Liwko 14.05.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 tak dziękuję! teraz kablarze: ile płacicie za cały prąd na rok? Izka, czy my się czasem nie znamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Jak ty to cudaku wyliczyłeś? Pyxis podał na samo CO, ja na całość... Pomijam już wszystkie inne parametry domu i strefę zamieszkania. Pani Iza niech się zastanowi kogo broni Podał też, że pozostałe rachunki to 180zł mniej więcej równo w miesiącach - Jak liczę dodałem 1000zł do 12 x 180 i wyszło 3160zł co (jestem pewien ) stanowi mniej niż 3200. Być może więc Panowie mają rację, że izolacja i rekuperacja się nie opłacają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 600 zł? toż to 300litrów dziennie! ciepłej wody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.05.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 600 zł? toż to 300litrów dziennie! ciepłej wody! Wyobraź sobie, że niektórzy tyle zużywają Na przykład ja:yes: W domu mam dorastającą córkę, żonę i małe dziecko, a do tego wannę 180l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.05.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Być może więc Panowie mają rację, że izolacja i rekuperacja się nie opłacają. Izolacja jak i rekuperacja bardzo się opłacają i tak powinno się budować nowoczesne domy. Natomiast instalowanie kabli grzewczych + PCi do chłodzenia + PCi do CWU w domu pasywnym jakoś tak kłuci mi się z ideą takiego domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Izka, czy my się czasem nie znamy? Moze tych samych "perfum" co Hipka uzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 600 zł? toż to 300litrów dziennie! ciepłej wody! No niektorzy sie myja. Map do dobrze oszacowal, ale nie jest to 300l cieplej wody dziennie . Policz dokladnie dla COP=3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Izolacja jak i rekuperacja bardzo się opłacają i tak powinno się budować nowoczesne domy. Natomiast instalowanie kabli grzewczych + PCi do chłodzenia + PCi do CWU w domu pasywnym jakoś tak kłuci mi się z ideą takiego domu;) Może raczej "kłóci" . Ale definicję ekonomicznej izolacji, określił twórca KAPE ówczesny wiceminister budownictwa odpowiedzialny za wdrożenie efektywności energetycznej prof Krzysztof Żmijeswski Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. A tu Panowie maja te same opłaty, choć jeden ma znacznie większy dom, mniej styropianu w ścianach i nie ma odzysku ciepła z wentylacji. A chłodzenie w domu pasywnym - to konieczność. Są duże przeszklenia, ściana nie odprowadza ciepła do gruntu... GWC jest nieskuteczne i za drogie! Edytowane 14 Maja 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 A tu Panowie maja te same opłaty, choć jeden ma znacznie większy dom, mniej styropianu w ścianach i nie ma odzysku ciepła z wentylacji. Czary z mleka, nie? Moze mamy domy: a) w innych rejonach karaju b) inne proporcje zuzycia w taryfach c) inne ceny kWh d) inne przyzwyczajenia w zuzywaniu pradu bytowego Myslisz, ze to moze miec "jakis" wplyw na cene pradu za caly dom w roku? Czy nie za mocno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Czary z mleka, nie? Moze mamy domy: a) w innych rejonach karaju b) inne proporcje zuzycia w taryfach c) inne ceny kWh d) inne przyzwyczajenia w zuzywaniu pradu bytowego Myslisz, ze to moze miec "jakis" wplyw na cene pradu za caly dom w roku? Czy nie za mocno? Nie czary a Pan raczy ściemniać. Dom 230m2 a właściwie durszlak 70kWh/m2 rocznie + 4000kWh wentylacja + 1600kWh cwu daje 20100 kWh : 3 = 7000 x 0.53 zł = 3700 a nie 1600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Czary z mleka, nie? Moze mamy domy: a) w innych rejonach karaju b) inne proporcje zuzycia w taryfach c) inne ceny kWh d) inne przyzwyczajenia w zuzywaniu pradu bytowego Myslisz, ze to moze miec "jakis" wplyw na cene pradu za caly dom w roku? Czy nie za mocno? 30 kWh/m2 czyli dom izolowany obowiazuje i w Słubicach (biegun ciepła) i w Suwałkach (biegun zimna) definicja prof Zmijewsjkiego nie rozróznia stref klimatycznych i jest jedyną prawdą objawioną dla TB, mineło juz 24 lata od jej ogłoszenia i jak widac nie wymaga aktualizacji. Po co Ci 2 taryfy, wg TB powinna byc tylko jedna taryfa, dwie sa nieopłacalne, inny dostawca energii i rózne przyzwyczajenia w zuzyciu prądu bytowego to rzeczy dla TB nieistotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Nie czary a Pan raczy ściemniać. Dom 230m2 a właściwie durszlak 70kWh/m2 rocznie + 4000kWh wentylacja + 1600kWh cwu daje 20100 kWh : 3 = 7000 x 0.53 zł = 3700 a nie 1600zł No widzisz.. Nie dogadamy sie, bo mierzysz wszystkich wlasna miarka. Ja mam gruntowke. Do CWU mozesz liczyc COP=3, bo mam mala wezownice, ale nie do podlogowki. Tupolicz COP~4 Licz tez prad w taniej taryfie po 31gr/kWh ktorego do CO zuzywam 100% a do CWU 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.05.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 30 kWh/m2 czyli dom izolowany obowiazuje i w Słubicach (biegun ciepła) i w Suwałkach (biegun zimna) definicja prof Zmijewsjkiego nie rozróznia stref klimatycznych i jest jedyną prawdą objawioną dla TB, mineło juz 24 lata od jej ogłoszenia i jak widac nie wymaga aktualizacji. Po co Ci 2 taryfy, wg TB powinna byc tylko jedna taryfa, dwie sa nieopłacalne, inny dostawca energii i rózne przyzwyczajenia w zuzyciu prądu bytowego to rzeczy dla TB nieistotne Przy tym gosciu mi wszystkie czlonki opadaja. Z rekami wlacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 14.05.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 TB jest z innego wymiaru.... Toż pisałem że to Styropianowy T-800. (dla niewtajemniczonych lub urodzonych po 89-tym - pierwszy Terminator 1984 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 14.05.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 http://www.isover.se/files/Isover_SE/Om_Isover/Kontakta_oss/Broschyrer_Bygg/BBR%202009-03.pdf Nie znam szwedzkiego, czy jakiegoś tam innego URGO coś tam, coś tam. Co piszą po polsku ? Że TB jest najlepszym sprzedawcą, montażystą i bajerantem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Podejrzewam, ze Liwko w tym sezonie na CO zuzyl cos miedzy 2,5 a 2,7k kWh. zużył ...? rozumiem że wy w pierwszy dzień wiosny pompy wyłączacie i kończycie sezon grzewczy a potem to dwa swetry i ewentualne palenie w kominku ( ale to się przecież nie liczy...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 15.05.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 zużył ...? rozumiem że wy w pierwszy dzień wiosny pompy wyłączacie i kończycie sezon grzewczy a potem to dwa swetry i ewentualne palenie w kominku ( ale to się przecież nie liczy...) 2,7k kWh to jest 2700 kWh, więc w skali roku to wcale nie jest najmniejszy wynik. Myślę Jaśku, że Ci k umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 2,7k kWh to jest 2700 kWh, więc w skali roku to wcale nie jest najmniejszy wynik. Myślę Jaśku, że Ci k umknęło nic mi nie umknęło... stwierdzenie "zużył" jest tutaj kluczem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 nic mi nie umknęło... stwierdzenie "zużył" jest tutaj kluczem ... Kluczem jest zrozumienie slowa pisanego. Przeciez nie napisalem, ze tyle zuzyl i wiecej nie zuzyje ani kWh. Nie wiem po co jakis pierwszy dzien wiosny do tego mieszasz, skoro ja pisze o zuzyciu "w tym sezonie". Nie napisalem ze w zeszlym sezonie ktory sie wlasnie zakonczyl, czy cos w tym rodzaju. Jak cos czytasz, to jesli nie zrozumiesz sensu za pierwszym razem, to czytaj jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 15.05.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A mi dziś przyszedł rachunek za prąd. 560 zł!!! za grudzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts