Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w tamtym roku tak samo myslalem ... ale GWC nie pracowało .... jak należy

w tym roku o dziwo jak na razie dom się roni i radzi sobie całkiem niezłe - nie neguje klimy

ma początku sezonu myślałem ze o tej porze też już będe jej posiadaczem

ponieważ dom się bron a z kasa jest jak jest - to klimy brak .. zobaczymy obejdzie za rok ;)

na koniec sezonu podzielę się spostrzeżeniami i jak dom "skapituluje" dam znać

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za górami, za lasami...

Kiedyś pracowałem w firmie która ogrzewała się właśnie elektrycznością. Gdy przyszły rachunki za prąd - to stanęła na skraju wypłacalności. Szybko z tego zrezygnowali.

1) co ogrzewała ta firma (hale produkcyjną, biuro, magazyn)?

2) czym to ogrzewała (piece akumulacyjne, nagrzewnice elektryczne, farelki ;) )?

3) kiedy to było?

bo 90% ludzi ma poddasze uzytkowe i oknami polaciowymi, ile tam macie stopni??? Wiekszosc na tych poddaszach ma sypialnie, moge tylko wspolczuc.

Wczoraj byl kolejny dzien kiedy dziekowalem sobie za to ze zdecydowalem sie na klime - 37*C, a w salonie 24:-)

u mnie kolejny sezon z WM wspomaganej GWC, w całej chałupie 24,8 - 25,3* i ZERO jakiegokolwiek odczucia braku komfortu nawet na poddaszu gdzie są wszystkie sypialnie...:p

Co do temperatur wewnątrz - maks. u mnie 25,1*C (bez gotowania). Podczas gotowania więcej, ale później temperatura spada. Nie twierdzę, że jest to mało, ale 24*C dawało naprawdę fajny komfort - uczucie chłodu przy upałach na zewnątrz.

Chodzi GWC, by-pass w reku załączony i rolety w 80% zamknięte. Odpowiadając na przyszłe pytania - nie jest ciemno, bo profile są rozciągnięte (nie domknięte do końca).

Może dobrą robotę robi płyta fundamentowa.

Co do temperatur wewnątrz - maks. u mnie 25,1*C (bez gotowania). Podczas gotowania więcej, ale później temperatura spada. Nie twierdzę, że jest to mało, ale 24*C dawało naprawdę fajny komfort - uczucie chłodu przy upałach na zewnątrz.

Chodzi GWC, by-pass w reku załączony i rolety w 80% zamknięte. Odpowiadając na przyszłe pytania - nie jest ciemno, bo profile są rozciągnięte (nie domknięte do końca).

Może dobrą robotę robi płyta fundamentowa.

E tam, zanim cieplo wplynie na temperature plyty to juz dawno w domu bylby ukrop :)

Dom sie przegrzeje, jezeli dopuscimy do sytuacji, kiedy przez dluzszy okres utrzymuje sie zbyt wysoka temperatura.

Jesli masz GWC chodzace non-stop, ograniczasz naslonecznie do minimum to jesli nawet przez pare godzin na dobe wpadnie troche goracego powietrza oknem czy tarasem to nie bedzie to mialo wiekszego wlpywu na temperature w srodku.

Czym dluzej w srodku byloby goraco, tym wieksza powierzchnia scian i w koncu podlogi akumulowalaby wyzsza temp., jesli sie temperature zbija a slonce i tak mocno swieci (jak u mnie bez zadnej rolety) to chodzaca klima w ciagu dnia na totalne minimum utrzymuje zadana temperature i wieczorem czy rano, kiedy nie chodzi temperatura jest nadal komfortowa.

Zdecydowałem się na kable. Może te informacje już były w tym wątku ale nie mogę znaleźć... a czytam go od paru lat:)

Jaką grubość wylewki zastosować do ogrzewania akumulacyjnego kablami? Da radę to wyliczyć czy tak na oko robiliście? Jeśli na oko to ile cm daliście?

Dopiero ruszyłem z budową ale muszę przyjąć jakieś założenia przy robieniu schodów.

A moc kabli jak najlepiej wyliczyć? Bo chyba ta informacja była by potrzebna do oszacowania grubości posadzki.

Ja jeszcze mam pytanie na temat ogrzewania akumulacyjnego podlogowego, gdzie moge znalezc informacje na ten temat, konkretnie jak mam przygotowac podloze, jaki steropian, folie, kable itp.

większość info jest w tym wątku. ile masz miejsca na ocieplenie i wylewkę.większość daje 20cm styro i wylewkę około 7-10cm.wszystko zależy jaki dom budujesz , jak wyszło OZC?

przykładowy post z tego wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=4532889&viewfull=1#post4532889

Edytowane przez qubic

Ja jeszcze mam pytanie na temat ogrzewania akumulacyjnego podlogowego, gdzie moge znalezc informacje na ten temat, konkretnie jak mam przygotowac podloze, jaki steropian, folie, kable itp.

Na jakim etapie jestes ?

Jeśli juz masz chudziaka sciany i otwory na drzwi to zastanow sie jakie drzwi bedziesz wkładał (chodzi o wysokość) ja tego nie przemyślałem i musiałem zmniejszac otwory o 6 cm, a mogłem śmiało dołożyć 5cm styro i mieć 15cm :) u mnie wylewka aku wraz okładziną ceramiczną - płytki ma ~ 12cm + 10 izolacji.

Tak że przemierz wszystko pod konkretne otwory i Ci wyjdzie lle czego dać :) a reszta to tak jak napisał Qubic