Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli na c.o obecnie zuzywasz 8000kWh to żadne bajkopisarstwo tylko normalna rzecz.

Problemem jest,że tego nie jarzysz.

to jak z tą twoją chałupą ...?

całą zimę na "oparach" leciała a teraz tylko trzy razy mniej niż moja przy czystym prądzie ...?

wielkość domu i wszelkie grubości izolacji, okien,rekuperatorów i innych pierdół oszczędzających energię nawet nie chcę porównywać ...:cool:

to jak z tą twoją chałupą ...?

całą zimę na "oparach" leciała a teraz tylko trzy razy mniej niż moja przy czystym prądzie ...?

wielkość domu i wszelkie grubości izolacji, okien,rekuperatorów i innych pierdół oszczędzających energię nawet nie chcę porównywać ...:cool:

Trzy razy mniej niż moja a nie Twoja.

1900kWh*3=5700kWh i tyle zuzylbym grzejac prądem na c.o

odniosłeś do SWOJEGO i wyliczyłeś...

jak ja odniosę do SWOJEGO to już "wróżenie z fusów " bo domy inne i tego typu dyrdymały ...

No to moze niech sie Liwko wypowie w temacie zuzycia.

"sranie w banie "... :yes:

przy takim liczeniu to moja chałupa po założeniu PC zeszła by do ok. 800zł na CO a to już bajkopisarstwo ...:yes:

Matma jasko, matma. Lekko przyprawiona fizyka. :)

czyli jak pompa kosztuje 30tys złotych a kable 8tys złotych, to 22000złotych zwróci mi się w ciągu 33,84 lat?

to kupowanie pompy to bzdura?

Jesli grzanie Twojego domu bedzie kosztowalo 1000 zl, to gruntowa przy roznicy cen jaka podalas zwroci sie w 29 lat. To rkstremum, bo raczej do takiego domku jesli juz, to pompa PW w cenie max 15-16 tys zl, a wtedy mamy "zwrot" po 10-12 latach.

Dom zuzywajacy 3-3,5k kWh na CO to jednak albo mikrusek, albo supertermos na ktrego docieplenie wydajesz wiecej, niz na sama pompe liczysz.

Do tego dochodzi jeszcze CWU i jesli ktos faktycznie uzywa CWU, to ten okres "zwrotu" tez sie sporo skraca.

czyli jak pompa kosztuje 30tys złotych a kable 8tys złotych, to 22000złotych zwróci mi się w ciągu 33,84 lat?

to kupowanie pompy to bzdura?

Nie. Pani Izo Pani zobaczy, że zużycie kWh u tych co mają kable jest mniejsze. Osoby stosujące kable to osoby znające się na tym, osoby myślące, które zrobiły izolację od gruntu i grunt im ciepła nie odprowadza.

Poza tym - współczesne pompy do domów izolowanych - kosztują 6000zł

Jesli grzanie Twojego domu bedzie kosztowalo 1000 zl, to gruntowa przy roznicy cen jaka podalas zwroci sie w 29 lat. To rkstremum, bo raczej do takiego domku jesli juz, to pompa PW w cenie max 15-16 tys zl, a wtedy mamy "zwrot" po 10-12 latach.

Dom zuzywajacy 3-3,5k kWh na CO to jednak albo mikrusek, albo supertermos na ktrego docieplenie wydajesz wiecej, niz na sama pompe liczysz.

jeżeli chałupa zużywa na CO 3-3,5 tys kwh to system grzewczy będzie kosztował poniżej 2k więc spokojnie dalej masz te same koszty budowy pomimo lepszych izolacji...:yes:

Za 6 tys zrobisz dom super izolowany a la TB?

Ty to jestes jasko safandula dopiero. :)

a kto powiedział że ma być a la TB ...?

porównaj koszt budowy całego CO na PC do takiego domu z systemem elektrycznym za 2k, różnicę wsadź w ocieplenie i dalej masz takie samo zużycie na CO po co więc mi ten cały korowód związany z pompą ciepłą skoro mam budynek który znacznie lepiej się broni w każdej sytuacji ...:p

a kto powiedział że ma być a la TB ...?

porównaj koszt budowy całego CO na PC do takiego domu z systemem elektrycznym za 2k, różnicę wsadź w ocieplenie i dalej masz takie samo zużycie na CO po co więc mi ten cały korowód związany z pompą ciepłą skoro mam budynek który znacznie lepiej się broni w każdej sytuacji ...:p

2 tys to Ty wydasz na strowniki do pomieszczen. Do tego jeszcze kable i instalacja elektryczna do nich.

Chyba, ze bedziesz je wlaczal "pstryczkiem" jak swiatlo.

Tu jest tak, ze kable na dom kosztuja 2 tys a pompa ciepla 60-80 tys. :D

masz rację lepiej omijać ...

ja przy prądzie 400zł na rok a ty 600zł przy PC ...

luzik ...:p

400zł przy prądzie oznacza zużycie CWU na poziomie max 3m3 miesięcznie, czyli jakieś max 100l dziennie - ciężko to osiągnąć normalnej rodzinie:( i trudno to nazwać komfortem, bo oznacza to, że ciepła woda jest tylko w wyznaczonym punkcie dnia. Ja nie chciałbym tak żyć:no:

400zł przy prądzie oznacza zużycie CWU na poziomie max 3m3 miesięcznie, czyli jakieś max 100l dziennie - ciężko to osiągnąć normalnej rodzinie:( i trudno to nazwać komfortem, bo oznacza to, że ciepła woda jest tylko w wyznaczonym punkcie dnia. Ja nie chciałbym tak żyć:no:

map78 poczytaj to: jaśkowe wynalazki - tu masz wyjaśnienie o co chodzi pyxisowi z "sikaniem".

3m3 CWU na miesiąc - obecnie tyle zużywam (mieszkanie w kamienicy, 3 osoby). Fakt że na weekendy często wyjeżdżamy, ale żyje... normalnie.