Pyxis 05.06.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Z 1mp drewna 2000kWh to raczej nie uzyskamy. W zależności od gatunku, wilgotności i sprawności to będzie przedział ok 800-1600kWh, ale masz racje że nie są to wartości pomijalne i do grzania laptopem, czy TV bym tego nie porównywał To rzucone 2k kWh to oczywiscie pewne "zaokraglenia", tak jak zapewne ten 1mp ktory Lopbo podaje. Dobrze natomiast, ze sie zgadzamy z tym, ze Wivaldi dal sie nieco zwiesc nie uwzgledniajac tego drewna do bilansu i zupelnie pomijajac CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 U mnie zużycie za ostatnie 10 miesięcy to ok 1000m3, dom z poddaszem ok 130m2 po podłogach, kubatura jakieś 330m3 (chyba). 3 osoby, zużycie wody ok 15m3/miesiąc, szacuję, że ok 50-60m3 gazu idzie na cwu miesięcznie. ( Przykład gazownika jaki wpływ na bilans energii całego domu ma zuzycie cwu przez kogoś,kto nie zakreca wody przy mydleniu się pod prysznicem i który nie pomieszkuje w domu od czasu do czasu tylko w nim mieszka. Zużycie na c.o 5000kWh i zuzycie na cwu też 5000kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.06.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 JASIU piszesz że wszyscy pompowcy palą tak jaki wy w kominku przyczepębredzisz , choć już wiele razy ci mówiłem że są pompowowcy którzy nie mają komina. nawet przy powietrrznej może w roku są 2-3 dnii kiedy ekonomiczniej jest rozpalić w kominku niż jechać z copem nawet nie 2[to też niemożliwe ale niech tam]przykład ja całą zimę popołudniu miałem ustawiony kaganiećc do 16 ,30-pompa wjeżdzała mi od 15 w drogi no ale cena kwh energii cieplnej i tak mi wychodziło w okolicach 30 groszyprzy samych kablach wajcha wskakuje na 75 groszy czy nawet pod 90 gr w duonie-zaczyna boleć.pompowcowi taryfa żadna niestraszna[patrz artur]możecie nam udowadniać że g12w jest gorsza od g12 -napiszcie wprost że liczy się u was każda dodatkowa godzina taniego prądunam to zwisa u was w drogimto 70-90 gr u nas to 20-40 groszy.a że w sobotę i niedzielę przy swojej g12 przepłacacie cały dom to potem nie dziwota że w teorii nasze rachunki się nie powinny różnić aż tak bardzo a w praktyce na całych domach to się rozjeżdża tak do 1500-2000zł rocznie minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.06.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Dobrze natomiast, ze sie zgadzamy z tym, ze Wivaldi dal sie nieco zwiesc nie uwzgledniajac tego drewna do bilansu i zupelnie pomijajac CWU. W okresach przejściowych też palę drewnem. Ciekawe czy ekogroszkowcy także doliczają do kosztów CO właśnie to drewno, tudzież prąd do napędu dmuchawy czy ślimaka. Wątpię. Nie sądzę żeby Lobo palił w kominku celem zaoszczędzenia kWh prądowych, ale..(patrz moja stopka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.06.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 w dnii kiedy nie chcę płacić za kwh 75 groszy a pod wieczór żona mu marudz\i to woli w kominku niż płacić 75 gru nas będzie to w okolicach 30-35 gr-czyli tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 W okresach przejściowych też palę drewnem. Ciekawe czy ekogroszkowcy także doliczają do kosztów CO właśnie to drewno, tudzież prąd do napędu dmuchawy czy ślimaka. Wątpię. Nie sądzę żeby Lobo palił w kominku celem zaoszczędzenia kWh prądowych, ale..(patrz moja stopka) To, ze nie podaja kosztow pradu i drewna ktore spalaja, to nie znaczy jeszcze, ze tych kosztow nie ma. Uwazasz, ze ktos spala 1mp drewna w seoznie jako rekreacje? Bo lubi popatrzec na ogien? Do takich celow to ja w tym sezonie spalilem moze 5 paczek brykietu. Dodam od razu, ze taki palenie w kominku brykietem przy pompie ciepla jest ekonomicznym nonsensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.06.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) ... Jak grubą masz wylewkę i czy często wychodzisz poza tanią taryfę? Edytowane 5 Czerwca 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 05.06.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) JASIU piszesz że wszyscy pompowcy palą tak jaki wy w kominku przyczepę bredzisz , choć już wiele razy ci mówiłem że są pompowowcy którzy nie mają komina. nawet przy powietrrznej może w roku są 2-3 dnii kiedy ekonomiczniej jest rozpalić w kominku niż jechać z copem nawet nie 2[to też niemożliwe ale niech tam] przykład ja całą zimę popołudniu miałem ustawiony kaganiećc do 16 ,30-pompa wjeżdzała mi od 15 w drogi no ale cena kwh energii cieplnej i tak mi wychodziło w okolicach 30 groszy przy samych kablach wajcha wskakuje na 75 groszy czy nawet pod 90 gr w duonie-zaczyna boleć. pompowcowi taryfa żadna niestraszna[patrz artur] możecie nam udowadniać że g12w jest gorsza od g12 -napiszcie wprost że liczy się u was każda dodatkowa godzina taniego prądu nam to zwisa u was w drogimto 70-90 gr u nas to 20-40 groszy. a że w sobotę i niedzielę przy swojej g12 przepłacacie cały dom to potem nie dziwota że w teorii nasze rachunki się nie powinny różnić aż tak bardzo a w praktyce na całych domach to się rozjeżdża tak do 1500-2000zł rocznie minimum Rozwiązaniem jest zagrzewany w "nocy" buforek np. duonowym prądem po 22gr brutto. PS. Malux popracuj nad interpunkcją bo się czytać nie da.... Edytowane 5 Czerwca 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Robienie systemu CO i CWU ktorego "filarem" jest jakas duonowa "promocja", nie wydaje sie byc rozsadnym kierunkiem, ale w sumie to konsekwentne brniecie w slepa uliczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.06.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Robienie systemu CO i CWU ktorego "filarem" jest jakas duonowa "promocja", nie wydaje sie byc rozsadnym kierunkiem, ale w sumie to konsekwentne brniecie w slepa uliczke. nie przesadzaj. teraz się opłaci, jak przestanie to można zastosować inne rozwiązanie. w moim przypadku tak samo. w tej chwili bardziej mi się opłaca duonowa promocja z wodną podłogówką i grzałką na trzy lata niż pompa na kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 05.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Robienie systemu CO i CWU ktorego "filarem" jest jakas duonowa "promocja", nie wydaje sie byc rozsadnym kierunkiem, ale w sumie to konsekwentne brniecie w slepa uliczke. nie przesadzaj. teraz się opłaci, jak przestanie to można zastosować inne rozwiązanie. w moim przypadku tak samo. w tej chwili bardziej mi się opłaca duonowa promocja z wodną podłogówką i grzałką na trzy lata niż pompa na kredyt. Najlepszym rozwiązaniem jest pocoito stosowane przez m.in. Pyxisa....nie ważne ze nierentowne.... Za prąd którego zużyłem na dla domku 110mkw i temp w nim 22-23 stC. CO 4400kWh zapłaciłem w "Duonowej promocji" 968zł - w "dotychczasowej Enerdze było by 352zł drożej.... PO CO CI TO? Pompa jest fajna i ekonomiczna tylko: jest za droga - (na razie trzeba golić baranów) jej koszty inwestycyjne nie mają uzasadnienia w budownictwie energooszczędnym Edytowane 5 Czerwca 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.06.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 PS. Malux popracuj nad interpunkcją bo się czytać nie da.... Jestem "za". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.06.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Pompa jest fajna i ekonomiczna tylko: jest za droga - (na razie trzeba golić baranów) jej koszty inwestycyjne nie mają uzasadnienia w budownictwie energooszczędnym Każdy robi co uważa za dobre dla niego. Jeden woli rybki,drugi akwarium. Golić baranów - dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Pompa jest fajna i ekonomiczna tylko: jest za droga - (na razie trzeba golić baranów) jej koszty inwestycyjne nie mają uzasadnienia w budownictwie energooszczędnym A jak ma się zużycie na cwu w budownictwie energooszczędnym ? "energooszczędnie" zużywać wodę wyjeżdżając na delegację lub zakręcać kurki jak się mydli albo z zegarkiem w ręku brać prysznic a o wannie zapomnieć Powyżej masz zużycie na cwu użytkownika gazu,5000kWh a za 10000kWh nawet w duonie nazbiera się ładna sumka a to przecież jest dom energooszczędny z 38kWh/m2/rok. Niech każdy wybiera co uważa ale bierzmy pod uwagę wszystko a nie wybiórczo. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.06.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Baniak 250-300l grzany w nocy , dogrzany między 13-15 spokojnie wystarczy - nie trzeba pompki Sprawdziłem to ... zagrzany traci 8*C przez 12h -w chłodnej piwnicy - jak będzie stał w pomieszczeniu z 20*C to mniej straci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Baniak 250-300l grzany w nocy , dogrzany między 13-15 spokojnie wystarczy - nie trzeba pompki Sprawdziłem to ... zagrzany traci 8*C przez 12h -w chłodnej piwnicy - jak będzie stał w pomieszczeniu z 20*C to mniej straci Jasne,że wystarczy,niektórym tutaj i 100l grzane tylko w II taryfie wystarczy Gdybym grzał prądem nie kupiłbym mniejszego zasobnika niż 200l. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 05.06.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 adkwapniewski i jak grzałka jest bardziej ekonomiczna od gochu do podgrzania CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 adkwapniewski i jak grzałka jest bardziej ekonomiczna od gochu do podgrzania CWU ? Sam sobie porównaj podstawiając odpowiednie cyfry: Ilość energii potrzebną do ogrzania 1 m3 wody o 50 ºC obliczamy ze wzoru: Q = V *ρ*c*Δt V - objętość podgrzewanej wody = 1m3 ρ – gęstość wody = 993,74 kg/m3 c – ciepło właściwe wody = 4189 J/kg K Δt – różnica temperatur = 50 ºC = 50 K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Najlepszym rozwiązaniem jest pocoito stosowane przez m.in. Pyxisa....nie ważne ze nierentowne.... Za prąd którego zużyłem na dla domku 110mkw i temp w nim 22-23 stC. CO 4400kWh zapłaciłem w "Duonowej promocji" 968zł - w "dotychczasowej Enerdze było by 352zł drożej.... PO CO CI TO? Pompa jest fajna i ekonomiczna tylko: jest za droga - (na razie trzeba golić baranów) jej koszty inwestycyjne nie mają uzasadnienia w budownictwie energooszczędnym Ja nie mowie, ze nie jest taniej. Tylko budowanie na takiej promocji "filozofii" zuzycia energii przez wlasny dom to .... malo rozsadne. Jak na tym forum widac ludzie ktorzy pompy nie maja caly czas o niej marza. Nawet jak sobie zainstaluja klime z funkcja grzania, to w stopce podaja zuzycie pradu przez PCi. BTW: Powtarzanie idoycznych sloganow lansowanych tu przez jednego idiote plci niewiadomej, stawia Cie w z tym czyms w jednym rzedzie i nie jest to zdecydowanie komplement waflos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.06.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 adkwapniewski i jak grzałka jest bardziej ekonomiczna od gochu do podgrzania CWU ? Zależy Ale to nie miejsce na takie dywagacje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts