Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakie 21? u pyxisa 19stC

To mogło być zabawne kilkaset postów temu. Teraz to już nieco żałosne.

Im droższa eksploatacja źródła ciepła, tym bardziej ludzie są skłonni zmniejszać temperaturę i używać np. kominków. Stąd mój wniosek, że prędzej grzejący kablami mają niższą temperaturę, niż grzejący PC.

:lol2:

Najlepiej od razu [ATTACH=CONFIG]264755[/ATTACH] Super grzeje z COP powyżej 4 i chłodzi... i nie słychać . Takie mitsubishi [ATTACH=CONFIG]264756[/ATTACH] za 7000 na 150m2 dom....

Do tego elektryczna podłogówka na 40 cm styro i super komfort cały rok .

A tanie to głośne .

I jeszcze jedno - nie robi się klimy przy wentylacji grawitacyjnej. Nie ma wymiany powietrza, nawet przy uchylonych oknach. Choroba przypałęta się od razu nawet po kilku nocach.

Takich instalatorów co zakładają klimę przy wentylacji grawitacyjnej - powinno się na haku wieszać - inwestor może się nie znać, ale instalator nie.

Ps. A swoją drogą, to dobrych ma Pan kolegów na forum, że ja muszę Panu zdrówko ratować.

Najmilszy Panie TB......

Dobrze, ze juz wiesz jak dziala wentylacja grawitacyjna. Byc moze uda nam sie podyskutowac merytorycznie na ten temat. Powiedz mi, czy jesli na zewnatrz jest 30*C i bezwietrzna letnia pogoda a na poddaszu mam 28*C, to czy WG zadziala? Nie zadziala. Czy jak na poddaszu ochlodze do 24*C to ta wentylacja bardziej nie bedzie dzialala? Im mocniej Kubus szukal Prosiaczka, tym bardziej go nie bylo?

Wystarczy lekki ruch powietrza na zewnatrz i uchylone okno, zeby wymiana powietrza jednak byla.

BTW: Posiadanie klimatyzacji nie oznacza, ze ma byc w pomieszczenieu zimno. Po prostu nie ma byc az tak goraco. Przy takiej zasadzie nie grozi choroba.

Druga sprawa, to intensywnosc wymiany powietrza w takie upalne dni. Sam mnie moze ze 3 tyg temu "uswiadamiales", ze przy wentylacji nie jest problemem ilosc ppm CO2, tylko wilgotnosc, ktora dzieki malej wymianie utrzymujesz zima powyzej "komfortowych" 50%. W taki dzien, gdy wewnatz mam 25*C i RH60% a na zewnatrz 30*C i RH90% intensywnie wietrzac moge sobie tylko pogorszyc warunki klimatyczne w domu i to szybko. Przez te 12 godzin upalnego dnia moge mocno ograniczyc wymiane powietrza, a przewietrzyc dom noca, kiedy jest 18*C i gwarantuje, ze nikt z domowinikow sie nie udusi.

Teraz dygresja w temacie wentylacji i "sie nie robi". Przy WM z chlodzeniem, ktore instalujesz klienteli, oczywiscie robisz to w taki sposob, aby mogli raz w sezonie wyczyscic wszystkie kanaly wentylacyjne i je zdezynfekowac? Z forum wiem, ze w domach z WM NIGDY "sie tego nie robi", a wiekszosc dodatkowo nie ma sztywnych kanalow. Nie moze ich wyczyscic, tylko powinna co kilka lat wymieniac. Jesli maja WM ktore schladza powietrze na wlocie, to instalator ktory im takie cos zamontuje i jednoczeasnie nie jest pewien, ze beda takiej higieny instalacji bezwzglednie przestrzegac, to kat. :)

Moge sie zalozyc, ze tego nikt w tym watku i tak nie przeczyta w calosci. Nawet TB. :D

Edytowane przez Pyxis
Literowki

Najlepiej od razu [ATTACH=CONFIG]264755[/ATTACH] Super grzeje z COP powyżej 4 i chłodzi... i nie słychać . Takie mitsubishi [ATTACH=CONFIG]264756[/ATTACH] za 7000 na 150m2 dom....

Sprawdzilem sobie co "zenisz" inwestorom. Taka klima kosztuje w okolicach 4-4,5k zl a nie 7k zl i przy mocy chlodniczej 2,5kW moze schlodzic niewielki salon i to dlugo dzialajac, a nie latem dom 150m2 z poddaszem uzytkowym. Zakladam, ze dom to nie jest styropianowa budka i ma jakies okna.:D

Sprawdzilem sobie co "zenisz" inwestorom. Taka klima kosztuje w okolicach 4-4,5k zl a nie 7k zl i przy mocy chlodniczej 2,5kW moze schlodzic niewielki salon i to dlugo dzialajac, a nie latem dom 150m2 z poddaszem uzytkowym. Zakladam, ze dom to nie jest styropianowa budka i ma jakies okna.:D

Mój klimakonwektor w sypialni pracuje średnio z taką mocą chłodniczą (max ma 3,5kW). Sypialnia po podłodze ma ok 24m2 i przy zamkniętych oknach i drzwiach radzi sobie bardzo dobrze, tzn w ciągu godziny zrzuci spokojnie 4st. Natomiast przy otwartych drzwiach - na korytarz, który jest otwarty na resztę domu czar pryska:D Także osobiście też średnio wierzę w wynalazki TB;) choć jak mawiają warto marzyć:yes:

he he ...

wystarczyło kilka linijek napisać i już cała pompiarska "elyta" tego forum się gotuje ...;)

ciekawe czy na jakichś forach samochodowych pompiarze też tak argumentami z rękawa ...

wiadomo ..., pompiarz ma zawsze rację ...:cool:

ciekawe czy na jakichś erotycznych też rozpisujecie się nad tym kto ma dł...( wiadomo...;) )

NO TAK argumenty z rękawa - wiadomo rachunki za pąd z rękawa wyrwane

Imrachil- 10-11 cm

przepraszam wszystkich za pisownię:p

To Pan mi załatwi kanałówkę mitsubishi WP_20140530_003 (2).jpg kupię od Pana po 5000zł - a dom 150 m2 schładza i grzeje bez problemów, bo dom ma izolację i odzysk ciepła z wentylacji.

To Pan mi załatwi kanałówkę mitsubishi kupię od Pana po 5000zł - a dom 150 m2 schładza i grzeje bez problemów, bo dom ma izolację i odzysk ciepła z wentylacji.

Pierwszy link z Googla. Nawet ja bym go wyrwal za 6k bez problemu. Firma ktora robi tego "duzo" tak jak Twoja spokojnie utarguje spory rabat. :)

http://klimatyzacja.in/pl/p/klimatyzator-kanalowy-MITSUBISHI-SEZ-KD25VAQSUZ-KA25VA-inwerter-seria-M-chlodzenie-25-kW-grzanie-29-kW/180

Pierwszy link z Googla. Nawet ja bym go wyrwal za 6k bez problemu. Firma ktora robi tego "duzo" tak jak Twoja spokojnie utarguje spory rabat. :)

http://klimatyzacja.in/pl/p/klimatyzator-kanalowy-MITSUBISHI-SEZ-KD25VAQSUZ-KA25VA-inwerter-seria-M-chlodzenie-25-kW-grzanie-29-kW/180

A montaż?

Co "montaz"? Chcesz powiedziec, ze za 7 tys zl mam kompletne chlodzenie domu? To byla cena za kompleksowa usluge? Czy tak Ci sie baknelo i teraz starasz sie dopasowac kwoty? :)

PS.

Dla porownania: Ja mam za 5,5k moc chlodnicza 7kW. Cena z montazem. Przyznam, ze za mocno nie szukalem i sie nie targowalem, bo bym pewnie jeszcze z 500 zl urwal bez problemu. A co! ;)

Edytowane przez Pyxis

Ja mam pytanie odnosnie ogrzewania akumulacyjnego podlowego, z tego co sie dowiedzialem to klade kable i daje wylewke ok 10 cm. W nocnej taryfie kable grzeja a w dzien beton oddaje cieplo, ile czasu bedzie trwalo takie oddawanie ciepla, dom z zapotrzsbowaniem ok 40kw/m2, cgdzie moge cos sie dowiedziec na temat budowy i eksploatacji takiego systemu ogrzewania?

Teraz dygresja w temacie wentylacji i "sie nie robi". Przy WM z chlodzeniem, ktore instalujesz klienteli, oczywiscie robisz to w taki sposob, aby mogli raz w sezonie wyczyscic wszystkie kanaly wentylacyjne i je zdezynfekowac? Z forum wiem, ze w domach z WM NIGDY "sie tego nie robi", a wiekszosc dodatkowo nie ma sztywnych kanalow. Nie moze ich wyczyscic, tylko powinna co kilka lat wymieniac. Jesli maja WM ktore schladza powietrze na wlocie, to instalator ktory im takie cos zamontuje i jednoczeasnie nie jest pewien, ze beda takiej higieny instalacji bezwzglednie przestrzegac, to kat. :)

Moge sie zalozyc, ze tego nikt w tym watku i tak nie przeczyta w calosci. Nawet TB. :D

Zaliczyłem TwóJ post :p

Może to nie to samo.

W jaki sposób dba się o odkażanie w przypadku klimatyzacji w samochodzie?

Może przenieść to rozwiązanie do domu?

Instalacje w budynkach tez sie czysci i odkaza. W obiektach uzytecznosci publicznej jest nawet taki OBOWIAZEK. Domami nikt sie przejmowal nie bedzie. Tak jak nie musisz robic dezynfekcji termicznej na legionelle, tak tez nie musisz czyscic WM. Przy czym "nie musisz", to nie znaczy, ze nie powinienes. Przy polaczeniu jej z klima nawet bardzo czesto.

Ciekawe, czy chcociaz jedna osoba kiedykolwiek czyscila swoja WM w domku? Czy ta "technologia" jeszcze za swieza? :)

Instalacje w budynkach tez sie czysci i odkaza. W obiektach uzytecznosci publicznej jest nawet taki OBOWIAZEK. Domami nikt sie przejmowal nie bedzie. Tak jak nie musisz robic dezynfekcji termicznej na legionelle, tak tez nie musisz czyscic WM. Przy czym "nie musisz", to nie znaczy, ze nie powinienes. Przy polaczeniu jej z klima nawet bardzo czesto.

Ciekawe, czy chcociaz jedna osoba kiedykolwiek czyscila swoja WM w domku? Czy ta "technologia" jeszcze za swieza? :)

Czyści się i odgrzybia wentylacje grawitacyjną. Tylko w takiej wentylacji występuje cofka z zagrzybionych kanałów. W wentylacji wywiewno nawiewnej, jest syf w kanałach wywiewnych jak w każdej wentylacji ale nie ma cofki.

Najgroźniejsze ( stosowane choć nie można) jest łączenie elementów wentylacji wywiewnej ( wentylatora łazienkowego czy okapu ) z WG. Wg Polskiej Normy skażenie zarodnikami grzybów strzępkowych zaczyna się od 100jtk/m3 . W dwuletnim domu z WG po włączeniu okapu było 600jtk (cofka w łazienkach) a po włączeniu wentylatora łazienkowego - wynikł przekroczył skalę przyrządu 1500jtk/m3.

Niestety, użytkownicy WG grawitacyjnej nie czyszczą jej przynajmniej 2x w roku .

Zaliczyłem TwóJ post :p

Może to nie to samo.

W jaki sposób dba się o odkażanie w przypadku klimatyzacji w samochodzie?

Może przenieść to rozwiązanie do domu?

Wentylacja to nie klimatyzacja - w kanałach nawiewnych nie ma wilgoci, więc nic się tam nie rozwija. Zaś kanały do nawiewu chłodnego powietrza z klimy - najlepiej dawać z jonami srebra od wewnątrz - WP_20140606_003.jpg tu widać - to srebro.