Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poki Ty flustracie (co to za slowo?) pisales, to bylo OK ? ;)

Szkoda że tak rzadko się udzielają własnie takcy jak Lobo , jasiek71 czy R&K. Naprawdę szkoda - dzięki ich opinią i dziennikom można się wiele dowiedzieć.

Nie liczyłem ale pewnie razem nie maja tyle postów co Ty ale merytorycznie biją Ciebie na głowę.

Co do ilości litrów pod prysznicem to są tacy co mogą się moczyć z 30 minut ja osobiście przeznaczam na tą czynność około 5 minut i nie widzę tu powodu dla którego miałbym nie wierzyć innym, że to możliwe i z tego powodu posiadać 300 L zbiornik na CWU.

PS. Wytykanie innym literówek w postach jest małostkowe, żeby nie powiedzieć śmieszne.

Szkoda że tak rzadko się udzielają własnie takcy jak Lobo , jasiek71 czy R&K. Naprawdę szkoda - dzięki ich opinią i dziennikom można się wiele dowiedzieć.

Nie liczyłem ale pewnie razem nie maja tyle postów co Ty ale merytorycznie biją Ciebie na głowę.

Co do ilości litrów pod prysznicem to są tacy co mogą się moczyć z 30 minut ja osobiście przeznaczam na tą czynność około 5 minut i nie widzę tu powodu dla którego miałbym nie wierzyć innym, że to możliwe i z tego powodu posiadać 300 L zbiornik na CWU.

PS. Wytykanie innym literówek w postach jest małostkowe, żeby nie powiedzieć śmieszne.

Ja tez lubie jak pisza. Zawsze jest smieszniej, zwlaszcza jak jasko lansuje tu swoje pomysly i teorie.

Merytoryka? W TYM watku? A daj sobie chlopie siana. Tu merytoryki bardzo dawno nie bylo (o ile wogole byla) i ten watek nalezy traktowac od dluzszego czasu jako "towarzyski" oraz wzajemna pomoc przy leczniu kablowo-rachunkowych frustracji.

To nie byla "literowka". Napisal tak jak mowi. :D

Pozostaje "problem" ceny, sprawnosci i potrzebnych m2 paneli fotowoltaicznych.... Mysle ze przecietna klima bedzie chciala max 1-1,5kW

a sa te co zejda i do 60W ( chyba wczoraj taka ogladalem ) gdy zapotrzebowanie jest minimnalne.

Gdy zapotrzebowanie jest minimalne, to i energia z ZE nikogo nie zaboli. Problemem jest to, że panele PV działają jedynie w dzień. Jeśli przez noc temperatura w domu spadnie (a spadnie), to każda klima jaką widziałem, zapodaje w takim momencie ile fabryka dała. I właśnie ten marny 1 kW może być problemem nie do przeskoczenia w zimę. Trzeba mieć sporą ilość paneli (a to duży koszt). Jak to ładnie się mówi, "nie zwróci się" :lol2: Tylko w tym akurat wypadku to może być prawda.

Mi takie ogrzewanie nie przeszkadza i fajnie sie sprawdza na pietrze. Ale nie majac "otwartego" rozplanowania domu na jednym poziomie

1 urzadzenie moze nie wystarczyc i tak.

A to już zupełnie inna sprawa.

Jestem w wlasnie w trakcie ustawiania montazu 2 jednostek o mocy chlodniczej 3,5kW kazda w moich 2 pomieszczeniach mieszkalnych na poddaszu (pracownia i pokoj goscinny). Ale ja je montuje z mysla o CHLODZENIU, bo dotychczasowe 2kW klimatyzatorek za mocno halasuje. :)

taaa...

rozumiem że pomieszczenia dotychczas były nie ogrzewane ( a raczej były ogrzewane zyskami bytowymi czy słonecznymi...) ...;)

tak swoją droga w ubiegłym sezonie letnim twierdziłeś że Twoja chałupa się nie przegrzewa ....:p

Ja tez lubie jak pisza. Zawsze jest smieszniej, zwlaszcza jak jasko lansuje tu swoje pomysly i teorie.

Merytoryka? W TYM watku? A daj sobie chlopie siana. Tu merytoryki bardzo dawno nie bylo (o ile wogole byla) i ten watek nalezy traktowac od dluzszego czasu jako "towarzyski" oraz wzajemna pomoc przy leczniu kablowo-rachunkowych frustracji.

To nie byla "literowka". Napisal tak jak mowi. :D

Przyganiał kocioł garnkowi.:)

:jawdrop:

W specyfikacji poniżej napisali że podgrzanie wody (110 litrów) z 15* C do 55*C przy temperaturze powietrza 20* C trwa 6 godzin 30 minut.

Ile trwa przy temperaturze powietrza 5* C ? Pewnie można to obliczyć.:)

http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110

Edytowane przez Wivaldi
Gorąco kurna.

taaa...

rozumiem że pomieszczenia dotychczas były nie ogrzewane ( a raczej były ogrzewane zyskami bytowymi czy słonecznymi...) ...;)

tak swoją droga w ubiegłym sezonie letnim twierdziłeś że Twoja chałupa się nie przegrzewa ....:p

Nie ma poddasza użytkowego które się latem nie przegrzewa ( no chyba że bez okien dachowych ) bez klimy .

PS. Pyxis czasami ,,nagina'' rzeczywistość .

taaa...

Jak to nie ogrzewane? Tam jest podlogowka. Co znowu za brednie lansujesz. :)

Moja chalupa to glownie parter. Tam nawet mam sypialnie. O poddaszu nigdy nie pisalem, ze sie nie przegrzewa. Ono kazdemu sie przegrzewa w mniejszym lub wiekszym stopniu. Spac bym tam nie mogl przy 27 czyt 28*C. Na dole i zaszlego lata i teraz poki co jest przyjemnie.

Jak to nie ogrzewane? Tam jest podlogowka. Co znowu za brednie lansujesz. :)

Moja chalupa to glownie parter. Tam nawet mam sypialnie.

czyli na górze babcia urzęduje :)

słoneczko przyświeciło i powiedziała: synek, zrób coś, bo nie idzie spać i pixio trach 2 klimy :) a co!

zdrowie babci najważniejsze! (albo renta)