Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DROGA IZO ZGŁOŚ SIĘ DO MCYPERA I POWIEDZ MU ŻE JEST OSZUSTEM POMPOWYM

POWODZENIA

wczoraj mnie odwiedził facet z opolskiego

dom 135m2

ogrzewa piecami akumulacyjnymi

mieści się w 6 tyś zł cały dom

wymienił jakiś podły wkład kominkowy na brunnera

twierdzi że zamiast 10 m3 drewna pali około 3m3

może tutaj tęż jest odpowiedż że ktoś spala 0,5 m3 drewna-a innym się wydaję że to niemożliwe.

hipcio czytałaś tego muratora z 2011 o którego się pytałaś

jasiu nie ma czasu.

a kto to jest Hipka czy te inne osoby o ktorych piszesz Ty i inni?

wydaje mi sie ze sie kogos obawiacie

jakies zle doswiadczenia z przeszlosci?

TB zły hipka zła generalnie jak sie nie ma pompy to jest się be?

Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia IP z którego piszesz, aby zweryfikowac czy jestes nowym wcieleniem Hipki, jezeli chcesz sie dowiedziec kto to jest Hipka i inni wystarczy taka sama dociekliwosc w przegladaniu forum jaką przejawiasz w udowadnianiu kłamstw pompiarzy. Jak sie nie ma pompy to nie jest sie be, nigdy tak nie twierdziłem, nie podoba sie uogolnianie, nie kazdy pompiarz jest kłamcą i nie kazdy kablarz jest prawdomówny, TB to całkiem inna historia, ale jak widzę moze liczyc na Twoje poparcie.

tutaj to jest takie "błędne koło"..., musimy zrobić dość energooszczędny budynek aby założyć tanią małą pompę i układ zasilać niska temperaturą, w innym przypadku będzie duża droga PC grzejąca czynnik do wyższej temperatury a więc sens żaden ...:yes:

Nie. Wystarczy miec uklad niskotemperaturowego GZ i nie spierdzielic w fazie wykonywania instalacji wielkosci przeplywow. Ot i cala "filozofia" wysokiego SPF (COP). :)

Mocniejsza pompa to nieco wyzsza temp. zasilania, ale to z nawiazka rekompensuje mozliwosc wiekszego korzystania z taniego pradu w drugiej taryfie.

Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia IP z którego piszesz, aby zweryfikowac czy jestes nowym wcieleniem Hipki, jezeli chcesz sie dowiedziec kto to jest Hipka i inni wystarczy taka sama dociekliwosc w przegladaniu forum jaką przejawiasz w udowadnianiu kłamstw pompiarzy. Jak sie nie ma pompy to nie jest sie be, nigdy tak nie twierdziłem, nie podoba sie uogolnianie, nie kazdy pompiarz jest kłamcą i nie kazdy kablarz jest prawdomówny, TB to całkiem inna historia, ale jak widzę moze liczyc na Twoje poparcie.

może po prostu niektorzy nie wierzę naganiaczom na forum? Nadrobię i poczytam o Hippce daj jakieś linki

TB zamontował dziesiat instalacji i ma jakies podstawy, by cos napisać a wy kupiliscie po jednej pompie i jesteście ekspertami a zwłaszcza w dziedzinie kabli przecież to jest śmieszne

a dlaczego nie masz odwagi pisac pod swoim imieniem i nazwiskiem na forum jak TB?

Edytowane przez _Iza

może po prostu niektorzy nie wierzę naganiaczom na forum? Nadrobię i poczytam o Hippce daj jakieś linki

TB zamontował dziesiat instalacji i ma jakies podstawy, by cos napisać a wy kupiliscie po jednej pompie i jesteście ekspertami a zwłaszcza w dziedzinie kabli przecież to jest śmieszne

TB jest ekspertem w dziedzinie naciągania inwestorów na duzo za duze moce instalowanych kabli, tu przyznam Ci rację. Nie wiem co jest smieszne?, czy to coraz wiecej inwestorów nie daje sie nabrac na fantazje TB, swoją drogą trzeba przyznac ze TB powoli znajduje nawet tu na tym forum popleczników. Jednak propaganda robi cuda, nie kazdy ma mozliwosc odróznienia ziarna od plew.

Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia IP z którego piszesz, aby zweryfikowac czy jestes nowym wcieleniem Hipki, jezeli chcesz sie dowiedziec kto to jest Hipka i inni wystarczy taka sama dociekliwosc w przegladaniu forum jaką przejawiasz w udowadnianiu kłamstw pompiarzy......

http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar175576_23.gif

Adres IP to: 81.210.69.117

Nazwa Hosta to: 81-210-69-117.ip.netia.com.pl

http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/avatar201562_1.gif

Edytowane przez R&K

To chyba jakas choroba ( raczej z tych psychicznych) ze nie mozna wytrzymac bez forum , wymyslając coraz to nowe alter ego. Tak czy inaczej urzekła mnie twoja historia o problemach z doborem systemu ogrzewania w nowo budowanym domu. Prosimy o wiecej, tylko w hyde parku

Edytowane przez R&K

to podróbka! roznie dobrze można wpisać asolt w miejsce IZA :)

Chciałabys, dla Ciebie uczciwośc i rzetelność to nic nie znaczące słowa, znasz moje dane, wysłałas do mnie PW i odpowiedziałem. Wiesz kim jestem i czym sie zajmuję.

Ja tez wiem kim jestes, na pewno oszustką (które to juz konto na fm?), o braku kultury w poprzednim wcieleniu na fm nie wspomnę. Zdolnosci do rozwalania wątku tez Tobie nie brakuje, podobnie jak TB (przykład idzie z góry).

Edytowane przez asolt

TB jest ekspertem w dziedzinie naciągania inwestorów na duzo za duze moce instalowanych kabli, tu przyznam Ci rację. Nie wiem co jest smieszne?, czy to coraz wiecej inwestorów nie daje sie nabrac na fantazje TB, swoją drogą trzeba przyznac ze TB powoli znajduje nawet tu na tym forum popleczników. Jednak propaganda robi cuda, nie kazdy ma mozliwosc odróznienia ziarna od plew.

a czekaj.. jesteś przecież ekspertem od OZC, policzyłeś setki domów.. to pytanie - czy faktycznie biorąc pod uwage dobrze ocieplony dom - minimum 20 a najlepiej więcej styropianu - nie mówię o bzdurach typu ocieplenie od środka jak TB radzi.. ściany 25cm, postawiony na płycie fundamentowej i pod spodem minimum 20 cm eps200 lub XPS (lub więcej), WM z rekuperatorem i GWC (wszystko jedno jakim - żwirowym, rurowym czy glikolowym), oknami 3 szybowymi w warstwie ocieplenia z węgarkami wyciagniętymi na ramę, do tego strop ocieplony powiedzmy 40-50cm wełny czy styropianu..

powierzchnia do 120m, parterówka..

- czy w takim wypadku (Ty możesz uśredniać bo sporo OZC zrobiłeś) naprawdę kable to taki zły pomysł? zwłaszcza w stosunku do nakładów?

nie macie w panelu moderatorskim bana na IP ?

a czekaj.. jesteś przecież ekspertem od OZC, policzyłeś setki domów.. to pytanie - czy faktycznie biorąc pod uwage dobrze ocieplony dom - minimum 20 a najlepiej więcej styropianu - nie mówię o bzdurach typu ocieplenie od środka jak TB radzi.. ściany 25cm, postawiony na płycie fundamentowej i pod spodem minimum 20 cm eps200 lub XPS (lub więcej), WM z rekuperatorem i GWC (wszystko jedno jakim - żwirowym, rurowym czy glikolowym), oknami 3 szybowymi w warstwie ocieplenia z węgarkami wyciagniętymi na ramę, do tego strop ocieplony powiedzmy 40-50cm wełny czy styropianu..

- czy w takim wypadku (Ty możesz uśredniać bo sporo OZC zrobiłeś) naprawdę kable to taki zły pomysł? zwłaszcza w stosunku do nakładów?

A co tu usredniac ?

ok.5000kWh na c.o+4000kWh na cwu i jeśli komuś pasuje 9000kWh przy dzisiejszej cenie prądu i cenie prądu za 10 lat to nie zważa na nic i zalewa kable,kto myśli o przyszłości bierze kospela lub bufor,dla kogoś komu 9000kWh na c.o+cwu będzie za dużo myśli o pompie.

Czy ja kiedykolwiek twierdziłem ze kable to zły pomysł, inwestycyjnie są najtansze bo to prawda. Ekploatacyjnie w stosunku do pompy koszty ogrzewania są większe dla kabli niz dla pompy, kazdy jednak przypadek trzeba policzyć indywidualnie. Dom to nie tylko ogrzewanie ale i cwu, inna będzie opłacalnosc kabli i bojlera lub małego ogrzewacza jak to promuje TB w przypadku 2-3 osób, a inna dla 5-6 osób. Nie zgadzam sie ze sposobem przygotowania cwu który proponuje TB, nie chce brac prysznica przez 3 min tylko dlatego bo wiecej ciepłej wody nie miesci sie w zasobniku. Nie chce tez proponowac inwestorowi który ma dom 200-300 m2 kabli o mocy 30 kW. Dom który podałes nie jest domem izolowanym (wg terminologi TB) i tam mozna i kable i wodną podłogówkę elektryczną z buforem gdzie mamy pewność ze korzystamy wyłacznie z II taryfy mając przy okazji cwu. Mozliwosci jest wiele, a podłogówka wodna inwestycyjnie az tak nie odbiega od kabli, szczegolnie gdy nie są rozstawy tylko co 10 cm. Mozna przyjąc ze dom mały szkieletowiec zamieszkany przez 2-3 osoby nadaje sie do kabli, we wiekszych i bardziej zaludnionych niekoniecznie.

Z mojej praktyki takich domów jest bardzo mało wrecz sladowe ilosci.

Edytowane przez asolt