compi 13.06.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Nie wysilaj się, odpowiedzi nie otrzymasz W każdym moim następnym domu było by ogrzewanie podłogowe i WM. To są dwie rzeczy, o których nie miałem bladego pojęcia a które bardzo doceniam po pięciu latach użytkowania Faktycznie! To już 5 lat! U mnie ponad 3. Może pora zrobić pokazowy wymaz i przeprowadzić badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Faktycznie! To już 5 lat! U mnie ponad 3. Może pora zrobić pokazowy wymaz i przeprowadzić badania? Proponuję wetknąć tam jakąś grzybnię i poczekać na efekt. Może będzie to taka wewnątrzdomowa pieczarkarnia... A tak na poważnie. Prędzej tam wysuszę zebrane w lesie grzybki niż je rozmnoże. Środowisko tam jest zdecydowanie nieatrakcyjne dla grzybków. To przecież wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No jasne, a prawem regulowane wymogi czyszczenia takich instalacji w obiektach uzytecznosci publicznej to wymysly inzynierow-debili. Tylko Liwko i compi to jedyne wartosciowe zrodlo informacji. Liwko widzial te zalecenia, ale swiadomie ignoruje ich istnienie. Taki syndrom "szesliwego idioty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.06.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 może ktoś streścić o co teraz chodzi? w wątku o ogrzewaniu elektrycznością kłócicie się o czyszczenie WM i o WG - do tego nie wiem kto jest za a nawet przeciw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 może ktoś streścić o co teraz chodzi? w wątku o ogrzewaniu elektrycznością kłócicie się o czyszczenie WM i o WG - do tego nie wiem kto jest za a nawet przeciw.. Bo to jest staly temat na falme. Tu cos dla Liwka. Moze sobie w koncu wbije do tej swojej glowy.: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 roku. (Dz.U. Nr 75 z dn. 15.06.2002, poz.690) W sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W rozdziale VI stwierdza się, że: § 153, ust.6. Przewody powinny być wyposażone w otwory rewizyjne umożliwiające oczyszczenie wnętrza tych przewodów, a także innych urządzeń i elementów instalacji, o ile konstrukcja nie pozwala na czyszczenie w inny sposób niż przez te otwory, przy czym nie należy ich sytuować w pomieszczeniach o podwyższonych wymaganiach higienicznych. I teraz "dylemat". Sluchac ustawodawcy, czy Liwka i compiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No jasne, a prawem regulowane wymogi czyszczenia takich instalacji w obiektach uzytecznosci publicznej to wymysly inzynierow-debili. Tylko Liwko i compi to jedyne wartosciowe zrodlo informacji. Liwko widzial te zalecenia, ale swiadomie ignoruje ich istnienie. Taki syndrom "szesliwego idioty". Prawo też mówi o płytkach do samego sufitu w WC. Masz tak zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No jasne, a prawem regulowane wymogi czyszczenia takich instalacji w obiektach uzytecznosci publicznej to wymysly inzynierow-debili. Tylko Liwko i compi to jedyne wartosciowe zrodlo informacji. Liwko widzial te zalecenia, ale swiadomie ignoruje ich istnienie. Taki syndrom "szesliwego idioty". Stawiam wszystkie pieniądze, że moje kanały WM po 20 latach będą krystalicznie czyste w porównaniu do twoich z WG. Nawet jak je wyczyścisz. Zakład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Bo to jest staly temat na falme. Tu cos dla Liwka. Moze sobie w koncu wbije do tej swojej glowy.: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 roku. (Dz.U. Nr 75 z dn. 15.06.2002, poz.690) W sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W rozdziale VI stwierdza się, że: § 153, ust.6. Przewody powinny być wyposażone w otwory rewizyjne umożliwiające oczyszczenie wnętrza tych przewodów, a także innych urządzeń i elementów instalacji, o ile konstrukcja nie pozwala na czyszczenie w inny sposób niż przez te otwory, przy czym nie należy ich sytuować w pomieszczeniach o podwyższonych wymaganiach higienicznych. I teraz "dylemat". Sluchac ustawodawcy, czy Liwka i compiego? Pyxio a o czym ty teraz piszesz? O kilku metrach rurki w domku czy o kilometrach przewodów wentylacyjnych w dużych przedsięwzięciach? Masz chłopski rozum to się zastanów, w jaki sposób (podaj-plisss) zasyfią mi się kanały nawiewne WM??? Nie mam pojęcia jak i kiedy to nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 może ktoś streścić o co teraz chodzi? w wątku o ogrzewaniu elektrycznością kłócicie się o czyszczenie WM i o WG - do tego nie wiem kto jest za a nawet przeciw.. Spoko:) Każdy watek jest dobry, żeby rozpętać w nim małą wojenkę A ja takie porównanie w sieci znalazłem:D: http://www.iv.pl/images/99507901867087112151.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Pyxio a o czym ty teraz piszesz? O kilku metrach rurki w domku czy o kilometrach przewodów wentylacyjnych w dużych przedsięwzięciach? Masz chłopski rozum to się zastanów, w jaki sposób (podaj-plisss) zasyfią mi się kanały nawiewne WM??? Nie mam pojęcia jak i kiedy to nastąpi. To ze nie masz pojecia, to jeszcze nie znaczy, ze nie nastapi. No ale Ty wiesz lepiej, a takie ustawy to pierdzielenie. Czy myslisz, ze Twoje filtry WM maja 100% skutecznosc? Jesli nie maja (a nie maja), to wez to na chlopski rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Spoko:) Każdy watek jest dobry, żeby rozpętać w nim małą wojenkę Tez widze, ze pisza cos o "regularnym czyszczeniu". "Dyletanci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A ja takie porównanie w sieci znalazłem:D: Jak widać sieć wszystko przyjmie No dobra, znajdę chwilę czasu to pstryknę kilka fotek kanałów nawiewnych i zrobię test białej chusteczki Ale to i tak nic nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 To ze nie masz pojecia, to jeszcze nie znaczy, ze nie nastapi. No ale Ty wiesz lepiej, a takie ustawy to pierdzielenie. Czy myslisz, ze Twoje filtry WM maja 100% skutecznosc? Jesli nie maja (a nie maja), to wez to na chlopski rozum. Ale ty w ogóle filtrów nie masz. Założyłeś że się coś lęgnie w kanałach. Co?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Czy myslisz, ze Twoje filtry WM maja 100% skutecznosc? Jesli nie maja (a nie maja), to wez to na chlopski rozum. Nie mają i nie wymagam tego od nich. Mają wyłapać tyle ile mogą a reszta wpadnie do domu. U ciebie wpada wszystko, u mnie minimalna część, taka to subtelna różnica. Kanały są na tyle gładkie i suche!, że nic tam nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Ale to i tak nic nie da Nic nie da, bo Ty wiesz lepiej. Nawet wymogi prawne ignorujesz. W swoim wlasnym domu Ci wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Ale ty w ogóle filtrów nie masz. Założyłeś że się coś lęgnie w kanałach. Co?!!! "A u Was bija Murzynow". Nie mają i nie wymagam tego od nich. Mają wyłapać tyle ile mogą a reszta wpadnie do domu. U ciebie wpada wszystko, u mnie minimalna część, taka to subtelna różnica. Kanały są na tyle gładkie i suche!, że nic tam nie zostanie Nawet na szkle by zostalo, bo tajfunu w tych kanalach nie masz. Faktycznie nie miales o tym pojecia jak budowales, bo nadal masz mgliste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 "A u Was bija Murzynow". ..... No żesz.... wykaż przewagę WG w zakresie higieny, a nie zbywasz temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No żesz.... wykaż przewagę WG w zakresie higieny, a nie zbywasz temat. Wrecz przeciwnie. Czekam, az pokazesz jakies wytyczne wg ktorych powinienem czyscic WG. Ja do WM pokazalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.06.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jak widać sieć wszystko przyjmie Jest to obiektywne porównanie wyciągnięte z artykułu dotyczącego wentylacji. Wiadomo, że jak wejdziesz np na stronę rekuperatory.pl to tam nic pozytywnego o WG nie przeczytasz;) Ja tam Pyxiego nie bronię, bo gdybym budował nowy dom jak on to na pewno zrobiłbym WM, ale też nie przesadzajcie, że WG to samo zło. A co do tej fobii przed zanieczyszczonym powietrzem to nie rozumiem:confused: wszak większość z nas domy buduje na wsi i np u mnie od wiosny do jesieni drzwi tarasowe są prawie non stop otwarte na przestrzał, żeby pies, kot i dzieci mieli swobodę korzystania z ogrodu, a to przecież to samo powietrze co wlatuje przez nawietrzaki i którym na co dzień oddychamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Wrecz przeciwnie. Czekam, az pokazesz jakies wytyczne wg ktorych powinienem czyscic WG. Ja do WM pokazalem. Gdybym się kierował w życiu wytycznymi urzędników to nie rozmawiał bym teraz na forum. W tym przytoczonym przepisie brakuje mi podstaw do badań. Pewnie zalecenie ministerialnego urzędnika, który głowił się nad tym z półtora roku. Płytki do samego sufitu, pamiętaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts