Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz nie wystarczy , ale przecież do tej pory bardzo popularne były nawet ściany 1W :rolleyes:

Policz sciane Suporex kl 400 36cm + 8 cm styro 0,036 chociazby. Z palcem w ....uchu sie zmiescisz w normie. :)

Pewnie dla "garazowej" 24ki + te 8cm tez. ;)

PS.

Solbet 400 gr 24cm+8cm styro 0.036 - U= 0,22 [W/(m2 K)]

Solbet 500 gr 24cm+8cm styro 0.036 - U= 0,24 [W/(m2 K)]

Norma:

do końca 2013 r. wartość Umaks. będzie wynosić 0,28 W/(m²·K),

w latach 2014–2016 Umaks. = 0,25 W/(m²·K),

w latach 2017–2020 Umaks. = 0,23 W/(m²·K),

docelowo od 2021 r. Umaks. = 0,20 W/(m²·K).

Jako "ciekawostka":

Solbet 400 gr 24cm+10cm styro 0.036 - U= 0,20 [W/(m2 K)]

a wiec spelnia norme zakladana na 2021 rok ;)

Wstawice do obliczen goowniany Porotherm 25cm (lambda 0,32) a wyniki sie "nieco" zmieniaja.

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, widze ze temat o ociepleniu sie rozwinal, przymierzam sie do budowy domu kornel energo, chcialbym uzyskac norme energooszczednosci 40kw/m2 i zamierzam budowac z solbetu 24, w projekcie jest ocieplenie 20cm, jednak okazalo sie ze moja strefa klimatyczna to V wiec ocieplenie juz musi byc 30cm. Oczywiscie na ociepleniu nie bede oszczedzal, ogrzewanie ma byc elektryczne zapewne akumulacyjne aby bylo taniej, zapewne w tym watku bylo cos o tym, tylko strasznie duzo stron do przejrzenia, jakie moga byc orientacyjne koszty ogrzewania takim systemem ?

Witam!

od miesiąca czytam to forum - przeczytałam zdecydowaną większość i dalej trawią mnie wątpliwości dlatego proszę o opnie i rady: dom już stoi, powierzchnia użytkowa (parter z poddaszem) 160m bez garażu (garaż w bryle będzie od środka od strony mieszkalnej obłożony styropianem także), ocieplenie:15 cm styropian na gruncie (jeszcze nie wykonane), 20 cm grafitowy ściany, ok 30 cm wełna pod dachem (ocieplimy raczej bezpośrednio nad sufitem a nie skosy). Ściana beton komórkowy 24 cm. Będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją, planowany jest kominek bez płaszcza wodnego. Planowane jest ogrzewane kablami grzejnymi zarówno na parterze i na poddaszu, mają być ułożone w ok. 5-6 cm wylewce więc raczej nie będzie to akumulacyjne, na to panele lub kafle zależnie od funkcji pomieszczenia. Podgrzewanie wody przepływowymi elektrycznymi podgrzewaczami. Okna 3 szybowe. Dom w okolicy Trójmiasta, szacowane zapotrzebowanie domu na ciepło ok 40kW. Niestety nie zwiększę już warstwy styropianu na gruncie - wiadomo... taka została przewidziana warstwa styropianu w projekcie a muszę się trzymać tego wymiaru ze względu na poziom okien, schodów...

Bardzo proszę o Wasze opinie, czy to co planujemy jest sensowne i racjonalne? Jak chyba każdy dążymy do komfortu mieszkania połączonego z niskimi kosztami eksploatacji. Rozważaliśmy też ogrzewanie gazem czyli kocioł kondensacyjny, kominek z płaszczem, podłogówkę wodną, kolektory, podwójny system czyli kable grzeje i na "wszelki wypadek" instalację rurek do wody.... stanęło na w/w ale oczywiście możemy jeszcze zmodyfikować nasze plany. Mam w dalszym ciągu obawy, zwłaszcza że niewiele osób ogrzewa dom elektrycznie a z kim nie rozmawiam - każdy mi szczerze odradza takie rozwiązanie.

Bardzo proszę o Wasze podpowiedzi i opinie.

niewiele osób ogrzewa dom elektrycznie a z kim nie rozmawiam - każdy mi szczerze odradza takie rozwiązanie.

Bardzo proszę o Wasze podpowiedzi i opinie.

a ile z tych osób "wszystkowiedzących" mieszkało lub mieszka w domach ogrzewanych kablami i jakie to domy ...?

cały działający system grzewczy na kablach do takiej chałupy to koszt ok.5-6k a rachunki za CO na poziomie 2,5-3k ...

oczywiście Pyxis czy Arturo zaraz "zainstalują" ci CAŁĄ działającą instalację opartą na PC poniżej 30k z rachunkami na ogrzewanie o połowę niższymi...;)

tyle że nikt ci za taką kasę nie zrobi ...:p

Malux oczywiście przytoczy artykuł z Muratora jak to "prądowcy" spalają rekreacyjnie przyczepę drewna w kominku zapominając dodać że wszyscy pompiarze też "kotłują" w swoich salonach aż miło ...;)

generalnie to tutaj nic sensownego się nie dowiesz bo zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy danego rozwiązania a z czym się to wiąże to wiadomo ...:p

Malux oczywiście przytoczy artykuł z Muratora jak to "prądowcy" spalają rekreacyjnie przyczepę drewna w kominku zapominając dodać że wszyscy pompiarze też "kotłują" w swoich salonach aż miło ...;)

Moze nie wszyscy, zauwazam taką tendencje ze nie wszyscy instalują kominek, mało tego ilosc inwestorów bez kominka sie zwieksza (nie chodzi mi o biokominki).

Ci którzy nie chcą kominka grzeją lub grzac bedą i prądem i pompa i gazem.

Uogolnienie ze wszyscy, mija sie mówiac delikatnie z prawdą, rozumiem ze to ferworze dyskujsji kazdy chce miec rację ale prawda jak zwykle lezy posrodku.

tylko dlaczego nikt nie "płacze" po zainstalowaniu ...?;)

Jak to nie. Ludzie z kablami "chwala" sie zuzyciem 10k kWh i mowia "nic to" bo wydalem malo na instalacje. Reszta kablarzy ich poklepuje po pleckach, ze tez tak maja i zeby sie nie przejmowac. Od czasu do czasu trafi sie ktos z malutkim supertermosem, kto prawie nie zuzywa CWU i ma 19*C w domu i "chwali" sie, ze zuzyl 5-6k kWh.

Jesli kolega parada tak jak sugeruje chce grzac w taryfie G11, to bedzie placz i zgrzytanie zebow przy rachunkach.

BTW: Instalujac pompe obnizasz w przyblizeniu 4x rachunek za CO i 3x za CWU. Jesli by sie obnizyl tylko o polowe tylko, to taniej byloby zrobic supertermos. :)

BTW: Instalujac pompe obnizasz w przyblizeniu 4x rachunek za CO i 3x za CWU. Jesli by sie obnizyl tylko o polowe tylko, to taniej byloby zrobic supertermos. :)

ale przecież obniża dokładnie o połowę - przecież Twoja faktura za prąd oscyluje wokół 3200pln / rok a moja 6000pln :)

niechcący chlapnąłeś Izie brakujący element układanki :)

czyli co - wacamy do punktu wyjścia, że COP = 2?

ale przecież obniża dokładnie o połowę - przecież Twoja faktura za prąd oscyluje wokół 3200pln / rok a moja 6000pln :)

niechcący chlapnąłeś Izie brakujący element układanki :)

czyli co - wacamy do punktu wyjścia, że COP = 2?

To mieszkacie obok siebie i macie takie same domy? Nawet ilosc domowników sie zgadza, cóz za cudowny zbieg okolicznosci, nawet macie takie same upodobania, tyle samo gotujecie pierzecie ogladacie tv, to niespotykane, ale jak widac prawdziwe.

To mieszkacie obok siebie i macie takie same domy? Nawet ilosc domowników sie zgadza, cóz za cudowny zbieg okolicznosci, nawet macie takie same upodobania, tyle samo gotujecie pierzecie ogladacie tv, to niespotykane, ale jak widac prawdziwe.

napisze szybko, bo nie mam czasu na pierdoły

domy podobne,

pixio II strefa vs III ja

pixio 19stC vs 22stC u mnie w sezonie grzewczym

ilosc domowników się zgadza

aaa tv nie oglądam, bo nie mam czasu