_Iza 16.05.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 TB akurat ma pompę, nawet dwie no to już nie wiem o co wam chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.05.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 a to można być niezadowolonym ...??? A pewnie. Pisali tu ludzie z kosmicznymi rachunkami przy PCi. Pompa sie zalaczala w sezonie 15 tys razy na krotki cykle, gdzie temperatura na skraplaczu byla 65*C. Wtedy maja prawie tak, jak by grzali kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.05.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 DROGA IZO ZGŁOŚ SIĘ DO MCYPERA I POWIEDZ MU ŻE JEST OSZUSTEM POMPOWYMPOWODZENIAwczoraj mnie odwiedził facet z opolskiego dom 135m2ogrzewa piecami akumulacyjnymimieści się w 6 tyś zł cały domwymienił jakiś podły wkład kominkowy na brunnera twierdzi że zamiast 10 m3 drewna pali około 3m3 może tutaj tęż jest odpowiedż że ktoś spala 0,5 m3 drewna-a innym się wydaję że to niemożliwe. hipcio czytałaś tego muratora z 2011 o którego się pytałaśjasiu nie ma czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 a kto to jest Hipka czy te inne osoby o ktorych piszesz Ty i inni? wydaje mi sie ze sie kogos obawiacie jakies zle doswiadczenia z przeszlosci? TB zły hipka zła generalnie jak sie nie ma pompy to jest się be? Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia IP z którego piszesz, aby zweryfikowac czy jestes nowym wcieleniem Hipki, jezeli chcesz sie dowiedziec kto to jest Hipka i inni wystarczy taka sama dociekliwosc w przegladaniu forum jaką przejawiasz w udowadnianiu kłamstw pompiarzy. Jak sie nie ma pompy to nie jest sie be, nigdy tak nie twierdziłem, nie podoba sie uogolnianie, nie kazdy pompiarz jest kłamcą i nie kazdy kablarz jest prawdomówny, TB to całkiem inna historia, ale jak widzę moze liczyc na Twoje poparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.05.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 tutaj to jest takie "błędne koło"..., musimy zrobić dość energooszczędny budynek aby założyć tanią małą pompę i układ zasilać niska temperaturą, w innym przypadku będzie duża droga PC grzejąca czynnik do wyższej temperatury a więc sens żaden ... Nie. Wystarczy miec uklad niskotemperaturowego GZ i nie spierdzielic w fazie wykonywania instalacji wielkosci przeplywow. Ot i cala "filozofia" wysokiego SPF (COP). Mocniejsza pompa to nieco wyzsza temp. zasilania, ale to z nawiazka rekompensuje mozliwosc wiekszego korzystania z taniego pradu w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.05.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 a kto to jest Hipka czy te inne osoby o ktorych piszesz Ty i inni? wydaje mi sie ze sie kogos obawiacie jakies zle doswiadczenia z przeszlosci? Idioty(tki) nie trzeba sie obawiac swiecie virtualnym. Mozna sie co najwyzej posmiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 16.05.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia IP z którego piszesz, aby zweryfikowac czy jestes nowym wcieleniem Hipki, jezeli chcesz sie dowiedziec kto to jest Hipka i inni wystarczy taka sama dociekliwosc w przegladaniu forum jaką przejawiasz w udowadnianiu kłamstw pompiarzy. Jak sie nie ma pompy to nie jest sie be, nigdy tak nie twierdziłem, nie podoba sie uogolnianie, nie kazdy pompiarz jest kłamcą i nie kazdy kablarz jest prawdomówny, TB to całkiem inna historia, ale jak widzę moze liczyc na Twoje poparcie. może po prostu niektorzy nie wierzę naganiaczom na forum? Nadrobię i poczytam o Hippce daj jakieś linki TB zamontował dziesiat instalacji i ma jakies podstawy, by cos napisać a wy kupiliscie po jednej pompie i jesteście ekspertami a zwłaszcza w dziedzinie kabli przecież to jest śmieszne a dlaczego nie masz odwagi pisac pod swoim imieniem i nazwiskiem na forum jak TB? Edytowane 16 Maja 2014 przez _Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 może po prostu niektorzy nie wierzę naganiaczom na forum? Nadrobię i poczytam o Hippce daj jakieś linki TB zamontował dziesiat instalacji i ma jakies podstawy, by cos napisać a wy kupiliscie po jednej pompie i jesteście ekspertami a zwłaszcza w dziedzinie kabli przecież to jest śmieszne TB jest ekspertem w dziedzinie naciągania inwestorów na duzo za duze moce instalowanych kabli, tu przyznam Ci rację. Nie wiem co jest smieszne?, czy to coraz wiecej inwestorów nie daje sie nabrac na fantazje TB, swoją drogą trzeba przyznac ze TB powoli znajduje nawet tu na tym forum popleczników. Jednak propaganda robi cuda, nie kazdy ma mozliwosc odróznienia ziarna od plew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.05.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia IP z którego piszesz, aby zweryfikowac czy jestes nowym wcieleniem Hipki, jezeli chcesz sie dowiedziec kto to jest Hipka i inni wystarczy taka sama dociekliwosc w przegladaniu forum jaką przejawiasz w udowadnianiu kłamstw pompiarzy...... http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar175576_23.gif Adres IP to: 81.210.69.117 Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar201562_1.gif Adres IP to: 81.210.69.117 Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl Edytowane 16 Maja 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar175576_23.gif Adres IP to: 81.210.69.117 Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar201562_1.gif Adres IP to: 81.210.69.117 Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl To chyba jakas choroba ( raczej z tych psychicznych) ze nie mozna wytrzymac bez forum , wymyslając coraz to nowe alter ego. Tak czy inaczej urzekła mnie twoja historia o problemach z doborem systemu ogrzewania w nowo budowanym domu. Prosimy o wiecej, tylko w hyde parku Edytowane 16 Maja 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) to podróbka! roznie dobrze można wpisać asolt w miejsce IZA Chciałabys, dla Ciebie uczciwośc i rzetelność to nic nie znaczące słowa, znasz moje dane, wysłałas do mnie PW i odpowiedziałem. Wiesz kim jestem i czym sie zajmuję. Ja tez wiem kim jestes, na pewno oszustką (które to juz konto na fm?), o braku kultury w poprzednim wcieleniu na fm nie wspomnę. Zdolnosci do rozwalania wątku tez Tobie nie brakuje, podobnie jak TB (przykład idzie z góry). Edytowane 16 Maja 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 co wy z tym wcieleniem macie? na serio pytam jakieś fobie ? Nie wiem jak inni, ale ja mam fobię na oszustów, taki juz jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.05.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 TB jest ekspertem w dziedzinie naciągania inwestorów na duzo za duze moce instalowanych kabli, tu przyznam Ci rację. Nie wiem co jest smieszne?, czy to coraz wiecej inwestorów nie daje sie nabrac na fantazje TB, swoją drogą trzeba przyznac ze TB powoli znajduje nawet tu na tym forum popleczników. Jednak propaganda robi cuda, nie kazdy ma mozliwosc odróznienia ziarna od plew. a czekaj.. jesteś przecież ekspertem od OZC, policzyłeś setki domów.. to pytanie - czy faktycznie biorąc pod uwage dobrze ocieplony dom - minimum 20 a najlepiej więcej styropianu - nie mówię o bzdurach typu ocieplenie od środka jak TB radzi.. ściany 25cm, postawiony na płycie fundamentowej i pod spodem minimum 20 cm eps200 lub XPS (lub więcej), WM z rekuperatorem i GWC (wszystko jedno jakim - żwirowym, rurowym czy glikolowym), oknami 3 szybowymi w warstwie ocieplenia z węgarkami wyciagniętymi na ramę, do tego strop ocieplony powiedzmy 40-50cm wełny czy styropianu.. powierzchnia do 120m, parterówka.. - czy w takim wypadku (Ty możesz uśredniać bo sporo OZC zrobiłeś) naprawdę kable to taki zły pomysł? zwłaszcza w stosunku do nakładów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.05.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar175576_23.gif Adres IP to: 81.210.69.117 Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar201562_1.gif Adres IP to: 81.210.69.117 Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl nie macie w panelu moderatorskim bana na IP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 16.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 nie macie w panelu moderatorskim bana na IP ? wy jesteście nienormalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 16.05.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 a czekaj.. jesteś przecież ekspertem od OZC, policzyłeś setki domów.. to pytanie - czy faktycznie biorąc pod uwage dobrze ocieplony dom - minimum 20 a najlepiej więcej styropianu - nie mówię o bzdurach typu ocieplenie od środka jak TB radzi.. ściany 25cm, postawiony na płycie fundamentowej i pod spodem minimum 20 cm eps200 lub XPS (lub więcej), WM z rekuperatorem i GWC (wszystko jedno jakim - żwirowym, rurowym czy glikolowym), oknami 3 szybowymi w warstwie ocieplenia z węgarkami wyciagniętymi na ramę, do tego strop ocieplony powiedzmy 40-50cm wełny czy styropianu.. powierzchnia do 120m, parterówka.. - czy w takim wypadku (Ty możesz uśredniać bo sporo OZC zrobiłeś) naprawdę kable to taki zły pomysł? zwłaszcza w stosunku do nakładów? A co tu usredniac ? ok.5000kWh na c.o+4000kWh na cwu i jeśli komuś pasuje 9000kWh przy dzisiejszej cenie prądu i cenie prądu za 10 lat to nie zważa na nic i zalewa kable,kto myśli o przyszłości bierze kospela lub bufor,dla kogoś komu 9000kWh na c.o+cwu będzie za dużo myśli o pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.05.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 nie wiem ... nie znam wszystkich możliwości , cześć uprawnien ma redakcja tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) a czekaj.. jesteś przecież ekspertem od OZC, policzyłeś setki domów.. to pytanie - czy faktycznie biorąc pod uwage dobrze ocieplony dom - minimum 20 a najlepiej więcej styropianu - nie mówię o bzdurach typu ocieplenie od środka jak TB radzi.. ściany 25cm, postawiony na płycie fundamentowej i pod spodem minimum 20 cm eps200 lub XPS (lub więcej), WM z rekuperatorem i GWC (wszystko jedno jakim - żwirowym, rurowym czy glikolowym), oknami 3 szybowymi w warstwie ocieplenia z węgarkami wyciagniętymi na ramę, do tego strop ocieplony powiedzmy 40-50cm wełny czy styropianu.. powierzchnia do 120m, parterówka.. - czy w takim wypadku (Ty możesz uśredniać bo sporo OZC zrobiłeś) naprawdę kable to taki zły pomysł? zwłaszcza w stosunku do nakładów? Czy ja kiedykolwiek twierdziłem ze kable to zły pomysł, inwestycyjnie są najtansze bo to prawda. Ekploatacyjnie w stosunku do pompy koszty ogrzewania są większe dla kabli niz dla pompy, kazdy jednak przypadek trzeba policzyć indywidualnie. Dom to nie tylko ogrzewanie ale i cwu, inna będzie opłacalnosc kabli i bojlera lub małego ogrzewacza jak to promuje TB w przypadku 2-3 osób, a inna dla 5-6 osób. Nie zgadzam sie ze sposobem przygotowania cwu który proponuje TB, nie chce brac prysznica przez 3 min tylko dlatego bo wiecej ciepłej wody nie miesci sie w zasobniku. Nie chce tez proponowac inwestorowi który ma dom 200-300 m2 kabli o mocy 30 kW. Dom który podałes nie jest domem izolowanym (wg terminologi TB) i tam mozna i kable i wodną podłogówkę elektryczną z buforem gdzie mamy pewność ze korzystamy wyłacznie z II taryfy mając przy okazji cwu. Mozliwosci jest wiele, a podłogówka wodna inwestycyjnie az tak nie odbiega od kabli, szczegolnie gdy nie są rozstawy tylko co 10 cm. Mozna przyjąc ze dom mały szkieletowiec zamieszkany przez 2-3 osoby nadaje sie do kabli, we wiekszych i bardziej zaludnionych niekoniecznie. Z mojej praktyki takich domów jest bardzo mało wrecz sladowe ilosci. Edytowane 16 Maja 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 16.05.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) R&K dlaczego kasujesz posty? Edytowane 16 Maja 2014 przez _Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.05.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 R&K dlaczego kasujesz posty? Hehe.... Ty Hipka niezle jestes przeorana jak widze. Nawet mocniej niz myslalem. Ale do rozszyfrowania tez latwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts