Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To oczywista oczywistosc.... :) My jeszcze w maju mielismy noce kliedy wlasnie kozystalem z P/P

No ale co maja ludzie myslec jak TB twierdzi ze sezon grzewczy to kilka tygodni a klimat sie zmienia i beda moze tylko 2 :D

Ja się zastanawiam, w którym momencie ten człowiek stracił kontakt z rzeczywistością? Co ma izolacja domu do jego temperatury w środku, przy założeniu, że po okresie grzewczym przebywa w takim domu jednak osoba przez 1/3 doby podczas której temperatura zewnętrzna oscyluje wokół kilku stopni ponad zerem ? Z czego ma się to ciepło wytworzyć? Z pracującej lodówki, z 30cm styropianu pod podłogą, czy może z oddechu śpiącego właściciela? Gość mieszka pewnie w blokhauzie i łapie sąsiedzką energię, stąd te jego wnioski.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

muszę to uczciwie napisać

miałem kilka razy telefonicznie rozmawiać z jednym kablowcem[nie podaję inicjałów -nie jestem pewien czy ta osoba tego sobie życzyła]

tu na forum sobie troche szczypaliśmy się

w rozmowie telefonicznej jest mniej niesnasek i łatwiej rozmawiać.

doszliśmy do wniosku że my tu się spieramy , żyjemy w przekonaniu że energooszczędność typu

a co tu mówić o 20-50 kwh zapotrzebowania na m2

90% i to lekko licząc domów stawianych to domy typu 8cm na posadzce , okna beznadziejne i beznadziejnie zamontowane, 10-15 cm izolacji na stropie

o odcięciu mostków nawet nie wspominamy

garaże w bryle budynku - wiadomo już go nie odcinamy od domu

najlepsze w tych domach jest to że właściciele żyją autentycznie w przekonaniu że stawiają domy energooszczędne

oni i tak się cieszą z 4 ton ekogroszku rocznie na co i cwu -u rodziców w starych domach przecież szło 6-8 ton

winni są niedouczeni wykonawcy i klienci typu ogrodzenie klinkierowe i tarasiki z 2 wykuszami .

niby panstwo polskie stawia na energooszczędność ale to są ruchy pozorowane typu arłukowicz w służbie zdrowia

niby panstwo polskie stawia na energooszczędność ale to są ruchy pozorowane typu arłukowicz w służbie zdrowia

Dlaczego "niby" Polska Norma PN-EN 13370 z 1998 roku w temacie "izolacja od gruntu - pokazuje dwa rozwiązania

- str. 40 WP_20140531_001.jpg gdy ktoś chce ocieplać ścianę od zewnątrz.

-str 41 WP_20140531_002.jpg gdy nie ma izolacji pod ławą .

Może nie czytanie zaleceń jest problemem.

Dlaczego "niby" Polska Norma PN-EN 13370 z 1998 roku w temacie "izolacja od gruntu - pokazuje dwa rozwiązania

- str. 40 [ATTACH=CONFIG]263279[/ATTACH] gdy ktoś chce ocieplać ścianę od zewnątrz.

-str 41 [ATTACH=CONFIG]263280[/ATTACH] gdy nie ma izolacji pod ławą .

Może nie czytanie zaleceń jest problemem.

Żebyś ty misiu rozumiał co cytujesz. Poczytaj chłopino, to nie boli! Nie pisałbyś głupot!

muszę to uczciwie napisać

.........................................

najlepsze w tych domach jest to że właściciele żyją autentycznie w przekonaniu że stawiają domy energooszczędne

oni i tak się cieszą z 4 ton ekogroszku rocznie na co i cwu -u rodziców w starych domach przecież szło 6-8 ton

winni są niedouczeni wykonawcy i klienci typu ogrodzenie klinkierowe i tarasiki z 2 wykuszami .

Niedokładnie czytasz forum, winni są projektanci i audytorzy, którzy w przypadku braku zgody inwestora na proponowane rozwiązania w dziedzinie energooszczednosci powinni dopłacic inwestorowi aby ten łaskawie sie zgodził na te rozwiazania. Jezeli to nie poskutkuje (dopłata projektanta) to mozna rozwazyc nasłanie kilku osobników ze wschodnim akcentem w celu przekonania inwestora, ze popełnia bład zycia nie budujac domu izolowanego z 10-15 kW kabli.

ASOLT-MOCNO PRZESADZAM ŻE 90% DOMÓW tak jest właśnie budowanych?

Nie wiem czy mocno, ze swej perspektywy oceniam ze mocno ale moja statystyka jest nieco wybiórcza gdyz do mnie zgłasza sie tych 10% pozostałych.

Co do dystrybucji nakładów z rozwiazan energooszczednych na tarasy, ogrodzenia, złote baterie, drogie wykonczenia to jest trochę w tym racji, ale swiadomosc energooszczednosci powoli bo powoli przenika jednak do swiadomosci inwestorów.

Jezeli to nie poskutkuje (dopłata projektanta) to mozna rozwazyc nasłanie kilku osobników ze wschodnim akcentem w celu przekonania inwestora, ze popełnia bład zycia nie budujac domu izolowanego z 10-15 kW kabli.

Ale na mnie nie trzeba nasyłać osobników z akcentem. Ja bez tego zakładam kable.

A propos domów izolowanych.

Idę wczoraj do jednej z większych hurtowni w rejonie budowy mej i pytam ile kosztuje organika 25 cm ?

Ale tak grubych styropianów nie produkują ! - rzecze Pani. Najgrubszy to 20 cm i na zamówienie bo taką grubość to bardzo rzadko sprzedają.:):bash:

doszliśmy do wniosku że my tu się spieramy , żyjemy w przekonaniu że energooszczędność typu

a co tu mówić o 20-50 kwh zapotrzebowania na m2

90% i to lekko licząc domów stawianych to domy typu 8cm na posadzce , okna beznadziejne i beznadziejnie zamontowane, 10-15 cm izolacji na stropie

o odcięciu mostków nawet nie wspominamy

garaże w bryle budynku - wiadomo już go nie odcinamy od domu

Nic dodać nic ująć..

Niedokładnie czytasz forum, winni są projektanci i audytorzy, którzy w przypadku braku zgody inwestora na proponowane rozwiązania w dziedzinie energooszczednosci powinni dopłacic inwestorowi aby ten łaskawie sie zgodził na te rozwiazania. Jezeli to nie poskutkuje (dopłata projektanta) to mozna rozwazyc nasłanie kilku osobników ze wschodnim akcentem w celu przekonania inwestora, ze popełnia bład zycia nie budujac domu izolowanego z 10-15 kW kabli.

tego nie ogarniam, ale do Ciebie zgłaszają się ci świadomi.. u nas na wiosce to jakbyś spytać czy ktoś OZC sobie robił to w ryj by można dostać bo to brzmi jak pytanie o test na chorobę weneryczną :D

prędzej statystykami z jakiegoś dużego biura projektowego z projektami gotowymi coś można by wywnioskować

Idę wczoraj do jednej z większych hurtowni w rejonie budowy mej i pytam ile kosztuje organika 25 cm ?

Ale tak grubych styropianów nie produkują ! - rzecze Pani. Najgrubszy to 20 cm i na zamówienie bo taką grubość to bardzo rzadko sprzedają.:):bash:

ja brałem lokalnie w hurtowni gdzie cała gmina kupuje, do tego mamy zakład producenta (Genderka) za miedzą i wszyscy mają styro stamtąd i na mój grafit 20cm czekałem ponad miesiąc bo podobno musieli ten grafit dopiero sprowadzić i przypomnieć sobie jak taki gruby się robi bo bardzo dawno nie robili..

tego nie ogarniam, ale do Ciebie zgłaszają się ci świadomi.. u nas na wiosce to jakbyś spytać czy ktoś OZC sobie robił to w ryj by można dostać bo to brzmi jak pytanie o test na chorobę weneryczną :D

prędzej statystykami z jakiegoś dużego biura projektowego z projektami gotowymi coś można by wywnioskować

To ze nie ogarniasz mnie nie dziwi, po prostu to aluzja do pogladów TB na temat powinnosci projektanta i audytora. Zeby wychwycic pewne niuanse w dyskusjach na forum a w szczegolnosci w polemice z TB trzeba je dokładnie czytac. Nic wiecej.

A czy baza kilkuset wykonanych obliczen ozc jest taka mała? Statystyka duzych biur projektowych bedzie inna poniewaz ich oferta jest skierowana do przecietnego inwestora. Z takich klientów te biura zyja, ten kto chce miec dom energooszczedny, pasywny czy izolowany (jak zwał tak zwał) bedzie temat drazył i standartowa oferta go nie zadowoli.

ASOLT-MOCNO PRZESADZAM ŻE 90% DOMÓW tak jest właśnie budowanych?

Ja bym powiedziała że w mojej okolicy to 99,9% :rolleyes:

Każda kolejna osoba ma opad szczęki jak wyczai ile będzie styropianu .O takim grubym ociepleniu jeszcze nie słyszeli i nie widzieli:rolleyes

.

Jakbym nie przylazła w porę na forum to dziś miałabym najpewniej ścianę z porothermu o grubości 50 cm :D ( bez styropianu:D)

W okolicy panuje przekonanie że więcej niż 8 cm styropianu to już się nie daje ( bo po co jak to się nie zwróci )

Że już nie wspomnę o sławetnym oddychaniu ścian pod styropianem ..... tutaj wszystkim oddychają ściany;)

Edytowane przez modena

Nie mam pojęcia jak wygląda statystyka, ale dość często widzę szary styropian na nowych domach, ostatnio nawet na dużym biurowcu. Może nie jest tak źle z tym ociepleniem... Nikt z oferujących mi docieplenie nie proponował mniej niż 12, zresztą 8 to chyba nie wystarczy, żeby uzyskać minimum izolacyjności ściany.

Dziwna okolica. Na moim osiedlu buduja jak jedn maz z 24 suporexu lub porothermu i lepia 15-20cm styro. Mniej nie widzialem (probka z 12 domkow i to na Dolnym Slasku)

Dziwna, dziwna :yes: . Ale to ta najbliższa okolica i te 8 cm to głównie chodzi o termomodernizację starszych domów i opinii ich mieszkańców na temat styropianu .Dużo też w okolicy ścian 1W.

Sporo przemieszczam się po regionie i faktycznie widuję styropian grafitowy też , nawet nieraz i 15 cm .

Ostatnimi czasy natomiast widziałam kilka termomodernizacji starszych domów i tam już była totalna mizeria , typu 5 do 8 cm , raczej biały a w jednym przypadku grafit .

Na swojej budowie już niejeden raz słyszałam ile to pójdzie pieniędzy na ten styropian i po co tyle ;)

Rozmawiałam na budowie z dwoma potencjalnymi wykonawcami mojej elewacji ( obu dobrze znam ) . Jeden jeszcze nigdy nie robił elewacji grafitem , drugi robił grafitem 15 cm jeden raz . Dodam że cały rok zajmują się ocieplaniem elewacji.

Trochę patrzą na nas jak na kosmitów z tym naszym ociepleniem 20/20/40 :)

Edytowane przez modena