Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie stosuje sie kabli miedzianych o tak duzych przekrojach.

Co proponujesz?

Od licznika do domu mam około 75-80m.

Przyłącze 16kW z możliwością podwyższenia w przyszłości do 25kW.

Jaki kabel pociągnąć?

Aluminiowy najtańszy. Cu drogi, co wybrać?

10mm2 Cu byłby chyba wystarczający. Nie liczyłem spadku napięcia. Generalnie wszyscy polecali albo 16mm2 Cu, albo 35mm2 Al.

Co proponujesz?

Od licznika do domu mam około 75-80m.

Przyłącze 16kW z możliwością podwyższenia w przyszłości do 25kW.

Jaki kabel pociągnąć?

Aluminiowy najtańszy. Cu drogi, co wybrać?

10mm2 Cu byłby chyba wystarczający. Nie liczyłem spadku napięcia. Generalnie wszyscy polecali albo 16mm2 Cu, albo 35mm2 Al.

I dobrze polecali, skoro przyłącza z sieci do licznika wykonuje sie 4 x35 Al to i od licznika do do domu mozna tym samym.

brawo surgi za pomysł z poddaszem

A moi tzw fachowcy odradzali mi umiejscowienie PC PW do CWU na poddaszu nieużytkowym mówiąc że nie ma tu racji bytu. Jednak postawiłem na swoim ( w okresach przejściowych i w zimie jak nie pada śnieg - rolety idą w górę - aby mieć tzw zyski słoneczne , latem jak upały rolety spuszczone - na razie realizowane przez pilota - w planach automatyka pogodowo-temperaturowa), dodatkowo nie przejmuje się tym że w zimie cokolwiek ciepłego trafia na poddasze - wykorzystuje je PC , latem zaś przy okazji grzania CWU - chłodzenie i zmniejszanie wilgotności na poddaszu. :D

Witam.

Z Waszego doświadczenia : czy zasobnik na wodę o pojemności 150 litrów wystarczy do napełnienia wanny ?

Nigdy nie korzystałam z takiego zbiornika więc nie wiem:( ( ogrzewanie gazowe)

Czy zbiornik z nierdzewki będzie ok .I ile ma być tych wężownic , jedna wystarczy? Na co zwrócić uwagę ?

Wszakże to wątek o ogrzewaniu elektrycznością więc ewentualnie zapodajcie jakiego linka z właściwym dla mnie tematem.

Pozdrawiam

Edytowane przez modena

Witam.

Z Waszego doświadczenia : czy zasobnik na wodę o pojemności 150 litrów wystarczy do napełnienia wanny ?

Nigdy nie korzystałam z takiego zbiornika więc nie wiem:( ( ogrzewanie gazowe)

Czy zbiornik z nierdzewki będzie ok .I ile ma być tych wężownic , jedna wystarczy? Na co zwrócić uwagę ?

Wszakże to wątek o ogrzewaniu elektrycznością więc ewentualnie zapodajcie jakiego linka z właściwym dla mnie tematem.

Pozdrawiam

Do napełnienia wanny wystarczy, ale co potem, jak będziesz chciał/a spłukać głowę, albo jak ktoś w międzyczasie będzie chciał wziąć prysznic?

Z doświadczenia: miałem zasobnik 120l i wannę 180l. W zasobniku woda ok 50st i po napełnieniu wanny i 15min kąpieli musiałem spłukiwać szampon z głowy zimna woda, bo jeszcze nie zdążył nagrzać:( Obecnie mam zasobnik 300l i wszystkie problemy z woda zniknęły. Mogę się kąpać do woli i zawsze leci ciepła, nawet jak ktoś w międzyczasie weźmie prysznic na dole.

Także podsumowując moim zdaniem lepiej dołożyć i kupić troche większy zasobnik i cieszyć się komfortem, a nie później spekulować - wystarczy, nie wystarczy, nagrzeje nie nagrzeje...

Gość Arturo72
Witam.

Pozdrawiam

Jeśli będzie grzany do wysokiej temperatury to powinno styknać.

Ja mam 300l grzany do 46st.C i na 3 osoby wystarcza na styk,korzystamy tylko z wanny.

Grzejemy go przed wstaniem i dogrzewamy do 16.

Edytowane przez Arturo72

Dokończyłem wczoraj docieplenie murłaty i poddasza.Poprawiłem docieplenie progu drzwi wejściowych,strasznie ciągnęło zimnem

W zeszłe lato temperatura wewnątrz w upały max 22 st ......teraz nawet 24-25 st znaczy sie budynek wysycha.

dodatkowo użyłem na 4 dni osuszacza ściągnął ponad 30 l wody....

Zobaczymy jak tej zimy ze spalaniem he he :)

Edytowane przez pyton79

W końcu dołaczyłem do Elyty FM, jestem posiadaczem PCi PP:-) Jak to kilka stron wcześniej ktoś napisał komfort mieszkania to nie tylko ciepło zimą ale i odpowiednia temp. latem, a u mnie juz kolejny rok daleko jej od komfortu. W przeciwieństwie do pd Polski na pn praktycznie od połowy czerwca temp ciągle w okolicy 30*C, Nocne wietrzenie WM już dawno przestało pomagać, robienie przeciągów też bo na zewnątrz żar tropików.

Wymogi co do sprzetu były dwa: ma nie być standardowym brzydkim klockiem i ma mieć opcje sterowania przez telefon z każdego miejsca. Wizualnie w grę wchodziły LG i Samsung. Ponieważ Samsung miał w standardzie WiFi i lepszą cenę wiec padło na niego model Classic+ 5kW Inverter, do tego jest super aplikacja na smartphony, więc np jestem na mieście oceniam że w domu 26*C załaczam klimę na 24*C i wchodzę do przyjemnie schłodzonego domu.

Oczywiście sprzęt jest podpięty na podlicznik, ktory wcześniej używałem do oceny różnych urządzeń w domu, poza tym urządzenie ma samow sobie pomiar zużycia w kWh, wczoraj klima naciągnęła 2,5kWh, dzisiaj jak na razie 0,9kWh. Jak na razie chodzi jakies 70% w II taryfie bo mam ustawione że ma od 5-7 rano schłodzić do 24*C, a potem załącza się o 13tej i chodzi do momentu jak idziemy spać. To jest Inverter więc chodzi z moca dopasowaną do obciążenia cieplengo i np w czasie gdy pracują tylko wentylatory bo jest osiągnieta temp zadana, pracuje z prądem 0,15A. W czasie kiedy chłodzi prąd pracy waha się między 1,5-2,7A z tego co zaobserwowałem. W momecie pierwszego odpalenia kiedy temp w domu była 28,5*C PCi pracowała z prądem 7,5A.

Czas pokaże jak to wyjdzie w kWh/PLN za miesiąc, ale jedno jest pewne komfort jest bezcenny:-)

Oczywiście jest plan pracy z funkcją grzania jesień/wiosna, wtedy planuje salon+kuchania ustawić na kablach temp posadzki na temp komfortową i klima utzrymywać temp zadaną. Na oszczędności nie liczę bo pójdą one na koszty serwisu, który wynosi 150zł i w pierwszym roku muszę zrobić takie dwa, potem zamierzam robić raz do roku.

W końcu dołaczyłem do Elyty FM, jestem posiadaczem PCi PP:-)

Nie przesadzajmy z ta "PCi". Klime sobie zalozyles. :)

Przeglad co roku bede robil zawsze, tak samo jak robie to w aucie. Tesciowa jest pulmonologiem i takich co oszczedzaja na klimie czesto leczy, bo ilosc groznych grzybow w zle serwisowanej klimie jest ogromna

Tu sie szybko znajda tacy ktorzy Ci "udowodnia", ze to zbedne. Tam nic nie moze sie zalegnac. WM nie czyszcza, zasobnika CWU na legionelle nie przegrzewaja, to po kiego grzyba (nomen omen) zawracac sobie glowe klima. ;)

W końcu dołaczyłem do Elyty FM, jestem posiadaczem PCi PP:-)

Super, ze przybywa nam kolejna osoba praktykujaca komfort przez caly rok nie udajaca, ze fala upalow jego domu nie dotyczy ( a jest tutaj takich wielu).

Bedziesz mogl dodatkowo na wlasnej skorze zobaczyc o ile taniej bedzie utrzymac komfort w okresie grzewczym, chociaz pewnie i tak tych z prawdziwa PC nigdy nie przekonamy :p

Podzielam opinie, iz wkroczenie do pomieszczen schlodzonych klima, kiedy na zewnatrz od nastu dni 30 stopni jest wrazaniem wyjatkowym :)

Klima w domu poki co jest tak malo popularna jak 10 lat temu reku, ale jej zalozenie daje jeszcze wieksza roznice w komforcie.

P.S. Moj rejestrator temperatury odnotowuje dzis 38 dzien z temperatura powyzej 30 stopni, jesli za upal przyjac stopni 27 to tych dni bylo juz ponad 50...