Hippek 06.06.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 U tego osobnika to kwestia krotkich rak i glembokich kieszeni.... dalej nie czytam nawet... głemboki wengiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Masz wykute na blache regulki z przed cwiercwieku, ale moze lepiej jest samemu policzyc w czasach wspolczesnych co sie kiedy oplaca, bo realia ekonomiczne sie "nieco" zmienily. Oczywiscie to nie zadanie dla Ciebie, ale srednio kumaty inwestor powinien dac sobie rade. Realia się zdecydowanie zmieniły. Skończyła się era drogich gruntowych pomp ciepła - które był nieporozumieniem od początku - drogie, mało komfortowe i nie chłodzą! A gaz... w 1990 za 1kWh można było kupić 1m3 gazu w 1995 0.55m3 a dziś tylko 0.2m3. Izolacja termiczna to najbardziej niezawodna inwestycja w ogrzewanie, Pozwala kupić tani i komfortowy system ustawiania temperatury latem i zimą. Nie przejmować się awariami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.06.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Kia też zaczynała od wynalazków a dzisiaj skutecznie podgryza rynek; A który model Kii jest 8 razy tańszy od porównywalnego modelu innej marki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Szanowny Panie asolt... Zapytam wprost: Czy uważa Pan, że jest jakiekolwiek ekonomiczne uzasadnienie, by jeszcze w XXI wieku montować gruntowe pompy ciepła ? Czy dopuszczał Pan kiedykolwiek, lub robi to dalej - 2 w 1 - ogrzewanie pomieszczeń i cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 na bieżąco chciałeś napisać Tak własnie chciałem napisac, ale to tylko przeoczenie, staram sie pisac poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Szanowny Panie asolt... Zapytam wprost: Czy uważa Pan, że jest jakiekolwiek ekonomiczne uzasadnienie, by jeszcze w XXI wieku montować gruntowe pompy ciepła ? Czy dopuszczał Pan kiedykolwiek, lub robi to dalej - 2 w 1 - ogrzewanie pomieszczeń i cwu? Wszystko zalezy od zapotrzebowania na ciepło i kosztów instalacji, to ze Pan nie liczy nic nie oznacza ze nie liczy swiat (to nie osoba, odpowiadam na Pana nieznajomosc tej osoby). Musi Pan przyjąc do wiadomosci ze jest aktualnie budowanych bardzo mało domów izolowanych, tak ciezko to oszacowac ale nie więcej jak 1% (wiem ze % Pan tez nie uzywa, ale uzywam ja). kazdy przypadek jest inny, moze sie okazac ze opłacalnosc pompy gruntowej jednak jest, ale to są moim zdaniem nieliczne przypadki. Czy dopuszczam 2 w 1 tak, gdyz wiekszosc moich klientów nie ma obsesji na punkcie chorobliwego oszczedzania cwu, dla nich 3 minutowy prysznic nie wchodzi w grę, o cyrkulacji cwu nie wspomnę. Jezeli jest mozliwosc przygotowania taniej cwu to dlaczego z tego nie skorzystac. Ja wiem ze zwu nie jest tania i powinno sie ją oszczedzac, ale nie kosztem komfortu. Dom jest dla mnie, a nie ja dla domu. Przenosi Pan swoje przyzwyczajenia i upodobania na innych, a to juz jest bolszewizm, bolszewizm którym Pan tak czesto sie posługuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.06.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Czy uważa Pan, że jest jakiekolwiek ekonomiczne uzasadnienie, by jeszcze w XXI wieku montować gruntowe pompy ciepła ? Czy dopuszczał Pan kiedykolwiek, lub robi to dalej - 2 w 1 - ogrzewanie pomieszczeń i cwu? Oczywiscie, ze jest. U mnie cena montazu gruntowki byla niewiele wyzsza niz pompy PW. W ekonomicznym rozrachunku oszczednosci w stosunku do grznia czystym pradem rekompensuja zakup u jednego i drugiego urzadzenia w takim samym czasie (5-6lat). Grzanie nadmuchowe nawet nie wchodzi w rachube. grzeje tak w firmie i swoim domu dziekuje, postoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Wszystko zalezy od zapotrzebowania na ciepło i kosztów instalacji, to ze Pan nie liczy nic nie oznacza ze nie liczy swiat (to nie osoba, odpowiadam na Pana nieznajomosc tej osoby). Musi Pan przyjąc do wiadomosci ze jest aktualnie budowanych bardzo mało domów izolowanych, tak ciezko to oszacowac ale nie więcej jak 1% (wiem ze % Pan tez nie uzywa, ale uzywam ja). kazdy przypadek jest inny, moze sie okazac ze opłacalnosc pompy gruntowej jednak jest, ale to są moim zdaniem nieliczne przypadki. Czy dopuszczam 2 w 1 tak, gdyz wiekszosc moich klientów nie ma obsesji na punkcie chorobliwego oszczedzania cwu, dla nich 3 minutowy prysznic nie wchodzi w grę, o cyrkulacji cwu nie wspomnę. Jezeli jest mozliwosc przygotowania taniej cwu to dlaczego z tego nie skorzystac. Ja wiem ze zwu nie jest tania i powinno sie ją oszczedzac, ale nie kosztem komfortu. Dom jest dla mnie, a nie ja dla domu. Przenosi Pan swoje przyzwyczajenia i upodobania na innych, a to juz jest bolszewizm, bolszewizm którym Pan tak czesto sie posługuje Czy dopuszcza Pan jako ekonomiczne - stosowanie gruntowych pomp ciepła - łączenie ogrzewania pomieszczeń z cwu. Pan odpowie jasno a nie udaje liczącego fachowca. Tak czy nie? I będzie wiadomo czy zna się Pan na tym czy nie! Po co unikać jasnych odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Czy dopuszcza Pan jako ekonomiczne - stosowanie gruntowych pomp ciepła - łączenie ogrzewania pomieszczeń z cwu. Pan odpowie jasno a nie udaje liczącego fachowca. Tak czy nie? I będzie wiadomo czy zna się Pan na tym czy nie! Po co unikać jasnych odpowiedzi? Jezeli obliczenia pokazą ze jest to ekonomiczne to dopuszczam, nie Pan bedzie mnie oceniał czy sie znam czy tez nie, Pana ocena w tym temacie jest nic nie warta, moze Pan mówic i pisac na mój temat co tylko Pan chce, ale bez obrazania i wulgaryzmów, na Pana kłamstwa wobec mnie staram sie nie zwracac uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Jezeli obliczenia pokazą ze jest to ekonomiczne to dopuszczam, nie Pan bedzie mnie oceniał czy sie znam czy tez nie, Pana ocena w tym temacie jest nic nie warta, moze Pan mówic i pisac na mój temat co tylko Pan chce, ale bez obrazania i wulgaryzmów, na Pana kłamstwa wobec mnie staram sie nie zwracac uwagi. Szanowny Panie! Jakie obliczenia? Nie ma obliczeń zapotrzebowania w domach izolowanych z definicji tych domów! Z definicji dom izolowany nie ma centralnego a do niecentralnego zapotrzebowania na moc kotłowni się nie liczy. Liczenie skończyło się wraz centralnym a centralne wzraz z izolowaniem. Ile Pan jeszcze chce ludzi w ciemnocie trzymać. Jest XXI wiek ustawia Pan Sobie 23 st.C latem i zimą i tyle ma być. i dom nie powinien zużywać więcej jak 40kWh/m2 rocznie na wszystko. Po co wydawać więcej na dom? By mieć gorszy komfort? Większe zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Szanowny Panie! Jakie obliczenia? Nie ma obliczeń zapotrzebowania w domach izolowanych z definicji tych domów! Z definicji dom izolowany nie ma centralnego a do niecentralnego zapotrzebowania na moc kotłowni się nie liczy. Liczenie skończyło się wraz centralnym a centralne wzraz z izolowaniem. Ile Pan jeszcze chce ludzi w ciemnocie trzymać. Jest XXI wiek ustawia Pan Sobie 23 st.C latem i zimą i tyle ma być. i dom nie powinien zużywać więcej jak 40kWh/m2 rocznie na wszystko. Po co wydawać więcej na dom? By mieć gorszy komfort? Większe zużycie? Prosze zapytać audytora nr1 KAPE czy nie wykonuje obliczen dla domów izolowanych chcąc wystawic dla nich swiadectwo energetyczne, jezeli tego faktycznie nie liczy ponieważ Pan mu polecił zeby nie liczył, to znaczy wszystkie wyniki są kapelusza, tzn. z panskiej fantazji. Co z kolei pokazuje ze łamie prawo. Potwierdza Pan ten tok postepowania dr Dudy, jezeli nie to prosze go zapytac czy i jak to liczy. Jaka znowu kotłownia, jezeli liczę straty dla kabli to gdzie jest kotłownia, znowu obsesja z kotłownią, obsesji jest zresztą wiecej. Mam sie zajmować promilem wszystkich budów w Polsce a pozostawic 99,9% pozostałych bo tak poleca/zaleca/nakazuje TB? Edytowane 6 Czerwca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Prosze zapytać audytora nr1 KAPE czy nie wykonuje obliczen dla domów izolowanych chcąc wystawic dla nich swiadectwo energetyczne, jezeli tego faktycznie nie liczy ponieważ Pan mu polecił zeby nie liczył, to znaczy wszystkie wyniki są kapelusza, tzn. z panskiej fantazji. Co z kolei pokazuje ze łamie prawo. Potwierdza Pan ten tok postepowania dr Dudy, jezeli nie to prosze go zapytac czy i jak to liczy. Jaka znowu kotłownia, jezeli liczę straty dla kabli to gdzie jest kotłownia, znowu obsesja z kotłownią, obsesji jest zresztą wiecej. Mam sie zajmować promilem wszystkich budów w Polsce a pozostawic 99,9% pozostałych bo tak poleca/zaleca/nakazuje TB? Swiadectwo energetyczne to nie zapotrzebowanie! A zapytać... rozmawiamy codziennie. Zapotrzebowanie dotyczy wyłącznie centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.06.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Jaka znowu kotłownia, jezeli liczę straty dla kabli to gdzie jest kotłownia, znowu obsesja z kotłownią, obsesji jest zresztą wiecej. Mam sie zajmować promilem wszystkich budów w Polsce a pozostawic 99,9% pozostałych bo tak poleca/zaleca/nakazuje TB? tak, bo te 99,9% Cię nie rozwija to rutyna. pytania TB były konkretne, nie odpowiedzialeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Swiadectwo energetyczne to nie zapotrzebowanie! A zapytać... rozmawiamy codziennie. Zapotrzebowanie dotyczy wyłącznie centralnego. A co jak nie zapotrzebowanie budynku na ciepło z uwzgledniem sprawnosci systemu grzewczego i wspólczynnika nakładu oraz zapotrzebowanie na cwu wraz ze sprawnoscią przygotwania cwu i wsp. nakładu. Po co sie wypowiadac na tematy na które sie nie ma zielonego pojecia, albo inaczej, zna sie na tym jak wilk na gwiazdach i robic z siebie za przeproszeniem durnia. Tak, tak prosze zapytac o metodologie wykonywania swiadectwa energetycznego, doradca sie znalazł który doradza mi jak sie wykonuje SE, to tak jakby niewidomy pokazywał dobrze widzącemu drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) tak, bo te 99,9% Cię nie rozwija to rutyna. pytania TB były konkretne, nie odpowiedzialeś. I tez konkretnie odpowiedziałem, powtórze jeszcze raz jezeli obliczenia uzasadniaja wybór pompy gruntowej to ją dopuszczam, to samo dotyczy ogrzewania i cwu - 2w1. Jak mam to dokładniej przekazac? Co do rutyny to coraz czesciej licze domy izolowane, rzekomo nie policzalne. Dziekuje za troskę , fałszywa troskę o mój rozwoj intelektualny. Wiem ze inna z twojej strony byc nie moze, jest w Tobie jakas taka złosliwosc, przewrotnosc, zajadłosc, dobrze sie takimi cechami zyje?, jak Twoi domownicy, szczerze im współczuję Edytowane 6 Czerwca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Z tego co wiem to KAPE jest instytucja ktora w zupelnosci akceptuje domy 40kWh/m2 ... nawet pomaga z otrzymaniem dotacji na nie... a wiec domy nie izolowane... a dr Duda ich reprezentuje.... i napewno liczy tylko domy <30kWh/m2... reszte odzuca... Jak liczy domy < 30 kWh?, znowu niedokładnie czytasz TB, takich domów sie nie liczy, dr Dudę ta definicja równiez obowiazuje, czekamy na właczenie jej do prawa budowlanego i rozporządzenia o metodologii sporzadzania SE, oraz norm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Jak liczy domy < 30 kWh?, znowu niedokładnie czytasz TB, takich domów sie nie liczy, dr Dudę ta definicja równiez obowiazuje, czekamy na właczenie jej do prawa budowlanego i rozporządzenia o metodologii sporzadzania SE, oraz norm Co znaczy "liczy domy" ? Pan się gubi i gmatwa. Dom izolowany to z definicji, dom bez kotłowni. Po co więc liczyć kotłownie bez centralnego - czyli nie potrzeba zapotrzebowania ?? A 30kWh/m2 to zużycie a nie zapotrzebowanie. Rozróżnia Pan te sprawy? Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.06.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 A zapytać... rozmawiamy codziennie. Pewnie lezycie lozko w lozko na jednej sali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.06.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) I tez konkretnie odpowiedziałem, powtórze jeszcze raz jezeli obliczenia uzasadniaja wybór pompy gruntowej to ją dopuszczam, to samo dotyczy ogrzewania i cwu - 2w1. Jak mam to dokładniej przekazac? Co do rutyny to coraz czesciej licze domy izolowane, rzekomo nie policzalne. Dziekuje za troskę , fałszywa troskę o mój rozwoj intelektualny. Wiem ze inna z twojej strony byc nie moze, jest w Tobie jakas taka złosliwosc, przewrotnosc, zajadłosc, dobrze sie takimi cechami zyje?, jak Twoi domownicy, szczerze im współczuję jaka zajadłość? złosliwość? masz jakies kompleksy czy jak? przecież rozmawiamy o ogrzewaniu. TB pisze, że w domu izolowanym możesz liczyć do konca świata, tylko wynik nie rzutuje na cokolwiek, bo ogrzejesz ten dom za grosze czymkolwiek. Przecież to jasne, ze pakowanie w taki dom PocoCito to bezsens? Jak masz indukcję, to przysłuchaj się, jak ona działa na 1/10 mocy a jak na full... Tak działają kable. takie cos w przypadku pompy a la pyxis, czyli bez invertera, to zwyczajna głupota - zwykłe, siermiężne on - off o niesterowalności temperaturowej poszczególnych pomieszczeń nawet nie piszę. Twoje liczenie w przypadku domów naprawdę izolowanych to praca zacna, ale raczej nikomu niepotrzebna - w realu wykonuje ją za Ciebie termostat w każdym z pomieszczeń. O tym pisze TB - ustawiasz 23stC i nie dotykasz - jak u Jaśka. A czy tam jest 10kW kabli czy 0,5kW splita, to nie ma żadnego znaczenia, o ile rozumiesz przed ich doborem sens II taryfy ( a nie jak arturo, ktory zaczał od dupy strony, czyli G11) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.06.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 dr Dudę ta definicja równiez obowiazuje, Znalazlem chyba co to za dr Duda. Nawet specjalizacja pasuje: http://www.znanylekarz.pl/malgorzata-jadwiga-duda/psychiatra/lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts