jasiek71 15.05.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Kluczem jest zrozumienie slowa pisanego. Przeciez nie napisalem, ze tyle zuzyl i wiecej nie zuzyje ani kWh. trzeba było napisać że "zużyje" a nie "zużył"... ty oczywiście sezon grzewczy masz już dawno za sobą a teraz ewentualnie "drypkę" do kominka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 I po co ta zlosliwosc? Wystarczy wlonczyc TV, pranie zrobic Moze zmywarke 2 razy dziennie odpalic... Albo piekarnik otwarty miec na 250*... Nie kazdy ma kominek najlepszy jest ten piekarnik... mogłeś równie dobrze napisać farelka...( no ale to przecież nie ogrzewanie ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A mi dziś przyszedł rachunek za prąd. 560 zł!!! za grudzień no i ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 zużył ...? rozumiem że wy w pierwszy dzień wiosny pompy wyłączacie i kończycie sezon grzewczy a potem to dwa swetry i ewentualne palenie w kominku ( ale to się przecież nie liczy...) Ale żeś się uparł na ten kominek... Chyba nie sądzisz,że ktoś odpala kominek czy chodzi w swetrze jak przy tej pogodzie ogrzewanie kosztuje go 1-1,5zł na dobę. Te kilka kWh teraz nie ma wpływu na ogólne zużycie za c.o. Nie zapominaj,że pompiarzom cena kWh wychodzi ok.3x mniej niż kablarzom i innym pradowcom lub pompiarze mają ok.3x mniejsze zużycie na ogrzewanie niż wymienieni pradowcy i to raczej oni będą używać kominka i chodzić w swetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ale żeś się uparł na ten kominek... Chyba nie sądzisz,że ktoś odpala kominek czy chodzi w swetrze jak przy tej pogodzie ogrzewanie kosztuje go 1-1,5zł na dobę. Te kilka kWh teraz nie ma wpływu na ogólne zużycie za c.o. Nie zapominaj,że pompiarzom cena kWh wychodzi ok.3x mniej niż kablarzom i innym pradowcom lub pompiarze mają ok.3x mniejsze zużycie na ogrzewanie niż wymienieni pradowcy i to raczej oni będą używać kominka i chodzić w swetrach. a gdzie ja coś piszę o koszcie 1kwh ...? interesują mnie tylko kwh potrzebne na utrzymanie komfortu i nie potrzeba ni żadnych wyliczanek, COP-ów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A mi dziś przyszedł rachunek za prąd. 560 zł!!! za grudzień Jeśli to tylko za c.o co stanowi ok.700kg ekogroszka to ciesz się,że tych kilogramów nie musiales sam wrzucać do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) a gdzie ja coś piszę o koszcie 1kwh ...? interesują mnie tylko kwh potrzebne na utrzymanie komfortu i nie potrzeba ni żadnych wyliczanek, COP-ów ... No to nie pisz o swetrach i kominkach bo głupoty piszesz. Na utrzymanie komfortu w domu potrzeba ok.1-1,5zł na dobę a nie kominka. U mnie od wczoraj od 17 do dzisiaj do 7 poszło 4,5kWh na c.o czyli ponad 2zł,temperatura 6-10st.C,temperatura w domu 22,5st.C Edytowane 15 Maja 2014 przez Arturo72bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 U mnie od wczoraj od 17 do dzisiaj do 7 poszło 4,5kWh na c.o czyli ponad 2zł,temperatura 6-10st.C,temperatura w domu 22,5st.C albo masz wiadrolitrowy dom albo kiepską pompę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 trzeba było napisać że "zużyje" a nie "zużył"... ty oczywiście sezon grzewczy masz już dawno za sobą a teraz ewentualnie "drypkę" do kominka ... Wlasnie zuzyl, bo odnosilem do mojego obecnego zuzycia (czyli tego, co zuzyla pompa do tej pory), a nie do prognozowanego, ktore bedzie prawdopodobnie o 0,5% wieksze niz do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Chyba nie sądzisz,że ktoś odpala kominek czy chodzi w swetrze jak przy tej pogodzie ogrzewanie kosztuje go 1-1,5zł na dobę. Te kilka kWh teraz nie ma wpływu na ogólne zużycie za c.o. Nie zapominaj,że pompiarzom cena kWh wychodzi ok.3x mniej niż kablarzom i innym pradowcom lub pompiarze mają ok.3x mniejsze zużycie na ogrzewanie niż wymienieni pradowcy i to raczej oni będą używać kominka i chodzić w swetrach. Hehe... nawet mniej. Kablarze w stylu jaska tego za skarby nie pojma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 15.05.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ślązaki i Podkarpaciaki chować pompy na strych bo idą deszcze!Na Mazurach słoneczko! pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.05.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 No to nie pisz o swetrach i kominkach bo głupoty piszesz.Na utrzymanie komfortu w domu potrzeba ok.1-1,5zł na dobę a nie kominka.U mnie od wczoraj od 17 do dzisiaj do 7 poszło 4,5kWh na c.o czyli ponad 2zł,temperatura 6-10st.C,temperatura w domu 22,5st.Cno popatrz - u mnie nie chodzi NCO a w domu 22,5-23*CAle żeś się uparł na ten kominek...Chyba nie sądzisz,że ktoś odpala kominek czy chodzi w swetrze jak przy tej pogodzie ogrzewanie kosztuje go 1-1,5zł na dobę.Te kilka kWh teraz nie ma wpływu na ogólne zużycie za c.o.Nie zapominaj,że pompiarzom cena kWh wychodzi ok.3x mniej niż kablarzom i innym pradowcom lub pompiarze mają ok.3x mniejsze zużycie na ogrzewanie niż wymienieni pradowcy i to raczej oni będą używać kominka i chodzić w swetrach.popatrz na moja stopke i na "swoją" tj ile zużyłeś i ile zapłaciłeś ... daleko nam do "3x mniej/więcej"A mi dziś przyszedł rachunek za prąd. 560 zł!!! za grudzień no i ...?bez informacji ile poszło na TV i piekarnik oraz jaki masz dom nic taka informacja nie mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) no popatrz - u mnie nie chodzi NCO a w domu 22,5-23*Cpopatrz na moja stopke i na "swoją" tj ile zużyłeś i ile zapłaciłeś ... daleko nam do "3x mniej/więcej" No popatrz,wiem,że niektorzy bezmyślnie chcieliby sprowadzić wszystkich na" jednen wózek" ale jest to wbrew rozumowi i logice. Gdybym grzał prądem miałbym zużycie na c.o 3x wyższe niż obecnie. Zużycie prądu na cele bytowe już podawalem,miesięcznie wychodzi 260-280kWh. Roczne zużycie prądu w domu wyjdzie 6000-6500kWh gdzie bytowy to ok 3000kWh. Edytowane 15 Maja 2014 przez Arturo72bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 15.05.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 No popatrz,wiem,że niektorzy bezmyślnie chcieliby sprowadzić wszystkich na" jednen wózek" ale jest to wbrew rozumowi i logice. Gdybym grzał prądem miałbym zużycie na c.o 3x wyższe niż obecnie. Zużycie prądu na cele bytowe już podawalem,miesięcznie wychodzi 260-280kWh. Roczne zużycie prądu w domu wyjdzie 6000-6500kWh gdzie bytowy to ok 3000kWh. a to pompa automatycznie obniża wyniki 3 krotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 a to pompa automatycznie obniża wyniki 3 krotnie? Zużycie na ogrzewanie i cwu będzie automatycznie mniejsze o COP pompy w porównaniu do grzania prądem w tym samym domu przy tym samym zużyciu na cele bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 15.05.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Zużycie na ogrzewanie i cwu będzie automatycznie mniejsze o COP pompy w porównaniu do grzania prądem w tym samym domu przy tym samym zużyciu na cele bytowe. a R&K zużył pradu za 1150 a pyxis za 1000 więc to nie jest 3 razy nawet jak powierzchnia jest 2 wieksza to wychodzi ledwo 2 razy tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 tak dziękuję! teraz kablarze: ile płacicie za cały prąd na rok? jestem klimatorem powietrzny cały dom rok 2000 zł to max + 0,5 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.05.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 zużył ...? rozumiem że wy w pierwszy dzień wiosny pompy wyłączacie i kończycie sezon grzewczy a potem to dwa swetry i ewentualne palenie w kominku ( ale to się przecież nie liczy...) od 1 marca w kominku przepalałem brzózkami 2 [dwa razy] w kwietniu na grzanie poszło około 35 kwh w maju około 8 kwh do 15 maja jasiu nie mam czasu szukać skomentowałeś, sprawdziłeś te SZCZERE wypowiedzi kolegów od kabli z 2011? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 a R&K zużył pradu za 1150 a pyxis za 1000 więc to nie jest 3 razy nawet jak powierzchnia jest 2 wieksza to wychodzi ledwo 2 razy tylko Bo tak jest jak sie glupio porownuje nieporownywalne. Przeciez COP dotyczy tego obiektu ktory ogrzala pompa, a nie dwoch roznych domow w roznych czesciach kraju i roznie docieplonych. Jak by R&K mial pompe PW, to pewnie mial by 1/3 kosztow CO ktore ma obecnie. JA grzejac czytym pradem zaplacil bym ~4x tyle co place teraz. Przeciez to wystarczy "delikatnie" tylko pomyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 a R&K zużył pradu za 1150 a pyxis za 1000 więc to nie jest 3 razy nawet jak powierzchnia jest 2 wieksza to wychodzi ledwo 2 razy tylko już Ci większość pisała,że nie ma czegoś takiego jak domowy cop i takiego samego wózka R&K ma 30cm pod płytą a pyxis nie ma płyty i ma zdecydowanie słabszą izolację. Gdyby pyxis grzał prądem zaplacilby nie 1000zł a co najmniej 3000zł. Druga sprawa R&K wydał na swoje 30cm pod płytą ok.20tys.zł a pyxis zdecydowanie mniej na swoją izolację podłogi,także nie ma sensu porównywać dwóch różnych domów bo wyjdą głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts