Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ty to cudaku wyliczyłeś?

Pyxis podał na samo CO, ja na całość...

Pomijam już wszystkie inne parametry domu i strefę zamieszkania.

Pani Iza niech się zastanowi kogo broni :yes:

Podał też, że pozostałe rachunki to 180zł mniej więcej równo w miesiącach - Jak liczę

dodałem 1000zł do 12 x 180 i wyszło 3160zł co (jestem pewien ) stanowi mniej niż 3200.

Być może więc Panowie mają rację, że izolacja i rekuperacja się nie opłacają.

Być może więc Panowie mają rację, że izolacja i rekuperacja się nie opłacają.

Izolacja jak i rekuperacja bardzo się opłacają i tak powinno się budować nowoczesne domy. Natomiast instalowanie kabli grzewczych + PCi do chłodzenia + PCi do CWU w domu pasywnym jakoś tak kłuci mi się z ideą takiego domu;)

Izolacja jak i rekuperacja bardzo się opłacają i tak powinno się budować nowoczesne domy. Natomiast instalowanie kabli grzewczych + PCi do chłodzenia + PCi do CWU w domu pasywnym jakoś tak kłuci mi się z ideą takiego domu;)

Może raczej "kłóci" . Ale definicję ekonomicznej izolacji, określił twórca KAPE ówczesny wiceminister budownictwa odpowiedzialny za wdrożenie efektywności energetycznej prof Krzysztof Żmijeswski

Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

A tu Panowie maja te same opłaty, choć jeden ma znacznie większy dom, mniej styropianu w ścianach i nie ma odzysku ciepła z wentylacji.

A chłodzenie w domu pasywnym - to konieczność. Są duże przeszklenia, ściana nie odprowadza ciepła do gruntu... GWC jest nieskuteczne i za drogie!

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

A tu Panowie maja te same opłaty, choć jeden ma znacznie większy dom, mniej styropianu w ścianach i nie ma odzysku ciepła z wentylacji.

Czary z mleka, nie? :D

Moze mamy domy:

a) w innych rejonach karaju

b) inne proporcje zuzycia w taryfach

c) inne ceny kWh

d) inne przyzwyczajenia w zuzywaniu pradu bytowego

Myslisz, ze to moze miec "jakis" wplyw na cene pradu za caly dom w roku? Czy nie za mocno? :D

Moze mamy domy:

c) inne ceny kWh

Myslisz, ze to moze miec "jakis" wplyw na cene pradu za caly dom w roku? Czy nie za mocno? :D

Nie czary a Pan raczy ściemniać. Dom 230m2 a właściwie durszlak 70kWh/m2 rocznie + 4000kWh wentylacja + 1600kWh cwu

daje 20100 kWh : 3 = 7000 x 0.53 zł = 3700 a nie 1600zł

Moze mamy domy:

c) inne ceny kWh

30 kWh/m2 czyli dom izolowany obowiazuje i w Słubicach (biegun ciepła) i w Suwałkach (biegun zimna) definicja prof Zmijewsjkiego nie rozróznia stref klimatycznych i jest jedyną prawdą objawioną dla TB, mineło juz 24 lata od jej ogłoszenia i jak widac nie wymaga aktualizacji. Po co Ci 2 taryfy, wg TB powinna byc tylko jedna taryfa, dwie sa nieopłacalne, inny dostawca energii i rózne przyzwyczajenia w zuzyciu prądu bytowego to rzeczy dla TB nieistotne

Nie czary a Pan raczy ściemniać. Dom 230m2 a właściwie durszlak 70kWh/m2 rocznie + 4000kWh wentylacja + 1600kWh cwu

daje 20100 kWh : 3 = 7000 x 0.53 zł = 3700 a nie 1600zł

No widzisz.. Nie dogadamy sie, bo mierzysz wszystkich wlasna miarka. :)

Ja mam gruntowke. Do CWU mozesz liczyc COP=3, bo mam mala wezownice, ale nie do podlogowki. Tupolicz COP~4 Licz tez prad w taniej taryfie po 31gr/kWh ktorego do CO zuzywam 100% a do CWU 80%.

30 kWh/m2 czyli dom izolowany obowiazuje i w Słubicach (biegun ciepła) i w Suwałkach (biegun zimna) definicja prof Zmijewsjkiego nie rozróznia stref klimatycznych i jest jedyną prawdą objawioną dla TB, mineło juz 24 lata od jej ogłoszenia i jak widac nie wymaga aktualizacji. Po co Ci 2 taryfy, wg TB powinna byc tylko jedna taryfa, dwie sa nieopłacalne, inny dostawca energii i rózne przyzwyczajenia w zuzyciu prądu bytowego to rzeczy dla TB nieistotne

Przy tym gosciu mi wszystkie czlonki opadaja. Z rekami wlacznie.

zużył ...?

rozumiem że wy w pierwszy dzień wiosny pompy wyłączacie i kończycie sezon grzewczy a potem to dwa swetry i ewentualne palenie w kominku ( ale to się przecież nie liczy...):cool:

2,7k kWh to jest 2700 kWh, więc w skali roku to wcale nie jest najmniejszy wynik.

Myślę Jaśku, że Ci k umknęło :)

nic mi nie umknęło...:no:

stwierdzenie "zużył" jest tutaj kluczem ...;)

Kluczem jest zrozumienie slowa pisanego. Przeciez nie napisalem, ze tyle zuzyl i wiecej nie zuzyje ani kWh.

Nie wiem po co jakis pierwszy dzien wiosny do tego mieszasz, skoro ja pisze o zuzyciu "w tym sezonie". Nie napisalem ze w zeszlym sezonie ktory sie wlasnie zakonczyl, czy cos w tym rodzaju.

Jak cos czytasz, to jesli nie zrozumiesz sensu za pierwszym razem, to czytaj jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze..... :D