Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzeba by też rozważyć aspekt estetyczny. Nie wiem jak Wam, ale mi osobiście taka "ekspozycja" na dachu się nie podoba:no: Gorzej wyglądają chyba jeszcze te na stojakach w ogrodzie, ale to już rzecz gustu;)

Koło tego domu brakuje jeszcze wiatraka i Mikołaja wiszącego na sznurku.

I piórka - nie powiem gdzie.:D

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koło tego domu brakuje jeszcze wiatraka i Mikołaja wiszącego na sznurku.

I piórka - nie powiem gdzie.:D

No niestety inwestycja w gaz wymaga pewnych poświęceń;)

Ja już się nie mogę doczekać jak szwagier zamieszka i przeżyje pierwszą zimę:rolleyes: Postawił sobie 200m2 - ogrzewanie gazowe, a instalacja oczywiście mieszana, bo podłogówka w sypialni jest szkodliwa:D

Tak, znam te kominki w domach z PC, nikt ich nie uzywa, nawet nie oddaja ciepla, tylko plomien widac :p

W domach z podłogówką kominek ogólnie jest bez sensu. Jeżeli chodzi o grzanie najlepiej sprawdza się wiosną i jesienią. I nie ważne czy PC czy inny system.

A jeżeli chodzi o ekonomię palenia w kominku przy PC... :no:

Cyrk, przepraszam, film nr1

Jeżeli zużywam rocznie okolo 4000kWh prądu bytowego średnio po 0,5zł/kWh, czyli płacę za to 2000zł, a jeżeli założę panele za 12000zł i dzięki nim zaoszczędzę 1000kWh rocznie, ale za resztę będę musiał zapłacić 0,6zł/kWh, czyli 1800zł, to gdzie tu sens?

Ogólnie zajebisty pomysł. Gaz, panele słoneczne, fotovoltaika. Nic nie mówią o kominku z płaszczem wodnym co przy gazie jest niemal nieodłączne :D

Oświeć mnie proszę, na co szkodzi podłogówka w sypialni ?:o

Ja słyszałem że nie wolno spuszczać wody jak się siedzi na kibelku, bo może jajka urwać.;)

No ja właśnie nie wiem na co szkodzi, ale taka panuje obiegowa opinia. A skąd się to bierze nie wiem, ale domyślam się, że to instalatorzy rozpowiadają takie rzeczy, bo nie podejrzewam szwagra żeby sam to wymyślił;). A z kibelkiem to nie próbowałem, ale wiem, że są już systemy które eliminują konieczność korzystania z papieru po "dwójeczce" i ponoć ludzie chwalą, ale osobiście nie próbowałem;)

co ja pacze przy awatarze pyxisa :)

pewnie postawił sobie alternatywne forum, by nie wypaść z wprawy - bo dzień bez 40 postów to dzień stracony...

świeć panie nad jego pompą...

A od czego sa bidety? :)

miloszenko, ja nawet jak bym spalil ze 100% sprawnoscia ten brykiet, to mial bym ciepla tyle co kot naplakal i to do tego tylko w salonie. Ja nie mieszkam w kominie i u mnie cieplo nie rozchodzi sie ladnie po calym domu. :)

i tyle masz :) bo 19stC to dupy nie urywa

ja nie pytam już, ile jest w pozostałej czesci domu, jak po przepaleniu w salonie <20stC

Edytowane przez Hippek

• 2 weeks później...

Panowie, Panie, muszę pociągnąć kabelki pod "intelygentny dom".

W planach mam pociągnąć skrętkę (tanią) ftp do większości gniazdek i włączników świateł.

A jak wygląda sprawa z alarmem, czujnikami temperatury, czujnikami otwarcia okien, alarmu, domofonu?

Na razie jestem trochę blady w temacie.

Rozwiązanie na przyszłość. Coś na malince b+ lub banana pi.

Możecie rozwinąć temat?

Kable od prądu już pociągnięte przez elektryka. Reszta we własnym zakresie.

Pod grzałeczki do bufora podciągnięte 5x6mm2Cu,

Do domu pójdzie 4x35mm2 aluminium około 70-80metrów (tak wyszło, nie ma szans na mniej).

Edytowane przez klaudiusz_x

Serdeczne witam po okresie jedzenia ban-anów.:D

Spzyty zostal w ciszy i skupieniu. Pokute nakazana odprawilem. ;)

To Pyxio miał bana ?? za co ??? no chyba nie za kulturę wypowiedzi :D

Moze w skrocie:

Moj serdeczny przyjaciel waflos wrocil ze zwolnienia czy innego urlopu i stwierdzil, ze w moim kominku brykiet pali sie bez plomienia, bo on kiedys palil trocinami i wie. Gdy pozwolilem sobie niezgodzic sie z jego wnioskami nazwal mnie debilem i idiota (co w jego postach nie razi zupelnie, bo sie swietnie harmonizuje z reszta wypowiedzi) oraz zagrozil (kolejny raz) ze mnie odwiedzi w moim domu i pobije. Oczywiscie sie przerazilem i zamilklem natychmiast (no moze jakies ze 2 posty jeszcze wypuscilem z ocena jego zalet umyslowych, za ktore admin poczestowal mnie bananem).

Ot i cala historia.