Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisałes elaborat i nic to nie oznacza,bicie piany niezwiazane z rzeczywistoscią.

(...)

Wiec mam prosbe odnoś sie do rzeczywistosci a nie swoich pragnień.(...)

a ty chjcesz tu na siłe komunizm wprowadzać że jak ma tyle i tyle to nie ma PZN bo za duzo spala i jest nieekologiczny...nie żartuj sobie:)

Pan Andrzej uprawia umiarkowanie nachalny marketing szeptany - zrobisz OZC i już z górki - PNB całuje w dłoń przy odbiorze domu a domownicy żyja długo i szczęśliwie... ale jak ktoś ma swój rozum i wyłamuje się z tego schematu, to jest be...

a poza tym coraz więcej projektów ma ŚE w cenie, wiec i trzeba bardziej agitować :)

Edytowane przez Hippek

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pan Andrzej uprawia umiarkowanie nachalny marketing szeptany - zrobisz OZC i już z górki - PNB całuje w dłoń przy odbiorze domu a domownicy żyja długo i szczęśliwie... ale jak ktoś ma swój rozum i wyłamuje się z tego schematu, to jest be...

Gdzie tak napisałem, nie odpowiadam za działania urzedników nadzoru budowlanego, przypominam o obiązujacym prawie budowłanym i WT2014. OZC nie jest i prawdopodobnie nigdy nie bedzie obowiązkowe. Jezeli tzw swój rozum podpowiada inne rozwiazania to trzeba je zastosować i tu jest wolny wybór. Zdecydowanie bardziej nachalnie narzuca swój schemat Twój guru, gdy ktos sie z niego wyłamuje jest ciepłownikiem, szkodnikiem, nieukiem, oszustem etc,etc.

Moze inaczej, jak prawidłowo zaprojektować podłogówke nie mając obliczen ozc, czy to tez panstwo nakazuje, jak prawidłowo dobrac moc pompy, kotła, bufora nie mając dokladnych obliczen ozc, to to tez panstwo nakazuje. (...) w zasadzie dzieki ozc mozna wiele poprawic w swoim przyszłym domu w odniesieniu do projektu budowlanego.

oczywiście - przy ogrzewaniu centralnym, przy niecentralnym jest to zupełnie zbędne. Więcej wyjaśniał Ci pan Tomasz ale wciąż nie rozumiesz.

chociaż płatny profil na fm - minimum :)

Gdzie podaje swoje dane i namawiam do skorzystania z moich usług? Poza danymi adresowymi w profilu, które są prawdziwe nie podaje zadnego kontaktu, szczerze mówiąc nie muszę i nie chcę sie reklamowac, bo doba ma tylko 24 h. Poza tym jest tylu innych audytorów.

Edytowane przez asolt

oczywiście - przy ogrzewaniu centralnym, przy niecentralnym jest to zupełnie zbędne. Więcej wyjaśniał Ci pan Tomasz ale wciąż nie rozumiesz.

Tak ale dalej nie mogą pojac po co 100W/m2 gdy są straty 10-15 W/m2 a producent zaleca przewymiarowanie o ok 40%, rzekomo im moc kabli wieksza tym wieksze oszczednosci, tego tez nie rozumiem, w zadnym opracowaniu ciepłowników tego nie znalazłem, chyba ze to jest odkrycie TB który nie chce ujawnic szczegołow.

Tak ale dalej nie mogą pojac po co 100W/m2 gdy są straty 10-15 W/m2 a producent zaleca przewymiarowanie o ok 40%, rzekomo im moc kabli wieksza tym wieksze oszczednosci, tego tez nie rozumiem, w zadnym opracowaniu ciepłowników tego nie znalazłem, chyba ze to jest odkrycie TB który nie chce ujawnic szczegołow.

Tak jest przy ogrzewaniu zadaniowym, gdy programujemy temperaturę / pomieszczenie / czas.

Czy wie Pan że czas gotowania w identycznym czajniku identycznej ilości wody grzałką 0.5kW nie jest 4 razy dłuższy niż grzałką 2kW?

Im większa moc tym mniejsze zużycie na wykonanie zadania.

Ps... a grzałką 0.2kW może Pan w ogóle zadania nie wykonać ( tu gotowanie wody) a licznik będzie się kręcił.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Tak jest przy ogrzewaniu zadaniowym, gdy programujemy temperaturę / pomieszczenie / czas.

Czy wie Pan że czas gotowania w identycznym czajniku identycznej ilości wody grzałką 0.5kW nie jest 4 razy dłuższy niż grzałką 2kW?

Czy to jest analogia w 100%? bo mi sie wydaje a nawet jestem ttego pewny, ze nie. A tak przy okazji prosze dane z pomiarów czasu nagrzewania wody tymi czajnikami.

To wylewka z kablami ma tak małą stała czasową ze progamowanie czasowe temperatury jest efektywne, wieksza moc kabli pozwoli na szybsze rozgrzanie wylewki, ale czy wieksza moc pozwoli na szybsze schłodzenie tej wylewki?

Edytowane przez asolt

Ale piszesz o czajniku nieizolowanym. Zaizoluj ten czajnik porzadnie, a czasy beda jednakowe. :)

Zobacz haslo :kalorymetr.

Jak będą izolacje idealne, to zużycie się wyrówna, ale do czasu ich wynalezienia, im większa moc tym nieproporcjonalnie krótszy czas wykonania zadania.

No ale przeciez Ty zajmujesz sie domami izolowanymi. To jak bys grzal te 2l wody w czajniku nie 2kW a 20kW. Raz ze mozesz sie poparzyc, a dwa, ze spora czesc energii pojdzie w gwizdek. Przy dnie sie juz zagotuje, a gora ledwie ciepla.

Pomijam fakt, ze dom to nie czajnik. Bardziej lansujesz termos z grzala. :)

SE to tylko margines mojej działalnosci, nie zalezy mi na tych swiadectwach, jest klient to zrobie, nie ma to nie szukam. Jak konkurowac ze SE na allegro za 40 zł

czyli jednak rozumiesz, jak ten kraj działa :) to po co zgrywać Taliba w dziedzinie OZC? zwłaszcza, ze słuszme wnioski wysnute po jego zrobieniu tak łatwo niweczy wykonawstwo?

Edytowane przez Hippek

Jak będą izolacje idealne, to zużycie się wyrówna, ale do czasu ich wynalezienia, im większa moc tym nieproporcjonalnie krótszy czas wykonania zadania.

Gdy ktos nie chce miec w domu czasowego obnizania temp. to po co w takim przypadku tak wielka moc kabli, a zdecydowana wiekszość domowników/uzytkowników nie chce miec takiego obnizania. Znowu narzucanie swoich przemyslen innym?

czyli jednak rozumiesz, jak ten kraj działa :) to po co zgrywać Taliba w dziedzinie OZC?

Nie, tylko Ty rozumiesz na czym to polega, inni to nieuki i matoły.

Jezeli cos robię to robię to dokładnie, taki juz jestem i zmienic nie mam sie zamiaru, SE to margines, a ze papier wymagany to robię, ale w takiej formie uwazam, ze zbędny, co innego ozc, ale długo by to Tobie tłumaczyć.

Edytowane przez asolt

Nie, tylko Ty rozumiesz na czym to polega, inni to nieuki i matoły.

Jezeli cos robię to robię to dokładnie, taki juz jestemi zmienic nie ma sie zamiaru, SE to margines, a ze papier wymagany to robię, ale w takiej formie uwazam, ze zbędny, co innego ozc, ale długo by to Tobie tłumaczyć.

OZC to mozesz liczyć przy doborze kopciucha i Poco Cito - czyli przy systemach CENTRALNYCH

o doborze kabli w kontekscie OZC juz rozmawialismy - nie kumasz nic

pan Tomasz tłumaczy jak krowie na rowie a Ty dalej swoje :)