Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O ile o czyszcenie kanalow WM mozemy sie spierac, a jesli chodzi o czyszczenie klimatyzacji, to chyba nie ma o co. :)

Tu ci przyznam rację. To klimatyzacja jest przyczyną dla której stosuje się kanały sztywne. Jednak prośba pozostaje aktualna. Jeśli uważasz, że błędem jest niestosowania cyklicznego czyszczenia kanałów nawiewnych WM zabezpieczonych filtrami, to oczekuję że tym bardziej swoje kanały w kominie będziesz kiedyś czyścił. Zapomnisz uchylić okno podczas gotowania i cały syf masz przecież w domu.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co za bzdury!!! Dawno większych idiotyzmów na tym forum nie wyczytałem!

To ja pozwolę sobie, zacytować Szanownego JBZ (bdb.com.pl ) z pamięci, bo nie chce mi się szukać:

Wentylacja grawitacyjna to najdoskonalsza wentylacja, trzeba tylko w niej dopracować stały strumień i odzysk ciepła

No patrz pan jakie te amerykańce głupie. Stosują blachę, czyszczą i długo żyją. Pisze oczywiście o tandemie klima plus wentylacja i biurowce.
Piszemy o domach. Biurowce to co innego, wymagania ppoż i szum nie ma znaczenia. W domach nadmuch, realizowany jest na miękkich kanałach z wełną.

A blacha... chodzi o nasze "blachy". Łątórą czone na blachowkręty i ze szczeliną na łączeniach, w którą syf wejdzie. Poza tym często spotyka się przepustnice.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Od ponad 80 lat wykonuje się na świecie klimatyzację kanałową w domach na miękkich kanałach. Nic się nie dzieje. Nie ma problemu z ozonowaniem takiej instalacji, gdy ktoś ma taką potrzebę. To krótki zabieg. Nie ma problemu - mieć warstwę antybakteryjną. Nie ma też problemu z czyszczeniem.

Zdejmuje się anemostat, wsuwa w kanał przeciągarkę ze szczotką (jak na zdj.) do drugiego końca wiertarkę i wyciąga się szczotkę na wysokich obrotach

[ATTACH=CONFIG]265156[/ATTACH]

Postepem jest,ze juz nie piszesz, ze Ty pierwszy ja wykonales. :)

Po mechanicznym czyszczeniu ze 100% instalacji robionych przez Ciebie zostalo by confetti. Ilu z Twoich klientow wie, ze powinni ja kazdego roku wyozonowac i ilu to faktycznie kiedykolwiek zrobi? Ozonowanie pomoze odkazic, ale nie wyczyscic po 20 latach.

Nie napisałeś w końcu w jaki sposób obserwowałeś jednocześnie swoje bibułki na kratkach i skąd przekonanie, że masz w nich cały czas taki sam kierunek przepływu powietrza..

sorry za offtopa, ale przecież pyxis to jest jedyny gość, ktory ma dwa routery - jeden nadaje a drugi odbiera; nie sądzisz zatem, ze taki ktoś nie dał rady równoczesnie widzieć falbanek (czytaj: profesjonalnych przyrzadów pomiarowych) w co najmniej dwóch kanałach wentylacyjnych*

* chyba, ze wszystkie sześć ma zrobione w kotłowni

sorry za offtopa, ale przecież pyxis to jest jedyny gość, ktory ma dwa routery - jeden nadaje a drugi odbiera; nie sądzisz zatem, ze taki ktoś nie dał rady równoczesnie widzieć falbanek (czytaj: profesjonalnych przyrzadów pomiarowych) w co najmniej dwóch kanałach wentylacyjnych*

* chyba, ze wszystkie sześć ma zrobione w kotłowni

Tego dalej nie wiemy. On WIE.

Zadna zmiana frontu. Ja uzwazam, ze WM nalezy czyscic, Ty ze mozna nie czyscic. Ani ja nie zmienilem zdania, ani Ty.

Co do klimy, to chyba kazdy wie, ze ja MUSIS sie dezynfekowac. Ot taka roznica.

A co mnie obchodzi klimatyzacja? Mówimy o WM.

Napisz mi w jaki sposób przez 365 dni w roku występuje cofka w WM.

Tera cicho, będzie wesoło :D

A co mnie obchodzi klimatyzacja? Mówimy o WM.

Napisz mi w jaki sposób przez 365 dni w roku występuje cofka w WM.

Dyskusja zaczela sie z TB o jego niewymagajacej czysczenia instalacji klimatyzacyjnej w domach.

Przez kanal dolotowy caly czas chyba naplywa powietrze. Przynajmniej, jesli Wm dziala. Z tego co sugerowales pusty dom nie wymaga wogole wentylacji (0 osob w nim przebywajacych = 0 m3/h), wiec ja pewnie jak wychodzicie wylaczasz. :)

Dyskusja zaczela sie z TB o jego niewymagajacej czysczenia instalacji klimatyzacyjnej w domach.
Wentylacji... nie klimatyzacji. Pan już odwraca kota ogonem. Pisałem, że cofka jest w WG dlatego kanały wywiewne powinny być czyszczone. Podałem też wyniki pomiarów stężenia zarodników podczas cofki.

Przez kanal dolotowy caly czas chyba naplywa powietrze. Przynajmniej, jesli Wm dziala. Z tego co sugerowales pusty dom nie wymaga wogole wentylacji (0 osob w nim przebywajacych = 0 m3/h), wiec ja pewnie jak wychodzicie wylaczasz. :)

Nic nie wyłączam, nie chce mi się.

Pisałeś o cofkach, które w WG wystepują kilka razy do roku a w WM cały czas. Myśląc o cofce z WM myślałem, że chodzi ci o kanały wywiewne, ale teraz widzę, że chodzi ci o to, że cofka jest przez cały rok z kanałów nawiewnych buahahahaha :rotfl:

Wentylacja grawitacyjna działa prawidłowo 3% czasu. Przeważnie jest za silna lub za słaba.

To akurat nie jest prawdą:no: WG działa zawsze prawidłowo gdy temp na zewnątrz jest niższa niż wewnątrz, a taką sytuacje mamy przynajmniej przez 95% roku - wystarczy spojrzeć na rozkład temperatur. Prawdą jest, że poniżej -10st jest za mocna, a powyżej 30st za słaba, ale to są temperatury sporadycznie występujące w Polsce.

Zaznaczam, że osobiście tez wolałbym mieć mechaniczną, bo lubię nowoczesne rozwiązania i uważam, że jest to prawidłowy kierunek rozwoju, ale nie ma też co pisać, że jest to rozwiązanie beznadziejne, bo sprawdzało się od setek lat i jakoś wszyscy żyjemy. Kwestia jest prawidłowego wykonania takiej instalacji - ja mam komin WG w każdym jednym pomieszczeniu i działa to dość dobrze, a w mrozy nawet za dobrze:) a okna rozszczelniam jedynie w dodatnich temperaturach - zimą kompletnie nie ma takiej potrzeby. Co do czyszczenia - to nie czyszczę:D choć wiem, że trochę syfu się tam zbiera, bo jak ostatnio ściągałem kratkę do malowania to wewnętrzny "filtr" był dość mocno zakurzony (po 4 latach).

bo sprawdzało się od setek lat i jakoś wszyscy żyjemy.
Sprawdziło się przy

- tamtych oknach

- strychach i kanałach pionowych z każdym pomieszczeniu

- tamtym sposobie ogrzewania

Nie da się poddasza użytkowego prawidłowo wentylować, gdy nawiew jest praktycznie na wysokości wywiewu.