Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak pisalem wczesniej na moim poddaszu mam okienek dachowych 8 szt. Na gorze mam swoja "pracownie" oraz pokoj goscinny, ktory byc moze zajmie kiedys corka, bo ten na dole to raczej jej nie wystarczy. Jak juz robic, to robic kompleksowo - w tych 2 pomieszczeniach, chociaz poki co w tym drugim klima bedzie pracowala mocno sporadycznie.

Czy w dzisiejszych czasach klimatyzacja to az taki luksus, ze co niektorym doopsko sie sciska? Przeciez nie zakladam Fujitsu czy cos podobnego. ;)

Ja o tym wiedzialem, dlatego mam projekt ze spankiem na dole, pomimo, ze z poddaszem. Zrobilem chlodzenie pasywne glikolem z DZ, ale przy poziomym to malo skuteczne rozwiazanie, bo temperatura glikolu dochodzi latem do 18*C. Przy odwiertach pewnie by sie lepiej sprawdzalo, bo tam jest max 10*C.

BTW:

W upaly na poddaszu mam tyle, co mialem w bloku w calym mieszkaniu podczas identycznej aury. ;)

Czy w dzisiejszych czasach klimatyzacja to az taki luksus, ze co niektorym doopsko sie sciska? Przeciez nie zakladam Fujitsu czy cos podobnego. ;)

jak ja kupiłem tanią klimę to od czci i wiary się odżegnywałeś, że proteza jakaś i w ogóle Po Co ci to i takie tam dyrdymałki... ;)

a teraz modnie się lansujesz na FM jak to ty nowocześnie udoskonalasz swój dom :)

co kupiłeś jeśli to nie "tajemnica poddasza" ? ;)

jak ja kupiłem tanią klimę to od czci i wiary się odżegnywałeś, że proteza jakaś i w ogóle Po Co ci to i takie tam dyrdymałki... ;)

a teraz modnie się lansujesz na FM jak to ty nowocześnie udoskonalasz swój dom :)

co kupiłeś jeśli to nie "tajemnica poddasza" ? ;)

Bo jesli chodzi o grzanie chalupy to to jest proteza. Tutaj zdania nie zmienie. Ja instaluje do CHLODZENIA. Pisalem tez juz wczesniej o probie pasywnego chlodzenia, wiec chyba warto, zeby pociagnac temat i uchronic innych przed niepotrzebnymi "inwestycjami". Poza tym o czyms tu trzeba gadac, nie? :)

Wybralem GREE. Mam nadzieje, ze zaraz po gwarancji sie nie spi... zepsuje.

Bo jesli chodzi o grzanie chalupy to to jest proteza. Tutaj zdania nie zmienie. Ja instaluje do CHLODZENIA. Pisalem tez juz wczesniej o probie pasywnego chlodzenia, wiec chyba warto, zeby pociagnac temat i uchronic innych przed niepotrzebnymi "inwestycjami". Poza tym o czyms tu trzeba gadac, nie? :)

Wybralem GREE. Mam nadzieje, ze zaraz po gwarancji sie nie spi... zepsuje.

Dlaczego gree ? Nie lepiej jakiego lg ?

Tanie wino jest dobre, bo jest tanie i dobre. ;)

Poczytalem troszke o klimatyzacjach i chyba nie jest to zly wybor w tej klasie cenowej. Gree ma raczej opinie malo awaryjnego. Jak szacuje beda w uzyciu moze 25-30 dni w roku i to w porywach, wiec chyba szybko ich nie zajade. Przynajmniej taka mam nadzieje. Na pewno nie omieszkam sie "pochwalic" jak sie sprawdzaja. Montaz niby na poczatku przyszlego tygonia.

Najlepiej od razu WP_20140530_003.jpg Super grzeje z COP powyżej 4 i chłodzi... i nie słychać . Takie mitsubishi Mitsu....jpg za 7000 na 150m2 dom....

Do tego elektryczna podłogówka na 40 cm styro i super komfort cały rok .

Tanie wino jest dobre, bo jest tanie i dobre.
A tanie to głośne .

I jeszcze jedno - nie robi się klimy przy wentylacji grawitacyjnej. Nie ma wymiany powietrza, nawet przy uchylonych oknach. Choroba przypałęta się od razu nawet po kilku nocach.

Takich instalatorów co zakładają klimę przy wentylacji grawitacyjnej - powinno się na haku wieszać - inwestor może się nie znać, ale instalator nie.

Ps. A swoją drogą, to dobrych ma Pan kolegów na forum, że ja muszę Panu zdrówko ratować.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski