Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oczywiscie, on wyczuwa nie dzisiąte, a setne czesci stopnia, od Ciebie nie oczekuję zadnej nauki, no moze jak kłamac lub oszukiwać. Ale akurat tym nie jestem zainteresowany.

zainwestuj w kamerę termowizyjną, żeby zobaczyć na własne oczy, co doradziłeś parę postów temu... z mojej strony EOT

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zainwestuj w kamerę termowizyjną, żeby zobaczyć na własne oczy, co doradziłeś parę postów temu... z mojej strony EOT

Cóz z tego ze są róznice kilku dziesiątych stopnia, czy to powoduje dyskomfort uniemozliwiający przebywanie w tak ogrzewanych domach, przy podłogówce wodnej tez są takie róznice. Czy z tego powodu mamy zageszczac rozstawy do granic mozliwosci? Cóz takiego złego doradziłem, co jest nieprawidłowego w rozstawach 16 lub 10 cm?.

Cóz z tego ze są róznice kilku dziesiątych stopnia, czy to powoduje dyskomfort uniemozliwiający przebywanie w tak ogrzewanych domach, przy podłogówce wodnej tez są takie róznice. Czy z tego powodu mamy zageszczac rozstawy do granic mozliwosci? Cóz takiego złego doradziłem, co jest nieprawidłowego w rozstawach 16 lub 10 cm?.

EOT pisałam, ale się odezwę - nie masz o kablach zielonego pojęcia.

podchodzisz do kabli, jak do siermiężnej podłogówki wodnej - czytaj: nie masz o tym pojęcia

dokładnie ...:yes:

wyliczają rozstawy i inne pierdoły które tak naprawdę są bez większego znaczenia ...:cool:

przyjmujesz sobie 70-100w na 1m2 pomieszczenia, rozkładasz równomiernie to co zakupiłeś, podłączasz sterownik pokojowy i zapominasz o ogrzewaniu, jakichś okresach przejściowych, dżumach i innych anomaliach ...

w każdym pomieszczeniu możesz położyć sobie inną okładzinę ( od płytek po grube dywany ...) a i tak ogrzewanie będzie działało równomiernie w każdych warunkach ...:yes:

a tak przy okazji ..., ja "żyję" z robienia układów hydraulicznych a nie elektrycznych więc teksty typu że niby handluję czy instaluje kable są nie na miejscu...:p

sekta nie sekta ale to nie zmienia faktu, ze na temat kabli nie masz pojęcia :)

Twoje stwierdzenie faktu jest tyle warte co nic, szkoda nawet z Tobą dyskutowac, moze zechcesz przedstawic swoje doswiadczenie zawodowe w dziedzinie ogrzewania kablowego, doboru, obliczen sterowania, schematów, niemożliwe abys tego nie potrafiła wykonywać, przeciez jestes ekspertem.

To nic, ze wylewka bedzie miala 50*C. Bedzie dzialalo :)

a dlaczego ma niby mieć 50*...?

wylewka będzie miała dokładnie taką temperaturę jaka jest potrzebna do utrzymania tej zadanej w danym pomieszczeniu, temperatura ta SAMA zmienia się zależnie od warunków ZEWNĘTRZNYCH...:yes:

oczywiście ktoś kto nigdy nie mieszkał w domu z takim ogrzewaniem o tym nie wie ...:no:

wylewka będzie miała dokładnie taką temperaturę jaka jest potrzebna do utrzymania tej zadanej w danym pomieszczeniu, temperatura ta SAMA zmienia się zależnie od warunków ZEWNĘTRZNYCH...:yes:

oczywiście ktoś kto nigdy nie mieszkał w domu z takim ogrzewaniem o tym nie wie ...:no:

Im wiekszy opor cieplny okladziny, tym wieksza musi byc roznica temperatur posadzka-pomieszczenie. Fizyka jaksko, fizyka. :yes:

dokładnie ...:yes:

wyliczają rozstawy i inne pierdoły które tak naprawdę są bez większego znaczenia ...:cool:

przyjmujesz sobie 70-100w na 1m2 pomieszczenia, rozkładasz równomiernie to co zakupiłeś, podłączasz sterownik pokojowy i zapominasz o ogrzewaniu, jakichś okresach przejściowych, dżumach i innych anomaliach ...

w każdym pomieszczeniu możesz położyć sobie inną okładzinę ( od płytek po grube dywany ...) a i tak ogrzewanie będzie działało równomiernie w każdych warunkach

Dlaczego mam przyjmować 100 W/m2 jezeli w pomieszczeniu jest wymagane 10W, kto chce niech liczy, kto nie chce niech instaluje 100W.

TB twierdzi ze przy 20 cm ogrzewanie nie jest równomierne i jemu i Hipce to przeszkadza, innym juz nie.

Nie wylewka a temp wykonczenia (gres panele, parkiet) temperatura na wylewce a pod wykonczeniem podłogi bedzie w kazdym z tych przypadków rózna dla takiej samej temp . wykonczenia podłogi

Twoje stwierdzenie faktu jest tyle warte co nic, szkoda nawet z Tobą dyskutowac, moze zechcesz przedstawic swoje doswiadczenie zawodowe w dziedzinie ogrzewania kablowego, doboru, obliczen sterowania, schematów, niemożliwe abys tego nie potrafiła wykonywać, przeciez jestes ekspertem.

skan dyplomu, nr uprawnień, izbę?? ok - jak kupisz sobie płatny profil na fm :) wchodzisz w to? a może spotkamy się na piwku? wystarczy Ci odwagi?

Edytowane przez Hippek

Dlaczego mam przyjmować 100 W/m2 jezeli w pomieszczeniu jest wymagane 10W, kto chce niech liczy, kto nie chce niech instaluje 100W.

jak Ty słodko dalej nic nie rozumiesz :)

zostawiam Cię sam na sam z pyxisem - poklepcie sie po pleckach i problem się rozwiąże :)

chodź, jasiu, idziemy - nic tu po nas :)