Hippek 13.07.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Chyba snisz. Jedz 50-tka przez miasto, to bedziesz powaznym zagrozeniem dla bezpieczenstwa i ciaglosci ruchu. za zachodnia granica też jestes taki hardy? mysle, ze tylko w buzi, tak, jak tutaj, na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 za zachodnia granica też jestes taki hardy? mysle, ze tylko w buzi, tak, jak tutaj, na forum Wyczucie sarkazmu w wypowiedzi jest domena ludzi inteligentnych, wiec sie jakos specjalnie nie dziwie, ze go nie odczytalas(les). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.07.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Wyczucie sarkazmu w wypowiedzi jest domena ludzi inteligentnych, wiec sie jakos specjalnie nie dziwie, ze go nie odczytalas(les). Nie odczytalam go, bo go tam nie bylo. A dlaczego go tam nie bylo? Bo nie byles w stanie go tam zamieścić. A dlaczego nie byles w stanie go tam zamieścić? Bo wyczucie sarkazmu jest domena ludzi inteligentnych. Posiadanie pompy ciepla nie nobilituje cie z automatu do posiadania tej cechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.07.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Jeżeli grzejemy prądem to zależy nam na dobrej izolacji od gruntu i dlatego dajemy dobry materiał izolujący np. polistyren ekspandowany np. styrodur lub inny xps,a ponieważ nie wolno pisać prawdy bo wątek zostaje skasowany, będę pisał w wątkach innych. Ze swojego doświadczenia nie polecam kupowania styroduru ( xps-a) w firmie Seguro pana Łukasza Chrabąszcza. Redakcja i w/w wiedzą dlaczego. Ponawiam wątek tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228578-styrodur-c-firmy-basf-od-seguro-reaktywacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.07.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Jeżeli grzejemy prądem to zależy nam na dobrej izolacji od gruntu i dlatego dajemy dobry materiał izolujący np. polistyren ekspandowany np. styrodur lub inny xps,a ponieważ nie wolno pisać prawdy bo wątek zostaje skasowany, będę pisał w wątkach innych. Ze swojego doświadczenia nie polecam kupowania styroduru ( xps-a) w firmie Seguro pana Łukasza Chrabąszcza. Redakcja i w/w wiedzą dlaczego. Ponawiam wątek tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228578-styrodur-c-firmy-basf-od-seguro-reaktywacja zapamiętaj, że nie ma dobrze, tanio i szybko* * w zasadzie jest, ale musisz być posiadaczem PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.07.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 zapamiętaj, że nie ma dobrze, tanio i szybko* * w zasadzie jest, ale musisz być posiadaczem PC To znaczy, że każdy ma dobrze, tanio i szybko. No chyba że nie ma lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.07.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Zapraszamy do obejrzenia nowych filmów murator.tv. Dom 1. Właściciel instaluje ogniwa i stawia na samowystarczalność. Dom 2. Fotowoltaika na dachu i akumulatory - zamiast zasilania awaryjnego. Dom 3. Baterie słoneczne i ogrzewanie elektryczne w domu. Zobacz inne ciekawe filmy Telewizji Budowlanej Muratora - murator.tv jest dla WAS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.07.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Filmy fajne (link do nr 2 nie dziala), ale wnioski ekonomiczne bardzo "kreatywne". Kto kupuje do domu grzanego pradem kWh energie po 60gr raczka do gory!? Las raczek widze.... raczej nalezy przyjac cene kWh na poziomie 30-40gr. Zakladajac cene 35gr i te deklarowane 2k kWh/rok ktore teoretyczniewyprodukuje instalacja (ciekawe ile to bedzie realnie), mamy ponad 14 lat na zwrot (caly czas zalozenie, ze wyrwalismy 5k zl dotacji i nic nam sie przez okres eksploatacji - jakims cudem - nie popsuje). Czy to sie oplaca.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.07.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Filmy fajne (link do nr 2 nie dziala), ale wnioski ekonomiczne bardzo "kreatywne". Kto kupuje do domu grzanego pradem kWh energie po 60gr raczka do gory!? Las raczek widze.... raczej nalezy przyjac cene kWh na poziomie 30-40gr. Zakladajac cene 35gr i te deklarowane 2k kWh/rok ktore teoretyczniewyprodukuje instalacja (ciekawe ile to bedzie realnie), mamy ponad 14 lat na zwrot (caly czas zalozenie, ze wyrwalismy 5k zl dotacji i nic nam sie przez okres eksploatacji - jakims cudem - nie popsuje). Czy to sie oplaca.....? Nic nie rozumiesz.... Instalacja w ciagu dnia pokrywa zuzycie na prad bytowy i w zaleznosci od domu na ogrzewanie CO/CWU. Prosument poza tym ma stawke jednotaryfowa, nie ma mowy o "tanim pradzie". Dodatkowo, kazdy 1 kWh zuzyty przez urzadzenie z COP > 3 powoduje, ze w praktyce instalacja zwroci 2,3 razy szybciej. Na koniec - niesamowita zaleta domu z instalacja on-grid jest fakt, iz zuzycie pradu spada do tak malych ilosci, iz zadna nawet znaczaca podwyzka cen pradu nas nie rusza. Jesli porownac to do domu grzanego jak u CIebie przez PC, to Ty nic nie mozesz zrobic juz z rosnaca cena pradu, zwlaszcza prad na cele bytowe bedzie duzo kosztowal, ten kto ma ogniwa ma ustabilizowane koszty bez wzgledu na stopien podwyzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.07.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Nic nie rozumiesz.... Instalacja w ciagu dnia pokrywa zuzycie na prad bytowy i w zaleznosci od domu na ogrzewanie CO/CWU. Prosument poza tym ma stawke jednotaryfowa, nie ma mowy o "tanim pradzie". Dodatkowo, kazdy 1 kWh zuzyty przez urzadzenie z COP > 3 powoduje, ze w praktyce instalacja zwroci 2,3 razy szybciej. Na koniec - niesamowita zaleta domu z instalacja on-grid jest fakt, iz zuzycie pradu spada do tak malych ilosci, iz zadna nawet znaczaca podwyzka cen pradu nas nie rusza. Jesli porownac to do domu grzanego jak u CIebie przez PC, to Ty nic nie mozesz zrobic juz z rosnaca cena pradu, zwlaszcza prad na cele bytowe bedzie duzo kosztowal, ten kto ma ogniwa ma ustabilizowane koszty bez wzgledu na stopien podwyzek. Czyli obcinamy sobie mozliwosc instalacji pradu dwutaryfowego a pozniej delektujemy sie wielkimi oszczednosciami z tego tutulu? Dobre. A gdzie logika? Instalacja 2kW zaspokoi zapotrzebowanie na prad bytowy CO/CWU, ale chyba u srednio ortodoksyjnych Amiszy. Jesli masz instalacje z urzadzeniem ktore dziala z COP>1 to instalacja zwroci sie POZNIEJ. Niby dlaczego majac PCi nie moge sobie fundnac PV? Jak szalec to szalec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.07.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Nic nie rozumiesz.... Instalacja w ciagu dnia pokrywa zuzycie na prad bytowy i w zaleznosci od domu na ogrzewanie CO/CWU. Prosument poza tym ma stawke jednotaryfowa, nie ma mowy o "tanim pradzie". Powiem szczerze, że ja tez nie rozumiem gdzie tu upatrywać zysku:confused: Ja np zużywam rocznie ok 11tys. (prąd bytowy + CO i CWU z pompy ciepła), bez pompy grzejąc elektrycznie zużywałbym ok 24tys. kWh rocznie. Z filmów dowiedziałem się, że taka instalacja za 15tys. zł jest w stanie wytworzyć 2-3tys kWh rocznie. Czyli za resztę będę musiał zapłacić i to w cenie drogiego prądu:confused: Jeśli tak to taniej wychodzi zużywanie tej większej ilości kWh przy niższej cenie prądu (2 taryfy). No ale fakt, że mój dom to durszlak, więc być może przy mniejszych i lepiej zaizolowanych budynkach to będzie miało większy sens:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.07.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Sens to ma, ale poki co nie sens ekonomiczny. Nawet z dotacjami dalej nalezy to traktowac jako fajna aczkolwiek droga zabawke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.07.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Trzeba by też rozważyć aspekt estetyczny. Nie wiem jak Wam, ale mi osobiście taka "ekspozycja" na dachu się nie podoba:no: Gorzej wyglądają chyba jeszcze te na stojakach w ogrodzie, ale to już rzecz gustu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.07.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Powiem szczerze, że ja tez nie rozumiem gdzie tu upatrywać zysku:confused: Ja np zużywam rocznie ok 11tys. (prąd bytowy + CO i CWU z pompy ciepła), bez pompy grzejąc elektrycznie zużywałbym ok 24tys. kWh rocznie. Z filmów dowiedziałem się, że taka instalacja za 15tys. zł jest w stanie wytworzyć 2-3tys kWh rocznie. Czyli za resztę będę musiał zapłacić i to w cenie drogiego prądu:confused: Jeśli tak to taniej wychodzi zużywanie tej większej ilości kWh przy niższej cenie prądu (2 taryfy). No ale fakt, że mój dom to durszlak, więc być może przy mniejszych i lepiej zaizolowanych budynkach to będzie miało większy sens:rolleyes: Teraz wyobraz sobie, ze bede mial dom gdzie na CO klima zuzyje 1500 kWh, prad bytowy ok 1600 kWh, a ta instalacje 2 KW mozna zrobic za 8 tys niekomercyjnie. To nie ma zastapic CO zupelnie, tylko marginalizowac koszt grzania/uzywania pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.07.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Sens to ma, ale poki co nie sens ekonomiczny. Nawet z dotacjami dalej nalezy to traktowac jako fajna aczkolwiek droga zabawke. W czym ta zabawka jest gorsza od Twojej PC? Wole porzadnie ocieplony dom i minimalne potrzeby grzewcze niz dom durszlak i wytrzymywanie dzieki COP. Przy cenie pradu 2 razy wyzszej niz dzis laczny koszt pradu bytowego, CO/CWU w Twoim przypadku bedzie znacznie bardizej bolesny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.07.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 W czym ta zabawka jest gorsza od Twojej PC? 1) Przy niewiele wiekszych kosztach inwestycyjnych moja PC pozyskuje rocznie jakies 16k kWh z gruntu i to nie w lecie, ale glownie zima, kiedy tego potrzebuje najbardziej 2) nie musze rezugnowac z taniego pradu na cele bytowe 3) nie musze sie katowac grzaniem klima. BTW: Jesli planujesz zuzycie 133kWh/mc na cele bytowe, to przyjmij moje kondolencje. Rozumiem, ze zamiast kapac sie w cieplej wodzie bedziesz owiewany klima tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.07.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 1) Przy niewiele wiekszych kosztach inwestycyjnych moja PC pozyskuje rocznie jakies 16k kWh z gruntu i to nie w lecie, ale glownie zima, kiedy tego potrzebuje najbardziej 2) nie musze rezugnowac z taniego pradu na cele bytowe 3) nie musze sie katowac grzaniem klima. BTW: Jesli planujesz zuzycie 133kWh/mc na cele bytowe, to przyjmij moje kondolencje. Rozumiem, ze zamiast kapac sie w cieplej wodzie bedziesz owiewany klima tylko? Nie bede sie kopal z koniem, Ty zawsze wszystko wiesz lepiej. Spotkamy sie za 10 lat i porownamy kto za co ile placi. Jeszcze mi powiedze ze ogniwa albo kable w wylewce zebciej padna niz Twoja PC, bedziemy miec pewnosc, ze jestes tym jedynym, ktoremu nic nigdy sie nie zapsuje, albo inaczej, prawdopodobienstwo zepsucia sie Twojej PC jest odwrotnie proporcjonalne do liczby Twoich postow CO mi z tego ile pozyskuje Twoja PC, jesli masz kominek, za chwile dolozysz 2 klimy, a m2 pow. uzytkowej ktora faktycznie grzejesz jest praktycznie nie do okreslenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.07.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Przeciez o awaryjnosci nic nie wspominalem. Przy ogniwach wystarczy jedna wieksza burza i mozesz mic tyle w plecki ile kosztuje moja sprezarka do PCi., wiec sie nie jaraj "bezawaryjnoscia" systemu PV i kabli. Co z tego, ze mam kominek i klimy? Grzanie kominkiem mialo by sens tylko wtedy, jesli ktos by mi za darmoche przywiozl polupane i suche drewno. I tak nie wiem, czy by mi sie chcialo palic przez dluzszy czas. Policze, ale w tym sezonie spalilem nie wiecej niz 7-8 paczek brykietu z Castoramy. Czysto for fun. Klima grzac nie mam zamiaru, bo mam obie na poddaszu. Ani to sensu ekonomicznego, ani praktycznego nie ma. Nie mierz wszystkich wlasna miarka. Jak juz sie nauczysz czytac ze zrozumieniem, to zapraszam do lektury mojej stopki. Dowiesz sie ile czego jest grzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.07.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Policze, ale w tym sezonie spalilem nie wiecej niz 7-8 paczek brykietu z Castoramy. Czysto for fun. Tak, znam te kominki w domach z PC, nikt ich nie uzywa, nawet nie oddaja ciepla, tylko plomien widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Trzeba by też rozważyć aspekt estetyczny. Nie wiem jak Wam, ale mi osobiście taka "ekspozycja" na dachu się nie podoba:no: Gorzej wyglądają chyba jeszcze te na stojakach w ogrodzie, ale to już rzecz gustu;) Dokładnie,dla mnie wygląda to okropnie. U siebie nawet za darmo nie zainstalowałbym tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts