kablami albo gazem, to moje zuzycie bytowe byloby diemetralnie inne? Nie wydaje mi sie. ) no właśnie ta kwota mnie interesuje. wtedy będę mogla przyrownać ją do przyszlych rat kredytu i naszych zarobkow to ile złotych rocznie wydajesz na cala energię elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 to ile złotych rocznie wydajesz na cala energię elektryczną? Za prad bytowy place w granicach 180 zl/mc. Kwota praktycznie stala i niezalezna od pory roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 TB izoluje grunt... Sciany maja byc jedynie szczelne... Boże chroń ludzi przed takimi doradcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Oj Tylko lajdacy i nieuki urzywaja % do okreslenia strat TB cie nauczy... używają Da się przeliczyć na m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ale po co chłodzić dom dobrze izolowany??? A co z CWU? A co ma cwu do ogrzewania czy chłodzenia pomieszczeń? Tych systemów się nie łączy - Inne parametry, zadania czas pracy. A chłodzenie... coraz więcej ludzi pracuje w domu, chodzą komputery. Jeszcze 3 lata temu przy upałach wilgotność względna osiągała 60% przed burzą , ostatnie lata i do 80 ciu dochodziło. Zaczynają się też upały ponad 35 st. Kolejna kwestia to wiek. Przekona się Pan, ze na stare lata maleje tolerancja na upał. Skoro dobre pompy ciepła na dom 150m2 kosztują niecałe 7000zł to dlaczego ich nie montować - jak poza chłodzeniem - grzeją z COP4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A co ma cwu do ogrzewania czy chłodzenia pomieszczeń? Tych systemów się nie łączy - Inne parametry, zadania czas pracy. A chłodzenie... coraz więcej ludzi pracuje w domu, chodzą komputery. Ściemniasz! Komputer z i5 w 22nm bierze od 25W do max 70 + monitor. Ile czasu taki komp chodzi z pełną mocą? Większość czasu wprowadzamy dane, kilka do kilkunastu minut procek przelicza dane. Pozostaje monitor. Monitory biorą od 20W wzwyż. Średnio to komp bierze maksymalnie tyle, ile ciepła wytwarza ludzik siedzący przed nim. Czyli jakaś tam zwykła żarówka 100W-atowa. Całkiem dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Mój komp z i5 3470 + ssd 120GB + zwykły twardziel 1,5GB pożera całe 30 do 35W siedząc tu na forum. Dolicz 20W monitora 19" s-ips który ma 8 latek.Nie pisz głupot.Dziecko to większy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Brzęczkowski, co z CWU się pytam? Dodatkowa PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Z nowym celeronem można zejść spokojnie poniżej 20W na budzie przy wprowadzaniu danych. Jeśli wymontuję dysk twardy 1,5TB, wentylator, chłodzenie zamienię na pasywne, przy nowszej płycie głównej (moja ma 2,5 roku), to przy przeglądaniu forum, czy wprowadzaniu danych zejdę poniżej 23W. TB, zaktualizuj swoje dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 TB, moja plasma (ma 5 lat) bierze średnio 190W.Jak to się ma do pracy w domu przy prądożernym komputerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.05.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czytam to z coraz większym zaciekawieniem, myślę, że się uzależniłem. A co powiecie o podłodze nad gruntem? Jak izolować? 20 cm, 30cm, 40cm, a może wcale? kurka ja to się już zgubiłem. Ale nadal trzymam się tego, że pójdę do TB po WM z reku (jak bank da pieniążek)+Nie martwcie się zdam relację.Asolt to jak z tą ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Asolt to jak z tą ceną? Przypomnij o co chodzi bo straciłem watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ale nadal trzymam się tego, że pójdę do TB po WM z reku (jak bank da pieniążek)+ Nie martwcie się zdam relację. No to moze na korki z fizy mu wystarczy. Nie uzywaj przy TB nazwy WM, bo to blad. To "wentylacja cisnieniowa". Nie ma zadnego zwiazku z mechanika, tylko z cisnieniem ktore wypycha powietrze. "Przylepa izolacyjna" w posadzce grubosci 20 cm spelni swoja role. Jesli technologicznie to mozliwe i bedziesz mial lepsze samopoczucie daj 30 cm. Mozesz tez dac wiecej, ale tu juz role gra tylko Twoje zadowolenie, a nie rachunek ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Nie martwcie się zdam relację. Opisz co masz i co chcesz osiągnąć. Będzie jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.05.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 DObra od początku. Asolt, pytałem pare stron temu ile kosztuje ozc. Będę miał projekt w tym tyg, jak mi tam się będzie zdawało, że coś jest nie tak to może warto zrobić osobno. klaudiszMam teraz mały domek 40m2. jest ze starych pustaków z keramzytu i ma 5 cm styro w ścianie, wentylacja grawitacyjna, a w zasadzie to dupa nie wentylacja.Chcę to ocieplić 20 styro, zmienić dach, na strop paroizolacja i wełny ze 40cm. Dodatkowo rozbudować w bok w szkielecie. Powierzchnia 50m2 parter + ok 35m2 poddasze użytkowe. Podłoga NAD gruntem 25cm wełny lambda 0.033 lub 35 cm lambda 0.039. Sciany oraz dach 40 cm wełny l=0.039 co daje u<0.1Do tego WM z reku. Grzać mam się zamiar czystym prądem w różnych postaciach. Klima w salonie, mata grzewcza na podłodze w kuchni ( otwartej na salon). Konwektory w sypialniach, w łazience nie wiem może też mata grzewcza. To tyle, miejmy nadzieje, że kredycik będzie to zacznę w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 13.05.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 jestem Iza dopiero startuję z budową i nie znam się na wszystkim bo jestem kobietą! mieszanie nieuniknione bo z mężem sami nie wiemy, czym grzać jak was słuchamy tutaj pyxis: 18/10/25 @ 2011 asolt: -/-/- @ 1986 varmepumpsagare: 3/10/40 @ 1989 waflos? imrahil? Tomasz Brzęczkowski? U mnie: 22/25/50 podłoga/sciana/strop (parterówka) 2012 pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 scrabie na razie to jestem teoretykiem. Policz ile to wszystko wyniesie i czy się opłaca grzać w g11. Sam celuję w nocną. Wprowadzę się prawdopodobnie w przyszłym roku. Jednak najbliższej zimy, już będę podgrzewać chałupę. Prawdopodobnie nie będzie pompy z podpisu. Za dużo wydatków, zabraknie $$$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Brzęczkowski, co z CWU się pytam? Dodatkowa PC? Oczywiście - przecież nie łączy się ogrzewania wody i pomieszczeń , to skąd pytanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Czytam to z coraz większym zaciekawieniem, myślę, że się uzależniłem. A co powiecie o podłodze nad gruntem? Jak izolować? 20 cm, 30cm, 40cm, a może wcale? 30 cm to minimum - wynika to nawet z definicji ekonomicznej izolacji. Poza tym, jak ktoś nie chce polskich definicji to są już podręczniki można wygooglować Platta på mark för Passivhus - Fuktsäkerhet och Värmeisolerande förmåga Płyta fundamentowa izolacja termiczna i wodna eps i grund och mark EPS od gruntu. I opinia tych co szkolą audytorów dr Duda ..Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Ps - definicja ekonomicznej izolacji termicznej twórcy tematu izolowania w Polsce z 1990 roku, ówczesnego wiceministra prof Krzysztofa Żmijewskiego jest bardzo wymowna Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Edytowane 14 Maja 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 scrabie na razie to jestem teoretykiem. Policz ile to wszystko wyniesie i czy się opłaca grzać w g11. Sam celuję w nocną. Wprowadzę się prawdopodobnie w przyszłym roku. Jednak najbliższej zimy, już będę podgrzewać chałupę. Prawdopodobnie nie będzie pompy z podpisu. Za dużo wydatków, zabraknie $$$ Bardzo dobra pompa ciepła na Pana dom to 8500 zł brutto 23% - koszt kanałów i rozdzielaczy to 3000zł. Jest i grzanie i chłodzenie - to cena przyzwoitego kotła bez instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts