coulignon 27.03.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Instytucja babci to jest coś pięknego, szczególnie jak chodzi o opiekę nad dzieckiem- bezcenna, a za resztę zapłacisz mastercard:-) Aco powinieneś zazbroić? Bo nie bardzo rozumiem. W spionę poniżej otworu okiennego wkłada się drut lub taką drabinkę. http://www.xella.pl/html/pol/pl/6468.php U mnie odpuściłem i popękało. U Ciebie może być spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.03.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 No panowie chyba czas na podsumowanie sezonu :> Do 15 marca 4332 kwh + 4mp drewna (2m mokrych stempli sosnowych + 2m mokrego dębu.) 40% drewna poszła na podgrzanie CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.03.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 U mnie koszty sa "out of control" żona sama w domu więc aż sie boję co będzie jak przyjadę, jej nigdy nie jest za ciepło:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.03.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 W spionę poniżej otworu okiennego wkłada się drut lub taką drabinkę. http://www.xella.pl/html/pol/pl/6468.php U mnie odpuściłem i popękało. U Ciebie może być spoko. krde szkona że o tym wcześniej nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.03.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 a - wczoraj myjąc okna zauważyłem że okno na dole (duża przesuwka) jest do poprawki - uszcelka nie dolega do ramy. Wcześniej chodząc po schodach miałem wrażenie że wieje. To juz 3 naprawa będzie. A miałbyć taki mercedes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Suwanka jest jednym z błędów do których się bez bicia przyznaję. Gdyby nie moja połowica już by jej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.03.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Suwanka jest jednym z błędów do których się bez bicia przyznaję. Gdyby nie moja połowica już by jej nie było. niestety będę się z nimi meczył - kocham jedną i drugą. T.j Połowicę i Przesuwkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Od 1.10 do dzisiaj 4130kWh na CO i CWU. 0,5m3 drewna, a może i nawet nie.Po dociepleniu mostków termicznych jadąc na tych samych parametrach co rok temu w grudniu łazienkach miałem 28°C:)W tym roku mam zamiar dokończyć GWC, wywalić okap z wyrzutem i wstawić pochłaniacz i przerobić kominek. Jest dobrze ale mam nadzieję że po tych zmianach będzie jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.03.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Dzięki Tomi78_ brałam pod uwagę kocioł i PW, myślałam też o buforze z grzałką. Teraz szukam rozwiazań, które pozwoliły by jak najbardziej uprościć ten system. Sądziłam, że bezpośrednie grzanie podłogówki jest bardziej efektywne niż bufora pośrednio. Awaryjnie będzie kominek (wiem mostek termiczny ) . Na tym forum znalazłam wypowiedzi o bezpośrednim grzaniu podłogi tylko nie wiem czy te osoby mają to w planach czy już realnie użytkują. HenoK zakładam, że pomnożenie zapotrzebowania na ciepło x 2 (mniej więcej stosunek taryfy taniej do drogiej) i zwiększenie akumulacyjności domu nie będzie rozwiązaniem optymalnym? Nie jestem w stanie zrobić takiej symulacji, bo brakuje mi wiedzy praktycznej, szukam wiec u was wskazówek. Jeszcze w temacie (przepraszam z gory za OT) odradzono nam łaczenie ścian z BK zewnetrzne z silką wewnętrzne podobno rożnie pracują? jak dasz za gesto rurek to podloga zimna bedzie mam i wiem prad nie na ogrzewanie 380 kWh/miesiac prad na ogrzewanie i cwu - pompa ciepła -od 01.11.10 do dzis 2700 kWh Edytowane 27 Marca 2011 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.03.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Po dociepleniu mostków termicznych jadąc na tych samych parametrach co rok temu w grudniu łazienkach miałem 28°C:) no właśnie te mostki, jak specom mówię o mostkach termicznych przy szczytówkach do usunięcia to słyszę tylko - "po co robić" ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.03.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 no właśnie te mostki, jak specom mówię o mostkach termicznych przy szczytówkach do usunięcia to słyszę tylko - "po co robić" ehhh Ja moim mówiłem, że jak się dorzuca do rachunków to możemy nie robić. Boże kiedy u nas ekipy będą na poziomie? Przecież to komuna jak cholera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.03.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 jeszcze za tanie ogrzewanie i nikt z nich nie myśli o oszczędzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Jeżeli ktoś nie ma możliwości zrobienia od razu termowizji warto tynkowanie zostawić na drugi sezon. Tak właśnie zrobiłem i jak się okazało bardzo dobrze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.03.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Marcin, musze Cie pomeczyc, chociaz pytanie tez do innych.... ile wydajecie pieniazkow na prąd bytowy, tzn bez ogrzewania i CWU ? Twoje dane to tabu, czy tylko zapomniałeś je podać??? U mnie za 2010 wypada 6,3kWh/dobę taryfa G-11, koszt 3,4zł/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.03.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Jeżeli ktoś nie ma możliwości zrobienia od razu termowizji warto tynkowanie zostawić na drugi sezon. Tak właśnie zrobiłem i jak się okazało bardzo dobrze:( a co z tynkami miałeś nie tak, zewn, czy wewn? może jakieś podpowiedzi coby uniknąć kolejnych wpadek czy ktoś poda swoje zużycie energii elektr na CO i CWU, tylko CO kable albo wodna podłogówka napędzana piecem elektrycznym? bo jak to wygląda z PC to już wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ja moim mówiłem, że jak się dorzuca do rachunków to możemy nie robić. Boże kiedy u nas ekipy będą na poziomie? Przecież to komuna jak cholera! niestety, niby się znają ale nie znają.. a upomnieć ich to... obraza majestatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 a co z tynkami miałeś nie tak, zewn, czy wewn? może jakieś podpowiedzi coby uniknąć kolejnych wpadek Tynku zewnętrznego nie zrobiłem, mam sam cerplast z pigmentem. Okazało się że muszę poprawić (docieplić) cokół bo jest biednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.03.2011 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Myślę że mostki cieplne są ważne ale baczniejszą uwagę trzeba zwrócić na uszczelnienie domu. Tutaj wywiewa mnóstwo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.03.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Twoje dane to tabu, czy tylko zapomniałeś je podać??? U mnie za 2010 wypada 6,3kWh/dobę taryfa G-11, koszt 3,4zł/dobę Zadne tabu ani tajemnica, kbab strona wstecz:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!&p=4653838&viewfull=1#post4653838 to średnia styczeń luty, tyle mam na razie edycja: dodam że ja mam 100% mediów na prąd, oczyszczalnia ścieków własna i własna studnia wody z pompą ja zasilającą. Kiedyś musze sprawdzic ile wlaśnie taka pompa wody zużywa na dobę żeby sprawdzic ile woda mnie kosztuje. Edytowane 29 Marca 2011 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.03.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Myślę że mostki cieplne są ważne ale baczniejszą uwagę trzeba zwrócić na uszczelnienie domu. Tutaj wywiewa mnóstwo kasy. a możesz rozwinąć nieco temat, jestem ciekaw. chcę ogrzewać prądem, i wolałbym uniknąć "niespodzianek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts