RK1719508166 05.08.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 w tamtym roku tak samo myslalem ... ale GWC nie pracowało .... jak należy w tym roku o dziwo jak na razie dom się roni i radzi sobie całkiem niezłe - nie neguje klimy ma początku sezonu myślałem ze o tej porze też już będe jej posiadaczem ponieważ dom się bron a z kasa jest jak jest - to klimy brak .. zobaczymy obejdzie za rok na koniec sezonu podzielę się spostrzeżeniami i jak dom "skapituluje" dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.08.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Konrad -te wartości w stopce 2012/13 - 5291,8 kWh = 1560 zł 2013/14 - 3913,2 kWh = 1170 zł to masz za CO kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 tak 100% PS . Plus lodowka i TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 06.08.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Kiedyś pracowałem w firmie która ogrzewała się właśnie elektrycznością. Gdy przyszły rachunki za prąd - to stanęła na skraju wypłacalności. Szybko z tego zrezygnowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 06.08.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Za górami, za lasami... Kiedyś pracowałem w firmie która ogrzewała się właśnie elektrycznością. Gdy przyszły rachunki za prąd - to stanęła na skraju wypłacalności. Szybko z tego zrezygnowali. 1) co ogrzewała ta firma (hale produkcyjną, biuro, magazyn)? 2) czym to ogrzewała (piece akumulacyjne, nagrzewnice elektryczne, farelki )? 3) kiedy to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.08.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Kiedyś pracowałem w firmie która ogrzewała się właśnie elektrycznością. Gdy przyszły rachunki za prąd - to stanęła na skraju wypłacalności. Szybko z tego zrezygnowali. I co przestali ogrzewać czy funkcjonować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.08.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 bo 90% ludzi ma poddasze uzytkowe i oknami polaciowymi, ile tam macie stopni??? Wiekszosc na tych poddaszach ma sypialnie, moge tylko wspolczuc. Wczoraj byl kolejny dzien kiedy dziekowalem sobie za to ze zdecydowalem sie na klime - 37*C, a w salonie 24:-) u mnie kolejny sezon z WM wspomaganej GWC, w całej chałupie 24,8 - 25,3* i ZERO jakiegokolwiek odczucia braku komfortu nawet na poddaszu gdzie są wszystkie sypialnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.08.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jasne. Nie dodales tylko, ze wilgotnosc oczywiscie na poziomie 35%. Nawet na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 07.08.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jasne. Nie dodales tylko, ze wilgotnosc oczywiscie na poziomie 35%. Nawet na poddaszu. Oj tam, oj tam. Rozwieszasz w każdym pomieszczeniu ociekający ręcznik i jest 55%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.08.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Co do temperatur wewnątrz - maks. u mnie 25,1*C (bez gotowania). Podczas gotowania więcej, ale później temperatura spada. Nie twierdzę, że jest to mało, ale 24*C dawało naprawdę fajny komfort - uczucie chłodu przy upałach na zewnątrz. Chodzi GWC, by-pass w reku załączony i rolety w 80% zamknięte. Odpowiadając na przyszłe pytania - nie jest ciemno, bo profile są rozciągnięte (nie domknięte do końca). Może dobrą robotę robi płyta fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.08.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Co do temperatur wewnątrz - maks. u mnie 25,1*C (bez gotowania). Podczas gotowania więcej, ale później temperatura spada. Nie twierdzę, że jest to mało, ale 24*C dawało naprawdę fajny komfort - uczucie chłodu przy upałach na zewnątrz. Chodzi GWC, by-pass w reku załączony i rolety w 80% zamknięte. Odpowiadając na przyszłe pytania - nie jest ciemno, bo profile są rozciągnięte (nie domknięte do końca). Może dobrą robotę robi płyta fundamentowa. E tam, zanim cieplo wplynie na temperature plyty to juz dawno w domu bylby ukrop Dom sie przegrzeje, jezeli dopuscimy do sytuacji, kiedy przez dluzszy okres utrzymuje sie zbyt wysoka temperatura. Jesli masz GWC chodzace non-stop, ograniczasz naslonecznie do minimum to jesli nawet przez pare godzin na dobe wpadnie troche goracego powietrza oknem czy tarasem to nie bedzie to mialo wiekszego wlpywu na temperature w srodku. Czym dluzej w srodku byloby goraco, tym wieksza powierzchnia scian i w koncu podlogi akumulowalaby wyzsza temp., jesli sie temperature zbija a slonce i tak mocno swieci (jak u mnie bez zadnej rolety) to chodzaca klima w ciagu dnia na totalne minimum utrzymuje zadana temperature i wieczorem czy rano, kiedy nie chodzi temperatura jest nadal komfortowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.08.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jasne. Nie dodales tylko, ze wilgotnosc oczywiscie na poziomie 35%. Nawet na poddaszu. wilgotność w granicach 55-60%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 10.08.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Zdecydowałem się na kable. Może te informacje już były w tym wątku ale nie mogę znaleźć... a czytam go od paru lat:)Jaką grubość wylewki zastosować do ogrzewania akumulacyjnego kablami? Da radę to wyliczyć czy tak na oko robiliście? Jeśli na oko to ile cm daliście?Dopiero ruszyłem z budową ale muszę przyjąć jakieś założenia przy robieniu schodów. A moc kabli jak najlepiej wyliczyć? Bo chyba ta informacja była by potrzebna do oszacowania grubości posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.08.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 10.08.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Proszę bardzo, powyżej konkretna informacja, bez zbędnych komentarzy dotyczących wybranego przez inwestora sposobu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 13.08.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Ja jeszcze mam pytanie na temat ogrzewania akumulacyjnego podlogowego, gdzie moge znalezc informacje na ten temat, konkretnie jak mam przygotowac podloze, jaki steropian, folie, kable itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.08.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja jeszcze mam pytanie na temat ogrzewania akumulacyjnego podlogowego, gdzie moge znalezc informacje na ten temat, konkretnie jak mam przygotowac podloze, jaki steropian, folie, kable itp. większość info jest w tym wątku. ile masz miejsca na ocieplenie i wylewkę.większość daje 20cm styro i wylewkę około 7-10cm.wszystko zależy jaki dom budujesz , jak wyszło OZC? przykładowy post z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=4532889&viewfull=1#post4532889 Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 13.08.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Ja jeszcze mam pytanie na temat ogrzewania akumulacyjnego podlogowego, gdzie moge znalezc informacje na ten temat, konkretnie jak mam przygotowac podloze, jaki steropian, folie, kable itp. Na jakim etapie jestes ? Jeśli juz masz chudziaka sciany i otwory na drzwi to zastanow sie jakie drzwi bedziesz wkładał (chodzi o wysokość) ja tego nie przemyślałem i musiałem zmniejszac otwory o 6 cm, a mogłem śmiało dołożyć 5cm styro i mieć 15cm u mnie wylewka aku wraz okładziną ceramiczną - płytki ma ~ 12cm + 10 izolacji. Tak że przemierz wszystko pod konkretne otwory i Ci wyjdzie lle czego dać a reszta to tak jak napisał Qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 14.08.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Dopiero po niedzieli fundamenty beda stawiac, wiec mam jeszcze mozliwosci modyfikacji, chodzi mi tylko o to ze nie wiem jak mam przygotowac podloze pod ten typ ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 14.08.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Mam nowy sterownik auratona i w nim jest histeryza 0,2 i 0,4 stc.Jak myślicie jest lepiej ustawić biorąc pod uwagę ze grzeję całe 10 h w taniej taryfie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts