APZ 14.05.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Nie, on proponuje kable, PC P-P i PC do CWU. Do tego jeszcze fotovoltaikę można dołączyć Biedny TB wysluguje sie S, zapomina tylko dodac ze tam sciany i strop maja wiecej izolacji anizeli grunt w domach pasywnych... Ot takie przeoczenie.... A jego teoria 100W/m2 kabli i PC jest wbrew przepisom budowlanym.... Max zainstalowana moc elektryczna na ogrzewanie pradem to ca 5kW. Selektywnie wybiera albo nie rozumie co oglada... Nie jednokrotnie jego zalonczniki potwierdzily jego bajtloczenie... map ma racje.... Tylko to troche jak alkoholism nie mozna leczyc dopoki nie przyzna sie ze ma problem i potrzebuje odwyku... Powtarza pajacowanie z innego watku... Chlodnik i cieplownik od domow pasywnych.... Eeeh.. Czy możesz przytoczyć te przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 gruntem 25cm wełny lambda 0.033 lub 35 cm lambda 0.039. Sciany oraz dach 40 cm wełny Czy mogę spytać co Panem kierowało, że mniej od gruntu niż w dachu? Delta T podłoga grunt jest większa w okresie grzewczym niż sufit dach. Grunt lepiej odbiera ciepło. Jest Pan "kotłownią" 100W - czyli na 3m3 . Weźmy zimą i namit 3m3 ( jaka jedynka) - musi Pan w nim przenocować mając te 100W . Mamy też kilka płyt styropianu. Gdzie Pan ich da najwięcej? W dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.05.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Tu akurat ze strony Nibe. http://www.nibe.se/Support/BBR-16/ Ale sa to przepisy "Boverkets Bygg regler " Rozne wymogi dla 3 stref klimstycznych.... TBusia by tam wysmiali ze swoimi teoriami... I definicjami... Rozumiem, że mieszkasz poza granicami Polski i dotyczą Cię inne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.05.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Oczywiście - przecież nie łączy się ogrzewania wody i pomieszczeń , to skąd pytanie! To jakaś masakra PC P-P+PC do CWU+kable i sterowniki do każdego pomieszczenia. A to wszystko zasilane przydomową elektrownią atomową made in Brzęczkowski No i styropian 40cm od gruntu Faktycznie kabareciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 14.05.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Czy mogę spytać co Panem kierowało, że mniej od gruntu niż w dachu? Delta T podłoga grunt jest większa w okresie grzewczym niż sufit dach. Grunt lepiej odbiera ciepło. Jest Pan "kotłownią" 100W - czyli na 3m3 . Weźmy zimą i namit 3m3 ( jaka jedynka) - musi Pan w nim przenocować mając te 100W . Mamy też kilka płyt styropianu. Gdzie Pan ich da najwięcej? W dach? Panie Tomaszu wyraźnie napisałem, że podłoga jest nad gruntem, nie na gruncie. Taka wysokość wełny wynika z wysokości belek jaką daje się na strop wiszący. 25cm jak będą pojedyncze, 35 jak zrobię kratownice specjalnie pod większą ilość izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Panie Tomaszu wyraźnie napisałem, że podłoga jest nad gruntem, nie na gruncie. Taka wysokość wełny wynika z wysokości belek jaką daje się na strop wiszący. 25cm jak będą pojedyncze, 35 jak zrobię kratownice specjalnie pod większą ilość izolacji 35cm - to ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 To jakaś masakra PC P-P+PC do CWU+kable i sterowniki do każdego pomieszczenia. A to wszystko zasilane przydomową elektrownią atomową made in Brzęczkowski No i styropian 40cm od gruntu Faktycznie kabareciarz Przecież nie łączy się grzania wody z ogrzewanie!! To bez sensu, żaden fachowiec tak nie robi. Wychodzi drożej zarówno w zakupie jak i eksploatacji. To inne temperatury, inne zapotrzebowanie . Poza tym - pompy ciepła wymyślono do chłodzenia! Potem zaczęto nimi grzać, dlaczego łącząc funkcje grzania wody i pomieszczeń pozbawia się Pan chłodzenia! A 40 cm od gruntu.. tak jest w projektach - dlaczego Pan uważa, że należy dawać minimum czyli 30cm ? Jest definicja ekonomicznej izolacji. Poza tym, wszystkie urządzenia się psują, im starsze tym częściej. Mam kontakt z tymi co zakładali sobie pompy ciepła w taki sam sposób co Pan 20 czy 15 lat temu i dziś płaczą! Nie można podłączać wszystkiego pod jedną sprężarkę!!! Nie dość, że to droga inwestycja, przewymiarowanie to jeszcze nie ma chłodzenia! Bez sensu! Kto tak Panu doradził!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Rozumiem, że mieszkasz poza granicami Polski i dotyczą Cię inne przepisy To "przepisy" producenta pomp ciepła do centralnego! Stare technologie i bronią się jak mogą przed izolacją! Kto Panu wyliczył przy 30cm izolacji 51kWh/m2 !!! Nikomu, ale to nikomu nie wyszło przez ponad 20 lat 30kWh/m2 rocznie przy termosie 0.1W/m2xK i reku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Czy mogę spytać co Panem kierowało, że mniej od gruntu niż w dachu? Delta T podłoga grunt jest większa w okresie grzewczym niż sufit dach. Grunt lepiej odbiera ciepło. Kolejna bzdura. Ty faktycznie masz powazne braki z fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Przecież nie łączy się grzania wody z ogrzewanie!! To bez sensu, żaden fachowiec tak nie robi. Zgodne z logika i ekonomiczne rozwiazanie, tylko Tobie cos sie nie zamyka. Pomalu zaczynasz po prostu mnie smieszyc. Taki klown z Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.05.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Poza tym - pompy ciepła wymyślono do chłodzenia! Potem zaczęto nimi grzać, dlaczego łącząc funkcje grzania wody i pomieszczeń pozbawia się Pan chłodzenia! A Oo:o A lodówki pewnie początkowo służyły do podgrzewania żywności;) Ja połączyłem wszystkie te funkcje nie pozbawiając się chłodzenia. I można? W dodatku wszystko działa i jest tanio, a dom zupełnie nieizolowany;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 14.05.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Zgodne z logika i ekonomiczne rozwiazanie, tylko Tobie cos sie nie zamyka. Pomalu zaczynasz po prostu mnie smieszyc. Taki klown z Ciebie. wydaje mi się że nie masz prawa tak pisać nie bronię TB ale z racji działalnosci zamontował tego więcej niz Ty czy inni krzykacze i ma jakis punkt odniesienia wentylacji mechanicznej nie masz a pompe montowala firma czyli wyciagasz wnioski na podstawie JEDNEGO przypadku to chyba zbyt malo to tak jakkby testować nowe leki na jednej osobie !!! idę w kable jednak!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 wydaje mi się że nie masz prawa tak pisać nie bronię TB ale z racji działalnosci zamontował tego więcej niz Ty czy inni krzykacze i ma jakis punkt odniesienia wentylacji mechanicznej nie masz a pompe montowala firma czyli wyciagasz wnioski na podstawie JEDNEGO przypadku to chyba zbyt malo to tak jakkby testować nowe leki na jednej osobie !!! idę w kable jednak!!! Jak ktos pisze bzdury, to mnie nie interesuje ile czasu chalturzy. Bzdura to bzdura. Taki "lowca jeleni" bedzie wypisywal cuda, zeby tylko zlapac zielonego klienta. Z tego zyje. Naiwni tez sie znajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.05.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 To "przepisy" producenta pomp ciepła do centralnego! Stare technologie i bronią się jak mogą przed izolacją! Kto Panu wyliczył przy 30cm izolacji 51kWh/m2 !!! Nikomu, ale to nikomu nie wyszło przez ponad 20 lat 30kWh/m2 rocznie przy termosie 0.1W/m2xK i reku !!! Wyliczył ktoś kto na tym się zna. Czy chce Pan zweryfikować te wyniki? Chętnie sprawdzę te wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 14.05.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Jak ktos pisze bzdury, to mnie nie interesuje ile czasu chalturzy. Bzdura to bzdura. Taki "lowca jeleni" bedzie wypisywal cuda, zeby tylko zlapac zielonego klienta. Z tego zyje. Naiwni tez sie znajda. ja nie znalazłam żadnych głosów negatywnych w sieci a firma działa od x lat to mi wystarczy dzisiaj kazdy ma internet i jakby coś było nie tak to by cały świat wiedział pyxis a Ty sięzajmujesz instalacjąPC bo wiezdę masz przeogromną i myślę że to Twoje powołanie piszę serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 ja nie znalazłam żadnych głosów negatywnych w sieci a firma działa od x lat to mi wystarczy dzisiaj kazdy ma internet i jakby coś było nie tak to by cały świat wiedział Ja z kolei nie znalazłem zadnych pozytywnych głosów w sieci na temat firmy TB, brak negatywów nie nie swiadczy ze wszystko jest tak jak ma byc. Zastanawiającym faktem jest brak jakichkolwiek głosów, przeciez 5000 domów izolowanych to ok 20000 mieszkanców (jakby by nie było spore miasteczko) i zaden z nich nie chce sie podzielic swoimi doswiadczeniami z TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 ja nie znalazłam żadnych głosów negatywnych w sieci a firma działa od x lat to mi wystarczy dzisiaj kazdy ma internet i jakby coś było nie tak to by cały świat wiedział pyxis a Ty sięzajmujesz instalacjąPC bo wiezdę masz przeogromną i myślę że to Twoje powołanie piszę serio Nie. Nie pracuje w tej branzy. Dlatego moge sobie pozwolic na otwarte pisanie i wysmiewanie tworcow bzdurnych teorii, bardziej pasujacych do rozwazan metafizycznych. Nie jest dla mnie warygodnym ktos, kto nie ma podstaw w danej dziedzinie. Niektore "wnioski" moga sie przypadkowo zgadzac z rzeczywistoscia, ale to niestety loteria. Dla TB im bardziej kontrowersyjny i kategoryczny sad, tym lepiej. Wyznacznikiem innowacyjnosci jest tutaj "szokowanie" - niestety poki co glownie "szokowanie" brakami w wiadomosciach. Eksperymenty jak widac robi (jesli wogole robi) na "kroliczkach", bo sam mieszka w kamienicy. Takich "fachofcuf" jest masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 . Takich "fachofcuf" jest masa. Nie, TB jest jedyny w swoim rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Nie, TB jest jedyny w swoim rodzaju. Bez watpienia. Cala "wiedza" oparta na "dogmatach". Jak we wczesnym Sredniowieczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 wydaje mi się że nie masz prawa tak pisać nie bronię TB ale z racji działalnosci zamontował tego więcej niz Ty czy inni krzykacze i ma jakis punkt odniesienia wentylacji mechanicznej nie masz a pompe montowala firma czyli wyciagasz wnioski na podstawie JEDNEGO przypadku to chyba zbyt malo to tak jakkby testować nowe leki na jednej osobie !!! idę w kable jednak!!! Szanowna Pani Izo... Proszę zobaczyć te dwa domy : Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]. Uzytkowa ~175[m2]. Na posadzce 18[cm] styro. Sciany suporex 36[cm]+10[cm] styro. Skosy 25[cm] welny. Wentylacja grawitacyjna. PCi Ekontech 12,6[kW]. DZ 4x200[m] PE32 jako kolektor spiralny. CO za sezon przy temp. w domu 22*C 2012/13 - 1350 zł (4215 kWh) 2013/14 - 1020 zł (3265 kWh) 133m2, 420m3, 3 osoby, 24+15 ściany, 25-30 dach, podłoga 13cm, okna 3 szyby, dachowe zwykłe, kominek rekreacyjnie. Całość podłogówka + drabinki w łazienkach. Ogrzewanie Polska PC Ecopower 8kW z serii A, rekuperator Daytona 350. Mieszkamy od września 2009. Rachunek za prąd na całość (CO, CWU, pozostałe) od 1.2011 do 1.2012-3200zł. W domu wszystko na prąd. Pierwszy - 30% większa powierzchnia 30 % mniej izolacji w ścianach wentylacja grawitacyjna - starta do odzysku z dytony 3000kWh minimum A wynik: Pierwszy dom mniej zużywa! Wniosek! Ponieważ jedyną przewagą w izolacji pierwszego domu jest 5 cm więcej styro od gruntu to: - albo styropian od gruntu na podstawowe znaczenie albo Szanowny Pyxis mija się z prawdą nie bez udziału świadomości. Ps. Zadowoleni inwestorzy nie zaglądają na fora budowlane - niezadowoleni owszem. A Szanowny asolt ostrzegał na PW jednego inwestora, który przestraszony do Niego napisał. Obiecałem zmniejszyć 3 x rachunki i poprawić komfort! I wyszło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts