asolt 04.06.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 napisze szybko, bo nie mam czasu na pierdoły domy podobne, pixio II strefa vs III ja pixio 19stC vs 22stC u mnie w sezonie grzewczym ilosc domowników się zgadza aaa tv nie oglądam, bo nie mam czasu Podobne, nie znaczy takie same. Dane Pyxisa wiarygodne, Twoje nie, wszelkie porównania nie mają sensu. Skoro nie masz czasu to moze w ogóle nie pisz na fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.06.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Podobne, nie znaczy takie same. Dane Pyxisa wiarygodne, Twoje nie, wszelkie porównania nie mają sensu. Skoro nie masz czasu to moze w ogóle nie pisz na fm masz rację - 19stC to nie 22stC : ) Fakturę pokazałam Pyxis nie ale kobiecie się wypeplał... ach, ci faceci... aha - jestem ma alternatywnym forum a ciebie tam nie widzę założyć Ci konto? Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.06.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 masz rację - 19stC to nie 22stC : ) Fakturę pokazałam Pyxis nie ale kobiecie się wypeplał... ach, ci faceci... aha - jestem ma alternatywnym forum a ciebie tam nie widzę założyć Ci konto? Załóż, nie zapomnij przesłac mi nicka i hasła Pyxis masz rację, widac trzeba isc po nową receptę, to nie są leki bez recepty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.06.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 a ile z tych osób "wszystkowiedzących" mieszkało lub mieszka w domach ogrzewanych kablami i jakie to domy ...? cały działający system grzewczy na kablach do takiej chałupy to koszt ok.5-6k a rachunki za CO na poziomie 2,5-3k ... oczywiście Pyxis czy Arturo zaraz "zainstalują" ci CAŁĄ działającą instalację opartą na PC poniżej 30k z rachunkami na ogrzewanie o połowę niższymi... tyle że nikt ci za taką kasę nie zrobi ... Malux oczywiście przytoczy artykuł z Muratora jak to "prądowcy" spalają rekreacyjnie przyczepę drewna w kominku zapominając dodać że wszyscy pompiarze też "kotłują" w swoich salonach aż miło ... generalnie to tutaj nic sensownego się nie dowiesz bo zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy danego rozwiązania a z czym się to wiąże to wiadomo ... OCZYWIŚCIE JASIU OCZYWIŚCIE koszt grzania 5 tyś to ok dla ciebie -a tak tam kablowcy podawali jasiu jak zwykle bełkot montażysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.06.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam! od miesiąca czytam to forum - przeczytałam zdecydowaną większość i dalej trawią mnie wątpliwości dlatego proszę o opnie i rady: dom już stoi, powierzchnia użytkowa (parter z poddaszem) 160m bez garażu (garaż w bryle będzie od środka od strony mieszkalnej obłożony styropianem także), ocieplenie:15 cm styropian na gruncie (jeszcze nie wykonane), 20 cm grafitowy ściany, ok 30 cm wełna pod dachem (ocieplimy raczej bezpośrednio nad sufitem a nie skosy). Ściana beton komórkowy 24 cm. Będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją, planowany jest kominek bez płaszcza wodnego. Planowane jest ogrzewane kablami grzejnymi zarówno na parterze i na poddaszu, mają być ułożone w ok. 5-6 cm wylewce więc raczej nie będzie to akumulacyjne, na to panele lub kafle zależnie od funkcji pomieszczenia. Podgrzewanie wody przepływowymi elektrycznymi podgrzewaczami. Okna 3 szybowe. Dom w okolicy Trójmiasta, szacowane zapotrzebowanie domu na ciepło ok 40kW. Niestety nie zwiększę już warstwy styropianu na gruncie - wiadomo... taka została przewidziana warstwa styropianu w projekcie a muszę się trzymać tego wymiaru ze względu na poziom okien, schodów... Bardzo proszę o Wasze opinie, czy to co planujemy jest sensowne i racjonalne? Jak chyba każdy dążymy do komfortu mieszkania połączonego z niskimi kosztami eksploatacji. Rozważaliśmy też ogrzewanie gazem czyli kocioł kondensacyjny, kominek z płaszczem, podłogówkę wodną, kolektory, podwójny system czyli kable grzeje i na "wszelki wypadek" instalację rurek do wody.... stanęło na w/w ale oczywiście możemy jeszcze zmodyfikować nasze plany. Mam w dalszym ciągu obawy, zwłaszcza że niewiele osób ogrzewa dom elektrycznie a z kim nie rozmawiam - każdy mi szczerze odradza takie rozwiązanie. Bardzo proszę o Wasze podpowiedzi i opinie. Witam! Wiele tu sprzecznych informacji. Ma być tanio w sensie eksploatacyjnym, czy instalacyjnym?, bo to przy bezobsługowych źródłach ciepła się raczej wyklucza. W sensie instalacyjnym najtaniej wyjdą kable, które z kolei będą najdroższe w eksploatacji. Najtańsza w eksploatacji będzie z kolei pompa ciepła, która będzie za to najdroższa w zakupie;) Gaz tak gdzieś pośrodku. Grzanie kominkiem z PW sobie odpuść, bo to gorsze niż ekogroszek - kotłownia w salonie, a przepływowe podgrzewacze elektryczne do CWU to już najbardziej poroniony pomysł, ani to wygodne, ani tanie, a w eksploatacji drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parada 04.06.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam ponownie, myślę wszyscy macie rację - kto ma jej więcej a kto mniej pokaże przyszłość, czyli pierwszy - drugi sezon grzewczy. Faktem jest ze trudno spotkać osoby ogrzewające dom tylko elektrycznie i skorzystać z ich doświadczeń, poza tym nigdy do końca nie wiadomo co nam się wybuduje bo możemy przyjąć pewne założenie zapotrzebowania na ciepło i doglądać staranności wykonania ale... wiadomo czasem życie brutalnie weryfikuje... PC już nie zrobię - dom stoi... i nie ma takiej fizycznej możliwości. Możliwe zmiany to grubsza warstwa wylewki - koszem grubości styropianu (np 10 - 12 cm wylewki i 10 cm styropianu zamiast 15 cm na podłodze) aby osiągnąć efekt akumulacji w II taryfie i zamiast podgrzewaczy przepływowych pojemnościowe. Jednak w podgrzewaniu podłogi akumulacyjnym straszy mnie duża bezwładność i trudność w sterowaniu a w podgrzewaczach pojemnościowych tracę na ciągłym utrzymywaniu ciepłej wody w "gotowości" i na pokonaniu przez wodę odległości od zbiornika do kranu. Jestem tzw "lajkonikiem" w tematach grzewczych i budowlanych i pewnie trochę mieszam pojęcia, ale po prostu szukam dobrego rozwiązania i zapewne jak wiele osób uczę się dopiero w trakcie budowy.... Na tym forum był już kiedyś poruszany ten temat: kable grzejne i jednocześnie (na wszelki wypadek) rurki na wodę. Wiem że to dodatkowy koszt ale daje poczucie bezpieczeństwa i możliwość zmiany źródła ogrzewania z prądu na przykład na gaz którego przyłącze posiadam. Pamiętam że ten pomysł był tu mocno skrytykowany ale mnie korci posiadanie takiej alternatywy..... jak myślicie?? co w mojej sytuacji radzicie?? pozdrawiam! Korci mnie jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.06.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 PC już nie zrobię - dom stoi... i nie ma takiej fizycznej możliwości. Jestem tzw "lajkonikiem" w tematach grzewczych i budowlanych i pewnie trochę mieszam pojęcia, ale po prostu szukam dobrego rozwiązania i zapewne jak wiele osób uczę się dopiero w trakcie budowy.... Faktycznie jesteś lajkonikiem:D Ja PCi zainstalowałem po trzecim sezonie grzewczym, wcześniej był ekogroszek, a dom stał cały czas:yes: PCi możesz instalować na każdym etapie budowy, jak i po jej zakończeniu i to w zasadzie każdy rodzaj zarówno gruntową, jak i powietrzną. Ja akurat mam powietrzna, ale równie dobrze mógłbym zrobić gruntową z odwiertami, bo już na kolektor poziomy mam za małą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.06.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Jak to nie. Ludzie z kablami "chwala" sie zuzyciem 10k kWh i mowia "nic to" bo wydalem malo na instalacje. Reszta kablarzy ich poklepuje po pleckach, ze tez tak maja i zeby sie nie przejmowac.) Czy uważasz że Lobo ma jakiś interes w tym żeby zaniżać swoje zużycie prądu na CO, wykazując 4000-4500 kWh ? Nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.06.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Na tym forum był już kiedyś poruszany ten temat: kable grzejne i jednocześnie (na wszelki wypadek) rurki na wodę. Wiem że to dodatkowy koszt ale daje poczucie bezpieczeństwa i możliwość zmiany źródła ogrzewania z prądu na przykład na gaz którego przyłącze posiadam. Pamiętam że ten pomysł był tu mocno skrytykowany ale mnie korci posiadanie takiej alternatywy..... jak myślicie?? co w mojej sytuacji radzicie?? pozdrawiam! Korci mnie jeszcze Ja tak zrobię. Układam kable, ale oprócz tego poprowadzę rurki w podłodze do miejsc gdzie hipotetycznie byłby grzejniki. Już teraz są PC dające temperaturę 65* C, więc jak będzie tak bardzo źle z kablami to kupię grzejniki i PC. Czytam forum, ale decyzje złe czy dobre podejmuję sam. Nie ma potrzeby zamartwiać się moim nawet dużym zużyciem. Teraz grzeję ekogroszkiem a zużycie prądu za ostatnie dwa miesiące to 1070 KWh. Martwi to kogoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.06.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Na tym forum był już kiedyś poruszany ten temat: kable grzejne i jednocześnie (na wszelki wypadek) rurki na wodę. Wiem że to dodatkowy koszt ale daje poczucie bezpieczeństwa i możliwość zmiany źródła ogrzewania z prądu na przykład na gaz którego przyłącze posiadam. Pamiętam że ten pomysł był tu mocno skrytykowany ale mnie korci posiadanie takiej alternatywy..... pozdrawiam! Korci mnie jeszcze A czemu nie od razu rurki jak Bóg przykazał i do tego Kospel lub Elterm tylko bezsensownie dodatkowo ? Przy wodnej podłogówce z Eltermem TEŻ BEDZIESZ GRZAŁA PRĄDEM IDENTYCZNIE JAK KABLAMI ! Gdzie jest sens tutaj łączenia kabli z rurkami ? Poza tym inne rozwiązanie i również lepsze niż kable to bufor z grzałkami i tu także BĘDZIESZ GRZAŁA PRĄDEM ! Niestety,kable to porażka i nie mają żadnej zalety w stosunku do innych źródeł ciepła jeśli chodzi o grzanie prądem. PC już nie zrobię - dom stoi... i nie ma takiej fizycznej możliwości. W każdej chwili,na każdym etapie budowy można zainstalować pompę ciepła,obojętnie jaką. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Ja tak zrobię. Układam kable, ale oprócz tego poprowadzę rurki w podłodze do miejsc gdzie hipotetycznie byłby grzejniki. Już teraz są PC dające temperaturę 65* C, więc jak będzie tak bardzo źle z kablami to kupię grzejniki i PC. Czytam forum, ale decyzje złe czy dobre podejmuję sam. Nie ma potrzeby zamartwiać się moim nawet dużym zużyciem. Teraz grzeję ekogroszkiem a zużycie prądu za ostatnie dwa miesiące to 1070 KWh. Martwi to kogoś ? Rurki do grzejników to jednak nie to samo co podłogówka. Jeżeli parada chce zdublować ogrzewanie podłogowe (kable + rurki) to nawet zaślepiona instalacja wodna, żeby kiedyś mogła zostać użyta musi być pełnowartościowa - czyli rurki, rozdzielacze, dobieg. Patrząc na średnie ceny podłogówki to oscyluje to w okolicach 70zł/m2, czyli na dom 160m2 wyjdzie mu 11200zł - gdybym już tyle zainwestował to prędzej wybrałbym gaz, bo wyjdzie taniej w eksploatacji niż prąd, albo kospela - wyjdzie tyle samo eksploatacyjnie, a będzie tańszy niż kable - ja nie widzę w takim przypadku sensu topienia kabli, ale to moja opinia. PS. Są i PCi co grzeją do 85st - Varme ma takową a Twoje zużycie prądu bardzo przyzwoite - u mnie podobny poziom przy bytowym:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 04.06.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Ja drugi raz też założył bym podlogowe wodne zawsze jak pc stanieje mozna bedzie ją zalozyc.Pozatym przy ewentualnej sprzedazy domuz kablami moze byc problematyczne sprzedanie nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.06.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Czy uważasz że Lobo ma jakiś interes w tym żeby zaniżać swoje zużycie prądu na CO, wykazując 4000-4500 kWh ? Nie sądzę. On moze i nie zaniza, ale dlaczego Ty mu zanizasz? parterówka 152m2/12,8kW kable grzejne/Hajduk Volcano AT/WM-Bartosz/Galmet 120/MS-termo 3-szyby/ocieplenie: 25/25/50 2011/2012: nCO 4108kWh + 1mp drzewa kominkowego; CWU 1825kWh 2012/2013: nCO 4754kWh + 1mp drzewa kominkowego; CWU awaria podlicznika nowy licznik dziala od 04/2013 2013/2014: nCO 3797kWh + 0,45mp drzewa kominkowego; CWU 1971kWh/rok Ja tu widze CO+CWU wraz z drewnem do kominka ponad 8000 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.06.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Nie rozpedzajmy sie do max 80*C... ale realnie dla CO 60-65*C przy -20*C wystarcza ... tym samym PC nie pracuje na max swoich mozliwosci. A 70*C ( no moze ciut wiecej ) to ma przy wygrzewaniu Legionelli w sobotnie poranki... Temp zasilania to kwestia doboru kaloryferow lub wybor klimakonwektorow. Nie ma co porownywac starej istniejacej instalacji z mozliwosciami wyboru co sie chce U nas bytowe oscyluje w okol 400kWh/mies, predzej wiecej niz mniej Bez przesady: w poprzednim domu - starannie docieplonym a styro na ścianach zaledwie 15cm, wełna na skosach 20cm temp. za mieszaczem na normalnie dobrane grzejniki nigdy nie przekroaczała 40-45st. - fakt ze przeszlenia były południowo - zachodnie... ale... Edytowane 4 Czerwca 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 04.06.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 A czemu nie od razu rurki jak Bóg przykazał i do tego Kospel lub Elterm tylko bezsensownie dodatkowo ? Przy wodnej podłogówce z Eltermem TEŻ BEDZIESZ GRZAŁA PRĄDEM IDENTYCZNIE JAK KABLAMI ! Gdzie jest sens tutaj łączenia kabli z rurkami ? Poza tym inne rozwiązanie i również lepsze niż kable to bufor z grzałkami i tu także BĘDZIESZ GRZAŁA PRĄDEM ! Niestety,kable to porażka i nie mają żadnej zalety w stosunku do innych źródeł ciepła jeśli chodzi o grzanie prądem. W każdej chwili,na każdym etapie budowy można zainstalować pompę ciepła,obojętnie jaką. Mam zapytanie, czy da radę grzać Eltermem czy Kospelem, tylko w taniej taryfie??? Czy te piece elektryczne plus wodna podłogówka mają to do siebie, że w grę wchodzi tylko jedna taryfa? Wiadomo buforem i kablami z grubszą posadzką można grzać tylko w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.06.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 On moze i nie zaniza, ale dlaczego Ty mu zanizasz? parterówka 152m2/12,8kW kable grzejne/Hajduk Volcano AT/WM-Bartosz/Galmet 120/MS-termo 3-szyby/ocieplenie: 25/25/50 2011/2012: nCO 4108kWh + 1mp drzewa kominkowego; CWU 1825kWh 2012/2013: nCO 4754kWh + 1mp drzewa kominkowego; CWU awaria podlicznika nowy licznik dziala od 04/2013 2013/2014: nCO 3797kWh + 0,45mp drzewa kominkowego; CWU 1971kWh/rok Ja tu widze CO+CWU wraz z drewnem do kominka ponad 8000 kWh Rozmawialiśmy chyba tylko o koszcie prądu na CO ? Tu pomyliłem się o 254 kWh, czyli w najgorszej taryfie jakieś 140 zł. Drewno kominkowe ? Oczywiscie, też daje ciepło. Doliczmy jeszcze ciepło z laptopa, lodówki telewizora i gazów ludzkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 05.06.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Hanss, da radę. Kwestia grubości wylewki/płyty i związanych z tym wahaniami temperatury wewnętrznej. Kiedyś przyjmowałem akumulację energii = 0,7 kWh w 1 m3 betonu przy podgrzaniu o 1 *K. Mam płytę fundamentową grubości 20 cm i wahania temp. wewnętrznej w sezonie grzewczym to maks. 0,5 *K grzejąc tylko w taniej taryfie. Dom 110 m2, Kospel, podłogówka wodna. Za ten sezon 3700 kWh na CO. Brak kominka. Bio też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Rozmawialiśmy chyba tylko o koszcie prądu na CO ? Tu pomyliłem się o 254 kWh, czyli w najgorszej taryfie jakieś 140 zł. Drewno kominkowe ? Oczywiscie, też daje ciepło. Doliczmy jeszcze ciepło z laptopa, lodówki telewizora i gazów ludzkich. A CWU nie bedzie tym pradem przygotowywal? Czy spalenie 1mp drewna nie jest na tyle powaznym wkladem energetycznym w bilans domu, ze mozna to pominac? No daj spokoj. Niech spali 2mp i mowi, ze CO to u niego 2k kWh. Bedzie "rzetelnie" i na pewno wiecej osob wdepnie wtedy w kable. Ja konsekwentnie licze energie z systemu CO. Jak ktos tyle drewna spala w sezonie, to taki kominek to nie jest juz rekreacja. To wazny element systemu CO, bo 2k kWh to ponad 30% jego zuzycia na cele CO. Przynajmniej o tyle sie "pomyliles" jesli chodzi o CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A CWU nie bedzie tym pradem przygotowywal? Czy spalenie 1mp drewna nie jest na tyle powaznym wkladem energetycznym w bilans domu, ze mozna to pominac? No daj spokoj. Niech spali 2mp i mowi, ze CO to u niego 2k kWh. Bedzie "rzetelnie" i na pewno wiecej osob wdepnie wtedy w kable. Ja konsekwentnie licze energie z systemu CO. Jak ktos tyle drewna spala w sezonie, to taki kominek to nie jest juz rekreacja. To wazny element systemu CO, bo 2k kWh to ponad 30% jego zuzycia na cele CO. Przynajmniej o tyle sie "pomyliles" jesli chodzi o CO. Z 1mp drewna 2000kWh to raczej nie uzyskamy. W zależności od gatunku, wilgotności i sprawności to będzie przedział ok 800-1600kWh, ale masz racje że nie są to wartości pomijalne i do grzania laptopem, czy TV bym tego nie porównywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Mam zapytanie, czy da radę grzać Eltermem czy Kospelem, tylko w taniej taryfie??? Czy te piece elektryczne plus wodna podłogówka mają to do siebie, że w grę wchodzi tylko jedna taryfa? Wiadomo buforem i kablami z grubszą posadzką można grzać tylko w taniej. Nie ma żadnej różnicy czym naladujesz wylewke akumulacyjna,efekt będzie taki sam przy kablach i przy kospelu,dlatego też nie widzę powodu,żeby zamykać sobie przyszłość pakujac kable. Grzanie w I taryfie kiedy potrzeba to jedyna zaleta kabli w warstwie kleju,przy grzaniu akumulacyjnym nie mają żadnych zalet. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts