Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I dalej nie rozumiesz, ale chcesz mnie pouczac, przewymiarowanie kabli o 30-40 % to standartowa praktyka i taki jest koszt faktyczny kabli, przewymiarowanie o 300-400% to jest praktyka TB rzekomo w interesie inwestora a własciwie to w swoim interesie. Dlatego tez trzeba przeliczać przewymiarowanie kabli o te 300-400% a przewymiarowanie mocy pompy o 30 %, trzeba jednak zaznaczyc (jesli sie nie jest manipulatorem) ze wzrost kosztów przewymiarowanej pompy jest nieliniowy, kabli jak najbardziej liniowy. Co do start-stop jezeli producent daje gwarancie na okresloną iliosc tych załaczen to chyba nie ma wielkiego problemu.

kto daje gwarancje na ilość cykli? myślisz,że strzelaliby sobie w stopę?

najczęściej gwarancja na 2 lata i wypad!

Mozesz nie szukac, po prostu zapytaj TB, chcąc byc jego adwokatem/rzecznikiem muszisz poznac dokładnie jego twierdzenia, bo inaczej moga Ci przydarzyc sie takie wpadki ja ta

znajdę Ci w wolnej chwili!

zapomniał tylko dodać, że osiąga COP = 4 na przełomie lipca i sierpnia, czyli wtedy, kiedy grzanie domu jest akurat najmniej pożądane.

Edytowane przez Hippek

A jak można nazwać mój dom z zużyciem energii na ogrzewanie 15kWh/m2/rok ?

Izolowany czy nie izolowany ?

Ustawiam raz 22,5st.C i nic nie dotykam i żadna taryfa G12 mnie nie interesuje.

Nie postawi Pan domu izolowanego na 20 cm styropianie. By zejść ze zużyciem poniżej 30kWh/m2 musi Pan zainwestować w drogą pompę ciepła lub OZE.

A nazwałbym - dom nieizolowany z pompą ciepła.

Bo Szanowny Panie Andrzeju... Jest XXI wiek a Pan jest 20 lat do tyłu! I jeszcze Pan z tego zaletę próbuje zrobić.

Tak oczywiscie ze cały swiat nie poznał sie na Pana geniuszu, prosze nie przesadzac z tymi 20 laty, za szybko Pan wybiega w przyszłosc i nie zauwaza terazniejszosci

Gość Arturo72

jak Cetera zainstaluje PocoCito, to zejdzie na 10kWh/m2/rok (4500kWh/COP=3=1500kWh na 150m2)[/b]

Zapewne koszt budowy domu 3 litrowego jest taki sam jak 4 litrowego,zapewne pompę podepnie pod swoje kable,zapewne klimakonwektory są za darmo,zapewne klimakonwektory stanowią ozdobę domu,zapewne grzanie powietrzem jest bardziej komfortowe niż podłogą,zapewne proteza jest bardziej skuteczna od pełnosprawnej części ciała,zapewne całość tych części będzie tańsza od jednej do wszystkiego,zapewne cwu dalej będzie podawał dla domu częściowo zamieszkałego itp.

znajdę Ci w wolnej chwili!

zapomniał tylko dodać, że osiąga COP = 4 na przełomie lipca i sierpnia, czyli wtedy, kiedy grzanie domu jest akurat najmniej pożądane.

Chodzi o pompy P-P które mają miec (rzekomo) COP=4 dla -30 oC, dla przypomnienia (choc nie wiem po co) pompy P-P mają wyzszy COP z powodu mniejszej róznicy DZ i GZ

Znasz faktyczną awaryjnosc tych pomp?

nie sądzisz chyba, ze producenci się z tym obnoszą?

ale wina producenta pompy jest tuaj minimalna - bardziej obawiałbym się wszelkiej maści pseudoinstalatorów, wykonawców DZ itd...

są to czynniki, za ktore producent pompy nie chce brać odpowiedzialności, dlatego daje 2-3 latka i wypad...

poczytaj trochę - także na wspomnianej elektrodzie...

Zapewne koszt budowy domu 3 litrowego jest taki sam jak 4 litrowego,zapewne pompę podepnie pod swoje kable,zapewne klimakonwektory są za darmo,zapewne klimakonwektory stanowią ozdobę domu,zapewne grzanie powietrzem jest bardziej komfortowe niż podłogą,zapewne proteza jest bardziej skuteczna od pełnosprawnej części ciała,zapewne całość tych części będzie tańsza od jednej do wszystkiego,zapewne cwu dalej będzie podawał dla domu częściowo zamieszkałego itp.

ale montując klimakonwektor nie demontuje kabla w podlodze - nie mozesz tego pojąć?

koszta liczył Ci wielokrotnie, więc pominę

Gość Arturo72
ale montując klimakonwektor nie demontuje kabla w podlodze - nie mozesz tego pojąć?

koszta liczył Ci wielokrotnie, więc pominę

Czyli nie ma różnych w kosztach budowy domu 3 i 4 litrowego ?

A między 2 i 4 litrowym ?

Jego wyliczenia są takie same jak jego i niektórych zużycie energii na cwu czyli bardzo śliskie.

Podobnie jak cop domu i jeden wózek...

Chodzi o pompy P-P które mają miec (rzekomo) COP=4 dla -30 oC, dla przypomnienia (choc nie wiem po co) pompy P-P mają wyzszy COP z powodu mniejszej róznicy DZ i GZ

Dlaczego "rzekomo"?

Cholera, szkoda, że Pan się na tym nie zna.

COP=4 dla -30 oC,
COP powyżej 4 jest z okresu grzewczego nie przy -30 st. To subtelna, ale różnica.

Poza tym pompy ciepła wymyślono do chłodzenia a kablami tego nie zrobię. Przecież ludzie chcą mieć pasywne domy, ale komfortowe! O rozbudowanych kształtach, o dużych przeszkleniach. Sporo laików raczy pisać, że pasywne to bunkry z małymi oknami.

z9785401X.jpg - a można i tak ( projekt B. Brzęczkowski )

A jak można nazwać mój dom z zużyciem energii na ogrzewanie 15kWh/m2/rok ?

Izolowany czy nie izolowany ?

Ustawiam raz 22,5st.C i nic nie dotykam i żadna taryfa G12 mnie nie interesuje.

Arturo nie masz zużycia energii na ogrzewanie na tym poziomie tylko energii elektrycznej do napędu pompy ciepła.

Tylko ze Szanowny pan TB nawet do domu pasywnego chce zainstalowac kable 100W/m2 i PC P/P.

Moze kolega nie doczytal w innych watkach.

:)

Ile wyjdzie W/m2 jak dasz w podłogę kabel 17W/m przy rozstawie powiedzmy 15cm?

A jak to dziala w letnie dni gdy 30*C za oknem? Tez 23*C w domu? Dzieki tym kablom?:eek:

Nie, dzięki "tamtym" kablom ;)

Nie postawi Pan domu izolowanego na 20 cm styropianie. By zejść ze zużyciem poniżej 30kWh/m2 musi Pan zainwestować w drogą pompę ciepła lub OZE.

A nazwałbym - dom nieizolowany z pompą ciepła.

Ogrzewanie pompą ciepła to nie jest ogrzewanie elektryczne tylko OZE. No chyba, że COP<2...

Edytowane przez dlt7
<>

Gość Arturo72
Arturo nie masz zużycia energii na ogrzewanie na tym poziomie tylko energii elektrycznej do napędu pompy ciepła.

.

Nie,jest to zuzycie energii na ogrzewanie bo tyle energii zuzylo urządzenie wytwarzające ciepło w celu ogrzania domu.

Urządzenie wytwarzające ciepło jakim są kable czy kospel zużywają energię w celu ogrzania domu i to też jest zużycie energii na ogrzewanie.

Jaka jest geograficzna lokalizaja tego domu? Opisze pan troszke den dom? m2 , konstrukcja, izolacja.

Bo wie pan, zdjecie moze kazdy wklejic i powiedziec ze to pasywny.

http://lusso.pl/wp-content/uploads/2010/12/GLASS-HOUSES-1.jpg

Wkleić można, tylko, że ja od 1990 roku robię instalacje - ogrzewanie i wentylacja do domów izolowanych... i do faktycznie pasywnych. Dom nad Pilicą.jpg Np ten dom z 1999 - 0.08 W/m2 od gruntu, ściana i dach -

Przecież domy pasywne (faktycznie ) są tanie i komfortowe. Trzeba tylko znać podstawy izolowania i ustawiania temperatury. Jest kilka prostych zasad i to wszystko.

Ogrzewanie pompą ciepła to nie jest ogrzewanie elektryczne tylko OZE. No chyba, że COP<2...
Pompy ciepła to nie OZE dopiero z PV - to tak! . A mnie nie chodzi o prąd czy coś innego a o ogrzewanie i chłodzenie bezpośrednie! Centralne ogrzewanie jest ogrzewaniem pośrednim.

W innym watku szanowny pan TB twierdzi ze nie ma problemu ....

Nie wiem czemu bierzesz sobie do serca brednie tego dyletanta. Wymiana kilku postwo na forum z tym 'Panem" wystarczyla, zebym doszedl do jednego wniosku - facet musi sie jeszcze sporo nauczyc (zaczynajac od elementarza fizyki) i przestac fantazjowac. Poki co zyje w jakims swoim urojonym swiecie (pewnie z lat 90tych). :)

Pompy ciepła to nie OZE dopiero z PV - to tak! . A mnie nie chodzi o prąd czy coś innego a o ogrzewanie i chłodzenie bezpośrednie! Centralne ogrzewanie jest ogrzewaniem pośrednim.

Centralne ogrzewanie jesli oparte jest o akumulacje to tak, jest ogrzewaniem posrednim, doprowadzamy temp. wylewki do takiej, ktora oddajac zgromadzona energie zapewnia komfortowe warunki temperaturowe (komfort cieplny).

I teraz pytanie kluczowe: ile mniej energi potrzeba aby utrzymac ten sam komfort cieplny grzejac bezposrednio - powietrze?

Asolt, czy pokusilbys sie dla jakiegos totalnie uproszczonego modelu przedstawic wyniki porownania takich 2 systemow?

Przy ogrzewaniu powietrzem mocno spada gradient temperatury przegrod zewnetrznych, a z niego w znacznym stopniu wynika ile energi nalezy "dorzucic".

Patrzac na moje obserwacje ogrzewania klimatyzatorem jestem przekonany, iz roznica jest i to znaczna.

Nablizszy sezon pokaze, jaka jest roznica dokladnie, ba , beda nawet 2 domy monitorowane wiec wiele danych do porownania.

Uwazam, ze o wiele latwiej osiagnac bardzo niskie zuzycie na CO idac w kierunku odpowiedniego "dostarczania" energii a nie w kierunku 1,5/2/2,5 litrowca.