Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę, po przerwie od forum, że tradycja pyskówek kto ma lepiej w każdym dłuższym temacie, ma się coraz lepiej :)

Dla mnie już za późno, ale brat będzie się budował, więc zastanawiam się za niego nad ogrzewaniem elektrycznym. Tak sobie myślę, że przy dobrze ocieplonym domu lepiej w ogóle nie robić CO, tylko grzejniki (/klimatyzatory?) w każdym pomieszczeniu sterowane osobno (może jakieś akumulacyjne, żeby w skorzystać z taniej energii?). Przy grzaniu prądem, chyba inwestycja w solary się opłaci. No i kominek - w razie czego.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Tak sobie myślę, że przy dobrze ocieplonym domu lepiej w ogóle nie robić CO, tylko grzejniki (/klimatyzatory?) w każdym pomieszczeniu sterowane osobno (może jakieś akumulacyjne, żeby w skorzystać z taniej energii?). Przy grzaniu prądem, chyba inwestycja w solary się opłaci. No i kominek - w razie czego.

Co rozumiesz pod pojęciem " dobrze ocieplony dom" ?:)

Co rozumiesz pod pojęciem " dobrze ocieplony dom" ?:)
To zostało zdefiniowana na początku "ery izolowania" (1990) przez prof Krzysztofa Żmijewskiego, twórcy KAPE...

Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania. Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny (pośredni) system ogrzewania.

dlatego:

w dobrze ocieplonym domu lepiej w ogóle nie robić CO

a dlaczego od razu do kabli...?

wystarczy że ma ktoś system DGP z kominka i może sobie dołączyć do tego praktycznie każde źródło ciepła, wystarczy tylko nagrzewnica kanałowa wodna ...

ale kto broni kablarzom założyć Poco Cito? z klimakonwektorkami nie trzeba robić rewolucji w domu. Ba! nawet schłodzi dom latem pod warunkiem, ze nie jest to truchło z konstrukcją z początku lat 90tych i z DZ na dodatek...

Pyxis przebiera nózkami, bo za jakies 8 lat, kiedy zwróci mu się jego PocoCito, będzie RAZEM Z NAMI kupować następną za 1/8 ceny...

ale co umoczył, to umoczył... nie daj bosh na kredyt, bo wtedy umoczył podwójnie...

To zostało zdefiniowana na początku "ery izolowania" (1990) przez prof Krzysztofa Żmijewskiego, twórcy KAPE...

Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania. Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny (pośredni) system ogrzewania.

dlatego:

Masz wykute na blache regulki z przed cwiercwieku, ale moze lepiej jest samemu policzyc w czasach wspolczesnych co sie kiedy oplaca, bo realia ekonomiczne sie "nieco" zmienily. Oczywiscie to nie zadanie dla Ciebie, ale srednio kumaty inwestor powinien dac sobie rade. :)

[

Pyxis przebiera nózkami, bo za jakies 8 lat, kiedy zwróci mu się jego PocoCito, będzie RAZEM Z NAMI kupować następną za 1/8 ceny...

[/b]

Proszę o podanie 6 liczb na najblizsze losowanie lotto, jezeli sie zna na przepowiadaniu przyszłosci (ceny pomp), to tych kilka cyferek nie powinno stanowic wielkiego problemu. A wygrana bedzie jak znalazł na na 20-30 kW kabli, zgodnie z zasadą TB: im wieksza moc kabli tym wieksze oszczednosci.

Proszę o podanie 6 liczb na najblizsze losowanie lotto, jezeli sie zna na przepowiadaniu przyszłosci (ceny pomp), to tych kilka cyferek nie powinno stanowic wielkiego problemu. A wygrana bedzie jak znalazł na na 20-30 kW kabli, zgodnie z zasadą TB: im wieksza moc kabli tym wieksze oszczednosci.

strasznie małej wiary jesteś - ale pewnie z Ciebie człek starej daty...

po co grac w lotto? potanieje na tyle, że będzie stać na nią każdego, który buduje dom.

wtedy nikt nie bedzie musiał liczyć OZC, bo dobierać będą na oko, jak dziś kotły na paliwa stałe

dlatego:

Uderz w stół a nożyce wbiją ci się w rękę.:bash:

strasznie małej wiary jesteś - ale pewnie z Ciebie człek starej daty...

po co grac w lotto? potanieje na tyle, że będzie stać na nią każdego, który buduje dom.

wtedy nikt nie bedzie musiał liczyć OZC, bo dobierać będą na oko, jak dziś kotły na paliwa stałe

Wiary bym nie łaczył z prognozowanymi cenami pomp ciepła, wiara to inny temat i nie na to forum, co ma wiek wspolnego z wiarą?

Na oko to dobiera juz nasz mistrz nauk wszelakich (budowlanych, fizyki, matematyki, statystyki, długo by jeszcze wymieniac) prekursor takiego doboru, cały swiat jednak liczy.

Wiary bym nie łaczył z prognozowanymi cenami pomp ciepła, wiara to inny temat i nie na to forum, co ma wiek wspolnego z wiarą?

jesli to nie wiara, to kojarzenie istoty i sensu produkcji wielkoseryjnej... może tak spróbuj ogarnąć temat

liczy, liczy... dlatego wstawia kociołek 20kW do 110m2... albo PocoCito 12kW, kiedy wystarczy 8kW - jak nie mniejsza...

Ba! jest nawet jeden taki, co kupił 2 PocoCito do jednego domu : ) a co się będzie szczypał? a rachunki dalej do dupy, więc kombinuje z II taryfą... tak naród liczy...

Edytowane przez Hippek

jesli to nie wiara, to kojarzenie istoty i sensu produkcji wielkoseryjnej... może tak spróbuj ogarnąć temat

liczy, liczy... dlatego wstawia kociołek 20kW do 110m2... albo PocoCito 12kW, kiedy wystarczy 8kW - jak nie mniejsza...

Ba! jest nawet jeden taki, co kupił 2 PocoCito do jednego domu : ) a co się będzie szczypał? a rachunki dalej do dupy, więc kombinuje z II taryfą... tak naród liczy...

Ogarniam, ale 8-krotne zmniejszenie ceny w ciagu 8 lat to za przeproszeniem "pier...nie o Szopenie", zadnych podstaw do takich twierdzen.

Tak, tak liczy i zaleca 10-20 kW kabli (bo oszczedniej???) do tego pompe do zmniejszania rachunków, do tego kolejną pompę do duzego zuzycia cwu, na koniec nie poleca II taryfy bo to samo zło i na dodatek personifikuje "cały swiat" czyli rznie głupa jak mawiał JKM

Ogarniam, ale 8-krotne zmniejszenie ceny w ciagu 8 lat to za przeproszeniem "pier...nie o Szopenie", zadnych podstaw do takich twierdzen.

dlaczego zakładasz, że w 8 lat? jak zaczynałam budowę, to wycena z vieśka oscylowała wokół 70tys, teraz pyxis i spółka montują PONOĆ za 17tysia... a minęło raptem 5 lat...

ja mam czas - poczekam; na razie oddaję elektrowni w ratach to, co wybulili pompiarze od ręki, kupująć większą lodówkę w cenie promu kosmicznego

a że pupa piecze do dziś? cóż począć...

paradoksalnie prąd tanieje, co wydłuża okres zwrotu PocoCito...

poproś budowlanego o arkusz opłacalności PC vs kable, choć daję głowę, że pewnie masz go gdzieś na dysku

Tak, tak liczy i zaleca 10-20 kW kabli (bo oszczedniej???) do tego pompe do zmniejszania rachunków, do tego kolejną pompę do duzego zuzycia cwu, na koniec nie poleca II taryfy bo to samo zło i na dodatek personifikuje "cały swiat" czyli rznie głupa jak mawiał JKM

zostaw Arturo, ważne, że się potrafi przyznać, że przestrzelił - chyba nawet zerwie 3 letni kontrakt z ZE na stałą cenę w G11 :)

Edytowane przez Hippek

Gość Arturo72

zostaw Arturo, ważne, że się potrafi przyznać, że przestrzelił - chyba nawet zerwie 3 letni kontrakt z ZE na stałą cenę w G11 :)

Przyznać do czego ? Za c.o 1900kWh,za cwu 1400kWh za rok i 1800zł w G11 całkowicie mnie zadowala i nie mam ciśnienia na zmniejszenie tego.

Przechodzę na G12 żeby mieć porównanie i za rok będzie wiadomo co było lepsze.

No chyba,że chodzi o wylapanie mostkow termicznych to fakt,są takowe.

Przyznać do czego ? Za c.o 1900kWh,za cwu 1400kWh za rok i 1800zł w G11 całkowicie mnie zadowala i nie mam ciśnienia na zmniejszenie tego.

Przechodzę na G12 żeby mieć porównanie i za rok będzie wiadomo co było lepsze.

No chyba,że chodzi o wylapanie mostkow termicznych to fakt,są takowe.

mam na myśli Twoje dylematy przed rozpoczęciem budowy z Kospelem i dalsze historie;

logiczne, ze G12(x) lepsze - trzeba było policzyć a nie eksperymentować :)

do asolt'a: widzisz, kiedy pyxis zakopywał DZ, juz były inne rozwiązania typu PC P/W; wystarczyło ruszyć głową, żeby nie kupowac technologii z pocz. lat 90tych...

Edytowane przez Hippek

Hmm..

Samochody produkują raczej wielkoseryjnie,a ceny ciągle, wprawdzie powoli, ale w górę.;)

Ceny PC raczej nie spadną, ale pewnie wzrośnie ich funkcjonalność i sprawność.

Od kiedy produkują inwerterowe ?

dlaczego zakładasz, że w 8 lat? jak zaczynałam budowę, to wycena z vieśka oscylowała wokół 70tys, teraz pyxis i spółka montują PONOĆ za 17tysia... a minęło raptem 5 lat...

ja mam czas - poczekam; na razie oddaję elektrowni w ratach to, co wybulili pompiarze od ręki, kupująć większą lodówkę w cenie promu kosmicznego

a że pupa piecze do dziś? cóż począć...

paradoksalnie prąd tanieje, co wydłuża okres zwrotu PocoCito...

poproś budowlanego o arkusz opłacalności PC vs kable, choć daję głowę, że pewnie masz go gdzieś na dysku

Jakby spadek był liniowy to tak, ale niestety to tylko pobozne zyczenie, tempo spadku zmalało, pomijam najtansze chinskie wynalazki.

Prąd tanieje ale w czesci sprzedażowej, koszty dystrybucji rosną niestety, sumarycznie spadek jest mnimalny lub go w ogole nie ma, przy czym energia w dłuzszej perspektywie w Polsce bedzie drozała.

Nie musze nikogo prosic o arkusze, opłacalnosci liczę na bierzaco, na moich arkuszach, jakos nie mam zaufania do obliczen innych.

Po co piszesz o Arturo, dlatego ze jesteś złosliwa i celowo przekrecasz?, dobrze wiesz o kim piszę

Edytowane przez asolt

Jakby spadek był liniowy to tak, ale niestety to tylko pobozne zyczenie, tempo spadku zmalało, pomijam najtansze chinskie wynalazki.

Prąd tanieje ale w czesci sprzedażowej, koszty dystrybucji rosną niestety, sumarycznie spadek jest mnimalny lub go w ogole nie ma, przy czym energia w dłuzszej perspektywie w Polsce bedzie drozała.

Nie musze nikogo prosic o arkusze, opłacalnosci liczę na bierzaco, na moich arkuszach, jakos nie mam zaufania do obliczen innych.

Po co piszesz o Arturo, dlatego ze jesteś złosliwa i celowo przekrecasz?, dobrze wiesz o kim piszę

na bieżąco chciałeś napisać

Kia też zaczynała od wynalazków a dzisiaj skutecznie podgryza rynek; a samsung, lg...

cena energii rosnie jak cena wszystkiego ale rosnie tez efektywność urządzeń;

był pokazywany paradoks z ceną wody w jakims miescie w Polsce, gdzie ludzie oszczednie z niej korzystali, więc im podniesli cenę za m3, bo prezes z robzbrajająca szczerościa przyznał, że musza zarobić na koszty i koniec

do tego zmierzamy i z ee (pomijajac ekologię i jej wpływ na koszty kWh)

co do arkusza - widziałeś? polecam, warto