Hippek 12.06.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A gdzie tu ziarno jak tu same plewy...? Bez odbioru, nie karmimy Trolla. Ja tam uwielbiam pyxisa. Ja slowo a on referat. Ewidentnie leci na ilosc postow a nie na jakosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Pyxis, chyba ci odbiło. Zrób ankietę ile osób otwiera okna przy WG podczas pracy okapu, a zimą szczególnie. Ile osób zakłada jakieś falbanki na kratki. U mnie w starym bloku kratka była źle zamocowana i przy silnym wietrze tłukła się w tą i w tamtą. Wystarczyła zmiana kierunku wiatru. Widziałem kiedy z kanału wieje, a kiedy wyciąga. Drzwi w pokoju obok uchyliłeś i już kierunek przepływu się zmieniał, więc nie pisz nieprawdziwych historii. Wnętrza kanałów w bloku również miałem okazję oglądać. Wszystkie trzy na całe mieszkanie. Były równo zapieprzone brudem. Wystarczy by w bloku kanał był połączony z innym mieszkaniem, co się często zdarza i już swój elementarz możesz sobie w buty wsadzić, podobnie jak tezę, że nie stosuje się wentylatorów. Nie powinny w ogóle występować w sprzedaży jeśli by przyznać ci rację. Przy WG wg ciebie nie wolno, przy WM nie potrzeba. Liwkowi pewnie za chwilę na argument o teście chusteczki zalecisz jej badania pod względem flory bakteryjnej, bo przecież to, że była biała po przetarciu dwuletniego kanału nie znaczy, że nie była skażona, hehe. Niezły z ciebie pacjent. O czym Ty wogole pioszesz? Jaki blok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Bez odbioru, nie karmimy Trolla. OKI. Nie karmilem Cie cale popoludnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Pyxis, z zalaczonego wykresu nie bardzo rozumiem o co chodzi, jak mam odczytac czas rozladowywania? Powinienes sobie wyrobic jakies przyblizone zdanie w temacie grubosci wylewki, okladziny i mocy z m2 podlogi w stosunku do dlugosci taniego pradu w dzien. Podstaw swoje dane z domu i zobaczysz, czy nomogram bedzie sie "zamykal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 O czym Ty wogole pioszesz? Jaki blok? Ach, nie zrozumiałem, haha. U ciebie powietrze zapitala w indywidualny, wyszukany i uporządkowany sposób. Nie rżnij głupa. Masz dokładnie to samo co ja miałem w bloku i w kamienicy. Nieważne czy to rok budowy 1960, 1990 czy 2010. Ty uchylasz okno, ja miałem nawiewniki, a i tak działało jak wiatr zagrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ach, nie zrozumiałem, haha. U ciebie powietrze zapitala w indywidualny, wyszukany i uporządkowany sposób. Nie rżnij głupa. Masz dokładnie to samo co ja miałem w bloku i w kamienicy. Nieważne czy to rok budowy 1960, 1990 czy 2010. Ty uchylasz okno, ja miałem nawiewniki, a i tak działało jak wiatr zagrał. Ze miales niesprawna wentylacje w bloku z laczonymi kanalami i "standardowe" 3 szt (to i tak duzo) na mieszkanie, to nie moja wina. Uraz Ci zostal - mozesz to leczyc. Tez mam nawietrzaki, bo przy WG to obowiazek w zasadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ze miales niesprawna wentylacje w bloku z laczonymi kanalami i "standardowe" 3 szt (to i tak duzo) na mieszkanie, to nie moja wina. Uraz Ci zostal - mozesz to leczyc. Tez mam nawietrzaki, bo przy WG to obowiazek w zasadzie. Jak masz nawietrzniki to po uj te okna podobno uchylasz( w co nie wierzę). Ściemniasz facet. Przypomnij nam też od kiedy obowiązuje ten wspomniany przez ciebie elementarz i gdzie można go znaleźć. Następny TB na forum z prawdami objawionymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Bo bez uchylenia lub nieszczelnosci nie wiele z tego bedzie... Dlatego nie przeszkadzaja mi moje stare nieszczelne okna. Bo tak trzeba by bylo wydac na uszczelnienie a potem na nawiewniki. W 2 miejscach w domu mam dlatego wentylatory ktore chodza 24/7. A i tak sie zastanawiam jak to "udoskonalic". Czytalem troszke o tym... takiej autonomicznej nie centralnej formie wentylacji z odzyskiem ciepla w koncu centralna wentylacja to przezytek. http://www.air2energy.com.au/images/e2.jpg http://www.air2energy.com.au/hrvlunos.html Prędzej przy pomocy tych wentylatorów wysterujesz WG niż przy pomocy czarów Pyxisa. W jego przypadku najgorsze jest to, że sprzedaje na forum te bzdury i ktoś może w to uwierzyć. Gdy mu coś nie wypali to Pyxio napisze, że dziury w kominie ma kwadratowe zamiast okrągłych. Piszę mu o kratkach i nawietrznikach, a ten rżnie głupa i w odpowiedzi skleroza zjada mu nawiewniki. Możesz z nim teraz podyskutować, czy Twoje wentyle sprawiają, że nie masz już G tylko WM, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Miałem w mieszkaniu WG,szczelne okna plastiki i przez 22 lata nie doznałem czegoś takiego jak grzyb na ścianie czy wilgoć. Było wietrzone intensywnie ale ogrzewanie z sieci i gorąc w domu w zimie,także było to nawet spowodowane chęcią ochłodzenia mieszkania Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jak masz nawietrzniki to po uj te okna podobno uchylasz( w co nie wierzę). Ściemniasz facet. Przypomnij nam też od kiedy obowiązuje ten wspomniany przez ciebie elementarz i gdzie można go znaleźć. Następny TB na forum z prawdami objawionymi? "Nam"? Szukasz kumpli - pies Ci zdechl? Bo same nawietrzaki to tylko 40-50 m3/h. To jest wentyl bezpieczenstwa. Po prostu nawet zamykajac wszystkie okna nie uzyskasz pelnej szczelnosci domu. Te 40-50 m3/h wystarcza np jak wyjezdzasz. Mozesz wtedy zamknac okna na glucho. Twoja wiara wiesz w co mnie szypie. W okuciach okien masz takie sruby na mimosrodzie. Tym regulujesz stopien rozszczelnienia okna przy danym polozeniu klamki. 30 min roboty i ustawiasz sobie w calum domu. Ja mam nieskrecone petle podlogowki w sypialniach, ale tam praktycznie caly czas okna na delikatnym rozszczelnieniu (pisze o zimie). Jest tam w okolicach 20*C przy temperaturze w reszcie domu ~22*C. W sam raz aby komfortowo spac. Problemem jest niska wilgotnosc, ale tego sie nie poprawi. WG to jest delikatny mechanizm ktory bardzo latwo zaklocic. Jest kilka zasad ktore nalezy przestrzegac. Oczywiscie rozwiazanie jest dalekie od idealu, ale poprawnie wykonane i uzywane dziala na tyle dobrze, ze masz w domu odpowiednia ilosc czystego swiezego powietrza. Odpada w zasadzie problem serwisowania i czyszczenia. Ja zrezygnowalem u siebie z WM na etapie projektowania kanalow, ktorych czyscic sie nie dalo. Jak mial bym parterowke bez poddasza uzytkowego, to na bank bylaby WM zrobiona jak nalezy z dostepem do wszystkiego. Nie ma zadnych prawd objawionych. Wystarczy elementarna wiedza i umiejetnosc kojarzenia faktow. Mojej "nietechnicznej" zonie tez musialem tlumaczyc dlaczego wlaczajac okap ma uchylic okno i dlaczego niekoniecznie to w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Miałem w mieszkaniu WG,szczelne okna plastiki i przez 22 lata nie doznałem czegoś takiego jak grzyb na ścianie czy wilgoć. Było wietrzone intensywnie ale ogrzewanie z sieci i gorąc w domu w zimie,także było to nawet spowodowane chęcią ochłodzenia mieszkania Bo ktos wstawi 2 nawietrzaki, pozamyka okna i mysli, ze jest OK. Jednym kanalem wtedy wyciaga, a drugim zasysa powietrze. Potem sa jojczenia, ze z komina dmucha i jaka ta WG do dupy. Inny zrobi 3 kanaly na caly dom, w tym w gornej lazience przez kominek od dopowietrzenia kanalizy i tez ma problem. Ciekawe dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.06.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 jeśli chodzi o świeże powietrze -bez reku też są sposoby taaa... już widzę te uchylone okna w zimie ... zmywarka też jest bee... bo są inne sposoby ... wszystko jest bee..., tylko PC jest dobra nw wszystko ... nie bardzo kumam po kiego wyskakujesz z tymi rachunkami, masz dobrze ocieplony i nieduży domek pędzony pompą to czego niby można się spodziewać ...? wsadź PC do chałupy j-j to dopiero będą rachunki ...( oczywiście to tylko zasługa pompy bo reszta przecież się nie liczy ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Miałem w mieszkaniu WG,szczelne okna plastiki i przez 22 lata nie doznałem czegoś takiego jak grzyb na ścianie czy wilgoć. Było wietrzone intensywnie ale ogrzewanie z sieci i gorąc w domu w zimie,także było to nawet spowodowane chęcią ochłodzenia mieszkania Obudź się. Piszemy o tym co podobno, wg teorii Pyxisa masz w kanałach. On twierdzi, że przy WM masz tam uj wie co, a w jego WG to hala produkcyjna Intela, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.06.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 . Jest tam w okolicach 20*C przy temperaturze w reszcie domu ~22*C. W sam raz aby komfortowo spac. coraz bliżej prawdy z tym termometrem na zdjęciu ... a ta reszta domu to zapewne salon z rozpalonym kominkiem / kozą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Obudź się. Piszemy o tym co podobno, wg teorii Pyxisa masz w kanałach. On twierdzi, że przy WM masz tam uj wie co, a w jego WG to hala produkcyjna Intela, hehe. Także nie raz pisałem,że nie jest to prawda. Ostatnio włączałem do instalacji przepustnicę GWC i robalów tam nie widziałem ani żadnego brudu także,syfy wyłapuje filtr. Wentylacja chodzi już prawie 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 "Nam"? Szukasz kumpli - pies Ci zdechl? Faktycznie niedawno straciłem przyjaciela. Ale niech ci się nie marzy, że jedynie ja w twoje bzdury nie wierzę. Wyprostuj się z tymi teoriami bo na głupca wychodzisz. Bo same nawietrzaki to tylko 40-50 m3/h. To jest wentyl bezpieczenstwa. Po prostu nawet zamykajac wszystkie okna nie uzyskasz pelnej szczelnosci domu. Te 40-50 m3/h wystarcza np jak wyjezdzasz. Mozesz wtedy zamknac okna na glucho. Twoja wiara wiesz w co mnie szypie. W okuciach okien masz takie sruby na mimosrodzie. Tym regulujesz stopien rozszczelnienia okna przy danym polozeniu klamki. 30 min roboty i ustawiasz sobie w calum domu. Ja mam nieskrecone petle podlogowki w sypialniach, ale tam praktycznie caly czas okna na delikatnym rozszczelnieniu (pisze o zimie). Jest tam w okolicach 20*C przy temperaturze w reszcie domu ~22*C. W sam raz aby komfortowo spac. Problemem jest niska wilgotnosc, ale tego sie nie poprawi. WG to jest delikatny mechanizm ktory bardzo latwo zaklocic. Jest kilka zasad ktore nalezy przestrzegac. Oczywiscie rozwiazanie jest dalekie od idealu, ale poprawnie wykonane i uzywane dziala na tyle dobrze, ze masz w domu odpowiednia ilosc czystego swiezego powietrza. Odpada w zasadzie problem serwisowania i czyszczenia. Ja zrezygnowalem u siebie z WM na etapie projektowania kanalow, ktorych czyscic sie nie dalo. Jak mial bym parterowke bez poddasza uzytkowego, to na bank bylaby WM zrobiona jak nalezy z dostepem do wszystkiego. Nie ma zadnych prawd objawionych. Wystarczy elementarna wiedza i umiejetnosc kojarzenia faktow. Mojej "nietechnicznej" zonie tez musialem tlumaczyc dlaczego wlaczajac okap ma uchylic okno i dlaczego niekoniecznie to w kuchni. Przeczytaj co napisałeś powyżej i potem to co napisałem na samym początku. To jest na tyle delikatne, że aż niesterowalne. Zamkniesz jedno pomieszczenie i te swoje regulacje na oknach możesz powtórzyć w pozostałych. Ale ty jednocześnie falbanki na wszystkich kratkach obserwujesz i masz pewność. Papa trollu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Spytaj pyxia czy ebola tam nie występuje. On WIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.06.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Przeczytaj co napisałeś powyżej i potem to co napisałem na samym początku. To jest na tyle delikatne, że aż niesterowalne. Zamkniesz jedno pomieszczenie i te swoje regulacje na oknach możesz powtórzyć w pozostałych. Ale ty jednocześnie falbanki na wszystkich kratkach obserwujesz i masz pewność. Papa trollu. Opisalem po prostu jak mam to rozwiazane u siebie. Testowanie wystarczylo w pierwszym sezonie. Teraz tylko powielam to, czego sie nauczylem o dzialniu wentylacji w moim domu. W porownaniu do WM to jest bardzo delikatny system, ale nie na tyle, ze kazda zmiana go calkowicie rozstraja. Nie przekladaj swoich doswiadczen z wentylacja ze starej kamienicy a dom, gdzie technicznie jest ona prawidlowo wykonana. Ja wiem, ze to Cie moze przerastac, ale nie jest powiedziane, ze kazdy musi rozumiec Swiat. Tacy mniej rozgarnieci sa nawet ponoc szczesliwsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Opisalem po prostu jak mam to rozwiazane u siebie. Testowanie wystarczylo w pierwszym sezonie. Teraz tylko powielam to, czego sie nauczylem o dzialniu wentylacji w moim domu. W porownaniu do WM to jest bardzo delikatny system, ale nie na tyle, ze kazda zmiana go calkowicie rozstraja. Nie przekladaj swoich doswiadczen z wentylacja ze starej kamienicy a dom, gdzie technicznie jest ona prawidlowo wykonana. Ja wiem, ze to Cie moze przerastac, ale nie jest powiedziane, ze kazdy musi rozumiec Swiat. Tacy mniej rozgarnieci sa nawet ponoc szczesliwsi. Ty zimą pewnie wołowiny nie jesz, bo żona stwierdziła, że chrzani to i nie zamiaru marznąć w kuchni przez te półtorej-dwie godziny. PC pewnie też wtedy wyświetlałaby na sterowniku info "WTF?" Napisz NAM co grozi gdy nie będziemy czyścić kanałów WM. Rozwiń swój geniusz. Wyzbądź się tej tendencji do obrażania w swój wyrafinowany sposób każdego kto ma inne zdanie od ciebie. Chyba że żonie i dzieciom na koniec dnia pokazujesz jakim potrafisz być aroganckim sk.... Edytowane 12 Czerwca 2014 przez compi błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.06.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Także nie raz pisałem,że nie jest to prawda. Ostatnio włączałem do instalacji przepustnicę GWC i robalów tam nie widziałem ani żadnego brudu także,syfy wyłapuje filtr. Wentylacja chodzi już prawie 2 lata. Otóż to. Czekam na wykład co nas czeka : D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts