Liwko 13.06.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A co do tej fobii przed zanieczyszczonym powietrzem to nie rozumiem:confused: No ja też tego nie rozumiem. Jeżeli powietrze wpada u Pyxiego przez okno to jest ok, ale jeżeli to samo powietrze przejdzie przez dwa filtry i kawałek rury to już jest zagrożenie życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.06.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 taaa... już widzę te uchylone okna w zimie ... zmywarka też jest bee... bo są inne sposoby ... wszystko jest bee..., tylko PC jest dobra nw wszystko ... nie bardzo kumam po kiego wyskakujesz z tymi rachunkami, masz dobrze ocieplony i nieduży domek pędzony pompą to czego niby można się spodziewać ...? wsadź PC do chałupy j-j to dopiero będą rachunki ...( oczywiście to tylko zasługa pompy bo reszta przecież się nie liczy ... ) jasiu problem wietrzyć regularnie oknami ewntualnie dorobić wentylację wyciągową mechaniczną dom j-j- pamiętamy wszyscy że to typowy domek 95m2 z oknami w pokojach 1,2na 1,2 [no może na 1,40] domek w którym w tajemnicy przed mężem żona dogrzewa się świeczkami[pamiętamy męża jak się tutaj nad tym ubolewał] zakładam że jego i moja rodzina zużywa cwu tyle samo[ja niestety nie zmniejsza łem ciśnienia wody żeby żona nie była świadoma że zużywa mniej wody hehe.] policzmy u mnie na wodę rocznie 1000kwh u niego 2000kwh[he he] u mnie grzanie domu 123m2 przy temperaturach 23 stop to 1000kwh u niego 95 m2 x20kwhm2rok=1900kwh rok dzielone copem 2,5=760 kwh [temperatury świeczkowe zapewne] dom o 30m2 mniejszy zużyłby 140 kwh rocznie mniej na co --łoło nieżle te moje pół metra drewna w kominku równoważy się ilością świeczek i skręcaniem wentylacji do takiego stopnia że na szybach pojawiała się wilgoć jasiu tyle razy ci to tłumaczyłem dlaczego zmywarkę wprzeciwienstwie do kablowców uważam za energochłonną maszynę że już idę po młotek do wbicia tego samego nty raz w główkę cichego instalatora kablów itp w czerwcu pompa produkuje wodę nie zużywajać 2,5kwh na dobę [2 prysznice , 2 wanny-kobiece] pełno garów pochwal się ile zużywasz na cwu na dobę i zmywarkę teraz jakbyś mógł to nie pisz brednii o odzysku ze ścieków ciepła-zakładam że talerzy tym nie myjesz ani pod swoimi pachami pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No ja też tego nie rozumiem. Jeżeli powietrze wpada u Pyxiego przez okno to jest ok, ale jeżeli to samo powietrze przejdzie przez dwa filtry i kawałek rury to już jest zagrożenie życia Nie przez okno, a przez zagrzybione nawiewniki. Przecież powietrze niesie wilgoć, a to już powinno wzbudzić jego czujność, ba, nawet obawy o stan tych aparatów i swojego zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Płytki do samego sufitu, pamiętaj! Podeslij akty prawne to normujace. No ja też tego nie rozumiem. Jeżeli powietrze wpada u Pyxiego przez okno to jest ok, ale jeżeli to samo powietrze przejdzie przez dwa filtry i kawałek rury to już jest zagrożenie życia No patrz Pan jakie czary!. Woda w studni zdrowa a niech postoi troche w chalupie i jakis swinstwo sie zacznie rozwijac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No żesz.... wykaż przewagę WG w zakresie higieny, a nie zbywasz temat. Zapomnij. Osioł ma to do siebie, że jest uparty jak... osioł Ciekaw jestem kto na forum ma najstarszą instalację WM i mógłby pokazać Pyxiowi na jego gały jak wyglądają po czasie kanały nawiewne. Pyxio, w domu z WM bardzo ciężko zachować odpowiednią wilgotność co jest wymogiem dla wzrostu grzybów (nie mówiąc o temperaturze), a skoro tej wilgotności zazwyczaj raczej brakuje, łazienki szybciutko wysychają, herbatniki i paluszki na stole aż trzeszczą z suchości to dlaczego w kanale nawiewnym miało by być inaczej? Masz na to jakieś logiczne wytłumaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 to dlaczego w kanale nawiewnym miało by być inaczej? Masz na to jakieś logiczne wytłumaczenie? Fizyka. Ppowietrze zewnetrzne majac temperature 25*C i RH 70-80% niesie ogromne ilosci wilgoci, a na pewno wystarczajace, zeby w tym ciemnym i chociaz lekko zakurzonym po latach kanale cos moglo zyc. Dla grzyba to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Podeslij akty prawne to normujace. ........ Twoje podejście do tego typu tematów powinno wręcz z automatu podpowiedzieć ci, że trzeba do sufitu, bo przecież zarazki itp. Poszukajmy badań nad tymi zarazami znajdującymi się w kanałach. A może właśnie zdrowy rozsądek wystarczy i nie pisanie głupot? Jeśli założyć ze masz rację i w blokach WG nie działa prawidłowo to chyba epidemia na każdym osiedlu powinna występować? Chyba nie kierował się tym minister podpisując ustawę z tym zapisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Fizyka. Ppowietrze zewnetrzne majac temperature 25*C i RH 70-80% niesie ogromne ilosci wilgoci, a na pewno wystarczajace, zeby w tym ciemnym i chociaz lekko zakurzonym po latach kanale cos moglo zyc. Dla grzyba to nie problem. Ale ty wiesz czy ci się tylko wydaje lub podejrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Twoje podejście do tego typu tematów powinno wręcz z automatu podpowiedzieć ci, że trzeba do sufitu, bo przecież zarazki itp. Poszukajmy badań nad tymi zarazami znajdującymi się w kanałach. A może właśnie zdrowy rozsądek wystarczy i nie pisanie głupot? Jeśli założyć ze masz rację i w blokach WG nie działa prawidłowo to chyba epidemia na każdym osiedlu powinna występować? Chyba nie kierował się tym minister podpisując ustawę z tym zapisem. Zaczyna sie pierdzielenie o Szopenie. Sa te akty prawne nakazujace plytki pod sufit, czy ich nie ma? Ale ty wiesz czy ci się tylko wydaje lub podejrzewasz? Wiem. Moge ci policzyc ile wody zawiera 1m3 powietrza o takich parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Fizyka. Ppowietrze zewnetrzne majac temperature 25*C i RH 70-80% niesie ogromne ilosci wilgoci, a na pewno wystarczajace, zeby w tym ciemnym i chociaz lekko zakurzonym po latach kanale cos moglo zyc. Dla grzyba to nie problem. Mówisz? A czy dla grzyba nie stanowi tez problemu, że jest tam stały przepływ świeżego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Wiem. Moge ci policzyc ile wody zawiera 1m3 powietrza o takich parametrach. To gdzie do cholery jasnej jest ta woda w moim domu, bo ja jakoś nie mogę na moim higrometrze jej odnaleźć? Ukrywa się swołocz w kanałach? Co za menda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Zaczyna sie pierdzielenie o Szopenie. Sa te akty prawne nakazujace plytki pod sufit, czy ich nie ma? Wiem. Moge ci policzyc ile wody zawiera 1m3 powietrza o takich parametrach. Mówię ci montuj płytki pod sufit. Ja wiem że bez nich na bank masz zarazę nad głową. Policz też przepływ, opory flexa i wylicz ile tych bakterii namnożysz w kanale o długości np. 10m. Jak wykażesz dogodne warunki do wegetacji czegoś zielonego pogadamy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 To gdzie do cholery jasnej jest ta woda w moim domu, bo ja jakoś nie mogę na moim higrometrze jej odnaleźć? Ukrywa się swołocz w kanałach? Co za menda Oczywiscie, ze jest. Odczytaj z termometru temperature i RH. Ile jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Mówię ci montuj płytki pod sufit. Ja wiem że bez nich na bank masz zarazę nad głową. Policz też przepływ, opory flexa i wylicz ile tych bakterii namnożysz w kanale o długości np. 10m. Jak wykażesz dogodne warunki do wegetacji czegoś zielonego pogadamy dalej. Heheh.... czyli to tylko Twoja chora wyobraznia? Ale blazenada compi. Tak konczy sie mowienie polprawd, ktore sa calymi klamstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Heheh.... czyli to tylko Twoja chora wyobraznia? Ale blazenada compi. Tak konczy sie mowienie polprawd, ktore sa calymi klamstwami. Policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Oczywiscie, ze jest. Odczytaj z termometru temperature i RH. Ile jest? W większości przypadków za mało (wilgotności). Tak to już jest z tą WM, można łatwo z nią przesadzić. Ale wytłumacz mi dlaczego grzyby mają mi rosnąć w kanałach wentylacyjnych a nie np. w ciemnym, ciepłym pomieszczeniu gospodarczym, gdzie mam zlew i pralkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Policzyłeś? temperatura powietrza: 25 oC wilgotność powietrza: 75 %rh Wilgotność bezwzględna (losc wody w m3): 17.27 g/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 To może prościej. Gdzie słyszałeś o problemach z nadmiarem wilgoci?a) w domach z WMb) w domach z WG Gdzie słyszałeś o problemach z grzybem?a) w domach z WMb) w domach z WG Ja jeszcze nie słyszałem o ani jednym przypadku problemów z nadmiarem wilgoci czy grzybem w domu z WM. Gdzie widziałeś na własne gały zanieczyszczone kanały nawiewne WM? To że firmy chcą je czyścić to mnie nie dziwi, ale gdzie ty takie widziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 temperatura powietrza: 25 oC wilgotność powietrza: 75 %rh Wilgotność bezwzględna (losc wody w m3): 17.27 g/m3 No i gdzie ten grzyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.06.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 temperatura powietrza: 25 oC wilgotność powietrza: 75 %rh Wilgotność bezwzględna (losc wody w m3): 17.27 g/m3 I co dalej? Już urosło, dopiero się narodziło czy może przy tym wichrze nastąpi aborcja? Tydzień deszczu i po nas ! Hahaa! Po tobie chyba również, bo przecież co z tym zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts