Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jasiek, zadna inna matematyka, straty mam o wiele mniejsze bo przegrody sa znaczeni chlodniejsze, i nie utrzymuje temp cala dobe bo taryfy zadne mnie nie trzymaja.

To tak jakbys mogl u siebie kablami grzac tylko wtedy kiedy chcesz, od razu rachunki 3 razy w dol jakby odpowiednia taryfa byla...

testowałem już ogrzewanie "farelkowe", na początku wydawało się że faktycznie coś z tego będzie ale po kilku dniach aby utrzymać komfort taki jak przy kablach zużycie energii było na takim samym poziomie a na domiar złego miałem zimne podłogi...

jak to się mówi "z pustego to i Salomon nie naleje"...

dziękuje nie skorzystam ...:no:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale z kablami masz zawsze tak, jak z baaaardzo popsuta pompa ciepla. :yes:

Jasne. Wystarczy niezepsuc. :)

spoko..., laik zawsze może sobie poeksperymentować na własnej chałupie a w razie jak by się nie spisał to będzie miał bardzo drogi i mało wydajny system ...

jakoś przestaje mnie dziwić proponowanie przez instalatorów śmiecuchów czy innych eco, ewentualnie wystarczy tylko przytaknąć inwestorowi i zrobić jak chce ...:p

albo ktoś się nie zna i ryzykuje własnym dupskiem ...

albo się zna i chce za to odpowiednią opłatę ...;)

witajcie,

jak wygrzewac jastrych przy uzyciu kabli? nigdzie nie moge znalezc opisow.. puscic go z pelna moca przez wiekszy czas czy ograniczac temperature podlogi czujnikiem? moze ktos ma jakis schemat. devi nic na ten temat nie pisze.

pozdrawiam

a po co ...?

lato idzie ...:yes:

no chyba że cie korci nakręcić kilka tys. kwh w dość krótkim czasie ...:p

tynki robione w marcu, wylewka teraz, okna byly tuz przed laniem wylewki zamkniete, wilgotnosc 100% w dniu lania. teraz wylewka odstoi 10 tygodni do polowy lipca i chcialbym zaczac wykonczenie, no to trzeba bedzie wygrzac by co ma peknac peklo, bo od razu na to ida kafle 60x60 i nie chce potem miec problemow.

pozdrawiam

no to grzej...:)

licznik najlepiej zaklej jakąś taśmą aby go nie oglądać bo możesz nie dociągnąć do końca budowy ...:cool:

a przy okazji zobaczysz co potrafi "przemiana fazowa" wody...;)

dobra, tylko jak. w przypadku wodnej to jest rozgrzewanie czynnika. tutaj kable chodza z pelna moca. co wpierw ustawic podloge na 20 st, potem na 21, potem na 22 i tak dojechac do 30 i potem obnizac? o licznik sie nie martwie, chocby 10godzin dziennie po 10kW szlo przez caly miesiac to wyjdzie ok. 1000 pln w g12. o co chodzi z efektami przemiany fazowej? wlasnie mam zamiar wietrzyc i podgrzewac wiec wilgoc usune.

włącz ogrzewanie i tyle a o przegrzanie się nie martw , parująca woda pochłania ogromne ilości energii...

grzać , wietrzyć i obserwować higrometr ...:yes:

Polowa sukcesu wynika z tego, ze grzeje dokladnie ile chce i kiedy chce

Tylko szkoda, że nie tam, gdzie chcę :lol:

Co do Twojej teorii o mniejszych stratach z uwagni na niższą temperaturę przegrod, to moje w przypadku podłogi jakaś oszczednośc jest...

A co w przypadku ścian i stropu ? No, chyba, że ta niższa temeratura przegrod to w pomieszczeniach, gdzie nie ma klimy...

To by moglo pasowac ::lol:

dobra, tylko jak. w przypadku wodnej to jest rozgrzewanie czynnika. tutaj kable chodza z pelna moca. co wpierw ustawic podloge na 20 st, potem na 21, potem na 22 i tak dojechac do 30 i potem obnizac? o licznik sie nie martwie, chocby 10godzin dziennie po 10kW szlo przez caly miesiac to wyjdzie ok. 1000 pln w g12. o co chodzi z efektami przemiany fazowej? wlasnie mam zamiar wietrzyc i podgrzewac wiec wilgoc usune.

Przecież zaleca się zostawic wylewkę na dwa tygodnie pod foliami, a potem suszyć naturalnie i to bez przeciagów.

Chcesz, żeby ci rogi powędrowaly do góry ?

tynki robione w marcu, wylewka teraz, okna byly tuz przed laniem wylewki zamkniete, wilgotnosc 100% w dniu lania. teraz wylewka odstoi 10 tygodni do polowy lipca i chcialbym zaczac wykonczenie, no to trzeba bedzie wygrzac by co ma peknac peklo, bo od razu na to ida kafle 60x60 i nie chce potem miec problemow.

pozdrawiam

Mietek bez jaj - ja w 7 miesięcy wykończyłem na gotowo domek (bez elewacji) a Ty wietrzysz/chcesz wylewki 2,5miesiąca.... teraz będzie ciepło więc wietrz i wietrz.... wydaje mi się że zamiast uruchamiać podłogę uruchom jakiś osuszacz kondensacyjny tylko pamiętaj by pozamykać okna ;-)

PS. Moim zdaniem zbytnia wilgotność jastrychu nie zaszkodzi kaflom- i tak zużyje tę wodę klej w procesie wiązania.... ;-) Po za tym stosujemy klej elastyczny...

PS. Wiadomo że posadzka musi byc "biała".... inaczej jest zupełnie w przypadku parkietu....ale Ci co maja potwierdzą że tez trudno wszystko przewidzieć...

Edytowane przez waflos

Się zaczął budować.

W podłodze ma być 30 cm, więc chyba będzie izolowany ?:eek:

Zakłada Pan elektryczne podłogowe z termostatem w każdym pomieszczeniu, wentylację z odzyskiem minimum 90% ciepła , kanałówkę Hitachi czy mitsubishi z nawiewami w ścianach. Ustawia Pan temperaturę 23 st na cały rok . Do kanałówki można dołożyć PV jako autonomiczne zasilanie. Cwu z zasobnika z pompą ciepła . Tanio, większość można wykonać we własnym zakresie. A skuteczność - to się ilością wrogów mierzy!

tynki robione w marcu, wylewka teraz, okna byly tuz przed laniem wylewki zamkniete, wilgotnosc 100%

widzicie: ja przy drugiej budowie odwróciłem kolejności bo miałam deficyt czasu: .....sciany,strop monolit, instalacje, styro na podłodze, posadzki, okna, tynki....- i szybko wyschło.... ;-)

Edytowane przez waflos

Zakłada Pan elektryczne podłogowe z termostatem w każdym pomieszczeniu, wentylację z odzyskiem minimum 90% ciepła , kanałówkę Hitachi czy mitsubishi z nawiewami w ścianach. Ustawia Pan temperaturę 23 st na cały rok . Do kanałówki można dołożyć PV jako autonomiczne zasilanie. Cwu z zasobnika z pompą ciepła . Tanio, większość można wykonać we własnym zakresie. A skuteczność - to się ilością wrogów mierzy!

Panie, do tego wszystkiego co Pan napisał, dołożę jeszcze wiatrak i turbinę wodną.

Aby zabezpieczyć się przed brakiem wiatru lub brakiem wody do napędu turbiny wodne, postawię obok domu agregat prądotwórczy zasilany olejem napędowym.

A propos wentylacji z odzyskiem: nie będę odzyskiwał ciepła z pierdzenia.:bash:

Varme ma rację:yes: 30cm dawało się w latach 90-tych, teraz to już trochę siara - rozważ lepiej te 40-50cm;)

Kurna, ale jestem niezorientowany.

Jutro rano dzwonię do architekta żeby to zmienił i wykonał projekt zamienny aby uzyskać nowe PnB.

Dla bezpieczeństwa, jakby się coś miało zmienić powiem żeby dał od razu metr.:lol2:

I piorko w doope zeby latac. :)

Iloscia wrogow? Raczej rozbawionej do lez publiki.

Twoje wywody nie powoduja wrogosci, tylko rozbawienie. :)

Edytowane przez Pyxis

Varme ma rację 30cm dawało się w latach 90-tych, teraz to już trochę siara - rozważ lepiej te 40-50cm

Kurna, ale jestem niezorientowany.

Jutro rano dzwonię do architekta żeby to zmienił i wykonał projekt zamienny aby uzyskać nowe PnB.

Dla bezpieczeństwa, jakby się coś miało zmienić powiem żeby dał od razu metr.:lol2:

Wivaldi: niezły żarcik!!!!!! Mam taką polewkę z ludzi jak biegną z byle pierdołą do architekta lub konstruktora lub kierownika.... by wydać kasę za czerwoną kreskę.... za kasę której się ma za dużo....

PS. Instytucja pozwolenia na budowę to dopiero porażka..... urzędnik łaskawie mi pozwoli zadłużyć się na całe życie by pozwolić mi gdzieś mieszkać..... totalna paranoja!!!!