Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I z tym się nie zgodzę. Mam tylko chłodzenie podłogówką i negatywny efekt to taki że po płytkach czy po drewnie nie można chodzić boso.

Być może... Tylko żeby odczuć działanie podłogówki trzeba by podawać wodę lodową przez co najmniej kilka godzin, a u mnie do takiej sytuacji nigdy nie dojdzie (i dobrze), bo w tym czasie klimakonwektory zamroziłyby mi poddasze;) Poza tym ja na podłogówkę nie podaje czystej wody lodowej tylko mieszam ją przez zawór termostatyczny z powrotem, więc może dlatego nie odczuwam jej chłodzenia.

Miał ktoś z tym do czynienia?

http://pl-warmup.pl/sklep/pl/c/Termostaty-do-ogrzewania-podlogowego-i-systemow-przeciwoblodzeniowych/41/1/default/

http://pl-warmup.pl/sklep/pl/c/Folie-grzewcze-WLFH-do-podlog-drewnianych-i-paneli-podlogowych/46/1/default/

Przy okazji według ozc potrzebuję 30W/m2 liczone dla 2 strefy czyli -18stopni C i +20 w domu powierzchnia do ogrzania 90 m2,biorąc pod uwagę czysto teoretyczną sytuację przez 24h mamy -18,w domu +20 czy to oznacza (30W/m2x90m2=2,7Kwhx24h=64,8Kwh) ,że podczas tej czysto teoretycznej doby zużyję te 64,8Kwh czy może się mylę?

Czy ktoś obeznany w temacie może mnie w tym utwierdzić,lub wyprowadzić z błędu

Gość Arturo72
2700 kWh potrzebujesz na sezon grzewczy

Nie.

Jest to obciążenie cieplne czyli potrzebuje urządzenie o mocy 2,7kW przy takich warunkach i przy takich warunkach,gdyby utrzymały się przez 24h zużyje 64,8kWh przez tą dobę.

Edytowane przez Arturo72

witam

Potrzebuję do łazienki i przedpokoju( jakies 12 m2) powierzchni kable grzejne. Będa zalane posadzką 6 cm i na to płytki gresowe.Mam pytanko jakie kable wybrac,jakiej firmy zeby potem nie kuc posadzki:D,i ile kabla układa sie na 1 m2,podłoga ma akumulować ,a kabelki bedą chodzić w II taryfie.

Pytam bo nadal nie wiem do konca jaka jest róznica miedzy kablami grzejnymi a matami grzejnymi..oprocz tego ze maty wiem ze mozna kłaść pod sama okładzinąw kleju.

pozdrawiam

Kolego jeśli chcesz mieć efekt ciepłej podłogi, to maty w warstwie kleju, ale wtedy zapomnij o akumulacji.

Jeśli chcesz mieć akumulację (jako-taką bo na to 6 cm to trochę mało wylewki) to kable w wylewkę, ale wtedy zapomnij o efekcie ciepłej podłogi. No najwyżej nie będzie ona zimna...

Co do producenta kabli to moim zdaniem nie na różnicy w firmach "markowych".

Podłogowe akumulacyjne? To jakiś ekran izolacyjny będzie nasuwał się na podłogę?

Nie ma sensu dywagować o tematach oczywistych więc proszę się najpierw doszkolić w temacie a potem zadawać pytania ;)

https://www.google.pl/#q=elektryczne+akumulacyjne+ogrzewanie+pod%C5%82ogowe

http://www.elektra.pl/pdf/content/akumulacyjne_ogrzewanie_podlogowe.pdf

Dzięki. Popukać się w głowę mogę bez doszkalania. W podłodze jest czujnik termostatu wyłączy kable, gdy podłoga osiągnie komfortową temperaturę. I tak będzie trzymał. Nagrzanie "na zapas" wiązałoby się z podniesieniem temperatury powyżej komfortowej, co jest bez sensu. Poza tym II taryfa jest w godzinach, gdy na ogół robimy trochę chłodniej.

Zawsze warto pomyśleć zanim się kogoś na nauki wyśle! Zwłaszcza jak elektryczne podłogowe kładę od ćwierć wieku.

A instrukcje producenta... co innego jest instrukcja "jak się to robi" co innego jest sens robienia tego. Instrukcja jest dla wszystkich, nawet dla mało myślących !

Jako, ze watek lekko zdycha, wypisze obliczenia ktore zrobilem sobie osnosnie scian i docieplenia mojego domu, Nie moglem sie doszukac, czy teraz mam Soblet 400 czy 500 przyjmuje do obliczen, ze jest 500tka.

Teraz mam sciane Solbet 500 gr 36cm+10cm styro (lambda 0,038 ). Dla takiej sciany U=0,19 [W/(m2 K)]

Jesli bym tak jak teraz jest "modnie" postawil z Solbetu kl 600 grubosci 24cm i dal 20cm styro to siaciana mialaby U=0,15 [W/(m2 K)]

Roznica w wartosci wspolczynnika przenikania ciepla odpowiada 6cm tego mojego styro przyklejonego na obecna sciane 36cm.

Zakladajac, ze sezon grzewczy trwa 150 dni (5mcy) i w tym czasie srednia temperatura zewnetrzna wynosi 0*C a w domu 22*C (dla mojego rejonu - Dolny Slask) i COP pompy dla CO o wartosci 4 oraz powierzchnie scian 200m2 (wliczam w to "hurtem" garaz i kotlownie ktore sa nieogrzewane) oszczednosci na pradzie (.31gr/kWh) wyszly mi sezonowo na kwote......49 zl.

Po tym jak tu co niektorzy "rozpaczaja" jak tragicznie mam zailowane sciany, myslelem, ze bedzie duuuuuzo drozej. ;)

Zakladajac, ze sezon grzewczy trwa 150 dni (5mcy) i w tym czasie srednia temperatura zewnetrzna wynosi 0*C a w domu 22*C (dla mojego rejonu - Dolny Slask) i COP pompy dla CO o wartosci 4 oraz powierzchnie scian 200m2 (wliczam w to "hurtem" garaz i kotlownie ktore sa nieogrzewane) oszczednosci na pradzie (.31gr/kWh) wyszly mi sezonowo na kwote......49 zl.

Po tym jak tu co niektorzy "rozpaczaja" jak tragicznie mam zailowane sciany, myslelem, ze bedzie duuuuuzo drozej.

Jeżeli chodzi o domy izolowane, to sezon grzewczy 150 dni, był tylko w sezonie 1995-1996 ( nawet dwa tygodnie dłużej . Poza tym od 1990 roku kilka razy był po 120 dni a przeważnie koło 100 dni. W ostatnim sezonie grzania było tylko miesiąc.