Wivaldi 18.05.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 I PC najlepiej aby TB instalowal, Osiaga COP'y jakich producent nawet nie przewidzial... ) Jeszcze żaden inwestor mu COP-a nie sprzedał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.05.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 No i 1000 000 wydal na "badania" Rozwaz te 80cm przynajmniej Ad1. Bardzo drogi ten jego psychiatra. Ad2. Rozważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 18.05.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Podoba mi się, że już 1659 stron piszecie same pierdoly, nawet muszę pytać co jakiś czas post żeby się nie zgubić. Wivaldi uważam, że powinieneś postawić dwa agregaty, bo jak nie będzie prądu w pochmurny, bezwietrzny dzień i akurat popsuje Ci się agregat to jesteś w tzw doopie. Odzysk ciepła z wentylacji wbrew pozorom nie jest taki głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 spoko..., laik zawsze może sobie poeksperymentować na własnej chałupie a w razie jak by się nie spisał to będzie miał bardzo drogi i mało wydajny system ... jakoś przestaje mnie dziwić proponowanie przez instalatorów śmiecuchów czy innych eco, ewentualnie wystarczy tylko przytaknąć inwestorowi i zrobić jak chce ... albo ktoś się nie zna i ryzykuje własnym dupskiem ... albo się zna i chce za to odpowiednią opłatę ... Wykonujemy 24 lata innym, więc na eksperymenty nie ma miejsca. Musi być komfort i zadeklarowane zużycie. A że ceny niższe niż instalacji węglowych - to wina instalacji węglowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 19.05.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Wylewka ma 10-11 cm grubosci, wiec wg wszelkiej masci informacji schnie ok. 7-10 dni na 1 cm grubosci. Stad te 2,5 miesiaca. Wole przeczekac by wyschla, potem wygrzac by ja od odprezyc i usunac wilgoc. Lepiej teraz latem w domu przed wykonczeniem pozbyc sie wilgoci, niz pozniej. Przy kaflach jak bedzie za duza wilgoc to to tez cisnienie pary moze zrobic swoje. Po co ryzykowac? Chyba trochę przesadzasz ja zalewam kable za 2 tygodnie i przez lato spokojnie sobie wszystko odparuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 19.05.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Wylewka ma 10-11 cm grubosci, wiec wg wszelkiej masci informacji schnie ok. 7-10 dni na 1 cm grubosci. Stad te 2,5 miesiaca. Wole przeczekac by wyschla, potem wygrzac by ja od odprezyc i usunac wilgoc. Lepiej teraz latem w domu przed wykonczeniem pozbyc sie wilgoci, niz pozniej. Przy kaflach jak bedzie za duza wilgoc to to tez cisnienie pary moze zrobic swoje. Po co ryzykowac? Ciekawe co na deweloperzy, ciekawe czy też czekają aż wyschnie jastrych. Nie wiem ilu zawodników na fm poczekało aż wylewka wyschnie a później jeszcze się odpręży. Musisz mieć dużo czasu na budowę z takim podejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 19.05.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 mieczysław a wybrałeś już sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.05.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 po prostu jestem zorganizowany. budowa od wbicia szpadla pierwszego do wprowadzenia to bedzie 18 miesiecy, a niestety 4 miesiace - czerwiec/pazdziernik tamtego roku stracone - budowa stala z uwagi na oczekiwania na wykonawcow. Ty mozesz byc zorganizowany, ale wykonawcy juz niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 20.05.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Panie, do tego wszystkiego co Pan napisał, dołożę jeszcze wiatrak i turbinę wodną. Aby zabezpieczyć się przed brakiem wiatru lub brakiem wody do napędu turbiny wodne, postawię obok domu agregat prądotwórczy zasilany olejem napędowym. A propos wentylacji z odzyskiem: nie będę odzyskiwał ciepła z pierdzenia. Przepraszam za OFF ale nie mogłem sie powstrzymać. W mojej firmie padł wniosek racjonalizatorski dotyczący zmniejszenia spalania samochodów oraz efektywniejszego wykorzystania posiłków regeneracyjnych. Polegał on na tym aby pracownikom wydawać duże puszki paprykarza szczecińskiego, a gdy zostanie on zjedzony ekipa w samochodzie miała sobie wsadzać w d... rury podłaczone do silnika celem wykorzystania biogazu. Tak więc odzysk z pierdzenia może miec różne oblicza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joster 20.05.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Wieloletnie doświadczenie nakazuje mi pochwalić się moimi spostrzeżeniami odnośnie ogrzewania elektrycznego.Grzejniki tradycyjne typu Purmo - nie polecam strasznie wysokie koszty uzyskania - ciepło niee wystarczajacePiece akumulacyjne typu amultimax - dobre w przypadku drugiej taryfy, opłaty całkiem przyzwoite ciepło teżOgrzewanie na podczerwień typu House Innovation - jest w mojej czołówce, opłaty niskie, odczuwalna temperatura o ok. 1 stopień wyższa, jednak dość wysokie koszty zakupu Narazie tyle w temacie - mam jeszcze jeden system do opracowania więc się odezwę za jakiś czas... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.05.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 A z czego to wynikają te niskie opłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.05.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 A z czego to wynikają te niskie opłaty? pewnie z niskiej temperatury w pomieszczeniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Wieloletnie doświadczenie nakazuje mi pochwalić się moimi spostrzeżeniami odnośnie ogrzewania elektrycznego. Grzejniki tradycyjne typu Purmo - nie polecam strasznie wysokie koszty uzyskania - ciepło niee wystarczajace Piece akumulacyjne typu amultimax - dobre w przypadku drugiej taryfy, opłaty całkiem przyzwoite ciepło też Ogrzewanie na podczerwień typu House Innovation - jest w mojej czołówce, opłaty niskie, odczuwalna temperatura o ok. 1 stopień wyższa, jednak dość wysokie koszty zakupu Narazie tyle w temacie - mam jeszcze jeden system do opracowania więc się odezwę za jakiś czas... Pozdrawiam 1 post na forum - pachnie na kilometr panelową propagandą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.05.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Wrzucam dzisiejszy wykres temperatury w salonie. Tam gdzie widac opadajaca temp. w ciagu dnia wtedy bylo chlodzone. Mamy juz trzeci dzien temperatur w okolicy 30 stopni. W trybie chlodzenia klima wziela dzisiaj 0,97 kWh pracujac okolo 2 godzin. Pobiera roznie, od 330W do 650W, temperatura zadana 22 stopnie. Poki co zalaczana jest recznie. Udalo sie moze komus podszuc pod pilota do klimy, takiego z wyswietlaczem? Edit: WIdac jak na dloni, ze jak wyszedlem przed 15 do pracy to juz sie nikt nie martwil o wiecznie otwarte drzwi tarasowe szerokie na 1,5 metra Edytowane 21 Maja 2014 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 22.05.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Edit: WIdac jak na dloni, ze jak wyszedlem przed 15 do pracy to juz sie nikt nie martwil o wiecznie otwarte drzwi tarasowe szerokie na 1,5 metra mam dokladnie to samo.. a w okresie przejsciowym z kolei wychladzanie no bo przeciez slonce swieci mimo, ze powietrze ma z 14st. dlatego mysle w projekcie od salonu zrobic waski, ale jednak ogrodzik sloneczny. wrzucilbym tam zwykla koze, nie przejmowal sie o potezny mostek termiczny zima i przegrzewanie dobrze ocieplonej chalupy. bez plaszcza wodnego moge zyc.. do tego czysciej w glownym salonie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 24.05.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) sprawność PC najmniejszą miałeś w czerwcu, dla przygotowania cwu ? napewno wszystko dobrze policzyłeś / sprawdziłeś? Nie są to obliczenia na 100% oddające sprawność, ale błędu w nich nie ma. Kolega „waflos” to wielki znawca. Zużył 4370 kWh w sezonie z grzałkami 12kW. Zatem wychodzi że grzałki pracowały około 364h co daje nam około 15 dni pracy z 6-cio miesięcznego sezonu grzewczego w którym mamy 4380 h. Dodatkowo podaje że taryfę brutto ma 0,22 zł/kWh – jestem ciekawy gdzie jest tak tanio ? A i pewnie grzeje jeszcze do 24 st w domu. Witam Wydaje mi się że znalazłem odpowiedz dotyczącą niskiej sprawności (1,7) o którą kolega pytał. Otóż wyszło mi to teraz. Pompa posiada funkcję chłodzenia, a zatem pobiera energię z sieci, a nie ma jest w uzysku wyprodukowanej (cieplnej) stąd zaniżona taka wartość. Wcześniej o tym nie pomyślałem. Edytowane 24 Maja 2014 przez piotrp1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.05.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Witam Wydaje mi się że znalazłem odpowiedz dotyczącą niskiej sprawności (1,7) o którą kolega pytał. Otóż wyszło mi to teraz. Pompa posiada funkcję chłodzenia, a zatem pobiera energię z sieci, a nie ma jest w uzysku wyprodukowanej (cieplnej) stąd zaniżona taka wartość. Wcześniej o tym nie pomyślałem. No to faktycznie:yes: jak na chłodzenie to i tak wysoka sprawność mierzona ciepłomierzem;) Ja też właśnie chłodzę, dlatego w sumie dobrze, że nie zdecydowałem się na ciepłomierz, bo pomiary byłyby bardzo przekłamane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 24.05.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ja też właśnie chłodzę, chlodzisz podlogowka? jakie wrazenia? bo profil temperatury nie za bardzo nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.05.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 chlodzisz podlogowka? jakie wrazenia? bo profil temperatury nie za bardzo nie? Nie, chłodzenie podłogówką przynosi mizerne rezultaty. Na poddaszu mam klimakonwektory - po godzince pracy jest już schłodzone o kilka stopni i się wyłącza, a podłogówka w tym czasie nawet się nie bujnie - zero reakcji, ale i na dole nie jest tak gorąco, więc w sumie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 24.05.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 ah masz w sptopce.. slepota ze mnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts