Lobo_M 02.09.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Dzięki za komentarze... Jeśli jednak mółby ktoś z Was ustosunkować się do: 1. braku srebrnej folii pod styro 2. tematu paneli i strat ciepła w związku z nimi to będę wdzięczna. I jak dostanę konkretne odpowiedzi obiecuję wrzucić pieniążka Ojcu Tadeuszowi w intencji naszych forumowiczów , widać że wszystkim na sercu lezy dobro i dobrobyt naszego tatusia ad.1 tez nie mam folii alu i nad tym nie ubolewam ad.2 skoro kable są w kilkucm wylewce to szybkosc jej nagrzewania jest pomijalna dla paneli, przeciez w czasie eksploatacji temp wylewki waha się o 1-2 stopnie, bo to akumulacyjna przeciez. mnie panowie od paneli tez straszyli... mam panele 7mm egger orzech ryflowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Kiedy sezon grzewczy rusza? u mnie ruszył na kilka dni w ubiegłym tygodniu ale obecnie jest chwilowo w uśpieniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.09.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 u mnie ruszył na kilka dni w ubiegłym tygodniu ale obecnie jest chwilowo w uśpieniu ... jasiek, coś kombinujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 03.09.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Cześć Wiwaldi w tym roku uzyskałeś pozwolenie na budowę czy na użytkowanie?Jeśli na użytkowanie to rozumiem, że pozwolenie na budowę miałeś jeszcze przed wprowadzeniem tych regulacji..? W moim projekcie z 2011 roku nie ma nawet obliczeń Ep bo ten wymógł wszedł w 2012 roku.Jak mi tego nie zwolnią, to popłynę na grzaniu w taryfie C11 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.09.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Kuba, Ciebie dotyczy to co masz w pozwoleniu na budowę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.09.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 "Tu jest mój Total Cost kalkulator dla gazu i kabli" Kubaman - masz dużo błedów jeśli chodzi o kable w swoim arkuszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 03.09.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 artur, dzięki. R&K - nie zaglądałem tam od wieków, instalację mam podpiętą więc musztarda po obiedzie. Całość założenia tłumaczyłem bardzo długo dwa lata temu. Jakieś przykłady? Może zerknę znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.09.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 wiesz masz to w stopce ... ludzie zaglądają z ciekawości .... nie ma czegos takiego jak straty na kablach - wszystko co kabel wytworzy zostaje w domu , tyle place i tle kosztuje mnie sezon - straty sa ciepła przez przegrody - ale to bez względu na rodzaj źródła ciepła straty przy CWU - u mnie podnoszą temp. pomieszczenia technicznego i przez to w przyległych pomieszczeniach mam mniejsze straty nie sadze by grzałkę co 3 lata trzeba było wymieniaća zasobnik nie 1500 a 800 złnie przyglądałem się też kosztom inwestycyjnym - plik już zamknąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 03.09.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 w moim pliku nie ma nic o stratach na kablach, może coś innego widziałeś straty są na bojlerze lub zasobniku w zależności od przyjętej opcji. W moim przypadku (a zgodnie z opisem w pliku jest to analiza mojego przypadku) mam wentylację mechaniczną skonstruowana tak, że w kotłowni mam zarówno nawiew jak i wyciąg. Nie mogę więc mówić o tym, że straty grzeją mi dom, bo w zdecydowanej większości wylatują za okno zanim cokolwiek nagrzeją. To uproszenie ale niezbędne do takiej analizy - pisałem tu o tym elemencie dwa lata temu. Ja wybrałem elektryczne wodne ze względu na elastyczność rozwiązania i najniższe koszty inwestycyjne. W stosunku do tego co jest w pliku oszczędziłem jeszcze sporo kasy na inwestycji, bo jak to kiedyś opisywałem celowo dałem koszty inwestycyjne dla wszystkich założeń opartych o prąd na górnym limicie, by uniknąć zarzutu ze strony gazowników, że naciągam dane by udowodnić że prąd jest lepszy ( a było tego trochę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 jasiek, coś kombinujesz.... a dlaczego...? moje chłodzenie z GWC działa na tyle skutecznie że cały czas budynek jest na krawędzi załączenia ogrzewania przez co na sezon letni sterowniki są przestawione o 1* w dół aby nie wchodziły w kolizję ogrzewanie / chłodzenie, w ubiegłym tygodniu załamała się pogoda więc przestawiłem je na okres zimowy co spowodowało dogrzanie niektórych pomieszczeń ... obecnie pogoda jest znacznie lepsza więc nic się nie załącza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.09.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 a dlaczego...? moje chłodzenie z GWC działa na tyle skutecznie że cały czas budynek jest na krawędzi załączenia ogrzewania przez co na sezon letni sterowniki są przestawione o 1* w dół aby nie wchodziły w kolizję ogrzewanie / chłodzenie, w ubiegłym tygodniu załamała się pogoda więc przestawiłem je na okres zimowy co spowodowało dogrzanie niektórych pomieszczeń ... obecnie pogoda jest znacznie lepsza więc nic się nie załącza... aaa...to o to chodzi...spoko ale jak zobaczyłem w pierwszej chwili, że napisałeś "ogrzewanie / chłodzenie" to się przestraszyłem już myślałem, że TB ci kanałówkę wcisnął ze sterowaniem do 0,1*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 aaa...to o to chodzi...spoko ale jak zobaczyłem w pierwszej chwili, że napisałeś "ogrzewanie / chłodzenie" to się przestraszyłem z tym sterowaniem to jest pewien kłopot bo w okresie grzewczym pasuje nam te 23* a w lecie też by bardzo pasowało te 23*... budynek ma dość małą akumulację i raczej słabą izolację więc łatwo o działanie na przemian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.09.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Cześć Wiwaldi w tym roku uzyskałeś pozwolenie na budowę czy na użytkowanie? Jeśli na użytkowanie to rozumiem, że pozwolenie na budowę miałeś jeszcze przed wprowadzeniem tych regulacji..? W moim projekcie z 2011 roku nie ma nawet obliczeń Ep bo ten wymógł wszedł w 2012 roku. Jak mi tego nie zwolnią, to popłynę na grzaniu w taryfie C11 :/ Pozwolenie na budowę w tym roku, w kwietniu. Jestem na etapie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Gdzie Ci na odcisk nadepnal, bo nie zauwazylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Policzenie OZC pod dobor kotła na ekogroszek to widocznie straszne bluźnierstwo jest To trzeba by do Sankomu zglosić, że ich program jest do takich bezceństw używany... A Arturek miał słaby wieczór chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Doczytalem juz. Szkoda, ze ja nie moge tyle na raz wypic w sobotni wieczor co Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.09.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 asolt,sprzedałeś się jak tania dz..ka przy lesie. Piszę o współpracy z ekosyfem. Zero szacunku dla Ciebie,dla mnie jesteś własnie taką dz..ą co to tylko patrzy na kasę i co klient to podmywa się butelką wody mineralnej... Oj straciłeś na tym posunięciu... Czemu nie wykupiłeś płatnego profilu i cenniku na forum skoro oferujesz swoje płatne usługi ? W renomowanych domach uciech takie cenniki są. OZC można wykonać we własnym zakresie za darmo,bez konieczności płacenia komukolwiek pobierając program ze strony sankom-u czyli taki sam program na jakim robi asolt zarabiając na tym: http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne Demo wystarczy całkowicie do jednego domu. Frustracja połącząona z alkoholizmem to ZŁA rzecz... pozniej takie posty wychodza.... )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.09.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 asolt,sprzedałeś się jak tania dz..ka przy lesie. Piszę o współpracy z ekosyfem. Zero szacunku dla Ciebie,dla mnie jesteś własnie taką dz..ą co to tylko patrzy na kasę i co klient to podmywa się butelką wody mineralnej... Oj straciłeś na tym posunięciu... Czemu nie wykupiłeś płatnego profilu i cenniku na forum skoro oferujesz swoje płatne usługi ? W renomowanych domach uciech takie cenniki są. OZC można wykonać we własnym zakresie za darmo,bez konieczności płacenia komukolwiek pobierając program ze strony sankom-u czyli taki sam program na jakim robi asolt zarabiając na tym: http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne Demo wystarczy całkowicie do jednego domu. Kultury osobistej trudno sie u Ciebie doszukac, ta wulgarna wypowiedz zgłoszona do moderacji. Co do meritum, nikt nie bedzie mi narzucał z kim mogę wpólpracować a z kim nie mogę. Jest to tylko mój wybór. Twoje zdanie w tej jak i w innych kwestiach mnie nie interesuje. NIe podaję zadnych linków do mojej działalnosci, ani nikogo nie namawiam do wykonania przeze mnie obliczeń lub projektów, gdy będę chciał to wykupię płatny profil, a Ty nie bedziesz mi nakazywał czy mam to zrobić. OZC kazdy moze sobie sam wykonac we własnym zakresie , nigdy nie twierdziłem ze nie moze. Dla scisłosci nie klam w innym poscie ze uzywam programów demo Sankomu, pracuje wyłacznie na wersjach pro Czy wystarczy do jednego domu? moze i wystarczy, ale mozesz zechcesz objasnic kol Autorusowi jak sie to robi na wersji demo, ja tez jestem ciekawy. Jezeli chodzi o wyliczenia ozc dla domów ogrzewanych kotłem na paliwo stałe to dla Twojej ciekawosci liczę takich domów bardzo mało, zdecydowana wiekszosc to obliczenia pod pompy ciepła i podłogówkę wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 15.09.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Czy ktos z kablarzy stosuje??? http://www.saverenergysmart.info/blog/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.09.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Czy ktos z kablarzy stosuje??? http://www.saverenergysmart.info/blog/ Myslę ze nie, chyba nikt sie nie nabiera na opowiesci z zielonego lasu lub bajki z mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts