Liwko 13.06.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Za duzo "myslisz" i Ci to nie zluzy jak widac. zluzy zluzy buahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Wentylacji... nie klimatyzacji. Pan już odwraca kota ogonem. Pisałem, że cofka jest w WG dlatego kanały wywiewne powinny być czyszczone. Podałem też wyniki pomiarów stężenia zarodników podczas cofki. Pisalem tak czlowieku ze slaba pamiecia: Teraz dygresja w temacie wentylacji i "sie nie robi". Przy WM z chlodzeniem, ktore instalujesz klienteli, oczywiscie robisz to w taki sposob, aby mogli raz w sezonie wyczyscic wszystkie kanaly wentylacyjne i je zdezynfekowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Nie da się poddasza użytkowego prawidłowo wentylować, gdy nawiew jest praktycznie na wysokości wywiewu. Jak ktos ma kominek od kanalizy na polaci dachu i z tego chce miec wentylacje, to "sie nie da". Faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No i najważniejsze - cena. Dom 200m2 na przyzwoitej centrali OPTIMAL i kanałach izolowanych to 5000zł netto komplet materiałów. Można zrobić samemu. Ile będą kosztować pionowe kanały, nawiewniki? Naprawdę wyjdzie taniej? O ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jak ktos ma kominek od kanalizy na polaci dachu i z tego chce miec wentylacje, to "sie nie da". Faktycznie. Już wiem, dlaczego ma Pan wentylację grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No i najważniejsze - cena. Dom 200m2 na przyzwoitej centrali OPTIMAL i kanałach izolowanych to 5000zł netto komplet materiałów. Można zrobić samemu. Ile będą kosztować pionowe kanały, nawiewniki? Naprawdę wyjdzie taniej? O ile? Tylko cena sie liczy? Zdrowie juz nie? Fajnie jak ktos lekko podchodzi to tematu zdrowia, tylko szkoda, ze nie do swojego zdrowia. U siebie pewnie nie masz w kamienicy klimy kanalowej, ktorej nie czyscisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.06.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Sprawdziło się przy - tamtych oknach - strychach i kanałach pionowych z każdym pomieszczeniu - tamtym sposobie ogrzewania Nie da się poddasza użytkowego prawidłowo wentylować, gdy nawiew jest praktycznie na wysokości wywiewu. W oknach mam nawietrzaki, strych jest i kanały pionowe w każdym pomieszczeniu sa, sposób ogrzewania również pradawny;) bez kabli:D Może dlatego u mnie działa, ale powtarzam, że gdybym budował nowy dom byłaby mechaniczna, a w tym muszę się zadowolić tym co jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Już wiem, dlaczego ma Pan wentylację grawitacyjną. G...no tam wiesz. Przeciez wyraznie napisalem dlaczego: Ja zrezygnowalem u siebie z WM na etapie projektowania kanalow, ktorych czyscic sie nie dalo. Jak mial bym parterowke bez poddasza uzytkowego, to na bank bylaby WM zrobiona jak nalezy z dostepem do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.06.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Tylko cena sie liczy? Zdrowie juz nie? Fajnie jak ktos lekko podchodzi to tematu zdrowia, tylko szkoda, ze nie do swojego zdrowia. U siebie pewnie nie masz w kamienicy klimy kanalowej, ktorej nie czyscisz. Chyba ma i jej nie czyści. To widać po jego postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Teraz dygresja w temacie wentylacji i "sie nie robi". Przy WM z chlodzeniem, ktore instalujesz klienteli, oczywiscie robisz to w taki sposob, aby mogli raz w sezonie wyczyscic wszystkie kanaly wentylacyjne i je zdezynfekowac? Nie instaluje wentylacji z chłodzeniem, nie instalowałem wentylacji z chłodzeniem, odradzam jak mogę łączenie wentylacji z chłodzeniem i grzaniem. Nie będę instalował wentylacji z chłodzeniem. Pan naprawdę ma coś z głową - podaje Pan Swoje teksty jako moje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Tylko cena sie liczy? Zdrowie juz nie? WM głównie wykonuje się dla zdrowia. Odzysk ciepła dla komfortu i oszczędzania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Pan naprawdę ma coś z głową - podaje Pan Swoje teksty jako moje! Podaje Ci tekst w ktorym byl poruszony temat wentylacji i jej czyszczenia i od ktorego zaczela sie dyskusja, bo "zapomniales". Jestes chyba ostatnia osoba, ktora moze komus robic uwagi w temacie "glowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 To akurat nie jest prawdą WG działa zawsze prawidłowo gdy temp na zewnątrz jest niższa niż wewnątrz, a taką sytuacje mamy przynajmniej przez 95% roku - wystarczy spojrzeć na rozkład temperatur. Prawdą jest, że poniżej -10st jest za mocna, a powyżej 30st za słaba, ale to są temperatury sporadycznie występujące w Polsce. Zaznaczam, że osobiście tez wolałbym mieć mechaniczną, bo lubię nowoczesne rozwiązania i uważam, że jest to prawidłowy kierunek rozwoju, ale nie ma też co pisać, że jest to rozwiązanie beznadziejne, bo sprawdzało się od setek lat i jakoś wszyscy żyjemy. Kwestia jest prawidłowego wykonania takiej instalacji - ja mam komin WG w każdym jednym pomieszczeniu i działa to dość dobrze, a w mrozy nawet za dobrze:) a okna rozszczelniam jedynie w dodatnich temperaturach - zimą kompletnie nie ma takiej potrzeby. Co do czyszczenia - to nie czyszczę choć wiem, że trochę syfu się tam zbiera, bo jak ostatnio ściągałem kratkę do malowania to wewnętrzny "filtr" był dość mocno zakurzony (po 4 latach). Lepsze jest wrogiem dobrego. Komfort i zbliżone koszty do WG sprawiają, że nie ma się nad czym zastanawiać, ani doszukiwać się epidemii w kanałach WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 WM głównie wykonuje się dla zdrowia. Odzysk ciepła dla komfortu i oszczędzania energii. Dla tej 1kWh oszczedznosci na energii, ktora Ci przykladowo policzylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Lepsze jest wrogiem dobrego. Komfort i zbliżone koszty do WG sprawiają, że nie ma się nad czym zastanawiać, ani doszukiwać się epidemii w kanałach WM. WG mozna wykonac dobrze lub zle. WM tez mozna wykonac dobrze lub zle. IMHO lepsza dobrze zrobina WG niz zle WM. Nie zawsze za rozsadzna kase da sie dobrze wykonac WM. Zwlaszcza, jesli sie tego nie przemysli na poziomie wyboru projektu. Ja nikomu nie wciskam, ze WG do swietne rozwiazanie. Przy opcji zle wykonanej WM i dobrze WG wybralem po prostu WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.06.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No dobra, nawet jeśli założymy, że trzeba WM czyścić, to mam pytanie z czego? Powietrze nawiewane pochodzi z zewnątrz, tak samo jak w przypadku WG. Z taką różnicą, że w przypadku WM powietrze jest filtrowane przez co najmniej 2 filtry, jeden na czerpni, drugi w centrali. Powietrze w WG jest filtrowane tylko z większych zanieczyszczeń (szczelina w nawietrzakach, lub przy rozszczelnieniu okien). Przy takich małych różnicach temperatur, nie ma prawa tam się nic kisić (w sensie biologicznym). Pozostają zanieczyszczenia mechaniczne (kurz), które nie zostały wychwycone przez filtry. Tylko co tam się ma kurzyć? Tam jest tylko mały kanał i ciągły ruch świeżego powietrza. Nic się nie cofa, cały czas jest pompowane nowe powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 WG mozna wykonac dobrze lub zle. WM tez mozna wykonac dobrze lub zle. IMHO lepsza dobrze zrobina WG niz zle WM. Nie zawsze za rozsadzna kase da sie dobrze wykonac WM. Zwlaszcza, jesli sie tego nie przemysli na poziomie wyboru projektu. Ja nikomu nie wciskam, ze WG do swietne rozwiazanie. Przy opcji zle wykonanej WM i dobrze WG wybralem po prostu WG. I tak trzeba było od początku, a nie straszenie ludzi nie wiadomo czym w przypadku stosowania WM. W moich postach również nie znajdziesz całkowitej negacji WG. Jest po prostu gorszym, ale nie niewłaściwym rozwiązaniem w dzisiejszych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No dobra, nawet jeśli założymy, że trzeba WM czyścić, to mam pytanie z czego? Powietrze nawiewane pochodzi z zewnątrz, tak samo jak w przypadku WG. Z taką różnicą, że w przypadku WM powietrze jest filtrowane przez co najmniej 2 filtry, jeden na czerpni, drugi w centrali. Powietrze w WG jest filtrowane tylko z większych zanieczyszczeń (szczelina w nawietrzakach, lub przy rozszczelnieniu okien). Przy takich małych różnicach temperatur, nie ma prawa tam się nic kisić (w sensie biologicznym). Pozostają zanieczyszczenia mechaniczne (kurz), które nie zostały wychwycone przez filtry. Tylko co tam się ma kurzyć? Tam jest tylko mały kanał i ciągły ruch świeżego powietrza. Nic się nie cofa, cały czas jest pompowane nowe powietrze. Jeśliby nawet to wykonuje się to w sposób opisany przez TB, ale nie mechanicznie w przypadku flexów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 4000kWh to z pompy - 1200kWh poza tym, kiepski komfort jak zimnym wieje, Gorsze zdrowie - cofki z zagrzybionych kanałów, Brak filtrów na czerpni. Kanały trzeba czyścić ... Ma Pan jakiś +? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No dobra, nawet jeśli założymy, że trzeba WM czyścić, to mam pytanie z czego? Powietrze nawiewane pochodzi z zewnątrz, tak samo jak w przypadku WG. Z taką różnicą, że w przypadku WM powietrze jest filtrowane przez co najmniej 2 filtry, jeden na czerpni, drugi w centrali. Powietrze w WG jest filtrowane tylko z większych zanieczyszczeń (szczelina w nawietrzakach, lub przy rozszczelnieniu okien). Przy takich małych różnicach temperatur, nie ma prawa tam się nic kisić (w sensie biologicznym). Pozostają zanieczyszczenia mechaniczne (kurz), które nie zostały wychwycone przez filtry. Tylko co tam się ma kurzyć? Tam jest tylko mały kanał i ciągły ruch świeżego powietrza. Nic się nie cofa, cały czas jest pompowane nowe powietrze. Jak widać niektórym ciężko to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts