Krzysiek_BB 17.05.2014 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) Zadam pytanie moze nie do końca w temacie.Teoretyzując powiedzmy kupiłbym PC glikol woda ale DZ źródłem nie byłby kolektor poziomy ani odwierty tylko 100 lub 200 m rury pex zalanej glikolem i zanurzonej w studni ~ 4m (oczywiście wewnatrz studni woda o temp ~ +10*C do +12*C) powiedzmy ~ 3m3 wody, teraz pytanie ile energii jestem w stanie z takiej ilości wody wyciagnąć w jakim czasie sie zbyt mocno schłodzi i ile czasu potrzeba aby znow odebrała z ziemi energie i osiagnela powiedzmy +10*C ... tylko jedna studnia Jest szansa aby coś takiego zadziałało ???Z wyliczen wychodzi do przeniesienia coś koło 28kWh tylko nie wiem czy dobrze licze (spadek z 11*C do 3*C czyli DT 8*C i 3m3 wody) Edytowane 17 Maja 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.05.2014 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 wy jesteście nienormalni Norma to większość ,Ty jesteś w mniejszości,wiec....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Zadam pytanie moze nie do końca w temacie. Teoretyzując powiedzmy kupiłbym PC glikol woda ale DZ źródłem nie byłby kolektor poziomy ani odwierty tylko 100 lub 200 m rury pex zalanej glikolem i zanurzonej w studni ~ 4m (oczywiście wewnatrz studni woda o temp Może mi Pan wyjaśnić, jaki jest sens kupować w XXI wieku stare i drogie technologie? Przecież pompa która musi mieć dodatnią temperaturę dolnego źródła to zabytek - drogi zabytek! Poza wysoką ceną ma małą efektywność energetyczną i nie chłodzi! Jest XXI wiek i kupować dziś tv 24 cale z kineskopem - tylko dlatego, że jest drogi i nie nagrywa, nie odbiera wszystkiego - to bezsensowne działanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Czy ja kiedykolwiek twierdziłem ze kable to zły pomysł, inwestycyjnie są najtansze bo to prawda. Ekploatacyjnie w stosunku do pompy koszty ogrzewania są większe dla kabli niz dla pompy, To zależy od izolacji!! Przy dobrej izolacji - hydrauliczne ogrzewanie z pompy ciepła zużyje więcej kWh, lub porównywalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.05.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 To zależy od izolacji!! Przy dobrej izolacji - hydrauliczne ogrzewanie z pompy ciepła zużyje więcej kWh, lub porównywalnie. Jak to "dobrej izolacji"? Jest albo izolacja ,albo jej brak .Nie występuje dobra,mniej dobra,zła i brak izolacji. 30 cm albo nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Z wyliczen wychodzi do przeniesienia coś koło 28kWh tylko nie wiem czy dobrze licze (spadek z 11*C do 3*C czyli DT 8*C i 3m3 wody) Policzyles prawidlowo. Jak sam widzisz dla pompy o mocy grzwczej np 8kW taki zapas energii zgromadzonej w DZ starczy na 4,5-5h pracy. To zdecydowania za malo. Regeneracja takiego DZ tez bylaby niewystarczajaca miedzy okresami nawet tak krotkiej pracy pompy. Taki uklad robi sie na dwoch odpowiednio wydajnych studniach (z jednej czerpiesz wode a do drugiej zrzucasz po schlodzeniu). Warunkiem jest odpowiednia jakosc wody ze wzgledu na trwalosc wymiennikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Może mi Pan wyjaśnić, jaki jest sens kupować w XXI wieku stare i drogie technologie? Przecież pompa która musi mieć dodatnią temperaturę dolnego źródła to zabytek - drogi zabytek! Poza wysoką ceną ma małą efektywność energetyczną i nie chłodzi! Jest XXI wiek i kupować dziś tv 24 cale z kineskopem - tylko dlatego, że jest drogi i nie nagrywa, nie odbiera wszystkiego - to bezsensowne działanie! Widze, ze hanlujesz teraz pompami z bezposrednim parowaniem. Jaki jest sens pchac sie w tak nietrwale i kosztowne DZ? Tam (bardzo prawdopodobne zreszta w dluzszym okresie czasu) rozszczelnienie DZ jest KATASTROFA. Mysle, ze malo kto z inwestorow znajac wady tego rozwiazania by sie na nie swiadomie zdecydowal. Ty majac wlasny dom tez bys takiej opcji jak BP pewnie nie wybral (tak samo zreszta jak 60cm styro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 To zależy od izolacji!! Przy dobrej izolacji - hydrauliczne ogrzewanie z pompy ciepła zużyje więcej kWh, lub porównywalnie. Moze zainteresuj sie co to jest COP. To taki "pompowy elementarz". Nie bedziesz (moze) glupot pisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Nie handluję pompami. A co do głupot - Kolektor do PC wentylacja grawitacyjna brak izolacji - dom nieizolowany minimum 70 kWh/m2 wentylacja -5000kWh To daje ponad 21000kWh - to jaki COP ma Pana pompa? Wie Pan, dlaczego współcześnie nie stosuje się już pomp z GDZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Nie handluję pompami. A co do głupot - Kolektor do PC wentylacja grawitacyjna brak izolacji - dom nieizolowany minimum 70 kWh/m2 wentylacja -5000kWh To daje ponad 21000kWh - to jaki COP ma Pana pompa? Policz. Maz podne w stopce zuzycie w kWh na cele CO. Zobaczysz co wyjdzie Twojego sposobu "liczenia". Jakie glupoty. Wie Pan, dlaczego współcześnie nie stosuje się już pomp z GDZ? Wspolczesnie stosuje sie takie pompy. Poczytaj stan obecny i prognozy na najblizsze lata. http://instalreporter.pl/ogolna/rynek-pomp-ciepla-w-polsce/ Masz "talent" do wypisywania jakis niedorzecznych "faktow" i robienia jeszcze mniej trafnych 'prognoz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No właśnie widzę - w tym roku ogrzewanie chodziło miesiąc - 1000zł za miesiąc przy pompie ciepła - to naprawdę sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No ale jak sie to ma do Twoich "teorii" gdzie moj dom potrzebowal 21k kWh ? Czy o tych bzdetach juz szybciutko zapominamy? W tym zezonie na cele CO pompa dzialala 1034h, to daje 43 doby ciaglej pracy, ale rozlozone na 258 dni obecnego sezonu grzewczego, czyli srednio 4h/dobe. Matma tato, matma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.05.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Bardzo dobra pompa ciepła na Pana dom to 8500 zł brutto 23% - koszt kanałów i rozdzielaczy [ATTACH=CONFIG]259987[/ATTACH] to 3000zł. Jest i grzanie i chłodzenie - to cena przyzwoitego kotła bez instalacji. Daj namiar na pompę. Popatrzę. Może być w Twoim sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.05.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Daj namiar na pompę. Popatrzę. Może być w Twoim sklepie. No i TB nagle zamilkł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.05.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No ale jak sie to ma do Twoich "teorii" gdzie moj dom potrzebowal 21k kWh ? Czy o tych bzdetach juz szybciutko zapominamy? W tym zezonie na cele CO pompa dzialala 1034h, to daje 43 doby ciaglej pracy, ale rozlozone na 258 dni obecnego sezonu grzewczego, czyli srednio 4h/dobe. Matma tato, matma. 258 dni sezonu grzewczego? Ty w Suwalkach mieszkasz? Ktora masz strefe klimatyczna? Twoja okolica a moja to tak z 30% roznicy, to u mnie sezon mialby wiecej niz 365 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 258 dni sezonu grzewczego? Licze zuzycie od 1.09. Faktycznie pierwsze zalacznie pompy bylo w tym sezonie 14 wrzesnia, a wiec licz 238 dni sezonu. To jedna z zalet pompy ciepla. Nie ma sensu marznac do listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No i TB nagle zamilkł. Moze przeczytal jeszcze raz swoje posty i poszedl sie szarym mydlem pochlastac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Licze zuzycie od 1.09. Faktycznie pierwsze zalacznie pompy bylo w tym sezonie 14 wrzesnia, a wiec licz 238 dni sezonu. To jedna z zalet pompy ciepla. Nie ma sensu marznac do listopada. Tak sobie mysle, ze jak sie sezon zaczyna to na start leci z 15-20 m3 gazu na wygrzanie wszystkiego, to jest to 200 kWh z klimy, czyli jakies 50-60 dni grzania okresu przejsciowego klima:( Zobaczymy jak to bedzie w kolejnym sezonie, bede grzal tylko klima do czasu wiekszych mrozow i to w 2 roznych domach, jeden bedzie grzal kablami podloge jak przyjda mrozy a drugi wodna podlogowka piece gazowym... Oba domy bede monitorowal i archiwizowal dane, wiec ten trzeci dom bedzie mega mega energooszczedny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.05.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 U mnie pompa zalaczyla sie wtedy na niecale 2h. Poszlo z 6kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.05.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Piszac CWU chyba kazdy logicznie myslacy ma na mysli gotowa wode w temperaturze 39-40*C a nie ta w zasobniku zagrzana do 65*C. Bez jaj jasko. rozumiem że macie zamontowane wodomierze na wylewkach że podajecie ile idzie zmieszanej ... ja mam wodomierz na wyjściu z bojlera i mierzy przepływ tej 65*, ile wylatuje tej zmieszanej nie mam pojęcia a nawet trudno to oszacować bo temperatura zimnej wody zasilającej bojler i centralny termostat też się zmienia w trakcie mycia ( trzeba by założyć przepływomierz po termostacie albo jakoś wyliczyć ile idzie zimnej na inne cele ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts