Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie mówiąc już o tym ze ta chwilowa II taryfa będzie o kant d... potłuc bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie.. i co? będziemy z ogrzewaniem czy ciastem w piekarniku czekać aż włączą?
To nie tak... Ma Pan tańszą kWh cały czas, gdy ma Pan system utrzymujący temperaturę "słuchający" się rozkazów z elektrowni, wysyłanych normalną siecią .

W momencie, gdy nadchodzi szczyt, elektrownia może na klika kilkanaście, kilkadziesiąt sekund, zmniejszyć temperaturę o 1 a jak nie pomoże o 2 st. Jest to dla nas nieodczuwalne, ale gdy w systemie większość ogrzewania ma coś takiego, to można mniej produkować prądu.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zyc?, moze tak jak zyje R&K który grzeje kablami w domu o zapotrzebowaniu ok 20 kWh, z tego co opisywał zuzywa ok 95% energii na ogrzewanie w II taryfie, a wahania temperatury okreslone są histerezą regulatorów, nie pamietam jaka ta histereza ale wydaje mi sie ze ok 0,2-0,3 oC. Z tego co pisał w swoim DB zyje sie mu bardzo dobrze, a te nieznaczne wahania temperatury nie wpływają w zadnym przypadku na jakosc zycia i mieszkania w takim domu.

R$K ma zimno, choć o półtora stopnia więcej, niż pyxis

... a iule ma pyxis, wszyscy wiemy.

komfortowo to 22-22,5stC i o stopień więcej w łazience

Tylko ze u nas takiego systemu nie ma i jeszcze baaaardzo dlugo nie bedzie. Radzisz ustawiac sie z systemem w domu na cos, co MOZE KIEDYS bedzie i u nas? :)

będzie, bedzie... już widzę pracę pompki w wariancie akumulacyjnym podłogówki i te cykle start - stop.

paradoksalnie może być drożej, bo w trosce o sprężarkę i ze względu na niesterowalność akumulacyjnego czołgu przełączysz się na zwykłą G11 i wtedy labo SCOP zjedzie poniżej dwóch, albo będziesz szukał dystrybutora archaicznych sprężarek, jak wiatru w polu...

a kable? pykały, pykają i pykać będą :)

R$K ma zimno, choć o półtora stopnia więcej, niż pyxis

... a iule ma pyxis, wszyscy wiemy.

komfortowo to 22-22,5stC i o stopień więcej w łazience

Guru płaci za kazdy post?, czy Ty tak z własnej inicjatywy? Niezaleznie od powodu to nauki mistrza nie poszły w las, kłamstwo to jak widać podstawa, czy nie mozna napisać choc jednego postu bez niego?

nie kłamię.

uważam, ze poniżej 22stC zimą w domu to krzywdzenie rodziny i skąpstwo.

1. zdjęcie termometru w domu Pyxisa spreparowane, to juz nie kłamstwo a oszustwo

2. poniewaz nie wiesz jaka jest temp. u Pyxisa, to na jakiej podstawie wiadomo ze R&K ma 1,5 oC wiecej

3. Jula u Pyxisa, wszyscy to wiedzą? ja nie , jak mniemam wszyscy to tylko Ty, nawet TB o tym nie wie

4. czy 22 to juz komfort a 21,5 juz nie to nie wiadomo, kazdy ma odczucie temp. komfortowej inne to ze dla Ciebie 22 oC jest komfortem nie oznacza ze dla innego tez tak bedzie, przeliczałem wiele domów z temp 23 oC, nizsza była dla ich włascicieli dyskomfortem, ale lic zyłem tez wiele z 21 oC, 20 oC i zainteresowanym te temp. odpowiadały. Skąpstwo i krzywdzenie rodziny ponizej 22 oC, mozliwe, ale to tylko Twoje zdanie.

1. zdjęcie termometru w domu Pyxisa spreparowane, to juz nie kłamstwo a oszustwo

2. poniewaz nie wiesz jaka jest temp. u Pyxisa, to na jakiej podstawie wiadomo ze R&K ma 1,5 oC wiecej

3. Jula u Pyxisa, wszyscy to wiedzą? ja nie , jak mniemam wszyscy to tylko Ty, nawet TB o tym nie wie

4. czy 22 to juz komfort a 21,5 juz nie to nie wiadomo, kazdy ma odczucie temp. komfortowej inne to ze dla Ciebie 22 oC jest komfortem nie oznacza ze dla innego tez tak bedzie, przeliczałem wiele domów z temp 23 oC, nizsza była dla ich włascicieli dyskomfortem, ale lic zyłem tez wiele z 21 oC, 20 oC i zainteresowanym te temp. odpowiadały. Skąpstwo i krzywdzenie rodziny ponizej 22 oC, mozliwe, ale to tylko Twoje zdanie.

aleś się pan rozdarł, panie Andrzeju - wystarczy uderzyć w stół?

na szybko, bo idę spróbować ciasto - już ostygło - piekłam - o zgrozo! w drogim prądzie

1. a skąd Ty to wiesz?

2. nie wiesz, to Ty do dzisiaj, jaka jest powierzchnia u R$K :p a na serio: poszepraj - jest na fm, jaką utrzymywał oraz dla jakiej liczyłeś OZC i czy nie było to czasem 20stC ? : P

3. Jula to córka? a może żona? Szwedka? to nic dziwnego, że zimna, jak śpiewał Rosiewicz

4. 22stC jak najbardziej subiektywnie; ale 19stC nie jest w dzisiejszych czasach komfortem dla większości, podobnie, jak jazda z silnikiem 1.0 po autostradzie

spokojnej nocy życzę i oddaję głos do studia w warszawie

Edytowane przez Hippek

nie kłamię.

To odnosnie "nie klamie":

No dobra - dostalem RAWy z aparatu od Pyxisa na priva co ostatecznie rozsadza sprawe kto tu lze i klamie. Daje jeszcze szanse na przyznanie sie i wyjscie z twarza ;)

A tu kilka opinii. Sorki, ale nie chce mi sie szukac dluzej, bo meczyk zaraz. :)

Tak , tak Pyxis hipka to już trzecie czy czwarte wcielenie na forum tego faceta , strzsznie zacietrzewiony facet co lubi głupoty wypisywać , dostanie bana , i znowu pojawi się w nowym wcieleniu .Gorszy od TB , bo on od lat na wszystkich forach nie kamufluje się.

Twoja wiarygodność jest zerowa. Możesz pisać co chcesz.

hipcio

ja ci wierzę w 5kwh ale faktycznie twoja wiarygodność jest ostatnio podobna do twarzy wiplera-poobijana.

aleś się pan rozdarł, panie Andrzeju - wystarczy uderzyć w stół?

na szybko, bo idę spróbować ciasto - już ostygło - piekłam - o zgrozo! w drogim prądzie

1. a skąd Ty to wiesz?

2. nie wiesz, to Ty do dzisiaj, jaka jest powierzchnia u R$K :p a na serio: poszepraj - jest na fm, jaką utrzymywał oraz dla jakiej liczyłeś OZC i czy nie było to czasem 20stC ? : P

3. Jula to córka? a może żona? Szwedka? to nic dziwnego, że zimna, jak śpiewał Rosiewicz

4. 22stC jak najbardziej subiektywnie; ale 19stC nie jest w dzisiejszych czasach komfortem dla większości, podobnie, jak jazda z silnikiem 1.0 po autostradzie

spokojnej nocy życzę i oddaję głos do studia w warszawie

1. odpowiedź post wyzej

2. liczyłem i wiem jaka jest powierzchnia, liczyłem i dla 20 oC i dla temp rzeczywistej czyli 21,5 oC, jest to ponizej twojego komfortu, ale R&K nie narzeka

3. tak to córka i na dodatek Szwedka, ale tak w rzeczywistosci to zona (durne pytanie to durna odpowiedź)

4. obsesja na punkcie 19 oC, to podobnie jak obsesja na punkcie ozc TB. Jak widac kazdy z sekty musi mies jakąs obsesję, to chyba zarazliwe.

1. odpowiedź post wyzej

2. liczyłem i wiem jaka jest powierzchnia, liczyłem i dla 20 oC i dla temp rzeczywistej czyli 21,5 oC, jest to ponizej twojego komfortu, ale R&K nie narzeka

3. tak to córka i na dodatek Szwedka, ale tak w rzeczywistosci to zona (durne pytanie to durna odpowiedź)

4. obsesja na punkcie 19 oC, to podobnie jak obsesja na punkcie ozc TB. Jak widac kazdy z sekty musi mies jakąs obsesję, to chyba zarazliwe.

2. pyxis też nie narzeka a wręcz zachwala - podobnie, jak WG :)

3. jak Szwedka, to nie pyxisa a von pumpareiro... mylisz pompiarzy

4. a Ty jaką masz? ma nadzieję, ze jakąś przyzwoitą?

Tam na fotce byl jej termometr. To moze wyjasnic skad ta obsesja. Doopsko jej marznie pomimo, ze kableki kreca licznikiem, to i frustracja narasta. Dziwisz sie? :)

Coraz bardziej jestem sklonny uwierzyc, ze Tomik Bzdur to jej facet.

200zł? jak to liczysz? kominy wentylacyjne polus obróbki dachowe itp. za 200zł?

komin z went - 1470 zł

komin bez went - 1285 zł

spójrz na mój ,,kurnik,, a zrozumiesz:)

A w jaki sposob zapewniles doplyw swiezego powietrza do domu?

..

Test IQ dla ciebie:

A w jaki sposób zapewniam sobie dopływ pow. w bloku?

Generalnie grzejac pradem to w tym roku przy WG uz bys pozwolenia na budowe nie dostal...

Te forum w wiedzy empirycznej i merytorycznej zeszło na psy dzieki takim burackim ,kłamliwym zmanipulowanym tekstom jak twój.Nawet mi sie tego prostowac nie chce...takich balwanow mamy w społeczenstwie,bo na forach klepie zeby sie dowartosciowac i sprzedac pare went. z Chin i udaje madrego a potem biegnie glosowac na PO?PIs...motłoch.

Edytowane przez Kasia242

Napisalem jasno, ze nie dostalbys pozwolenia bo wg przepisow po 1 stycznia tego roku nie da sie zapewnic odpowiedniego zapotrzebowania (wg ŚE) grzejac czystym pradem i majac w projekcie WG, ba nawet majac WM to sie nie uda, mozna oczywiscie kombinowac w stylu zglaszamy ogrzewanie gazem i nigdy go nie zakladamy.

Chodzilo mi tylko o to, Asolt to skomentowal, tak samo przeliczal moj architekt, niestety to jest zycie, nie masz sie co czepiac bo nie ma o co.

O zrodlo swiezego powietrza pytalem bo jesli masz WG to masz nawiewniki w oknach zgadza sie?

Jesli tak to zawsze jest to wyzszy koszt od okna, u mnie bylo ok. 150 zl taniej bez nich,razy liczba okien to jest to jakas kwota.

Jesli masz jedna kratke wywiewna w domu to spoko, nie ma problemu, ale ja bym takiej wersji wentylacji w swoim domu nie zaakceptowal.

I nie wiem po co te wycieczki osobiste i epitety, obrazilem Cie czyms czy co?

Te forum w wiedzy empirycznej i merytorycznej zeszło na psy dzieki takim burackim ,kłamliwym zmanipulowanym tekstom jak twój.Nawet mi sie tego prostowac nie chce...takich balwanow mamy w społeczenstwie,bo na forach klepie zeby sie dowartosciowac i sprzedac pare went. z Chin i udaje madrego a potem biegnie glosowac na PO?PIs...motłoch.

Miłoszenko powtórzył moje słowa pod którymi mogę sie podpisać, nie ma takiej mozliwosci aby przy WG i ogrzewaniu czystym pradem i przygotowaniu cwu tez czystym pradem uzyskac warunek Ep< 120 kWh/m2*a.

To zadna manipulacja i buracki tekst, jezeli ktos przy takich warunkach otrzymuje PNB oznacza to jedynie ze wyniki obliczen są ewidentnie naciagane. Jezeli nie ma sie odpowiednej wiedzy i doswiadczenia nie mozna tego zweryfikować, ale za to bardzo łatwo zarzucac innym mówienie nieprawdy i dlatego faktycznie to forum schodzi na psy

Nie ma zadnej korelacjii miedzy polaczeniem systemu grzania z systemem wentylowania w kontekscie odbioru budynku do zamieszkania ,nawet ogrzewania być nie musi (jesli ktos lubi),koniec kropka...jedyna zbieznosc to jest na tym forum w niektorych wpisach,nie znam was osobiscie wiec nie chcialbym obrazac waszej inteligencjii ale chyba srednio rozgarniety inwestor to wie....no chyba ze kierownicy budowy klamią a wiekszosc domów stoi nieodebranych bo zastosowano niewlasciwy system grzewczy i wentylację.Panowie ja rozumiem interes ale przesadzacie z pisaniem bzdur na potrzeby marketingu,głabów w Polsce jest duzo ale nie az tyle.

za ,,chwilkę,, PNB juz w ogóle nie bedzie potrzebne zeby zbudować dom...a wy chcecie sie cofnać w czasie i ,,w teorii forumowej,, zaostrzac przepisy? hehe dobre:no:,uspokojcie ten marketng bo to forum stanie sie za chwilę nie załosne ale i śmieszne.

I nie wiem po co te wycieczki osobiste i epitety, obrazilem Cie czyms czy co?

swoim pisanie do mnie obraziles moja inteligencje a to mi zawsze wystarcza zeby takiego delikwenta co najmneij zmieszać z blotem.

Edytowane przez Kasia242

Nie ma zadnej korelacjii miedzy polaczeniem systemu grzania z systemem wentylowania w kontekscie odbioru budynku do zamieszkania ,nawet ogrzewania być nie musi (jesli ktos lubi),koniec kropka...jedyna zbieznosc to jest na tym forum w niektorych wpisach,nie znam was osobiscie wiec nie chcialbym obrazac waszej inteligencjii ale chyba srednio rozgarniety inwestor to wie....no chyba ze kierownicy budowy klamią a wiekszosc domów stoi nieodebranych bo zastosowano niewlasciwy system grzewczy i wentylację.Panowie ja rozumiem interes ale przesadzacie z pisaniem bzdur na potrzeby marketingu,głabów w Polsce jest duzo ale nie az tyle.

za ,,chwilkę,, PNB juz w ogóle nie bedzie potrzebne zeby zbudować dom...a wy chcecie sie cofnać w czasie i ,,w teorii forumowej,, zaostrzac przepisy? hehe dobre:no:,uspokojcie ten marketng bo to forum stanie sie za chwilę nie załosne ale i śmieszne.

Najlepiej wypowiadać sie na tematy na który sie zna, Twoja znajomość warunków które są koneczne do uzyskania pozwolenia na budowę od strony charakterystyki energetycznej jest nikła zeby nie powiedzieć zadna. Co ma odbiór do PNB jezeli to PNB było wydane na starych warunkach gdzie te obostrzenia nie obowiazywały.

Prosze sie nie martwic o moją inteligencję, a raczej o swoją.

Chodzilo mi tylko o to, Asolt to skomentowal, tak samo przeliczal moj architekt, niestety to jest zycie, nie masz sie co czepiac bo nie ma o co.

O zrodlo swiezego powietrza pytalem bo jesli masz WG to masz nawiewniki w oknach zgadza sie?

Jesli tak to zawsze jest to wyzszy koszt od okna, u mnie bylo ok. 150 zl taniej bez nich,razy liczba okien to jest to jakas kwota.

Jesli masz jedna kratke wywiewna w domu to spoko, nie ma problemu, ale ja bym takiej wersji wentylacji w swoim domu nie zaakceptowal.

Jeszcze raz zapytam jak dostarczamy powietrze w blokach?

Nie mam jednej kratki wywiewnej,mam jeden KOMIN WENT.,kratek mam 3 sztuki,łazienka ,łazienka nr 2. ,kuchnia.