Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W większości przypadków za mało (wilgotności). Tak to już jest z tą WM, można łatwo z nią przesadzić.

Ale wytłumacz mi dlaczego grzyby mają mi rosnąć w kanałach wentylacyjnych a nie np. w ciemnym, ciepłym pomieszczeniu gospodarczym, gdzie mam zlew i pralkę?

Przy 30*C i RH90% punkt rosy to 28,2*C. Wystarczy, ze w kanale bedzie chlodniej o 1,8K niz na zewnarz i wykropli sie woda. W tej norce z pralka masz krople wody na scianach?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie widziałeś na własne gały zanieczyszczone kanały nawiewne WM? To że firmy chcą je czyścić to mnie nie dziwi, ale gdzie ty takie widziałeś?

Czyli sredniowiecze. To czego nie widac, tego nie ma. :)

Podalem Ci przepisy. Mozesz je OLAC, tylko dlaczego namiawiasz do takiej ignorancji innych?

I teraz "dylemat". Sluchac ustawodawcy, czy Liwka i compiego? :D

Nie mówię, żeby ich słuchać. Ale również to, że coś jest napisane w ustawie, nie oznacza, że jest to coś mądrego. Ustaw nie piszą osoby mądrzejsze od nas. Mało tego, one nawet często nie słuchają rad specjalistów. Albo słuchają rad wybitnych-inaczej specjalistów. Sam zresztą znasz wiele takich kwiatków.

Wg mnie najważniejsze, żebyś dobrze się ze swoim wyborem czuł.

Tylko też bez dorabiania jakiś dziwnych teorii ;)

Przy 30*C i RH90% punkt rosy to 28,2*C. Wystarczy, ze w kanale bedzie chlodniej o 1,8K niz na zewnarz i wykropli sie woda. W tej norce z pralka masz krople wody na scianach?

I co z tą wykroploną wodą się stanie skoro w kanale jest stały ruch powietrza w jednym kierunku? Zostanie tam, czy zgodnie z prawami fizyki trafi do domu?

I co z tą wykroploną wodą się stanie skoro w kanale jest stały ruch powietrza w jednym kierunku? Zostanie tam, czy zgodnie z prawami fizyki trafi do domu?

Zgodnie z prawami fizyki zostanie, az sie nie zmienia warunki na takie, kiedy bedzie mogla odparowac. Powietrze w punkcie rosy niczego nie wysuszy nawet zeby nie wiem jak mocno wialo i jak bardzo bys chcial. :)

Liwko, a dlaczego sie odkaza kanaly klimy w samochodzie? Przeciez wystarczyloby wylaczyc klime i je wysuszyc. Jakie to proste! :D

Kolejna bzdura!

Niestety nie. Ludzie walcza z grzybem latami.Formy przetrwalnikowe grzyba najczesciej zostaja w scianach i nawet krotkotrwaly wzrost wilgotnosci w takim pomieszczeniu doprowadza do ich rozwoju. Mozesz nasaczyc sciany fungicydami, ale one niestety tez sa szkodliwe dla ludzi. Malo jest takich kamikadze, ktorzy sie na to w budynku mieszkalnym zdecyduja.

Zgodnie z prawami fizyki zostanie, az sie nie zmienia warunki na takie, kiedy bedzie mogla odparowac. Powietrze w punkcie rosy niczego nie wysuszy nawet zeby nie wiem jak mocno wialo i jak bardzo bys chcial. :)

Liwko, a dlaczego sie odkaza kanaly klimy w samochodzie? Przeciez wystarczyloby wylaczyc klime i je wysuszyc. Jakie to proste! :D

No i kolejny raz się mylisz PYxio. Gdyby klimatyzacja działała cały czas (tak jak WM) nic by się w niej nie zalęgło i nie trzeba byłoby jej odgrzybiać. Ale inaczej się stanie jak będzie okresowo wyłączana. Dla mnie logiczne, dla ciebie nie.

I powiedz mi dlaczego ten punkt rosy ma wystąpić akurat w kanale a nie np. na anemostacie?

Widać ignorancie, że nigdy na oczy nie widziałeś WM i bajki piszesz jak ci lepiej. ja jeszcze nigdy nie słyszałem o zagrzybionym domu z WM i raczej nie usłyszę, natomiast nagminnie słyszy się o grzybach w domach z WG. WG w tym temacie nie ma najmniejszych szans do WM. Nigdy jej w tym nie dorówna, więc temat wilgoci i grzybków powinniśmy rozpatrywać tylko w wypadku WG!

Amen

Niestety nie. Ludzie walcza z grzybem latami.Formy przetrwalnikowe grzyba najczesciej zostaja w scianach i nawet krotkotrwaly wzrost wilgotnosci w takim pomieszczeniu doprowadza do ich rozwoju. Mozesz nasaczyc sciany fungicydami, ale one niestety tez sa szkodliwe dla ludzi. Malo jest takich kamikadze, ktorzy sie na to w budynku mieszkalnym zdecyduja.

I od tego jest wentylacja. Sprawnie działająca wentylacja. A taką jest bez wątpienia WM. Z WG bywa różnie, nawet prawidłowo wykonana nie zawsze działa.

W PZH "powietrzem" zajmuje się dr Krogulski, można zapytać się, ze największym dostarczycielem zarodników grzybów strzępkowych jest wentylacja grawitacyjna .

Służę też bogatym materiałem na ten temat ze kongresów "Problemy jakości powietrza wewnętrznego w Polsce" organizowanego od 1999r

problemy jakości powietrza.jpg

Widać ignorancie, że nigdy na oczy nie widziałeś WM i bajki piszesz jak ci lepiej. ja jeszcze nigdy nie słyszałem o zagrzybionym domu z WM i raczej nie usłyszę, natomiast nagminnie słyszy się o grzybach w domach z WG. WG w tym temacie nie ma najmniejszych szans do WM. Nigdy jej w tym nie dorówna, więc temat wilgoci i grzybków powinniśmy rozpatrywać tylko w wypadku WG!

Amen

Po tym autosugestywnym wywodzie poewnie bedziesz spal spokojniej, ale to ie wyczysci Twojej WM niestety. Ona NIGDY nie bedzie czyszczona, bo ja spierdzieliles. I kto tu jest ignorantem? :)

Nigdy nie będzie czyszczona bo działa zawsze, w przeciwieństwie do WG.

Ale ty i tak tego nie zrozumiesz.

Miałem cię przez długi czas w ignorowanych i chyba powinieneś ponownie tam wrócić. Kopanie się z tobą nie ma najmniejszego sensu. Bywaj Pyxio.

Z tym działaniem zawsze nie byłbym taki pewny. Poczekaj jak dojdzie do kontrolowanych wyłączeń energii elektrycznej, co jest w niedalekiej przyszłości możliwe.Wtedy działanie nie będzie "zawsze".;)

Nigdy nie będzie czyszczona bo działa zawsze, w przeciwieństwie do WG.

Liwko, w pełni popieram, że WM jest lepsza od WG i to pod wieloma względami. Jednak co do czyszczenia nie masz racji:no: Wiadomo, że nikt cię za jaja nie powiesi jak nie wyczyścisz, bo to Twój dom i Twoje powietrze, ale nie znaczy to że nie jest to konieczne. Tu masz wycinek z normy, która to nakazuje:

http://www.iv.pl/images/97626894149052518836.jpg

a dalej piszą tam również o częstotliwości czyszczenia i dla niektórych budynków jest to nawet co 6miesięcy, zaś dla domów mieszkalnych minimum co 5lat, więc powinieneś niedługo się tym zająć;)