Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Atakuje pan asolta nie odpowiadajac wczesniej na zadane pytania.

.

Ja . Szanowny Panie - trochę Pan przesadza. Pan asolt lata za mna po forach i obszczekuje. A to, ze toleruje i czasem na głupie ataki odpowiem, to nie znaczy "atakuje" Pan asolt nie zna się na współczesnym izolowaniu i ogrzewaniu, nie potrafi być merytoryczny to ma infantylne próby podreperowania Swojego ego.

Czy znany jest panu fakt ze PC powietrze woda posiadaja takze mozliwosc grzania jak i chlodzenia.
Oczywiście - np Hitachi robi 2 obiegowe .

Zapewniaja tez CWU.
Nie łączy się CO i CWU. Ale oczywiscie gdy pompa chłodzi - moze grzać wodę, ale jest to na razie bardzo drogie i oddzielna pompa grzejąca chłodząca i grzejąca wodę jest tańsza,

Sa Interferonowe a wiec dobiora moc, a wystepuja chyba juz o nominalnych mocach <4kW. Oczywiscie nie do domu pasywnego moze ale to zadna 20letnia

technologia, tak naprawde nowzsza od tych PPC o ktorych pan tak pisze.

To należy robić a nie pisać.

Czy pan zupelnie powaznie chce nam powiedziec ze Pan wybudowal dom pasywny w 1990r a reszta Europy o tyle pozniej i to na dodatek celem oszukania inwestorow i wmowienia im nieprawdy?
Nie wybudowałem a robiłem instalacje w domach izolowanych na poziomie 10kWh/m2

A jedyna podstawa do okreslenia ze byl to dom pasywny byly ceny nosnikow energi?

Podaje kWh - bo nie ma mowy o nośnikach w domach izolowanych - Przypomnę Panu, ze w domach izolowanych robi się ogrzewanie bezpośrednie, niecentralne, więc skoro Pan o nośnikach raczy pisać, to nie bardzo Pan rozumie zagadnienie.

Pytalem skad pan wie ze robi instalacje w domach pasywnych? Nie odpowiedzial pan.
Jak dom 200m2 zużył 2000kWh to jest dom pasywny... A przed instalacją - jest napisane na projekcie. można też rzucić okiem i widać. Poza tym, architekt, który zaznacza na projekcie, że wyklucza centralne - bardzo prawdopodobne, że wie jak się izoluje.

Moze pan z laski swojej sie odniesie do postu 31688, tylko prosze na temat, bez opowiesci

o panu Zmijewskim i Duda z KAPE

Za długi , nie chce mi się czytać , poza tym wolę o temacie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miloszenko, policz troche chlopie. Jestes tu nie od dzis.... czy te proste rachunki Cie przerastaja?

Dla Twojego domu zakladajac, ze na gruncie masz podlogi 80m2 (bo chyba nie masz parterowki), w podlodze masz 30cm styro lambda 0,038 i zakladajac pestymistycznie, ze przy podlogowce przez 150 dni w roku temperatura posadzki bedzie wyzsza o 4K niz przy nadmuchu, dodatkowe straty do gruntu to...... 144kWh/rok. W tanim pradzie to 44 zl a przy podlogowce grzanej gruntowka to.... 11 zl / rok "oszczednosci".

Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac, zeby dla zgrzewki piwa rocznie katowac sie wicherkiem w domu, zamiast komfortowego grzania podlogowka. :)

Pomijam juz z litosci straty z tytulu, ze aby uzyskac komfortowy profil temperatury przy tym nadmuchu, bedziesz musial podgrzac troszke wyzej niz przy grzaniu podlogowka, co pewnie zabierze znaczna czesc tych "oszczednosci".

NIby cos tam Ci sie wydaje, dodajesz,mnozysz, a tu klima zuzyla od 8 do 31 marca 52 kWh. Kilka dni wczesniej przy slonecznej pogodzie i temperaturach na zewnatrz wyzszych niz w 2 polowie marca podlogowka lykala bez problemu 2,5-3 m3 gazu czyli 25-30 kWh energii na dobe...

I teraz zobacz jak maja sie Twoje obliczenia do rzeczywistosci. Zapewnilem sobie komfort zuzywajac 1/10 tego, co szlo z gazu, i teraz masz moj drogi problem, bo albo Twoje obliczenia sa nic nie warte albo moja klima ma SCOPa w okolicy 8 :p

Acha, sciany sa z silki, bo niby ten material jest niesamowicie wiecej akumulacyjny od innych, tylko jak on sobie ostygnie to calkiem niezly ladunek energii idzie na to, zeby go znowu "naladowac".

Edytowane przez miloszenko

Gość Arturo72
Ja . Szanowny Panie - trochę Pan przesadza.

Czy doczekamy się chociaż kilku fotek z tych kilkudziesięciu domów pasywnych budowanych od parudziesięciu lat ?

Jakie rozwiązania tam zostały zastosowane,przebieg budowy itp ?

Nie słowa a zdjęcia poproszę.

Ja . Szanowny Panie - trochę Pan przesadza. Pan asolt lata za mna po forach i obszczekuje. A to, ze toleruje i czasem na głupie ataki odpowiem, to nie znaczy "atakuje" Pan asolt nie zna się na współczesnym izolowaniu i ogrzewaniu, nie potrafi być merytoryczny to ma infantylne próby podreperowania Swojego ego.

I vice versa, to Pan na forach powtarza jak mantre jaki to asolt jest nieuk, zacofany, ze głupi liczy to czego sie nie liczy. Wszystko to co Pan mi zarzuca pasuje w 100% do panskich cech, nie reperuje swojego ego bo nie mam takiego powodu, za to panskie ego chyba siega do chmur. To ze zapytam albo zwóce uwagę na panskie fantazje, którymi Pan karmi laików powoduje od razu atak na mnie. A tych for nie jest az tak duzo, bo to i forum budowlane.

Edytowane przez asolt

Czy doczekamy się chociaż kilku fotek z tych kilkudziesięciu domów pasywnych budowanych od parudziesięciu lat ?

To tajne przez poufne, strzezone bardziej niz strefa 51.

Może Pan to skutecznie omija , Nawet ostatnio w tym tygodniu, umieszczałem .

Gość Arturo72
Może Pan to skutecznie omija , Nawet ostatnio w tym tygodniu, umieszczałem .

Nie będzie zatem stanowiło problemu zapodanie jeszcze raz tutaj na tym wątku ?

Czy z tych kilkudziesięciu domów jakiś był stawiany w regionie Śląska ? Z chęcią bym podjechał obadać bo ciekawią mnie wrażenia inwestorów z użytkowania takiego domu w okresie kilkudziesięcioletnim.

Czy z tych kilkudziesięciu domów jakiś był stawiany w regionie Śląska ? Z chęcią bym podjechał obadać bo ciekawią mnie wrażenia inwestorów z użytkowania takiego domu w okresie kilkudziesięcioletnim.

Nie bądz złosliwy

NIby cos tam Ci sie wydaje, dodajesz,mnozysz, a tu klima zuzyla od 8 do 31 marca 52 kWh. Kilka dni wczesniej przy slonecznej pogodzie i temperaturach na zewnatrz wyzszych niz w 2 polowie marca podlogowka lykala bez problemu 2,5-3 m3 gazu czyli 25-30 kWh energii na dobe...

I teraz zobacz jak maja sie Twoje obliczenia do rzeczywistosci. Zapewnilem sobie komfort zuzywajac 1/10 tego, co szlo z gazu, i teraz masz moj drogi problem, bo albo Twoje obliczenia sa nic nie warte albo moja klima ma SCOPa w okolicy 8 :p

No to mamy cud miloszenko. Wyniki Twoich trzytygodniowych obserwacji z klima stawiaja pod znakiem zapytania cala wiedze ludzka z dziedziny fizyki. :D

A dla jakich temperatur zewnetrznych,( w Marcu zakladam ze dodatnie byly )? W innym watku jest dyskusja o klimatyzacji z COP >6 przy -36*C na zewnatrz.

Interesujacy temat gdyz sam sie zastanawiam nad takim uzadzeniem, ale nigdzie nie jestem w stanie znalesc takich danych producenta.

Przewaznie COP wacha sie od 4-6 ale dla +7*C na zewnatrz i 20*C wewnatrz

Taka klima jak jest cieplo na zewnatrz (+7*C) spokojnie powinienes uzyskac COP w granicach 3. Im gorszej jakosci klima, tym szybciej sprawnosc grzania leci na leb.

Ja miloszence policzylem jaki strumien ciepla ucieka dodatkowo do gruntu przy cieplejszej o 4K podlodze w jego domu zakladajac, ze ma jej 80m2 na gruncie. Dla chlopaka to sa czary. On poobserwowal kilka tygodni tej wiosny grzanie klima i wydaje mu sie, ze odkryl ponownie Ameryke. Pierwszy sezon grzewczy wyprowadzi go z tej euforii, bo to tylko zwykly prarchaty klimatyzator. Ja uwaazam, ze on z czasem sie skusi na prawdziwa pompe PW. Skusi go i ekonomia i komfort grzania podloga. :)

Dom jest pasywny bo instalator był pasywny .Nic mądrego nie zrobił .

Pyxis, jak tak dobrze liczysz i uwazasz, ze wszystko wziales pod uwage to dam Ci jezcze jedno zadanie:

Powiedzmy ze jest polowa kwietnia, 3 dni po 10 stopni, slonca brak, temp. w domu spadla do 20 stopni, ile energii nalezy dostarczyc aby wygrzac wylewki/sciany do tych 25 stopni i uzyskac w domu 23?

Tu nie chodzi wcale o ilosc strat do gruntu czy przez sciany, tylko o ilosc energii niezbednej do uzyskania komfortu...

Ja juz to wiem, mam licznik gazu, watomierz wpiety przed klima i zadnych obliczen nie potrzebuje.

W nastepnym sezonie dostaniesz ode mnie odczyty temperatur ze wszystkich pomieszczen, pobor pradu przez klime i przez caly dom, obejzysz sobie, a jak bedziesz chcial to mozesz przyjechac i dotknac...

Nie mam zandego celu w udowadnianiu, ze nie jestem wielbladem, troche sie tym wszystkim bawie, obserwuje, podliczam i wychodzi jak wychodzi.

Roznica miedzy nami za 10 lat bedzie taka, ze jak wzrosnie cena pradu 2 razy to Twoje rachunki beda 2 razy wyzsze, a moje prawie zerowe, bo odpowiednio ustawiona klima zasilania z ogniw bedzie miesiecznie brac mniej niz 100 kWh...

Jest drobny - problem, brak zgody zainteresowanych. Większość materiałów do domów faktycznie pasywnych i projektantów oraz użytkowników nie chce występować w necie, są atakowani. Ale zawsze można, poza internetem.

Przykład podawałem - centrala centrala onyx passiv wentylacja do domów pasywnych.jpg była tylko montowana a nie było zgody na pisanie o niej. Dziś jest już zastąpiona nową jednostką.

Pyxis, jak tak dobrze liczysz i uwazasz, ze wszystko wziales pod uwage to dam Ci jezcze jedno zadanie:

Hehe... widze, ze ty dalej swoje. :)

Okresy przejsciowe to w calym bilansie CO w sezonie moze z 5% w porywach. U mnie takie sprawy zalatwia zalaczenie sie podlogowki na 2h albo jak mam fantazje, to spalenie 5kg brykietu w kominku.

Za 10 lat, to bedziesz mial juz pewnie drugi albo trzeci zestaw klimy.

Nie mowie, ze jestem przeciwnikiem stosowania klimatyzatorow do grzania, bo sam tak od kilku lat ogrzewam firmowe pomieszczenia. To sie sprawdza, bo latem chlodno a zima cieplo za rozsadna kase. Jestem tylko mocno sceptyczny (na podstawie wlasnych obserwacji) co do faktu ogromnego spadku zapotrzebowania na cieplo przy grzaniu nadmuchem. O komforcie juz nawet nie wspomne - z litosci znowu.

Jestem w wlasnie w trakcie ustawiania montazu 2 jednostek o mocy chlodniczej 3,5kW kazda w moich 2 pomieszczeniach mieszkalnych na poddaszu (pracownia i pokoj goscinny). Ale ja je montuje z mysla o CHLODZENIU, bo dotychczasowe 2kW klimatyzatorek za mocno halasuje. :)

Reasumijac: Ja Obliczylem te oszczednosci o ktorych ty mowiles i snules na ich podstawie teorie. Musisz wymyslic cos innego, zeby uzasadnic te ogromne oszczednosci.

Jakiego producenta? Multi split czy 2 osobne urzadzenia?

Wybralem to na co mnie stac. Bedzie GREE. ;)

Mial byc multisplit, ale raczej beda 2x split, bo z tego co sie dowiedzialem jednostki wewnetrzne multisplita nie maja sterowania dobowego, krzywych grzania, osuszania wymiennika wewnetrznego, trybu osuszania bez chlodzenia i trybu nocnego (oraz paru czysto marketingowych funkcji).

Drogi panie TB, jest sporo przykladow domow pasywnych w necie. Pan twierdzi ze nie sa faktycznie pasywne. (I dlatego ich wlasciciele nie sa atakowani?)

A tylko w Polsce i to w pana kregu znajomosci sa te prawdziwie pasywne a ich wlasciciele boja sie... no wlasnie jakiego ataku?

Czy pan zdaje sobie sprawe jak to brzmi co pan wypisuje?

Pierwszy prawdziwie pasywny dom pasywny stwozony przez pana juz w 1990r ? :o

Może Pan poczyta o domu j-j ( nie moje dzieło) tanio i faktycznie pasywnie. Kilka zasad

- minimum 30 cm styro od gruntu

- ogrzewanie podłogowe elektryczne

-brak mostków - izolacja podłogi, ścian i dachu stanowi termos

-rekuperacja.

...i żadnych kolektorów, buforów itp!

Proste zasady, bez których nie wybuduje Pan domu faktycznie pasywnego. Ale to jest tak proste i tanie, że się z tym walczy. OSZOŁOMY POTRAFIĄ NAPISAĆ, ŻE DOM PASYWNY JEST DROŻSZY OD OGRZEWANEGO WĘGLEM!