asolt 16.06.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Kable układa się na podkładzie! Ale co to ma do rzeczy, kol. Ana pytał(a) o podkład pod panele przy ogrzewaniu kablowym, a nie na czym układa sie kable. Moze lepiej czytac ze zrozumieniem i przestac pisac nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.06.2014 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Moze mial na mysli na pokladzie... rozszerza moze oferte i bedzie sie zajmowal zaglowcami izolowanymi autonomicznymi.... wiatr jest za darmo No własnie ! Przecież mówi się : Wszystkie kable na pokład ! Zaraz, a może to chodziło o ręce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Ale co to ma do rzeczy, kol. Ana pytał(a) o podkład pod panele przy ogrzewaniu kablowym, a nie na czym układa sie kable. Moze lepiej czytac ze zrozumieniem i przestac pisac nie na temat Może warto wiedzieć ! Kiedyś było ogrzewanie hydrauliczne, tam cieplejszy czynnik wrócił do zasobnika. We współczesnym ogrzewaniu bezpośrednim, po przykryciu wygłuszeniem i panelem kabli, znacznie wzrośnie temperatura wylewki. Wzrosną, więc straty do gruntu. Panie Andrzeju, powinien Pan mniej więcej wiedzieć, że zwłaszcza jak się ma minimalną izolację od gruntu 30 cm styro -to wzrost delta T o 10-15 st.C to spora strata. Dlatego przy panelach należy stosować 1mm kabel na wygłuszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Może warto wiedzieć ! Kiedyś było ogrzewanie hydrauliczne, tam cieplejszy czynnik wrócił do zasobnika. We współczesnym ogrzewaniu bezpośrednim, po przykryciu wygłuszeniem i panelem kabli, znacznie wzrośnie temperatura wylewki. Wzrosną, więc straty do gruntu. Panie Andrzeju, powinien Pan mniej więcej wiedzieć, że zwłaszcza jak się ma minimalną izolację od gruntu 30 cm styro -to wzrost delta T o 10-15 st.C to spora strata. Dlatego przy panelach należy stosować 1mm kabel na wygłuszeniu. Temperatura podłogi przy kablach jak i przy wodnej podłogowce musi byc taka sama aby uzupełnić straty. Oczywiscie ze kazdy podkład jest dodatkowym oporem który zawsze uwzgledniam w obliczeniach podłogówki. Skąd Panu sie wziął wzrost dT o 10-15 oC przez podkład, prosze o obliczenia to pokazujace, kolejny powód aby klienta naciągnąc na dodatkowe 1 mm kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Temperatura podłogi przy kablach jak i przy wodnej podłogowce musi byc taka sama aby uzupełnić straty. Oczywiscie ze kazdy podkład jest dodatkowym oporem który zawsze uwzgledniam w obliczeniach podłogówki. Skąd Panu sie wziął wzrost dT o 10-15 oC przez podkład, prosze o obliczenia to pokazujace, kolejny powód aby klienta naciągnąc na dodatkowe 1 mm kable? Temperaturę się mierzy, ja przynajmniej tak robię. W starych systemach, czynnik w rurkach nie będzie cieplejszy niż wychodząc z zasobnika. W przypadku kabli, większy opór cieplny powoduje wzrost temperatury. Może Pan na podłodze rozłożyć gazetę, i po h zmierzyć, że temperatura będzie o 5 st. wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Temperaturę się mierzy, ja przynajmniej tak robię. W starych systemach, czynnik w rurkach nie będzie cieplejszy niż wychodząc z zasobnika. W przypadku kabli, większy opór cieplny powoduje wzrost temperatury. Może Pan na podłodze rozłożyć gazetę, i po h zmierzyć, że temperatura będzie o 5 st. wyższa. Tak to jest prawda ze wiekszy opór powoduje wzrost temperatury posadzki, ale jest regulator ASIC aby ten wzrost zatrzymał bo nastąpi przegrzanie. Temperatura posadzki dla okreslonych strat jest dokładnie taka sama dla grzania podłgówką wodną jak i kablami. tak i jednakowow sie zwiekszy dT przez zastosowanie podkładu. Dalej nie widzę uzasadnienia stosowania dodatkowych 1 mm kabli. Gdyby zastosowanie tych dodatkowych kabli obnizało temp posadzki o 15 oC (????) to moze i tak. Uzsadnienie jest tylko dla instalatora z wiadomych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Tak to jest prawda ze wiekszy opór powoduje wzrost temperatury posadzki, ale jest regulator ASIC aby ten wzrost zatrzymał bo nastąpi przegrzanie. Temperatura posadzki dla okreslonych strat jest dokładnie taka sama dla grzania podłgówką wodną jak i kablami. tak i jednakowow sie zwiekszy dT przez zastosowanie podkładu. Dalej nie widzę uzasadnienia stosowania dodatkowych 1 mm kabli. Gdyby zastosowanie tych dodatkowych kabli obnizało temp posadzki o 15 oC (????) to moze i tak. Uzsadnienie jest tylko dla instalatora z wiadomych powodów. Termostat mierzy temperaturę powierzchni podłogi, nie wylewki, w przypadku parkietów, wykładzin itp. Pomiar temperatury wylewki nie miałby sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Termostat mierzy temperaturę powierzchni podłogi, nie wylewki, w przypadku parkietów, wykładzin itp. Pomiar temperatury wylewki nie miałby sensu. Temperatura podłogi jest zalezna od temperatury wylewki, zaleznosc tak jest taka sama dla róznych zródeł ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.06.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Masz blade pojęcie o wodnej podłogówce. Wylewka nie nagrzewa się do 28st.C przy temperaturze zasialnia 28st.C,moc grzewcza systemu przy tej temperaturze zasilania zależy od rozstawu rur i długości pętli w pomieszczeniu i wynosi od 5-15W/m. WIdze, ze jak ktos kupi PC to juz rozumu za grosz nie zostaje... Jak zasilasz 28 stopni w obieg to myslisz, ze wylewka tez ma tyle samo? Bezstratne masz to ogrzewanie? Przy zasilaniu 33 stopnie wylewka dobija do 25-26 przy przecietnym przeplywie, o to tutaj chodzi. Jak Ci juz wskazano policz jak szybko woda w rurkach podlogowki musialaby plynac zeby przy zasilaniu 28 stopni uzyskac temp wylewki taka sama? Tylko uwazaj, zeby excel wytrzymal wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.06.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 WIdze, ze jak ktos kupi PC to juz rozumu za grosz nie zostaje... Jak zasilasz 28 stopni w obieg to myslisz, ze wylewka tez ma tyle samo? Bezstratne masz to ogrzewanie? Przy zasilaniu 33 stopnie wylewka dobija do 25-26 przy przecietnym przeplywie, o to tutaj chodzi. Jak Ci juz wskazano policz jak szybko woda w rurkach podlogowki musialaby plynac zeby przy zasilaniu 28 stopni uzyskac temp wylewki taka sama? Tylko uwazaj, zeby excel wytrzymal wyniki Czytaj ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Temperatura podłogi jest zalezna od temperatury wylewki, zaleznosc tak jest taka sama dla róznych zródeł ciepła Tylko jak woda 35st.C zagrzeje wylewkę do 36st.C ? Pod wykładziną wylewka jest mocno ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Fajnie wyglądałaby podłogówka 15W/m2 gdy kable mają 17 W/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Tylko jak woda 35st.C zagrzeje wylewkę do 36st.C ? Pod wykładziną wylewka jest mocno ciepła . A dlaczego woda 35 oC ma zagrzac wylewke do 36 oC. Wiem do czego Pan zmierza, jak udowodnić zwiekszenie dT wylewki przy podkładzie pod panele tak aby uzasadnic potrzebę stosowania dodatkowych kabli, które spowodują znaczne zmiejszenie strat do gruntu w stosunku do tradycyjnego montazu kabli, sprytne. Znając Pana mozliwosci w otumanianiu swoich klientów przychodzi to panu z łatwoscią, czekam na obliczenia pokazujące ewidentne zyski ale zyski dla inwestora uzsadniające te dodatkowe kable. Termometr to urzadzenie dokładne i proste w obsłudze ale ma zasadniczą wade bo nie pokazuje uzasadnienia dla Pana wydumanych tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Fajnie wyglądałaby podłogówka 15W/m2 gdy kable mają 17 W/mb Są tez kable o mocy 10W/mb, rozstaw co 30 cm daje nam wtedy 33W/m2 czyli prawie dwukrotne przewymiarowanie, rzecznik Elektry (jak i Devi rowniez) potwierdzili ze przewymiarowanie o 30-40% jest wystarczajace. Zapewne nie wiedzieli ze ze im moc zainstalowana jest wieksza tym większe oszczednosci. Ale co tam przeciez producent(ci) kabli wcale na tym nie muszą sie znac. Jest tylko jeden znawca, a jest nim TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.06.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Są tez kable o mocy 10W/mb, rozstaw co 30 cm daje nam wtedy 33W/m2 czyli prawie dwukrotne przewymiarowanie, rzecznik Elektry (jak i Devi rowniez) potwierdzili ze przewymiarowanie o 30-40% jest wystarczajace. Zapewne nie wiedzieli ze ze im moc zainstalowana jest wieksza tym większe oszczednosci. Ale co tam przeciez producent(ci) kabli wcale na tym nie muszą sie znac. Jest tylko jeden znawca, a jest nim TB. wiesz co - Ty naprawdę nic nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 wiesz co - Ty naprawdę nic nie rozumiesz Stwierdzenie nadzwyczaj odkrywcze, a ile w nim tresci. Kolejny(a) z sekty TB, czym on was tak omamił ze traktujecie jego słowa jak wyrocznię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.06.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Stwierdzenie nadzwyczaj odkrywcze, a ile w nim tresci. Kolejny(a) z sekty TB, czym on was tak omamił ze traktujecie jego słowa jak wyrocznię? tutaj Cię zdziwię - mam kable 10W/m w całym domu piąty sezon, więc znam je na wylot a wiec to TY teoretyzujesz w temacie, bo takowych nie posiadasz... jedyne, co masz wspólnego z kablami, to kablowanie adminom, jak Cię temat przerasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 tutaj Cię zdziwię - mam kable 10W/m w całym domu piąty sezon, więc znam je na wylot a wiec to TY teoretyzujesz w temacie, bo takowych nie posiadasz... jedyne, co masz wspólnego z kablami, to kablowanie adminom, jak Cię temat przerasta To ze ktos ma kable 10W/m wcale mnie nie dziwi, dlaczego ma mnie dziwić, czy ja mam cos przeciwko kablom 10W/m, czesto je projektuję. W czym problem? Czy ktos kto zajmuje sie kablami musi je miec? Przecież lekarz ginekolog (mezczyzna) nigdy w ciązy nie bedzie, co nie oznacza ze na ciązy sie nie zna. Tak samo TB w swoim domu pod panelami zapewne nie ma 1mm dodatkowych kabli, ale uwaza ze sie na tych kablach zna. Co do kablowania to faktycznie zwróciłemraz lub 2 razy adminowi uwage na Twoje wulgarne wypowiedzi, co jak widac przyniosło skutek i to wszystko. Nie zgłaszałem nigdy do admina wypowiedzi TB i kogo kolwiek innego. Na Twoje wulgaryzmy zwróciłem uwagę gdyz nie uznaje takiego stylu wypowiedzi na publicznym forum, prywatnie mozesz uzywac kwiecistej łaciny, ale czytelnicy tego forum zapewne nie zyczą sobie takiego jezyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.06.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 To ze ktos ma kable 10W/m wcale mnie nie dziwi, dlaczego ma mnie dziwić, czy ja mam cos przeciwko kablom 10W/m, czesto je projektuję. W czym problem? Czy ktos kto zajmuje sie kablami musi je miec? Przecież lekarz ginekolog (mezczyzna) nigdy w ciązy nie bedzie, co nie oznacza ze na ciązy sie nie zna. Tak samo TB w swoim domu pod panelami zapewne nie ma 1mm dodatkowych kabli, ale uwaza ze sie na tych kablach zna. Co do kablowania to faktycznie zwróciłemraz lub 2 razy adminowi uwage na Twoje wulgarne wypowiedzi, co jak widac przyniosło skutek i to wszystko. Nie zgłaszałem nigdy do admina wypowiedzi TB i kogo kolwiek innego. Na Twoje wulgaryzmy zwróciłem uwagę gdyz nie uznaje takiego stylu wypowiedzi na publicznym forum, prywatnie mozesz uzywac kwiecistej łaciny, ale czytelnicy tego forum zapewne nie zyczą sobie takiego jezyka. ponoć projektujesz, więc napisz, jaki rozstaw kabli 10W/m zaproponujesz mi w pomieszczeniu 10m2 o zapotrzebowaniu 15kWh/m2/rok? napisz dwa warianty: w kleju i w wylewce krótka piłka: co ile cm? czas start! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Są tez kable o mocy 10W/mb, rozstaw co 30 cm daje nam wtedy 33W/m2 czyli prawie dwukrotne przewymiarowanie, rzecznik Elektry (jak i Devi rowniez) potwierdzili ze przewymiarowanie o 30-40% jest wystarczajace. Zapewne nie wiedzieli ze ze im moc zainstalowana jest wieksza tym większe oszczednosci. Ale co tam przeciez producent(ci) kabli wcale na tym nie muszą sie znac. Jest tylko jeden znawca, a jest nim TB. Z tym, że już przy 20 cm odstępu - czuć paski!. Są kable 6W/mb i są już konfekcjonowane co 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts