Wivaldi 27.09.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 malux ma chyba deskę litą merbau na wodnej podłogówce? Tak, prawda, drewno lite ale egzotyczne jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.09.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 PW już sobie odpusciłam - jeśli mi wyłączą prąd to przy PW też zamarznę mimo pięknego kominka w salonie:) Bardziej bałbym się pozostawianej na zimę napełnionej wodą instalacji,znaczy rurki czy grzejniki i płaszcz w kominku. Napełnianie jej i spuszczanie co sezon nie postrzegam jako szczególnie atrakcyjne zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mikołajczak 27.09.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 a no widzisz - o tym nie pomyślałam - byłby dodatkowy problem:(niestety przez to nie mogę sobie pozwolić na ekologiczne szambo które by nie pracowało przez kilka miesięcy w roku i teoretycznie mogłoby mi zamarznąć - dlatego robimy tradycyjne betonowe opróżniane beką systematycznie - no ale to już inny temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.09.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Pisałem wcześniej o grzaniu zimą chałupy prądem.A Ty w postach upierasz się przy kominku.Więc będziesz tam zimą zaglądać? Czy nie?Jeśli nie, to rób coś na prądzie lub klimatyzatorze z funkcją grzania.Nie zapomnij o wentylacji, nawet zimą w trakcie nieobecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mikołajczak 27.09.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 nie wiem czemu mnie ochrzaniasz- przecież pisałam, że kominek z DGP i maty grzewcze na prąd; wcześniej zaś pisałam, że teraz będziemy w domu w okresie kwiecień-październik a za lat kilkanaście na stałe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Pisałem wcześniej o grzaniu zimą chałupy prądem. A Ty w postach upierasz się przy kominku. Więc będziesz tam zimą zaglądać? Czy nie? Jeśli nie, to rób coś na prądzie lub klimatyzatorze z funkcją grzania. Nie zapomnij o wentylacji, nawet zimą w trakcie nieobecności. W pierwszym poście Kasia pisała że będzie w domu mieszkać od kwietnia do października ale za 10 -12 lat już całorocznie, więc nie zrobi sobie ten kominek. Przecież obowiązku w nim palenia nie ma. Rym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.09.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 maty grzewcze na prąd; To jednak maty a nie kable grzejne ? Z matami może eksploatacja być droga, ale to nie ja będę płacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.09.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 nie wiem czemu mnie ochrzaniasz- przecież pisałam, że kominek z DGP i maty grzewcze na prąd; wcześniej zaś pisałam, że teraz będziemy w domu w okresie kwiecień-październik a za lat kilkanaście na stałe.... Przepraszam, jeśli się źle wyraziłem. Wydaje mi się że najlepsza jest podłogówka. W sumie sama wyrażasz obawy co do podłogówki lub mat pod litymi dechami. Może ścienne ogrzewanie? Zapytaj kszhu On ostatniej zimy leciał tylko na ściennym z kablami. Ale ma prawie pasywniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mikołajczak 27.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ok uściślijmy - jak na razie kable i maty grzewcze to dla mnie jeden pies - przeca mówiłam, żem blondynka kominek być musi i basta, będzie z DGP i postanowione ogrzewanie podłogowe tez będzie ale jak rozkminię różnicę między matami a kablami - wygląda jak i brzmi podobnie - dam znać decydującym będzie możliwość położenia dech na to (lub desek czy paneli drewnianych o których mi chłopaki wyżej mówili:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.09.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ok uściślijmy - jak na razie kable i maty grzewcze to dla mnie jeden pies - przeca mówiłam, żem blondynka kominek być musi i basta, będzie z DGP i postanowione ogrzewanie podłogowe tez będzie ale jak rozkminię różnicę między matami a kablami - wygląda jak i brzmi podobnie - dam znać decydującym będzie możliwość położenia dech na to (lub desek czy paneli drewnianych o których mi chłopaki wyżej mówili:) Kable montujemy w pomieszczeniach raczej ciągłego przebywania. Kable nagrzewają w nocy wylewkę akumulacyjną i oddają ciepło w dzień. Nagrzana wylewka ma czas nagrzać nawet drewnianą podłogę. Mata jest dobra jak potrzebujesz szybko nagrzać podłogę, np. w łazience co by stópki nie marzły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.09.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 eee... przecież mata to kable naklejone na siatkę.. i tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.09.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 eee... przecież mata to kable naklejone na siatkę.. i tyle.. To czemu masz je w wylewce, a nie pod panelami/płytkami? Jest jeszcze ogrzewanie sufitowe. ale to raczej dla wysokich pokoi lub antresoli lub wysokich hal. To inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.09.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) czemu mam je w wylewce? odpowiedź jest prosta - bo mam je w wylewce, a ta jest pod panelami/płytkami rónica w zasadzie jest w izolacji i grubości - to co nazywacie "kablami" jest grube i przy wkładaniu w wylewkę, przyczepianiu trytytkami w zasadzie ciężko uszkodzić.. ale za to ich grubosć to niekiedy 1cm a przy łukach nawet wiecej.. kable używane do robienia mat są z cieńszego drutu oporowego, mają też znacznie cieńszą izolację bo jak chcesz je w warstwie kleju zatopic to masz mniej miejsca.. dodatkowo kable do wylewki przypinasz np. do siatki a pod kaflami raczej cieżko takową znaleźć i po to stosuje się matę - łatwo przyciąć i odlegości pomidzy kablami są fabrycznie zachowane dzieki czemu podłoga nagrzewa się rówmomiernie.. przy kablu w wylewce gdzie jeśt on około 8cm od powierzchni ciepło bardziej się rozejdzie po powierzchni niż jak kabel na macie jest 2cm od góry.. i tyle.. proponuję zadzwoni do pomocy technicznej np. elektry czy gościa z into to wyjaśnią m.in. te kwestie.. zresztą to kwestie wtórne.. energetycznie różnicy nie ma, wiadomo że jak coś będzie bliżej powiechni to szybciej ta będzie ciepła ale i szybciej wystygnie i nie nagrżeje sie tak w głąb... jak głebiej to dłużej poczekamy na efekt na powierzchni ale w np. wylewce zgromadzimy więcej ciepła które dłużej bedzie oddawane.. i tyle,, Edytowane 27 Września 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.09.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 czemu mam je w wylewce? wiadomo że jak coś będzie bliżej powiechni to szybciej ta będzie ciepła ale i szybciej wystygnie i nie nagrżeje sie tak w głąb... jak głebiej to dłużej poczekamy na efekt na powierzchni ale w np. wylewce zgromadzimy więcej ciepła które dłużej bedzie oddawane.. i tyle,, I o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 29.09.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Powrócilem do tematu, poczytałem, wiem więcej. Dzięki wam zorientowałem się, że w kuchni i łazience chce mieć maty grzewcze. Dzięki. A znacie może jakąś ciekawą alternatywę dla konwektorow Atlantic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Dzięki wam zorientowałem się, że w kuchni i łazience chce mieć maty grzewcze. A co z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 29.09.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Klima jako główne, a konwektory jako dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 29.09.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Klima jako główne, a konwektory jako dodatkowe. Klima jako główe?? jaka klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 29.09.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jeszcze nie wiem dokładnie jaka. Myślę o kanałowce MITSUBISHI. Szczerze mówiąc jeszcze dostatecznie nie zagłębiem tematu. Poszukam, porównam, zdecyduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.09.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jaki przymrozek...? Jaki sezon grzewczy ? Przymrozek – zjawisko spadku temperatury powietrza przy gruncie poniżej 0 °C, przy średniej dobowej większej od 0 °C. Rozróżnia się przymrozki: radiacyjne – wypromieniowanie ciepła z podłoża do atmosfery adwekcyjne – napływ zimnej masy powietrza radiacyjno-adwekcyjne – forma mieszana, gdy adwekcja i radiacja występują po sobie w krótkim czasie. Ze względu na porę występowania rozróżnia się przymrozki: późne – występujące wiosną wczesne – występujące jesienią. Ze względu na wysokość występowania: gruntowe – obniżenie temperatury gruntu do 0 °C i mniejszej przygruntowe – występujące 5 cm nad gruntem. To dla przypomnienia, bo na Twoim miejscu też bym zapomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts