Wivaldi 17.07.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Trzeba by też rozważyć aspekt estetyczny. Nie wiem jak Wam, ale mi osobiście taka "ekspozycja" na dachu się nie podoba:no: Gorzej wyglądają chyba jeszcze te na stojakach w ogrodzie, ale to już rzecz gustu;) Koło tego domu brakuje jeszcze wiatraka i Mikołaja wiszącego na sznurku. I piórka - nie powiem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 PS agregat prądotwórczy za 500zł okazał się droższy niż fotowoltanika za 15 tyś ?? Pan Inwestor chyba mówił o takim agregacie jak przy marketach stoją, wielkości małego auta dostawczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.07.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Koło tego domu brakuje jeszcze wiatraka i Mikołaja wiszącego na sznurku. I piórka - nie powiem gdzie. No niestety inwestycja w gaz wymaga pewnych poświęceń Ja już się nie mogę doczekać jak szwagier zamieszka i przeżyje pierwszą zimę Postawił sobie 200m2 - ogrzewanie gazowe, a instalacja oczywiście mieszana, bo podłogówka w sypialni jest szkodliwa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Tak, znam te kominki w domach z PC, nikt ich nie uzywa, nawet nie oddaja ciepla, tylko plomien widac W domach z podłogówką kominek ogólnie jest bez sensu. Jeżeli chodzi o grzanie najlepiej sprawdza się wiosną i jesienią. I nie ważne czy PC czy inny system. A jeżeli chodzi o ekonomię palenia w kominku przy PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Cyrk, przepraszam, film nr1 Jeżeli zużywam rocznie okolo 4000kWh prądu bytowego średnio po 0,5zł/kWh, czyli płacę za to 2000zł, a jeżeli założę panele za 12000zł i dzięki nim zaoszczędzę 1000kWh rocznie, ale za resztę będę musiał zapłacić 0,6zł/kWh, czyli 1800zł, to gdzie tu sens? Ogólnie zajebisty pomysł. Gaz, panele słoneczne, fotovoltaika. Nic nie mówią o kominku z płaszczem wodnym co przy gazie jest niemal nieodłączne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.07.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Czy to jest prawdą że jako prosument nie mogę korzystać z taryfy G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 : Postawił sobie 200m2 - ogrzewanie gazowe, a instalacja oczywiście mieszana, bo podłogówka w sypialni jest szkodliwa:D Oświeć mnie proszę, na co szkodzi podłogówka w sypialni ? Ja słyszałem że nie wolno spuszczać wody jak się siedzi na kibelku, bo może jajka urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.07.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Oświeć mnie proszę, na co szkodzi podłogówka w sypialni ? Ja słyszałem że nie wolno spuszczać wody jak się siedzi na kibelku, bo może jajka urwać. No ja właśnie nie wiem na co szkodzi, ale taka panuje obiegowa opinia. A skąd się to bierze nie wiem, ale domyślam się, że to instalatorzy rozpowiadają takie rzeczy, bo nie podejrzewam szwagra żeby sam to wymyślił. A z kibelkiem to nie próbowałem, ale wiem, że są już systemy które eliminują konieczność korzystania z papieru po "dwójeczce" i ponoć ludzie chwalą, ale osobiście nie próbowałem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Czy to jest prawdą że jako prosument nie mogę korzystać z taryfy G12? To jest bardzo ważne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.07.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Czy to jest prawdą że jako prosument nie mogę korzystać z taryfy G12? to byłoby brzydkie zagranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.07.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 A od czego sa bidety? miloszenko, ja nawet jak bym spalil ze 100% sprawnoscia ten brykiet, to mial bym ciepla tyle co kot naplakal i to do tego tylko w salonie. Ja nie mieszkam w kominie i u mnie cieplo nie rozchodzi sie ladnie po calym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.07.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) co ja pacze przy awatarze pyxisa pewnie postawił sobie alternatywne forum, by nie wypaść z wprawy - bo dzień bez 40 postów to dzień stracony... świeć panie nad jego pompą... A od czego sa bidety? miloszenko, ja nawet jak bym spalil ze 100% sprawnoscia ten brykiet, to mial bym ciepla tyle co kot naplakal i to do tego tylko w salonie. Ja nie mieszkam w kominie i u mnie cieplo nie rozchodzi sie ladnie po calym domu. i tyle masz bo 19stC to dupy nie urywa ja nie pytam już, ile jest w pozostałej czesci domu, jak po przepaleniu w salonie <20stC Edytowane 29 Lipca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 29.07.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Czy to jest prawdą że jako prosument nie mogę korzystać z taryfy G12? ostatnio tez sie zastanawialem jak to jest z tymi taryfami? weszło to że ma być na zasadzie bilansowania? czy jak teraz jest? czy to dopiero ma wejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.07.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) Panowie, Panie, muszę pociągnąć kabelki pod "intelygentny dom".W planach mam pociągnąć skrętkę (tanią) ftp do większości gniazdek i włączników świateł.A jak wygląda sprawa z alarmem, czujnikami temperatury, czujnikami otwarcia okien, alarmu, domofonu? Na razie jestem trochę blady w temacie.Rozwiązanie na przyszłość. Coś na malince b+ lub banana pi.Możecie rozwinąć temat?Kable od prądu już pociągnięte przez elektryka. Reszta we własnym zakresie. Pod grzałeczki do bufora podciągnięte 5x6mm2Cu,Do domu pójdzie 4x35mm2 aluminium około 70-80metrów (tak wyszło, nie ma szans na mniej). Edytowane 29 Lipca 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Czemu Al a nie Cu ? kasa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.07.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Czemu Al a nie Cu ? kasa ?? Nie stosuje sie kabli miedzianych o tak duzych przekrojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 W planach mam pociągnąć skrętkę (tanią) ftp. Na rynku jest wiele rodzajow tych kabelkow. Wez taki, ktory jest opisany jako 100% Cu. Inaczej dostaniesz aluminium z dodatkiem miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.07.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Na rynku jest wiele rodzajow tych kabelkow. Wez taki, ktory jest opisany jako 100% Cu. Inaczej dostaniesz aluminium z dodatkiem miedzi. Serdeczne witam po okresie jedzenia ban-anów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 To Pyxio miał bana ?? za co ??? no chyba nie za kulturę wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Serdeczne witam po okresie jedzenia ban-anów. Spzyty zostal w ciszy i skupieniu. Pokute nakazana odprawilem. To Pyxio miał bana ?? za co ??? no chyba nie za kulturę wypowiedzi Moze w skrocie: Moj serdeczny przyjaciel waflos wrocil ze zwolnienia czy innego urlopu i stwierdzil, ze w moim kominku brykiet pali sie bez plomienia, bo on kiedys palil trocinami i wie. Gdy pozwolilem sobie niezgodzic sie z jego wnioskami nazwal mnie debilem i idiota (co w jego postach nie razi zupelnie, bo sie swietnie harmonizuje z reszta wypowiedzi) oraz zagrozil (kolejny raz) ze mnie odwiedzi w moim domu i pobije. Oczywiscie sie przerazilem i zamilklem natychmiast (no moze jakies ze 2 posty jeszcze wypuscilem z ocena jego zalet umyslowych, za ktore admin poczestowal mnie bananem). Ot i cala historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts