jasiek71 15.05.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 czyli jak pompa kosztuje 30tys złotych a kable 8tys złotych, to 22000złotych zwróci mi się w ciągu 33,84 lat? to kupowanie pompy to bzdura? kable zrobisz poniżej 5k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Jeśli na c.o obecnie zuzywasz 8000kWh to żadne bajkopisarstwo tylko normalna rzecz. Problemem jest,że tego nie jarzysz. to jak z tą twoją chałupą ...? całą zimę na "oparach" leciała a teraz tylko trzy razy mniej niż moja przy czystym prądzie ...? wielkość domu i wszelkie grubości izolacji, okien,rekuperatorów i innych pierdół oszczędzających energię nawet nie chcę porównywać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 15.05.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 to jak z tą twoją chałupą ...? całą zimę na "oparach" leciała a teraz tylko trzy razy mniej niż moja przy czystym prądzie ...? wielkość domu i wszelkie grubości izolacji, okien,rekuperatorów i innych pierdół oszczędzających energię nawet nie chcę porównywać ... Trzy razy mniej niż moja a nie Twoja. 1900kWh*3=5700kWh i tyle zuzylbym grzejac prądem na c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 od 1 marca w kominku przepalałem brzózkami 2 [dwa razy] w kwietniu na grzanie poszło około 35 kwh w maju około 8 kwh do 15 maja rozumiem że masz dom wybudowany normowo a takie zużycie energii jest zasługą tylko i wyłącznie dzięki PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 odniosłeś do SWOJEGO i wyliczyłeś... jak ja odniosę do SWOJEGO to już "wróżenie z fusów " bo domy inne i tego typu dyrdymały ... No to moze niech sie Liwko wypowie w temacie zuzycia. "sranie w banie "... przy takim liczeniu to moja chałupa po założeniu PC zeszła by do ok. 800zł na CO a to już bajkopisarstwo ... Matma jasko, matma. Lekko przyprawiona fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 masz rację lepiej omijać ... ja przy prądzie 400zł na rok a ty 600zł przy PC ... luzik ... Ale z "sikaniem do wanny" masz te 400 zl. Tego nie dodales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 1900kWh*3=5700kWh i tyle zuzylbym grzejac prądem na c.o dodaj sobie jeszcze co nieco z drewienka spalonego w kominku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 czyli jak pompa kosztuje 30tys złotych a kable 8tys złotych, to 22000złotych zwróci mi się w ciągu 33,84 lat? to kupowanie pompy to bzdura? Jesli grzanie Twojego domu bedzie kosztowalo 1000 zl, to gruntowa przy roznicy cen jaka podalas zwroci sie w 29 lat. To rkstremum, bo raczej do takiego domku jesli juz, to pompa PW w cenie max 15-16 tys zl, a wtedy mamy "zwrot" po 10-12 latach. Dom zuzywajacy 3-3,5k kWh na CO to jednak albo mikrusek, albo supertermos na ktrego docieplenie wydajesz wiecej, niz na sama pompe liczysz. Do tego dochodzi jeszcze CWU i jesli ktos faktycznie uzywa CWU, to ten okres "zwrotu" tez sie sporo skraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.05.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 czyli jak pompa kosztuje 30tys złotych a kable 8tys złotych, to 22000złotych zwróci mi się w ciągu 33,84 lat? to kupowanie pompy to bzdura? Nie. Pani Izo Pani zobaczy, że zużycie kWh u tych co mają kable jest mniejsze. Osoby stosujące kable to osoby znające się na tym, osoby myślące, które zrobiły izolację od gruntu i grunt im ciepła nie odprowadza. Poza tym - współczesne pompy do domów izolowanych - kosztują 6000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Jesli grzanie Twojego domu bedzie kosztowalo 1000 zl, to gruntowa przy roznicy cen jaka podalas zwroci sie w 29 lat. To rkstremum, bo raczej do takiego domku jesli juz, to pompa PW w cenie max 15-16 tys zl, a wtedy mamy "zwrot" po 10-12 latach. Dom zuzywajacy 3-3,5k kWh na CO to jednak albo mikrusek, albo supertermos na ktrego docieplenie wydajesz wiecej, niz na sama pompe liczysz. jeżeli chałupa zużywa na CO 3-3,5 tys kwh to system grzewczy będzie kosztował poniżej 2k więc spokojnie dalej masz te same koszty budowy pomimo lepszych izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 jeżeli chałupa zużywa na CO 3-3,5 tys kwh to system grzewczy będzie kosztował poniżej 2k więc spokojnie dalej masz te same koszty budowy pomimo lepszych izolacji... Za 6 tys zrobisz dom super izolowany a la TB? Ty to jestes jasko safandula dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Poza tym - współczesne pompy do domów izolowanych - kosztują 6000zł Pan poda Pani linka do tego klimatyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Za 6 tys zrobisz dom super izolowany a la TB? Ty to jestes jasko safandula dopiero. a kto powiedział że ma być a la TB ...? porównaj koszt budowy całego CO na PC do takiego domu z systemem elektrycznym za 2k, różnicę wsadź w ocieplenie i dalej masz takie samo zużycie na CO po co więc mi ten cały korowód związany z pompą ciepłą skoro mam budynek który znacznie lepiej się broni w każdej sytuacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 a kto powiedział że ma być a la TB ...? porównaj koszt budowy całego CO na PC do takiego domu z systemem elektrycznym za 2k, różnicę wsadź w ocieplenie i dalej masz takie samo zużycie na CO po co więc mi ten cały korowód związany z pompą ciepłą skoro mam budynek który znacznie lepiej się broni w każdej sytuacji ... 2 tys to Ty wydasz na strowniki do pomieszczen. Do tego jeszcze kable i instalacja elektryczna do nich. Chyba, ze bedziesz je wlaczal "pstryczkiem" jak swiatlo. Tu jest tak, ze kable na dom kosztuja 2 tys a pompa ciepla 60-80 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 2 tys to Ty wydasz na strowniki do pomieszczen. Do tego jeszcze kable i instalacja elektryczna do nich. Chyba, ze bedziesz je wlaczal "pstryczkiem" jak swiatlo. Tu jest tak, ze kable na dom kosztuja 2 tys a pompa ciepla 60-80 tys. a gdzie napisałem że kable ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 a gdzie napisałem że kable ...? Farelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.05.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Farelki? myśl dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.05.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 myśl dalej ... Beczki z ciepla woda grzane na sloncu w dzien? Twoja "pomyslowosc" jest naprawde nieograniczona, wiec sie poddaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.05.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 masz rację lepiej omijać ... ja przy prądzie 400zł na rok a ty 600zł przy PC ... luzik ... 400zł przy prądzie oznacza zużycie CWU na poziomie max 3m3 miesięcznie, czyli jakieś max 100l dziennie - ciężko to osiągnąć normalnej rodzinie:( i trudno to nazwać komfortem, bo oznacza to, że ciepła woda jest tylko w wyznaczonym punkcie dnia. Ja nie chciałbym tak żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 15.05.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 400zł przy prądzie oznacza zużycie CWU na poziomie max 3m3 miesięcznie, czyli jakieś max 100l dziennie - ciężko to osiągnąć normalnej rodzinie:( i trudno to nazwać komfortem, bo oznacza to, że ciepła woda jest tylko w wyznaczonym punkcie dnia. Ja nie chciałbym tak żyć map78 poczytaj to: jaśkowe wynalazki - tu masz wyjaśnienie o co chodzi pyxisowi z "sikaniem". 3m3 CWU na miesiąc - obecnie tyle zużywam (mieszkanie w kamienicy, 3 osoby). Fakt że na weekendy często wyjeżdżamy, ale żyje... normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts