Hippek 01.09.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Czołem, budujemy parterówkę, porotherm 24 na piankę, 15cm styro, poddasze ocieplone wełną 18 +5cm. Pow. domu to 125m2 + garaż 50m2. Jesteśmy na etapie dopinania ogrzewania i też zdecydowaliśmy się na ogrzewanie kumulacyjne, ku przerażeniu wielu budowalńców włącznie z elektrykiem Nurtują mnie dwie sprawy: 1. hm.. zabrzmi to słabo, ale co tam, ZAPOMNIELIŚMY O SREBRNEJ FOLII. mamy teraz 10 cm EPS 100 + 0,5 cm folii czarnej + 5 cm EPS 100. czy i jak istotny może mieć to wpływ na straty ciepła? mam stracha, ze daliśmy ciała i konsekwencje będą boleć. Planowana wylewka to 9-10cm. (jesteśmy na etapie 2giej warstwy). 2. bardzo chcę mieć panele (procz łazienek). czy Koledzy/Koleżanki forumowicze macie takie rozwiązania, będę wdzięczna za namairy na sprawdzone, solidne, dedykowane takiej własnie podłogówce panele. Podczas wizyty w firmie handlującej panelami, sprzedawca skrzywił się, ze na elektryczną podłogówkę to on by nie ryzykował, co innego rurki z wodą, ale podkłady pod panele nie nadają się na elektrykę, która się "szybko nagrzewa". Zbaraniałam. Doczytałam internet do końca, wszędzie piszą, że straty ciepła w panelach są spore, ale w sumie nikt nie mówi jak to przekłada się na koszty. Z góry dziękuję za pomoc i rozwianie obaw ciocia to z miasta Ojca Dyrektora - to może w geotermię pójść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciociaStefana 01.09.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dzięki za komentarze... Jeśli jednak mółby ktoś z Was ustosunkować się do: 1. braku srebrnej folii pod styro 2. tematu paneli i strat ciepła w związku z nimi to będę wdzięczna. I jak dostanę konkretne odpowiedzi obiecuję wrzucić pieniążka Ojcu Tadeuszowi w intencji naszych forumowiczów , widać że wszystkim na sercu lezy dobro i dobrobyt naszego tatusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 JA NIE MAM KABLIMAM WODNĄ ALE WYDAJE MI SIĘ ŻE JAK DASZ TAK Z 20 CM ocieplenia na podłodze to to panele nie będą kłopotem żadnymja u siebie mam 1,5 cm deskę i jest super miodziomoże jak kable są na wierzchu to jest kłopot jakiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.09.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Dzięki za komentarze... Jeśli jednak mółby ktoś z Was ustosunkować się do: 1. braku srebrnej folii pod styro 2. tematu paneli i strat ciepła w związku z nimi to będę wdzięczna. I jak dostanę konkretne odpowiedzi obiecuję wrzucić pieniążka Ojcu Tadeuszowi w intencji naszych forumowiczów , widać że wszystkim na sercu lezy dobro i dobrobyt naszego tatusia 1. olać - to zabobon; polepsza jedynie samopoczucie i odchudza portfel; 2. nie szukać problemu tam, gdzie go nie ma - będzie działać! to prosze wrzucić 5pln w intencji pompy pana pyxisa, żeby sięzwróciła za jego żywota. dziękuję! * to moje subiektywne zdanie i jest odmienne od zdania reszty forumowiczów Edytowane 1 Września 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.09.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dzięki za komentarze... Jeśli jednak mółby ktoś z Was ustosunkować się do: 1. braku srebrnej folii pod styro 2. tematu paneli i strat ciepła w związku z nimi to będę wdzięczna. I jak dostanę konkretne odpowiedzi obiecuję wrzucić pieniążka Ojcu Tadeuszowi w intencji naszych forumowiczów , widać że wszystkim na sercu lezy dobro i dobrobyt naszego tatusia Folia odblaskowa ma sens przy dechach na legarach, gdy jest przestrzeń powietrzna, pod wylewkę folię daje tylko ktoś kto nie zna podstaw fizyki. Straty ciepła nawet przy minimum izolacji od gruntu, wynikające przez panele są do pominięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 I jak dostanę konkretne odpowiedzi obiecuję wrzucić pieniążka Ojcu Tadeuszowi w intencji naszych forumowiczów , "Metalizowana folia na płaskich płytach styropianowych stanowi ekran odbijający promieniowanie podczerwone – w badaniach stwierdzono, że daje efekt skierowania dodatkowo 3-4% ciepła do góry, a zadaniem ogrzewania podłogowego jest przekazanie minimum 95% ciepła do pomieszczenia. Folia metalizowana dodatkowo ogranicza rozpraszanie ciepła do gruntu lub w konstrukcji budynku. Niektórzy twierdzą, że zakrycie ekranu jastrychem niweluje efekt odbijania promieniowania (nieprawda) lub, że pod wpływem wody zarobowej przedostającej się przez otwory przy spinkach, aluminium utlenia się. " Za: http://instalreporter.pl/ogolna/izolacja-termiczna-i-folia-przeciwwilgociowa-w-wodnym-ogrzewaniu-podlogowym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.09.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dzięki za komentarze... ... Jak masz jeszcze możliwość dokładaj rurki OP ..... w razie drastycznej podwyżki cen energii elektrycznej lub na rocznicę ślubu mąż kupi Ci pompe ciepła mówię poważnie dołóż rurki ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.09.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Jak masz jeszcze możliwość dokładaj rurki OP ..... w razie drastycznej podwyżki cen energii elektrycznej lub na rocznicę ślubu mąż kupi Ci pompe ciepła mówię poważnie dołóż rurki ..... To się nazywa dywersyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.09.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 A sa tu tacy co twierdza ze nie Objawił się już jakiś nawrócony z PC na węgiel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.09.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 "Metalizowana folia na płaskich płytach styropianowych stanowi ekran odbijający promieniowanie podczerwone – w badaniach stwierdzono, że daje efekt skierowania dodatkowo 3-4% ciepła do góry, a zadaniem ogrzewania podłogowego jest przekazanie minimum 95% ciepła do pomieszczenia. Folia metalizowana dodatkowo ogranicza rozpraszanie ciepła do gruntu lub w konstrukcji budynku. Niektórzy twierdzą, że zakrycie ekranu jastrychem niweluje efekt odbijania promieniowania (nieprawda) lub, że pod wpływem wody zarobowej przedostającej się przez otwory przy spinkach, aluminium utlenia się. " Za: http://instalreporter.pl/ogolna/izolacja-termiczna-i-folia-przeciwwilgociowa-w-wodnym-ogrzewaniu-podlogowym/ pod wylewkę folię daje tylko ktoś kto nie zna podstaw fizyki. To przecież napisałem! Szanowny Panie - oni jeszcze w XXI wieku wykonują ogrzewanie podłogowe w rurkach, to Pan od nich wymaga znajomości podstaw fizyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.09.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Folia odblaskowa ma sens przy dechach na legarach, gdy jest przestrzeń powietrzna, pod wylewkę folię daje tylko ktoś kto nie zna podstaw fizyki. czyli pan asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.09.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 czyli pan asolt Jak widac okres wakacyjny skonczył sie, a było juz tak przyjemnie, ale i chyba nudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.09.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 No i tych co wiemy ze baaaardzo by chcieli To chyba o mnie. Chciałbym ale boję się, więc na razie będą kable z dywersyfikacją rurkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.09.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Jak widac okres wakacyjny skonczył sie, a było juz tak przyjemnie, ale i chyba nudno. Panie Andrzeju! zakladam, ze do nowego sezonu podchodzi Pan przygotowany i uzbrojony w potezna wiedze z tym razem XXI wieku. Licze, ze wykorzystal Pan ten czas owocnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.09.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Jak widać okres wakacyjny skończył się, a było już tak przyjemnie Fakt, lato było wyjątkowo ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 To przecież napisałem! Szanowny Panie - oni jeszcze w XXI wieku wykonują ogrzewanie podłogowe w rurkach, to Pan od nich wymaga znajomości podstaw fizyki? Ale Twoje niewiedza w temacie jaka sila odpowiada za ruch powietrza przy wentylacji grawitacyjnej podpada tez nieznajomosc podstaw fizyki? Czy to juz wiedza na poziomie politechniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.09.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Fakt, lato było wyjątkowo ciepłe. Też, ale myslałem głównie o fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.09.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Panie Andrzeju! zakladam, ze do nowego sezonu podchodzi Pan przygotowany i uzbrojony w potezna wiedze z tym razem XXI wieku. Licze, ze wykorzystal Pan ten czas owocnie. Demagogii i prania mózgu nie nauczyłem się jeszcze, ta wiedza nie jest i nigdy nie będzie mi potrzebna. A sezon cały czas trwa, w budownictwie nie ma wakacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.09.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Demagogii i prania mózgu nie nauczyłem się jeszcze, ta wiedza nie jest i nigdy nie będzie mi potrzebna. A sezon cały czas trwa, w budownictwie nie ma wakacji Pranie mozgu fundują Panu madrzejsi od Pana; co do budownictwa: zapewniam Pana, ze pracuję w nim duzo bardziej i powazniej, niz Pan; u Pana budownictwo to synonim slowa forum muratora:-) Edytowane 1 Września 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.09.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Pranie mozgu fundują Panu madrzejsi od Pana; co do budownictwa: zapewniam Pana, ze pracuję w nim duzo bardziej i powazniej, niz Pan 10-12 godz dzienie to widac za mało, a czy powazniej to nie wiadomo, jezeli ta powaga jest taka jak na forum to kazdy to oceni jednznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts