Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Druga sprawa R&K wydał na swoje 30cm pod płytą ok.20tys.zł a pyxis zdecydowanie mniej na swoją izolację podłogi,także nie ma sensu porównywać dwóch różnych domów bo wyjdą głupoty.

On wydal na plyte+docieplenie+ reku+ GGWC+okna minimum 2x tyle, co ja zaplacilem za pompe ciepla+DZ, a przy mniejszym domu ma nadal wyzsze rachunki za CO. ;)

No popatrz,wiem,że niektorzy bezmyślnie chcieliby sprowadzić wszystkich na" jeden wózek" ale jest to wbrew rozumowi i logice.

Gdybym grzał prądem miałbym zużycie na c.o 3x wyższe niż obecnie.

Zużycie prądu na cele bytowe już podawalem,miesięcznie wychodzi 260-280kWh.

Roczne zużycie prądu w domu wyjdzie 6000-6500kWh gdzie bytowy to ok

3000kWh.

nie gdybajmy co by bylo gdybyś grzał kablami a ja PC

mówmy o tym co jest

Twoje 6500 kWh w PLN będzie tyle samo warte co moje 9000 w tym roku

6500* 0,57 = 3705

9000* 0,42 = 3780

= jeden wózek

Edytowane przez R&K

już Ci większość pisała,że nie ma czegoś takiego jak domowy cop i takiego samego wózka ;)

R&K ma 30cm pod płytą a pyxis nie ma płyty i ma zdecydowanie słabszą izolację.

Gdyby pyxis grzał prądem zaplacilby nie 1000zł a co najmniej 3000zł.

Druga sprawa R&K wydał na swoje 30cm pod płytą ok.20tys.zł a pyxis zdecydowanie mniej na swoją izolację podłogi,także nie ma sensu porównywać dwóch różnych domów bo wyjdą głupoty.

z pyxis'em kiedyś gdzieś porównywaliśmy koszt budowy naszych domów - był zdzwiony ze wydaliśmy porównywalną kasę i mamy porównywalne rachunki

wiec 2x zastanów się zanim jakiś argument podniesiesz tutaj ArturoBis

z pyxis'em kiedyś gdzieś porównywaliśmy koszt budowy naszych domów - był zdzwiony ze wydaliśmy porównywalną kasę i mamy porównywalne rachunki

wiec 2x zastanów się zanim jakiś argument podniesiesz tutaj ArturoBis

Zastanowilem się i uważam,że dużą bzdurą jest porównywanie dwóch różnych domów gdzie mieszkają dwie różne rodziny,które mają dwa różne sposoby życia i gdzie zużycie na cele cwu czy na cele bytowe mogą być diametralnie różne i nijak się mają do porównania zużycia całego prądu w domu.

Zastanowilem się i uważam,że dużą bzdurą jest porównywanie dwóch różnych domów gdzie mieszkają dwie różne rodziny,które mają dwa różne sposoby życia i gdzie zużycie na cele cwu czy na cele bytowe mogą być diametralnie różne i nijak się mają do porównania zużycia całego prądu w domu.

porównuję dane ze stopki czyli CO

nie ułatwiacie wyboru CO oj nie ułatwiacie

porównuję dane ze stopki czyli CO

nie ułatwiacie wyboru CO oj nie ułatwiacie

Oslabiasz mnie.

Przyjmij, ze jesli koszt grzania czystym pradem twojego hipotetycznego domu bedzie wynosil 1000 zl, to stosujec pompe PW bedziesz placila w okolicach 350 zl a gruntowa w okolicach 250 zl. Tak wyglada to porownanie.

Jasne teraz?

"Dywagacje" zwiazane z CWU litosciwie pomijam. ;)

Oslabiasz mnie.

Przyjmij, ze jesli koszt grzania czytym pradem twojego hipotetycznego domu bedzie wynosil 1000 zl, to stosujec pompe PW bedziesz placila w okolicach 350 zl a gruntowa w okolicach 250 zl. Tak wyglada to porownanie.

Jasne teraz?

"sranie w banie "... :yes:

przy takim liczeniu to moja chałupa po założeniu PC zeszła by do ok. 800zł na CO a to już bajkopisarstwo ...:yes:

Wlasnie zuzyl, bo odnosilem do mojego obecnego zuzycia (czyli tego, co zuzyla pompa do tej pory), a nie do prognozowanego, ktore bedzie prawdopodobnie o 0,5% wieksze niz do dzisiaj. :D

odniosłeś do SWOJEGO i wyliczyłeś...

jak ja odniosę do SWOJEGO to już "wróżenie z fusów " bo domy inne i tego typu dyrdymały ...

Oslabiasz mnie.

Przyjmij, ze jesli koszt grzania czystym pradem twojego hipotetycznego domu bedzie wynosil 1000 zl, to stosujec pompe PW bedziesz placila w okolicach 350 zl a gruntowa w okolicach 250 zl. Tak wyglada to porownanie.

Jasne teraz?

"Dywagacje" zwiazane z CWU litosciwie pomijam. ;)

czyli jak pompa kosztuje 30tys złotych a kable 8tys złotych, to 22000złotych zwróci mi się w ciągu 33,84 lat?

to kupowanie pompy to bzdura?