Hippek 07.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Jestem w wlasnie w trakcie ustawiania montazu 2 jednostek o mocy chlodniczej 3,5kW kazda w moich 2 pomieszczeniach mieszkalnych na poddaszu (pracownia i pokoj goscinny). Ale ja je montuje z mysla o CHLODZENIU, bo dotychczasowe 2kW klimatyzatorek za mocno halasuje. . miód na moje ucho. tym sposobem wysuwasz sie na prowadzenie, bedac posiadaczem TRZECH pomp ciepla. na drugim miejscu jest pumpareiro z jakże skromna liczba dwóch. ci, co maja jedną, to plankton parafrazujac Clintona: izolacja, głupcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.06.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 A pan j-j tez jest atakowany? hehe, dobre pytanie. Pompiarze go zaszczuli. Wiecej info u Liwko:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.06.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Mam jeszcze lodowke i 3 klimatyzatory firmowe. Naprawde "potentatem" jestem. Ty tez kiedys zalapiesz sie moze na jakas klime. Ma byc tania to pewnie z "wystawki". Bede swoje on/off z firmy wyrzucal, to dam Ci znac. Na poddaszu zla robote robia okna polaciowe, ktorych mam 8 szt. Nawet 0,5 izolacji tego problemu nie zalatwii, a "zaciemnienie" bede robil na emeryturze z ZUS. Poki co bedzie chlodzenie. Ja nie musze pipac sie w szczype, bo na CO ida mi grosze. Mi sie Bill kojarzy tylko z "robieniem Clintona". PS. W firmie mam tez lodowke. Wlasnie popijam zimny soczek. Mozesz mnie zaliczyc do absolutnej elity. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.06.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Kto z was ma pci do cwu i jak sie sprawuje? Potrzebuje info dla qzyna. Jakie macie pojemnosci jakie firmy 1m3 wodu do 55 st.C - koszt ogrzania do 8 zł przy mroźnych miesiącach. Jak na razie "w praniu" były tylko atlantic ale, chcemy przejść na polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.06.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 A pan j-j tez jest atakowany? Jest to jeden z wielu domow prawdziwie pasywnych w Polsce. Dlaczego twierdzi ze ten jest pasywny a inne opisywane w necie nie sa? Nawet te zagraniczne? Z tego co sie czyta Polska nie przoduje w budownictwie pasywnym... no ale jak wszyscy oszukuja, tylko tu nie? Słuszne Pan wyciąga wnioski, jak ma razie. Interesuje Pan temat, czy tylko Pan tu zalogował się, by o mnie pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 hehe, dobre pytanie. Pompiarze go zaszczuli. Wiecej info u Liwko:-) Jak zwykle niedopowiedzenia, o ile dobrze pamietam dosc burzliwe dyskusje dotyczyły nie zuzycia na ogrzewanie a na cwu, a w zasadzie na temat bardzo małego zuzycia j-j na cwu, temat zuzycia energii na cwu jest drazliwym tematem dla wielu innych niekoniecznie posiadaczy domów pasywnych. Wynika to drastycznych róznic zuzycia na cele cwu podawanych przez forumowiczów. Troche wiecej obiektywizmu i komentarzy do swoich stwierdzeń, ale jak sie chce na siłe udowadniac twierdzenia TB to trzeba tak pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.06.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 On(a) tez sie nie myle za dokladnie. Przeciez udowadnial(a), jak sie mozna umyc w 10-15l wody na prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) On(a) tez sie nie myle za dokladnie. Przeciez udowadnial(a), jak sie mozna umyc w 10-15l wody na prysznic. Moze i mozna, ale są tacy którzy chcą myc sie w wiekszej ilosci wody, czy mamy ich napietnować ze sie nie stosują do wytycznych TB. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.06.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Interesuje mnie temat a w trakcie zaintrygowaly mnie pana opowiesci. Ktore sa fantastyczne. To Pan odbiór, dla mnie to od ćwierć wieku codzienność. Ponad 20 lat temu, gdy litr oleju kosztował 50gr. a kWh 0.20 a m3 gazu 30gr - namówić kogoś na izolację i elektryczne ogrzewanie - to była fantazja ! Dziś to oczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.06.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 miód na moje ucho. tym sposobem wysuwasz sie na prowadzenie, bedac posiadaczem TRZECH pomp ciepla. na drugim miejscu jest pumpareiro z jakże skromna liczba dwóch. ci, co maja jedną, to plankton parafrazujac Clintona: izolacja, głupcze. Sorki hippek ale jedzenie aby się nie zepsuło to w lodówce trzymasz czy kablami chłodzisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.06.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 1m3 wodu do 55 st.C - koszt ogrzania do 8 zł przy mroźnych miesiącach. Jak na razie "w praniu" były tylko atlantic ale, chcemy przejść na polskie. Interesuja mnie informacje od uzytkownikow a nie sprzedawcow. Ps. Ładnie zeszmaciliście ten wątek, podziwiam tych co jeszcze czytają te wypociny flustratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.06.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Ps. Ładnie zeszmaciliście ten wątek, podziwiam tych co jeszcze czytają te wypociny flustratów. Poki Ty flustracie (co to za slowo?) pisales, to bylo OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.06.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 A jak sie odpowiednio ustawia klime aby mogla byc zasilana z ogniw, i ile tych ogniw potrzeba aby ja zasilic? Można wykorzystać do tego albo specjalne urządzenie, albo zwyczajny timer załączający klimę w dzień. Inna sprawa, że w zimę sprawność fotowoltaiki jest niska. Warunkiem niskich rachunków jest dom termos i spora instalacja pv. To z kolei są duże koszty i mamy zamknięte koło. Obawiam się, że większość zimy klima jednak będzie żarła prąd z ZE a nie ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 07.06.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Ma byc tanio i komfortowo... Tanio być miało, ale się skończało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.06.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Ma byc tanio i komfortowo... No to raczej nie fotowoltaika. Przynajmniej jako inwestycja nie jest tanio. Co do komfortu, grzałem klimą 2 lata w okresach przejściowych. Sprawdzała się jako szybkie źródło ciepła. Poza tym nie cierpiałem tego sposobu ogrzewania. Wbrew przeczytanym opiniom nie przeszkadzał mi "wicher", bo takowego nie było. Problemem był specyficzny klimat, zapach, po prostu zdarzało się, że bolała mnie od tego głowa (a ja z tym nie miewam problemów). Uprzedzam, problem nie leżał w filtrach, były zmieniane, a klima serwisowana. Co do chłodzenia - rewelacja. Innym to może nie przeszkadzać, ja to rozumiem. Dla mnie ogrzewanie klimą nie kojarzy się z komfortem i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.06.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Sorki hippek ale jedzenie aby się nie zepsuło to w lodówce trzymasz czy kablami chłodzisz ?? nie jadam po prostu, więc nie ma problemu. zbieram na pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 nie jadam po prostu, więc nie ma problemu. A Twoi domownicy też ?, byli juz tacy co czerpali zamiast jedzenia enegię kosmiczną ale do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.06.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 nie jadam po prostu, więc nie ma problemu. zbieram na pompę. Poki co wiemy, ze nie myjesz sie za mocno i nie jadasz za duzo. Kable to "fajna" sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.06.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 A Twoi domownicy też ?, byli juz tacy co czerpali zamiast jedzenia enegię kosmiczną ale do czasu. też. Cała rodzina nie je. Krewni i znajomi królika też. Zbieramy na kilka pomp, żeby przebić pyxisa a Ty czym grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.06.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Poki co wiemy, ze nie myjesz sie za mocno i nie jadasz za duzo. Kable to "fajna" sprawa. ostatnio pisałeś, że jestem gruba. zdecyduj się wreszcie, bo sam sobie przeczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts